Boldwyn 4 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu (edytowane) Hej, Pacjent to Asus TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti SUPER OC 16GB GDDR6X, ma już ~7 miesięcy. Pod mocniejszym obciążeniem / benchmarkami hotspot potrafi dobić do 100-102 stopni, przy temperaturze GPU w okolicach 80 - nie za dużo? W testach na większości stron był dużo chłodniejszy - ktoś ma taki egzemplarz i mógłby napisać jak u niego z temperaturami? (przy otwartej obudowie temperatury takie same) Edytowane 21 godzin temu przez Boldwyn
Karro 24 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu Trochę dużo,bios silent ? Na większości stron to bez budy lub boku obudowy. W 285w to robi duża roznice
Boldwyn 4 Opublikowano 20 godzin temu Autor Opublikowano 20 godzin temu (edytowane) Dobre pytanie sprawdzę rano Tak wyglądają temperatury po ~pół godziny w SW: Outlaws bez limitu klatek (te ząbki w górnych wykresach to GPU-Z coś głupiało, w rzeczywistości było równo, +-1-2 stopnie) Edytowane 20 godzin temu przez Boldwyn
Karro 24 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu Jakoś mi się nie podoba,za dużo RPM.hot spot też marne.u mnie na 4070ti 12 stopni
Boldwyn 4 Opublikowano 20 godzin temu Autor Opublikowano 20 godzin temu (edytowane) No właśnie tak średnio mi to wygląda, z tego co czytałem na różnych stronach / reddit wygląda że u ASUSa bywały problemy z pastą która po jakimś czasie była "wyciskana" spod radiatorów i był problem z odprowadzaniem ciepła. No nic, zobaczę co support napisze bo nie chce rozkręcać dopóki jest na gwarancji. Edytowane 20 godzin temu przez Boldwyn
Send1N 224 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu (edytowane) Nawet jeżeli jakimś cudem przyjmą to na rma to jest szansa że zaaplikują tam taki sam badziew jak był i sytuacja się powtórzy, lepiej rozkręć samemu, ten asus nawet plomby nie ma bodajże, uważaj aby nie zajechać śrubek i nie dawać pasty o innym kolorze niż ta fabryczna (typu kryonaut extreme - różowa, arctic mx5 - miętowa itp) Najlepiej od razu położyć pada zmiennofazowego zamiast zwykłej i problem z bani dożywotnio. Edytowane 13 godzin temu przez Send1N 1 3
Boldwyn 4 Opublikowano 10 godzin temu Autor Opublikowano 10 godzin temu Tak właśnie dojrzewam do tej decyzji Jakiś konkretny pad polecacie?
Send1N 224 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu (edytowane) ptm7950 lub gelid heatphase ultra (to jest to samo tylko z logo gelida) nawet połowę tańszy jest z tym że nie ma tego na allegro więc i tak musisz zabulić za wysyłkę z proline czy tam z angeli a smart działa teraz od 30zl zamiast 45 więc https://allegro.pl/oferta/termopad-honeywell-ptm7950-40x40-0-25mm-narzedzia-100-oryginal-14624865421 aukcja chłopa z forum, przy okazji wspomożesz Edytowane 10 godzin temu przez Send1N 1 1
ShaDow_Pro 25 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu (edytowane) @Send1N https://allegro.pl/oferta/pasta-pad-na-cpu-gelid-heatphase-ultra-amd-ph-gc-01-a-15058197383 A ten? Edytowane 8 godzin temu przez ShaDow_Pro 1
skunRace 104 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 13 godzin temu, Boldwyn napisał(a): No właśnie tak średnio mi to wygląda, z tego co czytałem na różnych stronach / reddit wygląda że u ASUSa bywały problemy z pastą która po jakimś czasie była "wyciskana" spod radiatorów i był problem z odprowadzaniem ciepła. No nic, zobaczę co support napisze bo nie chce rozkręcać dopóki jest na gwarancji. Powinieneś mieć między 20-30 stopni mniej na Hot Spocie. Temat znany u różnych producentów, niestety Asus uważa, że HS do 105 stopni jest bezpieczny i niestety gdzieś ma to, że przy wydajnym chłodzeniu obroty karty przez to lecą o 1000-1500rpm za dużo. Igor Wallossek opisał ten problem dokładnie u siebie, łącznie z mailami od Asusa. Proponują wysłanie karty do zbadania, ale z góry twierdzą, że do 105 stopni jest bezpieczne. Więc, albo zaaplikują tak samo gównianą pastę, albo nic nie zrobią skoro jest "bezpiecznie". Tutaj masz do poczytania 5 stron dokładnie opisanego problemu z tą pastą https://www.igorslab.de/en/asus-geforce-rtx-4080-tuf-gaming-with-serial-error-built-in-hotspot-ex-works-material-analysis-and-the-rescue/ 1
Boldwyn 4 Opublikowano 4 godziny temu Autor Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) Pooglądałem trochę filmów i linków które podesłaliście i słabo to wygląda... To teraz jeszcze tylko ile jakich padów na resztę elementów potrzeba, bo już chcę zrobić wszystko na raz (dla tego modelu coś ciężko znaleźć, pewnie przez to że względnie nowy). Edytowane 4 godziny temu przez Boldwyn
RTXnietylko4060tiUSER 43 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) @Boldwyn Karta 7 miesiecy wiec pady powinny byc dobre. Ja dzisiaj montowalem PTM'A na 7 miesiecznej karcie, pady stan igla. Aplikacje PTM'a pozostawie bez komentarza ale z dziejszego doswiadczenia zauwazylem iz najlepiej jestli pad jest dociety idealnie na rozmiar rdzenia, za duzy kawalek oznacza mega problem ze zdjeciem 2 folii. Edytowane 4 godziny temu przez RTXnietylko4060tiUSER
