Skocz do zawartości

Sterowniki GeForce & NVIDIA App - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W cyberpunku jest ok, ale w crimsonie juz lepszy jest dlss 310.5.3 moze to kwestia sterow nie wiem. 

W kazdym badz razie x5 jest nawet ok trzyma te bazowe ponad 50fps. wlaczamy go obecnie wpisujac 0x00000004
Screenshot(2317).thumb.png.56569272d6c79f44defb42417db9a45c.png

x6 natomiast wlaczamy wpisujac 0x00000005 i bazowy FPS drop jest juz zauwazalny bo spada ponizej 50fps 
Screenshot(2318).thumb.png.11d222fb879ba13f3810065d7c44127f.png

A jeżeli chodzi o gra np z DLAA i na niskim bazowym FPS, to na padzie z x5 jest okolo 150FPs 145-160 z ray reconstruction i widoczne arty szczegolnie napisow przy szybszych ruchach, natomiast bez rr z DLSS 4.5 przy tym samym FPS jest jednak sporo lepiej powiedzialbym ze to nawet jest uzywalne na padzie plnne 

Opublikowano

image.thumb.png.0e1568eb2c3aa5b8de9f8bec5714dd7e.png

x5 DLAA ray recons .. 145fps czyli jakies 29fps bazowych ładnie w crimsonie rozsmarowuje xD wydaje mi sie że raczej tutaj sterowniki niczego nie zmienia i to taki feature. No lepiej to wyglada zdecydowanie z DLSS 4.5 model L, ale obecny ray reconstruction niestety jest na sporo nizszym poziomie anizeli dlss 4.5 i to najlepiej widac wlasnie wlaczajac x5 lub x6 z DLAA

Opublikowano
8 minut temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

Powiadacie że dziś lub jutro powinny być nowe stery beta z nowym FG?

Rozumiem że to będzie można włączyć z poziomu gry jak dotychczas? 

Nie gry tylko ze sterownika.

Opublikowano
55 minut temu, Kadajo napisał(a):

A jak tam arty ?

Screenshot(2327).thumb.png.f4c3d8a86c699714f78ecbcbc3fe679e.png
Na takim ustawieniu nie ma. Ale jest 240-300fps, i model L. I tutaj cinematic preset jednak szczegolnie w nocy odstaje graficznie od ray reconstruction. Pytanie tylko czy tyle FPS komus potrzebne np do takiej gry. Tam gdzie by sie ten x5 przydalo to gdzie jest 30fps bazowych, no ale to tworzy wlasnie sporo artow te 40-50fps przy DLSS 4.5 jednak trzeba miec szczegolnie jak jest pelno drzew kwiatow trawy

Opublikowano

Sens będzie dopiero jak wejdą monitory 700+Hz, czyli nieprędko, a do mainstreamu to pewnie za dekadę. 

Do 500fps sens się kończy na 5x, bo poniżej 100fps nie ma co schodzić, nawet jak się toleruje artefakty i glitche.

6x z 60fps ja osobiście bym nie użył nigdzie i nigdy. W ogóle FG z 60fps bym nie użył, a o 40fps to już nie rozumiem jak można choćby myśleć. 

No to co? 80fps x6?

Eee.. no ale od biedy może 80>480fps, ale to nie będzie raczej nawet stało obok obrazu w ruchu, jaki jest przy prawdziwych 480fps, więc nie wiem czy byłby sens, no chyba, że side scroller z bardzo prostym zadaniem dla algorytmów FG (choć tu nie wiem czy nie sprawdziłaby się inna forma FG)

(mowa o ilości klatek jakie karta renderuje z FG, nie o ilości FPS jakie karta ma bez FG, bo wiadomo, że FG niestety zjada sporo wydajności)

Opublikowano
22 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Zaraz, do FGx2 trzeba mieć minimum 60 a najlepiej to z 80-90 FPS żeby nie waliło artami a ty piszesz ze do x5 i x6 wystarczy 40-50 ... :hmm:

no 40-50FPS na modelu L daje mniej artow niz 60fps CNN czy DLSS4

29 minut temu, VRman napisał(a):

Do 500fps sens się kończy na 5x, bo poniżej 100fps nie ma co schodzić, nawet jak się toleruje artefakty i glitche.

