Lameismyname 2 340 Opublikowano 16 Listopada 2024 Opublikowano 16 Listopada 2024 Cześć, Muszę znaleźć jakiegoś sensownego lapka łapiącego się na bon dla nauczyciela +500-1000zł dopłaty czyli finalnie 3000-3500zł. Wybór między dżumą a cholerą w tym przedziale. Może ktoś ma poczęstować jakimś smacznym linkiem. Ja niestety nie siedzę w laptopach i szczerze były zawsze poza moim kręgiem zainteresowań. Myślałem o tej konstrukcji: https://www.x-kom.pl/p/1189343-laptop-15-16-hp-probook-455-g10-ryzen-5-7530u-16gb-512-win11p.html Jednak kiedyś kolega serwisant mocno klął na CPU/GPU AMD w laptopach, że najwięcej awarii itd itd. Nie wiem na ile się to zmieniło z nowymi ryśkami. Ktoś coś? Sklep myślałem o x-komie, chociaż nie upieram się.
Lameismyname 2 340 Opublikowano 16 Listopada 2024 Autor Opublikowano 16 Listopada 2024 (edytowane) @stefan999 Też o nim myślałem... jedynie zawahanie ze względu na 14" matrycę. Chyba wybiorę ten co podałem z 15,6" matrycą bo to bardzo ważny aspekt wyboru. Edytowane 16 Listopada 2024 przez Lameismyname
Lameismyname 2 340 Opublikowano 17 Listopada 2024 Autor Opublikowano 17 Listopada 2024 @stefan999 @Stever Myślę jeszcze o alternatywie z niską dopłatą. Za 2799zł jest ten laptop: https://www.komputronik.pl/product/876567/laptop-asus-expertbook-b1502cva-bq0095x-i5-1335u-15-6-16gb-512gb-w11pro.html
x-kom 281 Opublikowano 18 Listopada 2024 Opublikowano 18 Listopada 2024 (edytowane) Cześć @Lameismyname, biorąc pod uwagę przekątną 15,6+ trochę zawęża nam się wybór w tym budżecie. Alternatywnie warto sprawdzić ThinkBook 16, który niestety 300 zł ponad budżet, ale spojrzeć nie zaszkodzi. Mamy mocny procesor, 16 GB RAM z możliwością zwiększenia do 64 GB, ładna 16 calowa matryca IPS, podświetlana klawiatura i solidne wykonanie (standard militarny). Edytowane 18 Listopada 2024 przez x-kom
Lameismyname 2 340 Opublikowano 26 Stycznia Autor Opublikowano 26 Stycznia Mały update. Temat się chwilę przeciągnął ale zamówiłem już laptopa. Koszt wyszedł bon + 200zł (w sumie 2699zł) Wybrałem ten model: https://www.komputronik.pl/product/946382/laptop-hp-probook-465-g11-ryzen-5-7535u-16-wuxga-16gb-512gb-win11home.html Akurat nie siedzę za bardzo w laptopach i innych urządzeniach mobilnych bo są poza kręgiem moich zainteresowań. Tutaj macałem sprzęt na żywo i co mnie urzekło: - cena (niewielka dopłata) - 16" matryca 1920x1200 mat IPS (większy obszar roboczy) - 6 rdzeniowy Ryzen 5 generacji 7xxx (od jakiegoś czasu mam niechęć do Intela) - mocniejsza karta graficzna (Radeon 660M) jak alternatywy w tej cenie (Intel HD, AMD Radeon, Intel Iris) - RAM DDR5 (vs DDR4) oraz to, że nie jest wlutowany w płytę i jest jeden slot wolny (w razie przyszłościowego upgrade) - wszystkie inne parametry OK, zgodne ze specyfikacją programu "Laptop dla nauczyciela"
Lameismyname 2 340 Opublikowano 26 Stycznia Autor Opublikowano 26 Stycznia 26 minut temu, stefan999 napisał(a): Całkiem fajny laptop, ale procesor to w zasadzie 6600U. To Zen3, a nie Zen4. Wiem, sprawdzałem. W tych pieniądzach jednak nie ma sensu marudzić. Wcześniej miałem upatrzonego Lenovo Ideapada Slim 5 na Ryzen 7 7730U (też Zen 3) w ME za 2899zł jednak wycofali go z listy programu. Od oznaczeń procesorów i kart graficznych w sprzętach mobilnych zawsze dostawałem zawrotów głowy. Coś jak nazewnictwo monitorów firmy Acer Konsument zamotany to i towar sprzedany.
