Skocz do zawartości

Sterowniki GeForce & NVIDIA App - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, jankooo napisał(a):

Jedynie co robię to właśnie resetuje na czas instalacji swoje ustawienia w MSI afterburner po czym aktywuje ten sam profil UV/OC co na starych sterownikach.

Dokładnie to samo robię ;) Nawet na wszelki wypadek wyłączam AB

Opublikowano
13 minut temu, sniper76 napisał(a):

DDU i tak krzyczy, że w tle jest włączony MSI AF, który zaraz zamknie :woot: wczoraj wgrywałem najnowsze stery 591.74 WHQL :thumbup:

Jak DDU moze krzyczec o MSI:A skoro DDU powinno sie robic w trybie awaryjnym a wtedy nie ma bata abys mial uruchomiomy Afterburner :E 

A co do samego Afterburnera - przy reinstalacji sterownikow - najczesciej wysypuje sie (w momencie odinstalowania sterownika) i wroci do zywych po ponownym uruchomieniu go choc najczesciej - potrzebny jest restart

• Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, eNeSik napisał(a):

Jak DDU moze krzyczec o MSI:A skoro DDU powinno sie robic w trybie awaryjnym a wtedy nie ma bata abys mial uruchomiomy Afterburner :E 

I co Ci da ten tryb awaryjny?;)

Poza tym DDU i tak wszystkiego nie wywala.

Opublikowano

Ja sie jeszcze zastanawiam nad inna kwestia

Sam nie uzywalem nigdy NvApp / GF Exp. bo nie potrzebowalem. Ale czy ktos jest w stanie tutaj wyjasnic dlaczego taka Nvidia APP jest zla? I nie chodzi mi o argument, ze "inspector lepszy, pozwala na wiecej". Nie chodzi mi o to co jest lepsze tylko czemu wlasnie Nvidia APP jest zla. Zwlaszcza jesli dla wiekszosci - pozwala ustawic pewne rzeczy w sposob mniej inwazyjny i prostszy, czytelniejszy i zasadniczo rzecz biorac - mniej zepsujesz. Bo w takim NVInspector to trzeba umiec sie poruszac, wiedziec co przestawic a najlepiej przy wiekszych zmianach - zrobic sobie chociaz punkt przywracania

Co do banow za Nvinstepctor czy NVIDIA App - zastanawiam sie ile tak naprawde jest prawdy w tym, ze "kolega dostal bana" za NvI czy NvApp
Bo o ile za swappera - jestem w stanie zrozumiec (ze wzgledu na sposob dzialania) to jednak Inspector i NvApp dzialaja inaczej. Ciezko mi sobie wyobrazic bana za to - co najwyzej - kick serwera, brak mozliwosci dolaczenia do serwera z powodu niezgodnosci ktore wykryje antycheat

Tymbardziej, ze od zawsze sam uzywalem NvInspectora, ogrom zmian w rejestrach. Czasem testowalem takie odklejone rzeczy, ze grajac w gry online - juz dawno powinienem banany wylapac. Moze "koledzy" nie do konca dostali za NvInspector? :E 

5 minut temu, sideband napisał(a):

I co Ci da ten tryb awaryjny?;)

Poza tym DDU i tak wszystkiego nie wywala.

Nie wiem - moze dlatego, ze w trybie awaryjnym nie sa ladowane sterowniki, soft itp. a tym samym, latwiej jest usunac pliki ktore w normalnym trybie - moga byc nie do usuniecia z powodu "użycia"

To zapytam tez inaczej - a dlaczego nie tryb awaryjny? W czym przeszkadza? :)

Dodam jeszcze, ze personalnie - DDU moze uzylem raz bo zasadniczo - nie miewalem problemow ze sterownikami, zawsze uzywalem "czystej instalacji". Mozliwe, ze sa przypadki w ktorych stare sterowniki stwarzaja problem, czy np. zmieniajac producenta karty - usuwaja poprzednie sterowniki (np. zmiana z AMD na Nvidie) choc tutaj sie tez zastanawialem jak sterownik do urzadzenia ktory nie jest fizycznie obecny a tym samym - nie jest ladowany - moze stwarzac problem. No ale ok, powiedzmy, ze nie sterownik a soft od danego urzadzenia 

• Upvote 1
Opublikowano

DDU zostawia niektóre foldery/pliki, które usuniesz bez problemu.

