maxmaster027 1 014 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu 9 minut temu, caleb59 napisał(a): A co tu pisać, jakiekolwiek próby implikowania komukolwiek by używał starego i dziurawego systemu operacyjnego mogą spotkać się tylko z taką reakcją. Microsoft wszyscy wiemy jaki jest - dziura na dziurze, błąd na błędzie. Jeśli ktoś świadomie będzie siedział nawet na 22H2, już nie wspominam o starszych jak 1607 to sam skazuje się na ewentualne dodatkowe problemy w zależności od używania takiego systemu. Nie negują faktu, że rzeczywiście starsze wersje były bardziej responsywne, mniej mułowate ale mając w kompie bebechy za kilka tysięcy liczenie każdego fpsa czy latency co do 1ms pachnie Choroszczą. No ale w jaki sposob, masz firewalla na kazda informacje wchodzaca i wychodzaca. 70% ruchu jest zatrzymane, dopuszczone sa sklepy przegladarki i tyle. Poza tym, komputer do gier to nie jest sejf pilnujacy diamentow. Po prostu do gier, w laptopie np mam 24H2, ale tam nie gram praktycznie.
caleb59 1 728 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu Dlatego napisałem - "dodatkowe problemy w zależności od używania takiego systemu". Ty tylko grasz, a ktoś inny będzie traktował jak system na co dzień i robił na nim wszystko.
eNeSik 347 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu 12 minut temu, maxmaster027 napisał(a): No ale w jaki sposob, masz firewalla na kazda informacje wchodzaca i wychodzaca. 70% ruchu jest zatrzymane, dopuszczone sa sklepy przegladarki i tyle. Poza tym, komputer do gier to nie jest sejf pilnujacy diamentow. Po prostu do gier, w laptopie np mam 24H2, ale tam nie gram praktycznie. Gdyby firewalle byly tak skuteczne jak myslisz, ze są - problem z malware, trojanami nie istnialby Do tego dochodza luki w zabezpieczeniach, luki zero-day A co do "sejfu" - moze i nim nie jest ale nie chcialbys aby Twoje dane logowan czy przechwycone sesje do serwisow, maila itd. zostaly wykradzione, aby ktos z Twoich kont robil cos niekoniecznie uczciwego, naciagal ludzi na Twoje konto. Nie chcialbys aby to co robisz na komputerze - wedrowalo po internecie. To co mowisz, to, o czym rozmawiasz z kolegami na Discordzie itp. Nie chcialbys aby Twoje dane zostaly zaszyfrowane. Na koniec - nie chcialbys stac sie czescia botnetu czy czyims serwerem proxy w celach niekoniecznie zgodnych z prawem gdzie o 6:01 zapukaliby smutni panowie i weszli z drzwiami. Potem tlumaczenia, placz. Moze by Ci sie udalo wykrecic, moze nie. Caly elektroniczny sprzet natomiast skasowany, moze go kiedys odzyskasz Niezabezpieczony, dziurawy sprzet (zwlaszcza na wlasne zyczenie), podlaczony do internetu - nie jest dobrym pomyslem. I choc nawet mozesz uwazac, ze Ty nic na nim nie robisz waznego to przyklady powyzej pokazuja, ze Ty nie musisz ale ktos inny moze 1
maxmaster027 1 014 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu No i dlatego tez bedzie mial nizy FPS, proste. Wiec nie wiem czemu sie tak bulwersujesz. Juz pomijajac kwestie tego, że nawet 99H2 bez firewalla z całym tym bloatwarowym gownem to nie wiem czy jakiemus normalnu uzytkownikowi kojarzyłby sie z jakimkolwiek bezpiecznym uzytkowaniem, no ale juz mniejsza o to. 1 minutę temu, eNeSik napisał(a): A co do "sejfu" - moze i nim nie jest ale nie chcialbys aby Twoje dane logowan czy przechwycone sesje do serwisow, maila itd. zostaly wykradzione, aby ktos z Twoich kont robil cos niekoniecznie uczciwego, naciagal ludzi na Twoje konto. Nie chcialbys aby to co robisz na komputerze - wedrowalo po internecie. To co mowisz, to, o czym rozmawiasz z kolegami na Discordzie itp. Nie chcialbys aby Twoje dane zostaly zaszyfrowane To juz jest raczej kwestia samej przeglądarki. Poza tym hashe, bo tak to wyglada, a nie zadne dane do logowania. To najczesciej wypływaja od samych serwisów, wystarczy spojrzec na historie morele, czy myobywatel