Weź przestan takie bzdury pisac...juz przy 400fps z x5 masz ponizej 30ms,..w ogole nie czuc inputlaga pomijajac juz kwestie że 30ms nie jest niezbedne do gry single player
Screenshot(2333).thumb.png.abdc7178dd8fd4885035c551c65adc4c.pngScreenshot(2335).thumb.png.bb8d9e06afbcca90f171dfdb452f0382.png

Opublikowano (edytowane)

Mi nie chodzi o IL. Po prostu im więcej fps tym mniej wad FG, a ja widzę FG jako funkcję przydatną jedynie do tego, aby poprawić obraz w ruchu, a nie żeby grać w Cyberpunka w prawdziwych 40fps i na to FG.

FG ma tu ogromny potencjał i mnie to bardzo interesuje tak z mojego punktu widzenia, jak i całej branży, bo im szybciej mainsteam wejdzie w HFR, tym lepiej dla wszystkich, a skoro AMD i Nvidia nie dadzą nam wymaganej wydajności do tych 500fps w grach tej generacji przed pewnie 2040r. to jedyna nadzieja w FG.

Jednak tu wejdziemy w problemy z oceną. Dla jednego obraz z FG będzie akceptowalny z 50fps, bo gra na LCD VA, a drugiego będą drażnić wady FG 3x nawet przy 160->480fps. 

PS. Temat IL mnie osobiście mało interesuje, bo

a) nie gram w gry competetive multiplayer

b) tam, gdzie to przeszkadza i tak bym FG nie włączał, a skoro dla mnie optimum to np. 200fps>500+fps, to tematu IL prawie nie ma.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

@Kadajo Mówił ostatnio, że ma 5070Ti tylko nie uzywa

Nie zebym sie czepial, ale jednak jakby potestowal sam to na pewno mialby inna opinie na ten temat

Zauwazylem, że miedzy x3 a x5 jest utrata bazowego FPS okolo 11%, przy okolo 50% lepszym FPS wyjsciowym. 

Czyli przelaczajac sie z x3 na x5 dostajemy 50% FPS wiecej, ale ten bazowy FPS jest o 11% nizszy, wiec input lag rosnie o okolo 11%

Opublikowano (edytowane)

Trzeba wiedzieć gdzie patrzeć i nie w każdej grze rzuca się to w oczy tak żeby od razu płakać z tego powodu.

Nvispectorze masz do wyboru lepszą płynność czy mniej artefaktów dla FG ;)

Poza tym o jakich artefaktach piszesz?

Edytowane przez sideband
Opublikowano
1 minutę temu, sideband napisał(a):

Trzeba wiedzieć gdzie patrzeć i nie w każdej grze rzuca się to w oczy tak żeby od razu płakać z tego powodu.

Nvispectorze masz do wyboru lepszą płynność czy mniej artefaktów dla FG ;)

A jest jakaś sensowna skala ustawień czy 100% i 50%?

No i sprawdzałeś czy to faktycznie coś daje? Mi najbardziej o UI chodzi. Bo to się sypie w grach jak głupie.

Opublikowano
2 minuty temu, znaFca napisał(a):

A jest jakaś sensowna skala ustawień czy 100% i 50%?

No i sprawdzałeś czy to faktycznie coś daje? Mi najbardziej o UI chodzi. Bo to się sypie w grach jak głupie.

No w CP wlasnie najlepiej widac różnice jakosc na UI pomiedzy np L a K, wrzuc sobie 35fps zablokowane i daj FG. Wtedy zobaczysz duza roznice na korzysc nowego transformera wlacz sobie wtedy x5 na L i ilosc art nie powinna sie poprawic przy tym samym FPS bazowym 35 i bedzie podobna do tego co jest na x2