Wchodzenie do awaryjnego to tak czy inaczej schodzi trochę czasu, a DDU i tak nie usunie więcej w tym trybie.

DDU zaleca awaryjny by przypadkiem nie złapać czarnego ekranu co w zasadzie nie zdarza się ;)

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, sideband napisał(a):

DDU zostawia niektóre foldery/pliki, które usuniesz bez problemu.

Wchodzenie do awaryjnego to tak czy inaczej schodzi trochę czasu, a DDU i tak nie usunie więcej w tym trybie.

DDU zaleca awaryjny by przypadkiem nie złapać czarnego ekranu co w zasadzie nie zdarza się ;)

Wiec zasada prosta, uzywa sie go profilaktycznie a na pewno - nie szkodzi
Nie dostaniesz black screena, nie wywali Ci profilu czy nie ucegli MSI:A jak zapomnisz wylaczyc (mialem takie przypadki)

Opublikowano
57 minut temu, eNeSik napisał(a):

Sam nie uzywalem nigdy NvApp / GF Exp. bo nie potrzebowalem. Ale czy ktos jest w stanie tutaj wyjasnic dlaczego taka Nvidia APP jest zla? I nie chodzi mi o argument, ze "inspector lepszy, pozwala na wiecej". Nie chodzi mi o to co jest lepsze tylko czemu wlasnie Nvidia APP jest zla. Zwlaszcza jesli dla wiekszosci - pozwala ustawic pewne rzeczy w sposob mniej inwazyjny i prostszy, czytelniejszy i zasadniczo rzecz biorac - mniej zepsujesz. Bo w takim NVInspector to trzeba umiec sie poruszac, wiedziec co przestawic a najlepiej przy wiekszych zmianach - zrobic sobie chociaz punkt przywracania

Czuje się troche oskubany przez nvidię, i RTX 5080, dlatego leci wszystko to co daje maksimum FPS. Całkowity debloat, żadnych apek zbednych w tle, windows 22H2, max OC proca i karty graficznej. I tyle i gra sie dobrze. NIby tu 1% tu 2% tam 3%, suma sumarum tego sie troche nazbiera.

Dla przykładu RDR2 po debloacie, odpowiednich sterownikach ktore adaja najlepsza wydajnosc, bez zadnych zbednych aplikacji działa na prawde dobrze. 

przy rozdzielczosci 3440x1440 i DSR 1.78x, czyli jakies 6% wyższa rozdzielczosc od 4k, z presetem M i DLSS Q 4.5 oraz ustawieniu kazdej opcji na maksimum daje fajny grywalny FPS 

Frames Per Second (Higher is better) Min, Max, Avg
Pass 0, 63.806034, 85.215897, 71.850060
Pass 1, 84.667557, 101.676651, 89.872543
Pass 2, 72.516312, 130.736038, 104.137527
Pass 3, 85.786835, 95.838684, 90.928062
Pass 4, 46.878807, 107.641464, 96.617607

I tak mniej wiecej dzieje sie w kazdej grze, aczkolwiek gry ktore lubia stuttering generalnie sutteruja mniej. Np Hogwarts Legacy ledwo czasem łapie sutter do tego stopnia, że w ogole to nie jest problemem. 

Także pewnie dlatego. Juz pomijajac kwestie privacy i taka, że nv tym swoim programem przesyla dane na ich server to jest to akurat drugorzedna kwestia. 

Zatem jezeli sie pytasz czemu, to odpowiadam chodzi o maksymalna wydajnosc. Do statystyk i tak lepszy jest RTSS.