Qrdello 953 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu 2 godziny temu, maxmaster027 napisał(a): 22H2 to jest windows 11, tutaj to chyba tylko 1 czy 2 osoby maja windowsa 10 i to raczej w wersji LTSC. No ja mam 3x 11 LTSC od jakiegoś czasu. Różnica w responsywności w stosunku do 11 Pro - nawet po świeżej instalacji - jest widoczna gołym okiem. Jedyne co musiałem doinstalować to appkę Zdjęcia. Reszta jest dla mnie wyyebongo tak czy siak 1
eNeSik 347 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu 2 minuty temu, maxmaster027 napisał(a): No i dlatego tez bedzie mial nizy FPS, proste. Wiec nie wiem czemu sie tak bulwersujesz. Juz pomijajac kwestie tego, że nawet 99H2 bez firewalla z całym tym bloatwarowym gownem to nie wiem czy jakiemus normalnu uzytkownikowi kojarzyłby sie z jakimkolwiek bezpiecznym uzytkowaniem, no ale juz mniejsza o to. To juz jest raczej kwestia samej przeglądarki. Poza tym hashe, bo tak to wyglada, a nie zadne dane do logowania. To najczesciej wypływaja od samych serwisów, wystarczy spojrzec na historie morele, czy myobywatel Przeczytaj prosze jeszcze raz co moze zostac wykradzione Z TWOJEGO KOMPUTERA i co sie moze stac z TWOIM komputerem Widze, ze naprawde nie masz pojecia jak latwo wykrasc dane, sesje logowania z przegladarki, skanowanie pamieci RAM, kradziez kluczy prywatnych O botnecie i serwerze proxy nie wspomne bo to juz nie ma nic wspolnego z przegladarka 1
SebastianFM 361 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu @eNeSik, grubo przesadzasz, że tak łatwo wykraść. Windows 11 bez aktualizacji, systemowy firewall blokujący cały ruch przychodzący a wychodzący zezwolony tylko dla określonych aplikacji, NAT. Jak ktoś niby miałby się włamać na mojego kompa z nieaktualnym systemem?
eNeSik 347 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu 4 minuty temu, Qrdello napisał(a): No ja mam 3x 11 LTSC od jakiegoś czasu. Różnica w responsywności w stosunku do 11 Pro - nawet po świeżej instalacji - jest widoczna gołym okiem. Jedyne co musiałem doinstalować to appkę Zdjęcia. Reszta jest dla mnie wyyebongo tak czy siak Czemu piszecie o jakis systemach operacyjnych? Tu chodzi o malutki skladniczek i debloat a nie caly system operacyjny. Zreszta tutaj nikt nie twierdzi, ze debloat systemu i LTSC nie ma sensu. My piszemy o skladniku sterownika ktory zabiera 100MB i telemetrii ktora wplyw na system niemierzalny (chyba, ze ktos posiada testy, chetnie sie z nimi zapoznam) Ja rozmawiam o debloat sterownika Nvidia a Ci wrzucaja cale systemy operacyjne jako kontrargument ktorego ... na dodatek nie kwestionuje ani nawet nie poruszam tego tematu Porownanie antywirusa i izolacji rdzenia do debloat sterownika tez swietne. Szkoda, ze antywirus i izolacja rdzenia ma mierzalny i zauwazalny wplyw na wydajnosc i ma sie totalnie nijak do wyrzucenia telemetrii ze sterownika Nvidii A kwestii wyrzucenia calej telemtrii z Nvidia i jednoczesnie wywalenia w kosz podpisu cyfrowego sterownika ktory moze miec bardzi negatywne i nieprzyjemne skutki w rozgrywkach online - czemu nikt nie porusza? Bo zeby wyrzucuc cala telemetrie, trzeba zmodowac sterownik a to sie wiaze z utrata podpisu cyfrowego. No chyba, ze wywalamy tylko troche telemetrii a troche nie wiec niech troche mnie sledzą a troche nie 2
Qrdello 953 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu (edytowane) Nakręcasz się nawet się do Twoich słów nie odniosłem Edytowane 18 godzin temu przez Qrdello
