Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam takie pytanie, bo moja wcześniejsza tubka Arctic MX6 była trochę bardziej płynna i o wiele lepiej się nakładała. Obecna tubka MX6 to jest typowa plastelina, ciężko to rozsmarować, ostatnio użyłem obecnej MX6 do sprawdzenia czy procesor + płyta jest sprawna więc podziałało to max 30-40min bez większego obciążenia, dzisiaj zdemontowałem chłodzenie (ok 2tyg temu złożone) i pasta wygląda jak ala termo pad. Czy przy MX6 to jest normalne? bo wcześniejsza tubka była o wiele bardziej lepka i po ściągnięciu chłodzenia nie rwało się jak termo pad, nawet testowo macnąłem to paluchem i zastał tylko ślad odcisków co widać na zdjęciu.

IMG_20241207_101417722_HDR.jpg

IMG_20241207_101424721.jpg

Edytowane przez Keleris
Opublikowano (edytowane)

Raczej coś jest nie tak z tą twoją MX6, u mnie po roku na procesorze MX6 nie była tak zaschnięta jak u ciebie.

Edytowane przez suchy89
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Też mam takie wrażenie porównując do wcześniejszej tubki MX6, temperatury trzyma dobre ale jest strasznie sucha i rozsmarowanie tego to koszmar.

Obecna tubka zakupiona z morelegrupa - allegro

Czyli muszę zakupić nową pastę i ponownie położyć.

Edytowane przez Keleris
Opublikowano

@Send1N Jak się ta pasta sprawuje ogólnie? Przez ostatnie lata jechałem na tym co miałem pod ręką SPC Pactum, GD900, GD007 niedawno MX-4 nawet kupiłem. Jakoś nie zastanawiałem się co pcham bo różnica temperatur jest niewielka ale zacząłem ostatnio zwracać uwagę na żywotność i tutaj zaczynają się schody. Większość past dosyć szybko traci swoje właściwości i ciekawi mnie jaka jest dosyć dobra w tym aspekcie.

Opublikowano

To wszystko zależy w jakich warunkach dana pasta pracuje przy niższych temp będzie dłużej trzymała parametry wiadomo, ciężko powiedzieć co człowiek to opinia :E jest też PTM w formie pasty nazywa sie 7950-SP tylko że ceny typu "thermal grizzly" :rotfl:

Opublikowano

@Send1N Masz rację- co człowiek to opinia. Jedynie wszyscy są zgodni odnośnie wyższości termopadów nad pastami. Ja pod GPU i CPU mam Gelida (przepakowany PTM) i tak już zostanie, chociaż zmiana na termopad w przypadku CPU chyba była niezbyt potrzebna. Jednak zamawiałem 2 termopady "na zaś", jeden mi zbywał, to go użyłem.

• Upvote 1
Opublikowano

Jak żongluję cpu czy sprawdzam jakieś pierdoły na cpu/gpu to mam TG Kryonaut albo GC-Extreme (stara tubka ale nadal świetnie działa). 

Jak coś zakładam na długo to Glacier TG-04 od Savio, jest nawet lepsza w chłodzeniu od TG czy starego GC-E. Nakładanie 04 to masakra, najpierw trzeba ją w gorącej wodzie wygrzać a potem nakładać na CPU/GPU, dokładnie i precyzyjnie rozsmarować, natomiast jeśli ma podobne właściwości jak poprzednicy 02 i 03 to właściwie nigdy nie trzeba będzie tego powtarzać z powodu obniżenia wydajności. 

Opublikowano

Do laptopa Dell Latitude E5470 z procesorem I5 6300U dać Ptma-a czy zwykła pasta Mx-4 wystarczy?

W czasie grania w World of Tanks temp.procesora dochodzi do okolic 90 st.C,laptop o nieznanej historii dlatego chcę go rozkręcić i przeczyścić.