Opublikowano
14 minut temu, eNeSik napisał(a):

@maxmaster027 no dobrze, ale jakis test z NVAPP i bez tego? Robiles? Jestes w stanie rzucic jakimis liczbami jak wymiernie wplywa na wydajnosc?

A co do "prywatnosci". Pozostawie bez komentarza :) 

Nie wiem, ja tam sterownikow do Razera nie instaluje, a mam od nich sprzet, działa na windowsowym sterowniku. I to dosc dobrze. Stery od nich wazą na prawde sporo, trzeba byc online do pelnej funkcjonalnosci żeby Ci dobrz myszka i oswietlenie działało, no jak dla mnie to zbyt duzo chca. Producent który nie potrafi wydac sterownikow ktore działają w pełni offline to jest abstolutny bullshit(odnosnie razera)

Nie chce mi sie apki od nich wgrywac. Jezeli nawet komus sie dobrze gra to super. Ale jakos miec w tle RTSS + AB + nv app to juz po prostu za duzo. Potem jeszcze niektore programy sie zalaczaja anycheaty itp. jeden sklep drugi sklep (steam, epic, ubisoft w tle) i cala mase tego typu rzeczy moze minimalne ale jednak jakos tam wplywa na ten FPS.

Natomiast obecnie troche korzystam z DLSS swapper, jest całkiem ok. 

Opublikowano
4 minuty temu, sideband napisał(a):

Zawsze syf działający w tle ma wpływ na wydajność nie wspominając ile pamięci to wsysa ;)

Dla niektórych odsyfianie systemu też nie ma sensu ;)

Poza tym całkowicie nie odsyfisz sterowników bez modyfikacji.

Komponenty Nv zajmuja mi obecne 100MB, odpalenie NVApp dorzuca 200, zamkniecie, wraca do 100. Jak usuniecie tego ma realnie wplynac na szybkosc kompa?
Ale pytam, relalnie, w realnych warunkach gdzie ludzie z jednej strony mowia, ze "trzeba pozbywac sie syfu" a nastepnie - instaluja pakiet obslugi myszy Razer, Logitech czy inne MSI Center do wiatraczkow i swiatelek :E (ktore zabieraja RAMu i obciazaja procesor zauwazalnie bardziej)

Zgodzilbym sie z teoria o odciazaniu systemu jakby ktos mial 4GB RAMu i Core2Duo :E 

Juz pomine fakt, ze wiele osob walczy o kazdy % CPU i RAM aby gierki smigaly lepiej jednoczesnie - majac odpalona przegladarke w tle albo w/w soft do zarzadzania swiatelkami

I mowie to z perspektywy osoby ktora nie broni NVAPP bo sam jej uzywam od 2 dni :E - nie zauwazylem problemow w czymkolwiek ale moze dlatego, ze gram w gry a nie benchmarki i utrate 1% FPSów po prostu nie zauwazam a excel w trakcie gry - jest wylaczony. Po prostu nie zaprzątam sobie glowy na sile glupotami :) 

Dla mnie, dla osoby ktora ma pojecie jak poslugiwac sie narzedziami mniej i bardziej wyrafinowanymi - takie NVApp jest wygodniejsze niz NVIncpector. A co dopiero dla kogos mniej obeznanego. Gdyby ten caly kombajn od zielonych mial naprawde zauwazalny impact to ok, zgodzilbym sie ale widzac 100MB uzycia RAMu przez zielonych - zastanawiam sie - "where is the point"?