maxmaster027 1 014 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu 13 minut temu, Qrdello napisał(a): No ja mam 3x 11 LTSC od jakiegoś czasu. Różnica w responsywności w stosunku do 11 Pro - nawet po świeżej instalacji - jest widoczna gołym okiem. Jedyne co musiałem doinstalować to appkę Zdjęcia. Reszta jest dla mnie wyyebongo tak czy siak Acha no moze, ja nie wiem jaka jest roznica pomiedzy 11 pro z debloatem a 11 LTSC, mam LTSC co prawda, ale nie mam klucza do niego. A z tego co widzialem, to niekoniecznie musi byc wszedzie szybszy. Zalezy od gry bardziej. 10 minut temu, eNeSik napisał(a): Widze, ze naprawde nie masz pojecia No ogolnie najłatwiej, to bezposrednio z serwera za pomocą pendrive, albo nawet sprzedac dane i powiedziec ze ktos je wykradł. To wlasnie tak działa. Dlatego wlasnie, że mam pojecie jak to działa jestem raczej przeciwnikiem aplikacji typu myobywatel, szczegolnie, że rzadzacy to sa tam na jakis krotki okres, i kto wie co im tam do glowy nie przyjdzie, konczy sie kadencja mozna szybko zarobic itp 1
eNeSik 347 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu 2 minuty temu, SebastianFM napisał(a): @eNeSik, grubo przesadzasz, że tak łatwo wykraść. Windows 11 bez aktualizacji, systemowy firewall blokujący cały ruch przychodzący a wychodzący zezwolony tylko dla określonych aplikacji, NAT. Jak ktoś niby miałby się włamać na mojego kompa z nieaktualnym systemem? Nie powiedzialem, ze latwo jednak podaje scenariusze. Jedne bardziej prawdopodobne, inne mniej. Gdyby wszystkie scenariusze byly tak trudne - nie plakaliby po fejsbukach, ze ukradli mi konto albo wyludzaja blika w moim imieniu. Nie bylo by placzu, ze stracilem maila A NAT - co ma NAT do tego? Wg. Ciebie kazdy "atak" to polaczenie sie z Twoim komputerem z zewnatrz i wykorzystanie luki, wykonanie zlosliwego kodu? Ty tak na serio? Czy nie zrozumiales mojej wypowiedzi? Bo wg. tego co piszesz to ja przesadzam a ludzie nie traca kont, nie sa szyfrowane dane. Ogolnie gitarka
maxmaster027 1 014 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu (edytowane) 5 minut temu, eNeSik napisał(a): Przecież to chyba opisujesz siebie, w koncu to Ty cały czas mowisz wlasnie o tym. Czyli o tym co jest teoretycznie mozliwe, a ja mowie o tym co jest praktyczne. Tzn tam informacje sa wklepane w aplikacje i to ze aplikacja wysyla co che to jest oczywista oczywistosc. Edytowane 18 godzin temu przez maxmaster027
eNeSik 347 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu 9 minut temu, maxmaster027 napisał(a): Przecież to chyba opisujesz siebie, w koncu to Ty cały czas mowisz wlasnie o tym. Czyli o tym co jest teoretycznie mozliwe, a ja mowie o tym co jest praktyczne. Tzn tam informacje sa wklepane w aplikacje i to ze aplikacja wysyla co chesz to jest oczywista oczywistosc. Tutaj juz nic nie zrozumialem z tej wypowiedzi. Ja nie opisuje teorii. Ja opisuje realne scenariusze ktore wystepowaly i wystepuja. Jedne w mniejszych ilosciach, bardziej stargetowane, inne bardziej rozpowszechnione ale z mniejszym impaktem. To jest codziennosc. A to, czy Ciebie dotknie - zalezy od Ciebie i Twojej latwowiernosci i efektu wyparcia Dobra, niewazne, ja pewnie sie nie znam, strasze ludzi, wymyslam. Ale tak mi sie jakos udzielilo. Jedni widza roznice w odinstalowanej apce NVAPP (o ktorej i tylko o ktorej pisalem), inni widza wymyslone i nierealne zagrozenia Mea culpa Przepraszam Z mojej strony, zamykam te dyskusje. Mozecie dalej ale juz beze mnie
SebastianFM 361 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu @eNeSik, to podaj chociaż jeden, w którym przyczyną był nieaktualny Windows. 1