Lameismyname 2 340 Opublikowano 28 Stycznia Autor Opublikowano 28 Stycznia @Stever Dzięki ale już kupiony tamten, który podlinkowałem. X-Kom to był mój pierwszy sklep w którym chciałem kupić tego laptopa co kupiłem (https://www.x-kom.pl/p/1298239-laptop-15-16-hp-probook-465-g11-ryzen-5-7535u-16gb-512-win11.html) jednak kod nie wchodził w system, w komentarzach też jakaś kobita chciała kupić i też jej nie szło, potem jakiś komunikat o wydłużonej dostawie itd. Odpuściłem. A to co podlinkowałeś to może lepszy procesor ale za to gorsza karta graficzna (Radeon 660M vs Intel Iris). Ja nie wiem czy to rynek tak te bony zepsuły, inflacja czy co tam jeszcze, ale w przedziale 2500-3500zł wybór laptopa jest jak wybór między dżumą a cholerą, wszystko podobne i podobnie wydajne.
disnemar 0 Opublikowano 1 Lutego Opublikowano 1 Lutego Podepnę się pod temat. W tej cenie z tytułu jest szansa znaleźć coś na Ryzen7 czy nie? Matryca min. 15.6.
disnemar 0 Opublikowano 1 Lutego Opublikowano 1 Lutego OK, ale szukam "dla nauczyciela", a ten chyba nie wchodzi tą kategorię.
disnemar 0 Opublikowano 1 Lutego Opublikowano 1 Lutego (edytowane) Cytat No właśnie, niestety.... A najlepsze igpu w tej cenie? Edytowane 1 Lutego przez disnemar
Send1N 4 161 Opublikowano 1 Lutego Opublikowano 1 Lutego (edytowane) 680m Edytowane 1 Lutego przez Send1N
Lameismyname 2 340 Opublikowano 8 Lutego Autor Opublikowano 8 Lutego (edytowane) W dniu 1.02.2025 o 16:25, stefan999 napisał(a): Za 3500 nie ma szans na ryzen 7 i bon dla nauczyciela Jak nie? Tutaj z Ryzen 7 i mocną grafą 680M za 3299zł: https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/laptopy-i-ultrabooki/laptopy/laptop-hp-probook-465-g11-16-ips-r7-7735u-16gb-ram-512gb-ssd-windows-11-home Przy okazji mają jakąś promkę, zestaw za 450zł za 1zł przy zakupie na bon nauczyciela. Edytowane 8 Lutego przez Lameismyname
Oldman 464 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego 9 godzin temu, Lameismyname napisał(a): Jak nie? Tutaj z Ryzen 7 i mocną grafą 680M za 3299zł: https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/laptopy-i-ultrabooki/laptopy/laptop-hp-probook-465-g11-16-ips-r7-7735u-16gb-ram-512gb-ssd-windows-11-home Przy okazji mają jakąś promkę, zestaw za 450zł za 1zł przy zakupie na bon nauczyciela. dzieki za linka mam ten sam dylemat (laptop na bon dla żony do szkoły) i chyba sie skusze na tego co podałeś https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/laptopy-i-ultrabooki/laptopy/laptop-hp-probook-465-g11-16-ips-r7-7735u-16gb-ram-512gb-ssd-windows-11-home no chyba ze jest jeszcze jakas ciekawa opcja w podobnej kwocie (bon + 700-1000zł dopłaty)
Lameismyname 2 340 Opublikowano 8 Lutego Autor Opublikowano 8 Lutego 4 minuty temu, Oldman napisał(a): dzieki za linka mam ten sam dylemat (laptop na bon dla żony do szkoły) i chyba sie skusze na tego co podałeś https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/laptopy-i-ultrabooki/laptopy/laptop-hp-probook-465-g11-16-ips-r7-7735u-16gb-ram-512gb-ssd-windows-11-home no chyba ze jest jeszcze jakas ciekawa opcja w podobnej kwocie (bon + 700-1000zł dopłaty) Robiłem research niedawno (kupiłem tańszą wersję tego laptopa na R5 i 660M) i naprawdę nic lepszego nie wymyślisz moim zdaniem.
Oldman 464 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego 3 godziny temu, Lameismyname napisał(a): Robiłem research niedawno (kupiłem tańszą wersję tego laptopa na R5 i 660M) i naprawdę nic lepszego nie wymyślisz moim zdaniem. jeszcze raz dziękuje za pomoc dobry człowieku, zaoszczedziłeś mi duzo czasu 1
Lameismyname 2 340 Opublikowano 8 Lutego Autor Opublikowano 8 Lutego 51 minut temu, Oldman napisał(a): jeszcze raz dziękuje za pomoc dobry człowieku, zaoszczedziłeś mi duzo czasu Nie ma problemu. Niech śmiga.