No i mowisz, ze do calkowitego debloata, wywalenia telemetrii - wymagana jest modyfikacja sterownikow. Masz na mysli - z wywaleniem podpisu wlacznie? Bo w tym momencie dochodzi kolejny problem - coraz bardziej wyrafinowanych i restrykcyjnych systemow antycheat. I o ile ktos sobie gra w single to w pewnym momencie pojdzie grac na multi, zapomni i zarobi bana. I o ile za takiego NVInspectora trudno mi uwierzyc, ze ktos lapie bana o tyle za modyfikowane, niepodpisane sterowniki - juz predzej uwierze

I zeby byla jasnosc - ja nie kwestionuje czy debloat i wyl. telemetrii ma pozytywny wplyw czy nie. Ja kwestionuje sens robienia tego zwlaszcza w momencie gdzie oprocz pozytywnych aspektow - sa rowniez negatywne. A dodatkowo - realnie, bez pomiarow - malo kto zauwazy roznice

Gdyby mozna bylo wywalic calkowicie telemetrie i bloatware ale CALKOWICIE, bez modyfikowania sterownika, na etapie samego instalatora - spoko, nie byloby negatywnych aspektow i mozna to zrobic chociaz dla zasady (bo dla realnego przyspieszenia - watpie). Ale jak wiemy - zeby wywalic 100% telemetrii - wywalasz podpis cyfrowy sterownika. Kiedys moze to nie byl problem, dzis wiadomo, ze moze nim byc

Dobra, rozpisalem sie jak gawędziarz. Mysle, ze swoja mysl przekazalem. Nie bronie nikomu walczyc o te kilkadziesiat MB wolnego RAMu. Ja po prostu sensnu nie widze zeby spinac sie o cos, co nie ma realnego wplywu :) 

11 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

RTSS + AB + nv app to juz po prostu za duzo

Ale przeciez nikt nie mowi, ze musisz korzystac z nakladki NV APP. Mowimy o samym zainstalowaniu jej i np. korzystaniu do tworzenia konkretnych sprofilowanych ustawien dla konkretnych gier

• Upvote 1
Opublikowano

Niektórzy jeszcze na win10 siedzą bo pochłania mniej zasobów%-) a ten cały debloat to najczęściej wycinanie funkcjonalności. Można to porównać do auta i wyciągnięcia tylnej kanapy- no auto lżejsze to lepiej się zbiera i jeździsz sam to po co ten bagaż. Tylko, że najpierw musisz się napracować aby to zrobić (wyciągnąć kanapę) a jak chcesz kogoś przewieźć to nie da rady... Swój system tylko trochę oczyściłem przy instalacji gotowym narzędziem i okazało się, że wydawało by się bezużyteczne usługi Xboksa pozbawiły mnie skrótów klawiaturowych np. do odpalenia HDR a wczoraj walczyłem z siecią ponieważ nie mogłem udostępnić swoich danych dla innych użytkowników mojej sieci domowej. Także kolejna instalacja i mnie już nie będzie tak "wyposzczona" aby nie rezygnować z wygody wszechstronnego systemu

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, eNeSik napisał(a):

Co do banow za Nvinstepctor czy NVIDIA App - zastanawiam sie ile tak naprawde jest prawdy w tym, ze "kolega dostal bana" za NvI czy NvApp
Bo o ile za swappera - jestem w stanie zrozumiec (ze wzgledu na sposob dzialania) to jednak Inspector i NvApp dzialaja inaczej. Ciezko mi sobie wyobrazic bana za to - co najwyzej - kick serwera, brak mozliwosci dolaczenia do serwera z powodu niezgodnosci ktore wykryje antycheat

Tymbardziej, ze od zawsze sam uzywalem NvInspectora, ogrom zmian w rejestrach. Czasem testowalem takie odklejone rzeczy, ze grajac w gry online - juz dawno powinienem banany wylapac. Moze "koledzy" nie do konca dostali za NvInspector? :E 

Nie wiem - moze dlatego, ze w trybie awaryjnym nie sa ladowane sterowniki, soft itp. a tym samym, latwiej jest usunac pliki ktore w normalnym trybie - moga byc nie do usuniecia z powodu "użycia"

Dodam jeszcze, ze personalnie - DDU moze uzylem raz bo zasadniczo - nie miewalem problemow ze sterownikami, zawsze uzywalem "czystej instalacji". Mozliwe, ze sa przypadki w ktorych stare sterowniki stwarzaja problem, czy np. zmieniajac producenta karty - usuwaja poprzednie sterowniki (np. zmiana z AMD na Nvidie) choc tutaj sie tez zastanawialem jak sterownik do urzadzenia ktory nie jest fizycznie obecny a tym samym - nie jest ladowany - moze stwarzac problem. No ale ok, powiedzmy, ze nie sterownik a soft od danego urzadzenia 

