Skocz do zawartości

Sterowniki GeForce & NVIDIA App - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, Adikon napisał(a):

Zainstalowałem najnowsze stery włącznie z aplikacją beta i póki co w grach, które mam nadpisywanie DLSS z poziomu aplikacji jest nieobsługiwane xD. Spodziewałem się w sumie tego... Może w przyszłości dodadzą więcej gier 🤷🏻

Polecam doinstalować sobie DLSS Override. Wtedy w każdej grze z DLSS mozna sobie włączyć napisanie. Minus jest taki ze mozna włączyć wszystko czyli nawet Frame Gen i Ray Reconstruction w grach które go nie obsługują, ale skoro gra tego nie wspiera to te funkcje i tak nie działają. Ale chyba i tak lepiej w ten sposób niż gdyby nadpisanie nialo nie dzialac choć powinno ;)

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Nvidia Smooth Motion dla RTX 4xxx.

Właśnie to przetestowałem w Escape From Tarkov na lokacji Streets of Tarkov, czyli najcięższej i najbardziej niezoptymalizowanej lokacji w grze. Muszę przyznać, że Smooth Motion rzeczywiście działa - już w menu dubluje 60fps i robi z tego 120fps (warto wspomnieć, że w main menu jest domyślnie lock na 60fps - można to zmienić jeśli ktoś chce). Spacerując po lokacji również jest odczuwalny wzrost płynności, szarpnięcia związane z pewnymi miejscówkami są zminimalizowane praktycznie do zera, muszę tam jeszcze pochodzić z jakąś lunetą na broni i ogólnie zrobić tam kilka rajdów i dokładnie sprawdzić każdy kąt - szczególnie po długości dwóch głównych ulic.

Ogólnie wiem, że to oszukane barachło ale w tej konkretnie grze wydaje się póki co pomagać. Opóźnienie jakie notuje Nvidia App to co jakiś czas między 10-24ms, co kilka chwil pokazuje też 0ms - właściwie taka przeplatanka w zależności jak szybko ruszam myszą więc nie za bardzo wiem jak to rozumieć - odchyły odczytu czy po prostu brak optymalizacji na tej lokacji? Tak czy siak gra ma dosyć wolne tempo więc to nie irytuje moim zdaniem. Nie zauważyłem też glitchy z menusami czy ekwipunkiem bo Smooth Motion jak wiadomo może w to ingerować i wtedy widać przekłamania obrazu, tutaj póki co tego nie zauważam.

Pierwsze wrażenia pozytywne.

Edytowane przez caleb59
  • Upvote 2
Opublikowano

Pomimo aktualizacji sterowników kart graficznych do najnowszej wersji od kilku lat buguje się HDR włączając np. Minecrafta. W przypadku kart od AMD wszystko działa w porządku. Myślałem na początku że coś z monitorem jest nie tak, ale nawet jak odłączę i podłączę to ciągle to samo i zostaje tylko wyłączyć i włączyć tryb HDR. Nawet wymiana karty graficznej na nowszą nie pomogła.

Opublikowano (edytowane)

Smooth Motion robił artefakty w grze FishingPlanet (u mnie na serii 5xxx) Jeszcze raz sprawdzę, czy na nowych sterownikach występuje ten błąd. 

Ale w 95% jest akceptowalny więc, dla czego go nie używać ?

EDIT: sama gara FP działa jak należy tym bardziej. że tam się albo pływa (trolling/hol) lub stoi. ALE przy SM w Aterburnerze występują migotania OSD (reszta gry jest OK) 

Edytowane przez leven
Opublikowano
28 minut temu, leven napisał(a):

Ale w 95% jest akceptowalny więc, dla czego go nie używać ?

A dodajesz sobie pingu w grach sieciowych bo można? :E 

No to samo jest z generowaniem klatek. Używamy tam gdzie mało FPS, a to najgorszy scenariusz bo on obniża natywny FPS jeszcze bardziej...

Opublikowano (edytowane)

Niedawno wrzuciłem przez NV cleaner stery 581.08 i muszę przyznać, że wreszcie widać jakieś zmiany na plus dla mojego RTXa 4080s. Gram na blokadzie klatek z gsync, więc nie sprawdzam maks FPS, ale widzę lepszą spójność w opóźnieniach i gry są płynniejsze. Tryb niskiego opóźnienia też zaczął działać dużo lepiej, więc teraz mam włączony (nie ultra). Oczywiście to nie jest efekt "wow", ale to jedne z lepszych sterów w tym roku od zielonych moim zdaniem.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano
16 godzin temu, Adikon napisał(a):

Niedawno wrzuciłem przez NV cleaner stery 581.08 i muszę przyznać, że wreszcie widać jakieś zmiany na plus dla mojego RTXa 4080s. Gram na blokadzie klatek z gsync, więc nie sprawdzam maks FPS, ale widzę lepszą spójność w opóźnieniach i gry są płynniejsze. Tryb niskiego opóźnienia też zaczął działać dużo lepiej, więc teraz mam włączony (nie ultra). Oczywiście to nie jest efekt "wow", ale to jedne z lepszych sterów w tym roku od zielonych moim zdaniem.

Jak nadpisujesz sterownik, to może być problem. 

Opublikowano

Działa u was nakładka pokazująca działanie napisania plików DLSS z apki nvidii? W czasie bety pokazywało mi prawidłowo czyli np. Profil K, i ze zastosowanonnajnowsza wersję frame gen. A teraz wszędzie mam N/A jakby nie mogło odczytać nadpisania. I zauważyłem to wczoraj czyli jeszcze przed zainstalowaniem najnowszych sterowników. Natomiast nie jestem pewien czy to się stało po zainstalowaniu nowej oficjalnej wersji apki czy już na becie sie zepsulo

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

W przypadku Escape From Tarkov było tak, że w menu głównym gry było "N/A", podczas właściwej gry "Preset K", podczas lootowania skrzyneczek czy innych pojemników znowu "N/A" i jak tylko kończyłem lootowanie i zaczynałem znowu poruszać się postacią wracał "Preset K".

Też wydało mi się to dziwne. :E

Edytowane przez caleb59