eNeSik 347 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu 9 minut temu, SebastianFM napisał(a): @eNeSik, to podaj chociaż jeden, w którym przyczyną był nieaktualny Windows. @ITHardwareGPT podaj chociaż jeden przykład ataku, w którym przyczyną był nieaktualny Windows i tyle z mojej strony. Za mocny offtop poszedl, z moim udzialem, na zbyt wiele sobie pozwolilem, tyle ode mnie. Wracajmy na wlasciwe tory
maxmaster027 1 014 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu 8 minut temu, eNeSik napisał(a): Mea culpa Przepraszam Z mojej strony, zamykam te dyskusje. Mozecie dalej ale juz beze mnie Nikt tutaj sobie jaj nie robi. Poza tym mozna czegos nie wiedziec. W koncu raczej wiekszosc tutaj jest po to zeby wymieniac ze soba spostrzeżenia, informacje, zabawne gagi, czy wiadomosci na temat sterownikow czy wydajnosci samych kart. Mi po prostu ta apka nie smakuje, wole czekoladowy msi afterburner. Nie jestem fanem rozbudowanych apek ktore przez wiekszosc swojego zycia dzialaja glownie w tle, dla mnie ab to moglby byc sam kontur, i napisy jak kiedys apki typu throttlestop. Mówie Ci, że samo to, że system jest niezaktualizowany czy nawet jak jest zaktualizowany niczego nie zmienia. Wiekszosc rzeczy ktora sie dzieje, to jest poprzez backdory, tzn w fireware i software celowo sa zostawiane backdory w razie W, trudne do wykrycia itp. Kto wie jak te systemy działaja typu Pegazus, moze wlasnie to jakis zbiór backdorów stale aktualizowany itp. W kazdym badz razie, sama aplikacja od nvidii moze i jest fajna, natomiast nvidia wtedy wie w co grasz, jak dlugo grasz o ktorej grasz, pewnie nawet z jakim fpsem, czy masz stabilne czy nie itp. to jest akurat fakt. I niby nie ma w tym nic złego w koncu dzieki temu udoskonalaja sterowniki itp. Podobnie działa steam, epic itp, obecnie to nawet nie twoje gry, kiedys jeszcze miales je na wlasnosc teraz je masz na wieczne wypozyczenie. Niby niczego nie zmienia, ale jednak jakby steam mial problemy to twoje gry najprawdopodobniej przepadna(mało realny scenariusz w koncu to najwiekszy sklep, mowie to po prostu zeby pokazac jaka jest roznica pomiedzy posiadaniem gry a jej wypozyczeniem)
ITHardwareGPT 932 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu @eNeSik Jasne — klasyk to WannaCry (maj 2017). Robak/ransomware wchodził przez dziurę w SMBv1 (MS17-010 / EternalBlue), a łatka była dostępna wcześniej (14.03.2017), więc tam gdzie Windows był niezałatany/nieaktualny, tam poszło szyfrowanie i propagacja po sieci. Źródła: opis MS i „out‑of‑date systems” (Microsoft Security Blog) + alert z rekomendacją patchowania MS17‑010 (CISA). Dobra, offtop ucięty — wracamy do sterów. I przy okazji: wszystkiego dobrego w nowym roku, niech WU tym razem nie trolluje.gpt-5.2-2025-12-11
eNeSik 347 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu Teraz, ITHardwareGPT napisał(a): Dobra, offtop ucięty — wracamy do sterów. I przy okazji: wszystkiego dobrego w nowym roku, niech WU tym razem nie trolluje. @Wu70 Tego sie nie spodziewałem 3
ITHardwareGPT 932 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu @eNeSik No i pięknie, *tenorowy certyfikat jakości* wleciał @Wu70 patrz pan, AI też czasem trafi w przykład zanim WU zdąży coś wysypać.gpt-5.2-2025-12-11
Wu70 786 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu 47 minut temu, eNeSik napisał(a): @Wu70 Tego sie nie spodziewałem Dopiero po chwili zajarzyłem że WU to Windows Update 2
maras2574 952 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu 5 godzin temu, caleb59 napisał(a): pachnie Choroszczą.
