Skocz do zawartości

Sterowniki GeForce & NVIDIA App - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, leven napisał(a):

-194 mhz ?  Widziałem wiele odczytów, ale takie klocki ?

Usuń GPU-Z (jeżeli zainstalowany, to odinstaluj) i pobierz najnowszy. Przy uruchomieniu GPU-Z powinna pojawić sią opcja, czy instalować, czy ZIP. Wybierz ZIP, wklej ikonkę uruchamiającą tam gdzie chcesz i mus być sprawne.

GPU-Z: https://www.techpowerup.com/download/techpowerup-gpu-z/

wersja najnowsza, reinstalowana, sprawdzane na profilu zasilania Adaptacyjnym i maks. wydajnosc. Testowane pod obciazeniem i bez, testowane z MSI:A wl/wyl, rozne sterowniki. Oryginalne, okrojone (NVCleaner), DDU. Dalem spokoj
Temat gpu-z juz dawno olałem. Tak wrzucilem jako ciekawostke, naprawiac tego nie zamierzam bo po co? :) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Pobierz Glary: https://download.glarysoft.com/guportable.zip

To forma ZIP (bezinstalacyjna) 

Uruchom programik z exe i wyszukaj: Unistaler Manager.

To jeden ze składników całego programu. Jak tam znajdziesz GPU-Z, to go zaznacz, odznacz maleńki kwadracik po lewej stronie na dole i uruchom deinstalator. 

Najlepiej pokaż co tam masz :E 

U mnie tak to wygląda:

7.jpg

U mnie nie ma GPU-Z, bo go zaakceptowałem, jako ZIP.

EDIT: no chyba, że masz jeszcze jakiś inny programik do odczytu/OC :E  No to usunąć wszystko, DDU, nowe sterowniki, GPU-Z w formie ZIP i ? Mus być OK.

Edytowane przez leven
Opublikowano

Dzieki panowie ale naprawde, nie mam zamiaru sie z tym bawic bo do niczego mi to potrzebne :) - problem jest tylko z GPU-Z. Inny soft odczytuje i dziala poprawnie, wydajnosc karty i praca rowniez poprawna :E 

• Like 1
Opublikowano
17 godzin temu, eNeSik napisał(a):

Wy to macie fajne szybkie karty, nie to co ja :E 

Swoja droga, na mojej obecnej karcie nigdy GPU-Z nie pokazal czegokolwiek poprawnie. Na sensorach caly czas w "Idle" :E 

image.png.f8b598915517f2a5aeba8fe663d66db7.png

Masz specjalną wersję UE - Underclock Edition, chłodno i ekologicznie. 

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, eNeSik napisał(a):

Dzieki panowie ale naprawde, nie mam zamiaru sie z tym bawic bo do niczego mi to potrzebne :) - problem jest tylko z GPU-Z. Inny soft odczytuje i dziala poprawnie, wydajnosc karty i praca rowniez poprawna :E 

A mnie z kolei po prostu ciekawi od czego to się u ciebie dzieje xD szukałem wczoraj w necie i nie znalazłem drugiego takie screena aby ktoś miał ujemne wartości, zrzutów z wartościami typu 0 / N/A czy unknown w danej pozycji to jest pełno bo wystarczy mieć uwalone gpu/ nieodpowiedni bios czy starą wersję gpu-z bez wsparcia danej karty ale u ciebie to jest coś wyjątkowego :E 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

A mnie z kolei po prostu ciekawi od czego to się u ciebie dzieje xD szukałem wczoraj w necie i nie znalazłem drugiego takie screena aby ktoś miał ujemne wartości, zrzutów z wartościami typu 0 / N/A czy unknown w danej pozycji to jest pełno bo wystarczy mieć uwalone gpu/ nieodpowiedni bios czy starą wersję gpu-z bez wsparcia danej karty ale u ciebie to jest coś wyjątkowego :E 

Ja też nie potrafię podobnego odczytu wygooglać. Ale co tam...

• Upvote 1
Opublikowano

Rozkminilem, ze problemem jest MSI:A - a konkretnie - UV (regulacja krzywej napiec). Ogolnie samo ruszenie jej powoduje rozstrzal jak wydruk EKG po zawale

Spoczynek
image.thumb.png.cc0ab199102bcdd3666da640dfc11d31.png

Krzywa napiec:
image.png.a2b6b94d4b827e775bf61ba72a8fb584.png

Ustawienia:

image.thumb.png.a1f7484af6cb7760f7a4ab666d7f65e6.png

Parametry pod obciazeniem:
image.thumb.png.52f3ff126bc0e1c13fea9226f2273794.png

Zasadniczo - mam tak jak chcialem - 2850MHz przy 0,92v
Jednak krzywa napiec to magia - zeby osiagnac 2850 przy 0,92 - na krzywej musze dac lekko ponad 3000
Jak dam na krzywej 2850 przy 0,92 - taktowanie mam jakos powyzej 2600. Ogolnie zawsze odejmuje mi ~200MHz od zamierzonego taktowania dla danego napiecia

Problem wystepuje tylko gdy rusze krzywa napiec. Jak dam na sztywne np. +300MHz i nie ruszam krzywej - dziala elegancko, GPU-Z wyswietla poprawnie
Jak dam na stock MSI:A - rowniez GPU-Z wyswietla poprawnie. Zaczyna szalec dopiero jak rusze cokolwiek w napieciach
Zastanawiam sie czym to spowodowane :) 

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, eNeSik napisał(a):

Rozkminilem, ze problemem jest MSI:A - a konkretnie - UV (regulacja krzywej napiec). Ogolnie samo ruszenie jej powoduje rozstrzal jak wydruk EKG po zawale

Spoczynek

Krzywa napiec:
image.png.a2b6b94d4b827e775bf61ba72a8fb584.png

Małysza nie przeskoczysz. Zlituj się nad tą kartą :(  Co tak "pionowo" ?

1.jpg

16 minut temu, eNeSik napisał(a):

Opublikowano
7 minut temu, caleb59 napisał(a):

Ale po co ten UV dla karty z max 250W TDP. Was się powinno pacyfikować milicyjną pałą.

Może dla optymalizacji wydajność/pobór? Dla kultury pracy, jak się ma budżetową wersję?

Przypominam, że 250W miały niegdyś top lkarty. To nie jest normalne TDP dla przeciętnych wydajnościowo kart.

• Like 2
Opublikowano

Jeszcze zrozumiem jak ten Zotac wyje bo to w końcu Zotac i tak jak Gigabajtl mają problemy z RPM wentyli ale zapewne lekka korekta obrotów wystarczy. Ale racja, niech tam sobie każdy robi co chce - moim zdaniem sztuka dla sztuki, o ile nie ma felerów o jakich wspomniałem post wyżej - wtedy jest sens to robić.