Karro 24 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu No to wam powiem że na gainwordzie temp takie same jak w dniu zakupu tj.15 marca. Jedynie wentylatory chrobocza ale z tym nic nie zrobisz
Boldwyn 4 Opublikowano 2 godziny temu Autor Opublikowano 2 godziny temu Zostało mi trochę ThermalGrizzly Hydronaut i stwierdziłem, że zanim zacznę zamawiać to zobaczę jaki da efekt. No cóż, niebo i ziemia (niestety na jednej śrubce była plomba której nie udało mi się zdjąć bez zniszczenia):
RTXnietylko4060tiUSER 43 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) @Boldwyn Ja uzywalem kryonauta, jednak po 20 dniach mialem juz 4 stopnie wiecej. Dzisiaj wlozylem PTM'A i temperatury jak w dniu aplikacji kryonauta, dziwne ze kryo tak szybko sie degraduje mimo pracy w dosc niskiej temperaturze. Sprawdzalem oryginalnosc na stronie i wyszlo ze legit. Edytowane 1 godzinę temu przez RTXnietylko4060tiUSER
skunRace 104 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 1 godzinę temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a): @Boldwyn Karta 7 miesiecy wiec pady powinny byc dobre. Ja dzisiaj montowalem PTM'A na 7 miesiecznej karcie, pady stan igla. Aplikacje PTM'a pozostawie bez komentarza ale z dziejszego doswiadczenia zauwazylem iz najlepiej jestli pad jest dociety idealnie na rozmiar rdzenia, za duzy kawalek oznacza mega problem ze zdjeciem 2 folii. Na 4060Ti Inno3D Twin 2 ? Bo już się pogubiłem, czy to ten RTX4060Ti z Laba ? 1 godzinę temu, Karro napisał(a): No to wam powiem że na gainwordzie temp takie same jak w dniu zakupu tj.15 marca. Jedynie wentylatory chrobocza ale z tym nic nie zrobisz Ja odpukać również na Palicie temperatury eleganckie jak po zakupie, w październiku minął równy rok. To co producenci odwalają z tymi pastami to nóż się w kieszenie otwiera, żeby po kilku miesiącach trzeba było kartę rozbierać. Człowiek specjalnie dopłaca do karty z lepszym chłodzeniem, żeby mieć cicho i chłodno, a po kilku miesiącach masz odrzutowiec, bo przez HS wentyle wbijają na 90% i taki Asus odpisze, że do 105 stopni jest w porządku @caleb59 u Ciebie wszystko dobrze na razie ? Ile już miesięcy minęło od zakupu ? 8 minut temu, Boldwyn napisał(a): Zostało mi trochę ThermalGrizzly Hydronaut i stwierdziłem, że zanim zacznę zamawiać to zobaczę jaki da efekt. No cóż, niebo i ziemia (niestety na jednej śrubce była plomba której nie udało mi się zdjąć bez zniszczenia): Plomby to najmniejszy problem, kupujesz takie na Allegro za 10 zł. Teraz tylko kłaść PTMa Moim zdaniem i tak powinno być lepiej po wymianie pasty na TUFie o kilka stopni. Na pewno wentyle nie powinny dobijać prawie do 2000rpm, bardziej 1300-1500rpm w zalezności od biosu. Rozsmarowałeś ją dokładnie na rdzeniu, czy jakieś krzyżyki ? Jaką masz obudowę, nie jakiś słabo wentylowany piekarnik ?
Boldwyn 4 Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) @skunRace raczej nie przez obudowę, na otwartej jest w zasadzie tak samo (ok 70RPM mniej) - Fractal Design Meshify C, 2x120mm z przodu i 2x120mm wyciągające (góra+tył). Pastę rozsmarowałem po rdzeniu, BIOS performance. Edytowane 1 godzinę temu przez Boldwyn
Karro 24 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu To bez szału te RPM jest .A Asus tuf ma dobre opinie. Dziwne Zegar 2625 też duży nie jest. Jednak chip 103 daje do pieca
skunRace 104 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 27 minut temu, Boldwyn napisał(a): @skunRace raczej nie przez obudowę, na otwartej jest w zasadzie tak samo (ok 70RPM mniej) - Fractal Design Meshify C, 2x120mm z przodu i 2x120mm wyciągające (góra+tył). Pastę rozsmarowałem po rdzeniu, BIOS performance. W takim razie coś jest nie tak, bo przy takich obrotach to chłodzenie powinno mieć problem żeby do 60 stopni dobić na GPU. Normalnie powinno być około 64 stopnie, ale obroty w przedziale 1300-1500rpm. Wiadomo temperatury dużo lepsze niż przed wymiana pasty, ale z obrotami coś jest nie tak, bo spadły tylko z 2400 na 1950rpm, za dużo jak na TUFa. Zegar też powinien 2800+ MHz wbijać. @edit @caleb59 kiedy Ty ją dokładnie kupowałeś, bo już nie pamiętam jakoś kilka miesięcy już będzie ? Edytowane 1 godzinę temu przez skunRace 1
Zas 18 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu A wszędzie tak chwalą te Asusy, sam brałem go pod uwagę jako jedyny model 4070 wart zakupu (no, może jeszcze budżetowo Panther albo GamingPro)... Dobrze, że ostatecznie nic nie kupiłem... Swoją drogą nie miałem pojęcia, że teraz tyle uniwersalnych padów na rynku . Ale z tego co czytam, opinie mieszane - podróbki/schną/wyparowują... To już wolę kupić sprawdzoną pastę... chociaż na pewno aplikacja na GPU jest trudniejsza niż na CPU
Rekomendowane odpowiedzi