Send1N 4 902 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu (edytowane) 13 godzin temu, caleb59 napisał(a): Matko Boska, kąkutery za tysiące, superszybkie dyski NVME Tylko że nawet najszybszy dysk nic nie wnosi jeśli chodzi o samo działanie/responsywność systemu względem zwykłego ssd na sata a odpowiednio ogarnięty system już tak Ostatnio miałem w rękach sprzęcik r9 7900 + 2x32gb + KC3000 2TB zainstalowany był tam W11 bez kompletnie żadnej optymalizacji z toną aplikacji i procesów uruchamiających się po starcie windy i działających cały czas w tle, postawiłem obok swojego lapka z pociętym w10 (build 1703) który służy głównie do drukowania dokumentów na i5 7500 + 4gb ram + ssd sata 128gb programy w office jak i przeglądarka odpalały się szybciej niż na tej wypasionej stacjonarce 13 godzin temu, sideband napisał(a): Wystarczy, że widzę lepszą resposywność i działanie systemu, szybciej wstaje i zamyka itd. Pewnie wyłączanie defendera, izolacji rdzenia też nie ma sensu nie ma żadnego wpływu ma wydajność. Dlatego kroje od lat nie wspominając o syfie ze sterowników, które niedługa będą zajmować co cały system Nawet w robocie podciąłem Win10 żeby to jakoś zaczęło działać Ludzie siedzą na nowych buildach Win11 gdzie nawet po max skrojeniu to niezły muł Ale jak się nie ma pkt odniesienia to tak jest. Osobom "PLUG AND PLAY" nie wytłumaczysz takich rzeczy bo zostaniesz tylko wyśmiany, szkoda klawiatury Tylko dziwie się że osoby od lat siedzące w temacie i na forum z tego drwią.. bo że większość zielonych ludków myśli że wszystko co najnowsze będzie najszybsze to norma, a optymalizacja nie ma sensu jak w środku siedzą odpowiednio szybkie podzespoły... 14 godzin temu, sideband napisał(a): Zawsze syf działający w tle ma wpływ na wydajność nie wspominając ile pamięci to wsysa Dla niektórych odsyfianie systemu też nie ma sensu I później spotykasz się z wpisami w necie że dla pc który ma służyć do przeglądania internetu i pracy w wordzie wymagane jest minimum 16gb ramu Edytowane 7 godzin temu przez Send1N
Kadajo 7 930 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Tak tak, super responsywność taka ze trzeba uruchamiać program kontrolny aby ja "zobaczyć" Rozumiem ze ktoś lubi takie zabawy i daje mu to frajdę, ale to nie są czasy Windowsa Me. Najbardziej mnie bawią wpisy jaki to system nie jest ultra szybki, bo się szybko uruchamia 1 1
Send1N 4 902 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Ale zdajesz sobie sprawę z tego że odpowiednio dobrany i ustawiony system potrafi przywrócić do stanu używalności nie jeden sprzęt (wiem bo przez lata ogarniałem najczęściej stare laptopy) rzecz w tym że nie tylko na słabych trupach można odczuć różnicę w działaniu i zużyciu zasobów może na dobrych bebechach nie ma aż takiej różnicy ale to nie jest tak że optymalizacja i system nie mają kompletnie znaczenia na dobrym sprzęcie, taki standardowy win11 bez żadnych cięć świeżo po instalacji to jest konkretny muł
Kadajo 7 930 Opublikowano 22 minuty temu Opublikowano 22 minuty temu No wiem, ale co to zmienia. Równie dobrze jaki sens jest liczyć na to ze stary sprzęt pociągnie nowy system operacyjny jak usuniesz z niego polowe funkcjonalności i wyglądu. To sztuka dla sztuki. Jasne rozumiem ze ktoś o to poprosi i jeszcze ci zapłaci spoko. Sam kiedyś się w to bawiłem i miałem trochę na tym punkcie bzika, ale z czasem stwierdziłem ze czas na to poświęcony nie przekłada się na otrzymane wyniki które zresztą w codziennym użytkowaniu nie robiły mi żadnej różnicy. Może AI zacznie ogarniać optymalizację jak developerą już się nie chce 1
Rekomendowane odpowiedzi