Lameismyname 2 340 Opublikowano 9 Lutego Autor Opublikowano 9 Lutego @Stever Jednak większość ludzi postawi na wydajność, a jeżeli chodzi o GPU nic nie ma startu w tym budżecie do 680M
Wraith 1 Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego (edytowane) W dniu 9.02.2025 o 13:59, Stever napisał(a): Jest to dobry wybór, choć ja dalej wolałbym mieć lepszą matrycę z 100% pokryciem kolorów, to różnica będzie odczuwalna widoczna gołym okiem HP ProBook 450 G10 i5-1334U/16GB/512/Win11 A praktycznie akcesoria to wszędzie są dostępne https://lp.x-kom.pl/a/bon-dla-nauczyciela/ Problem z tym co linkujesz jest taki, że to nie pasuje do wymagań a propos bonu dla nauczyciela - 36 miesięcy gwarancji. Edyta: Chyba coś tu się zmieniło i wygląda na to, że laptopy muszą mieć minimum 24 miesiące gwarancji. Na stronie x-scamu piszą w ten sposób: "Co zmieniło się w specyfikacji? Laptopy przeglądarkowe muszą teraz sprostać poniższym wymaganiom: Wydajność: co najmniej 150 punktów w teście WebXPRT lub 110 punktów w CrXPRT 2. Pamięć RAM i dysk SSD: minimum 8 GB pamięci RAM oraz 64 GB pamięci masowej na dysku SSD. Dodatkowo w cenie urządzenia musi być zapewniona przestrzeń wirtualna o pojemności co najmniej 256 GB, dostępna przez cały okres użytkowania. Łączność i porty: obowiązkowe Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0 oraz minimum 3 porty, w tym jeden do podłączenia wideo. Ekran: przekątna minimum 13 cali, rozdzielczość Full HD (1920 x 1080 pikseli). Bateria i waga: urządzenie powinno działać na baterii co najmniej 6 godzin przy średnim obciążeniu, a jego waga nie może przekraczać 2 kg. Bezpieczeństwo: wbudowane mechanizmy ochrony danych, aby zapewnić bezpieczeństwo użytkownika. Certyfikaty i gwarancja: Certyfikaty EPEAT, CE oraz TCO są tutaj obowiązkowe, podobnie jak w przypadku laptopów klasycznych. Każde urządzenie musi być objęte 24-miesięczną gwarancją producenta, z serwisem dostępnym na terenie Polski i pełnym pokryciem kosztów transportu w ramach gwarancji. " Ciekawe czemu wszystkie laptopy proponowane w ramach opcji zakupu na bon czy w xscamie czy komputroniku mają 36 miesięcy? No i na kilometr śmierdzi tu jakimś szachrajstwem - myślę tu o tych certyfikatach. Według przedstawiciela xscamu wiele laptopów z dedykowanymi kartami graficznymi zostało usuniętych ze względu na wprowadzenie tych nowych wymagań: "Mikołaju, po wprowadzeniu nowych wymagań (m. in. Certyfikat TCO), duża część laptopów przestała być dostępna w programie. W razie uzupełnienia brakujących certyfikatów i warunków przez producentów będziemy mogli przywrócić takie modele do sprzedaży z bonem." oraz "Arturze, MacBooki nie posiadają certyfikatu TCO, który jest jednym z nowych wymagań programu." Czyżby trzeba było wypchnąć zalegający chłam za większe pieniądze? Przez certyfikat TCO z 2 tysięcy laptopów w ofercie tego sklepu, tylko 300 spełnia wymagania. Eksklusive, jak nic Edytowane 11 Lutego przez Wraith
Qrdello 826 Opublikowano 15 Lutego Opublikowano 15 Lutego @WraithNo właśnie, też się zastanawiałem. Mój bon czeka na końcówkę roku, miałem coś brać z rtxem 5070, ale ewidetnie mamy tutaj do czynienia z wypychaniem szmelcu, który pod ten bon został wypchany z leżaków magazynowych np. Acera. Od początku widzej tutaj szwindel na kilometr, brak dostępności dla maców, jakieś absurdalnie wycenione stacje robocze za 13k wchodzą w wymagania, ale już np 8/16 32gb i rtx 4070 w asusie ROG nie Niby zaczynają się pieklić w tej sprawie na niektórych portalach, ale jako że program kończy się w tym roku i raczej nie będzie odświeżany to pewnie nic już mądrego tutaj się nie da wcisnąć. Żenada. Liczylem na zmiany po zmianie władzy, bo w tamtej ministerstwo cyfryzacji to był zlepek analfabetów cyfrowych i kolesi, ale tutaj jest podobnie jak nie gorzej
Rekomendowane odpowiedzi