Z tego samego powodu co zaznaczasz w Steamie Ubi Connekcie czy tam Ea app żeby nie działało po uruchomieniu gry:red:

Edytowane przez ODIN85
Opublikowano
12 minut temu, jankooo napisał(a):

Niektórzy jeszcze na win10 siedzą bo pochłania mniej zasobów%-) a ten cały debloat to najczęściej wycinanie funkcjonalności. Można to porównać do auta i wyciągnięcia tylnej kanapy- no auto lżejsze to lepiej się zbiera i jeździsz sam to po co ten bagaż. Tylko, że najpierw musisz się napracować aby to zrobić (wyciągnąć kanapę) a jak chcesz kogoś przewieźć to nie da rady... Swój system tylko trochę oczyściłem przy instalacji gotowym narzędziem i okazało się, że wydawało by się bezużyteczne usługi Xboksa pozbawiły mnie skrótów klawiaturowych np. do odpalenia HDR a wczoraj walczyłem z siecią ponieważ nie mogłem udostępnić swoich danych dla innych użytkowników mojej sieci domowej. Także kolejna instalacja i mnie już nie będzie tak "wyposzczona" aby nie rezygnować z wygody wszechstronnego systemu

22H2 to jest windows 11, tutaj to chyba tylko 1 czy 2 osoby maja windowsa 10 i to raczej w wersji LTSC.
image.png.5608e1c21b20dd4a036f5b9d2138b033.png

Opublikowano

@eNeSik

Wystarczy, że widzę lepszą resposywność i działanie systemu, szybciej wstaje i zamyka itd. Pewnie wyłączanie defendera, izolacji rdzenia też nie ma sensu nie ma żadnego wpływu ma wydajność.

Dlatego kroje od lat nie wspominając o syfie ze sterowników, które niedługa będą zajmować co cały system :hihot:

Nawet w robocie podciąłem Win10 żeby to jakoś zaczęło działać :hihot: Ludzie siedzą na nowych buildach Win11 gdzie nawet po max skrojeniu to niezły muł :hihot: Ale jak się nie ma pkt odniesienia to tak jest. Ale na tym zakończmy dyskusje to są moje przyzwyczajenia od lat gdzie zawsze maxowałem wydajność mnie średnio interesuje przeciętny zjadasz chleba, który jest ignorantem w tym temacie.

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Ciekawy jestem takiego ultra responsywnego PC :E

ja tez choc widzialem material o tym. Komputer wykonywal polecenia zanim zostaly wpisane, otwieral programy zanim uzytkownik mysza ruszyl. W sumie potem okazalo sie, ze to byla winda zainstalosowana z ISO pobranego z .ru ale nie powiem - efekt byl imponujacy :E 

9 minut temu, caleb59 napisał(a):

Merytorycznie prosze. Posmialismy sie ale chociaz udawaj metyroryke, napisz cokolwiek w poscie ;)

• Upvote 1
Opublikowano

A co tu pisać, jakiekolwiek próby implikowania komukolwiek by używał starego i dziurawego systemu operacyjnego mogą spotkać się tylko z taką reakcją. Microsoft wszyscy wiemy jaki jest - dziura na dziurze, błąd na błędzie. Jeśli ktoś świadomie będzie siedział nawet na 22H2, już nie wspominam o starszych jak 1607 to sam skazuje się na ewentualne dodatkowe problemy w zależności od używania takiego systemu. Nie negują faktu, że rzeczywiście starsze wersje były bardziej responsywne, mniej mułowate ale mając w kompie bebechy za kilka tysięcy liczenie każdego fpsa czy latency co do 1ms pachnie Choroszczą.

• Haha 1