Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, crush napisał(a):

Oczywiście, że zgniotę.

gorzej, gdy zrobią takie butelki jak w Niemczech, to wtedy będziesz mógł sobie co najwyżej pogryźć kości ze złości

:E

zasadniczo pfand w rajchu mocno przyczynił się do ogólnej poprawy czystości na ulicach, naprawdę rzadkością jest spotkać pustą butelkę walającą się gdzieś.

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, huudyy napisał(a):

gorzej, gdy zrobią takie butelki jak w Niemczech, to wtedy będziesz mógł sobie co najwyżej pogryźć kości ze złości

:E

W sensie z grubszego plastiku?

Czy to czasem nie marnotrawstwo i potencjalnie więcej plastiku w środowisku? 🤔

Opublikowano
Teraz, crush napisał(a):

A każda butelka recyclinguje się w 100%? 🤔

W Niemczech nie spotkałem się jeszcze z butelką, której bym nie zwrócił w automacie w Kaufie czy Lidlu. Nie byłeś tam nigdy czy co? blisko masz.

1 minutę temu, crush napisał(a):

Jak się ma noszenie butelek do zwrotu z naciskiem na zbiorkom?

Mam zapieprzać busem z worem niezgniecionych butli? 🤔

Możesz wozić po jednej, nikt Ci nie broni. Szukasz teraz problemów jak te mameje co sobie rączki kaleczyły na przymocowanych korkach :E

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, huudyy napisał(a):

W Niemczech nie spotkałem się jeszcze z butelką, której bym nie zwrócił w automacie w Kaufie czy Lidlu. Nie byłeś tam nigdy czy co? blisko masz.

Mnie nie interesuje co one przyjmują, tylko w jakim stopniu są odzyskiwane.

Bo jeśli nie w 100% to grubszy plastik = większe marnotrawstwo.

No, no. Ludzie będą z pojedynczymi butelkami po 1km+ do Lidla zasuwać. Albo wozić worki autobusem. xD

Ja sobie zapłacę te 50gr. Ale biednych to yebnie mocno.

Tego rządu już nie ma.

Edytowane przez crush
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, crush napisał(a):

Mnie nie interesuje co one przyjmują, tylko w jakim stopniu są odzyskiwane.

Ale co ty chcesz odzyskiwać z butelek które są MYTE I NAPEŁNIANE PONOWNIE, jak szklane? (przynajmniej te powyżej 0,5l, mniejszych nie kupowałem)

czasem mam wrażenie, że mógłbym gadać ze ścianą albo z psem.

No, no. Ludzie będą z pojedynczymi butelkami po 1km+ do Lidla zasuwać. Albo wozić worki autobusem. xD

mogą płacić kaucję jak Ci, co nie oddają butelek po piwie do sklepu, tylko od razu wyrzucają. Gdzie problem? Tyle też konsumujesz butelek, że po tygodniu będziesz mieć pełen worek?

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 1
Opublikowano
21 minut temu, huudyy napisał(a):

mogą płacić kaucję jak Ci, co nie oddają butelek po piwie do sklepu, tylko od razu wyrzucają. Gdzie problem? Tyle też konsumujesz butelek, że po tygodniu będziesz mieć pełen worek?

Ba. Ja woda tylko butelkowana. Soki tłoczone, czasem jakaś soda zerówka.

I nawet nie zdajesz sobie sprawy ile osób tak ma, szczególnie tych tanich wód typu z Biedry.

Opublikowano
18 minut temu, Badalamann napisał(a):

Podpowiem że z pustymi butelkami możecie jechać do sklepu tak samo, jak jechaliście z niego z pełnymi. Tylko w drugą stronę i będzie wam lżej, bo puste ;) 

No nie tak samo bo do sklepu z workiem śmieci nie chodziłem.

Nie wiem jak Ty.

1 minutę temu, Karro napisał(a):

Jak wójt bedzie potrzebował nowy samochód to i tak podniesie bez tego wiec co za róznica %-)

Pamiętaj, że PLANETA PŁONIE... Ale nie na tyle żeby na tym jeszcze nie zarobić. 😎

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, crush napisał(a):

Ba. Ja woda tylko butelkowana. Soki tłoczone, czasem jakaś soda zerówka

No to polecam przesiąść się na dzbanek filtrujący i soda stream. Portfel i środowisko ci podziękują. 

Soki można kupować w workach, które są wykonane z lepszego w obróbce materiału niż butelki pet

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
2 minuty temu, huudyy napisał(a):

No to polecam przesiąść się na dzbanek filtrujący i soda stream. Portfel i środowisko ci podziękują. 

Soki można kupować w workach, które są wykonane z lepszego w obróbce materiału niż pet

Nope. Interesuje mnie wygoda. Reszta mi zwisa.

I podobnie resztę społeczeństwa, dlatego za 2 lata PiS z Konfą większość konstytucyjna.

Najbardziej to mnie ten zakaz zgniatania bawi. 10 butli 1-1.5 to ja zgniatam do "jednorazówki". Bez zagniatania miałbym latać z pełnowymiarową reklamówką, albo małym workiem na śmieci. xD

Biegnę, lecę, pędzę. 🫡

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, blabla123 napisał(a):

Szykujcie się na powyżki wywozu śmieci, bo ubędzie im petów i aluminum więc będą sobie musleli na czymś odbić :lol2:

U mnie w mieście aluminium w koszu nie znajdziesz, na bieżąco wybierane. Ot taki szybszy recycling 

4 minuty temu, crush napisał(a):

Nope. Interesuje mnie wygoda. Reszta mi zwisa.

No to płać za wygodę ¯\_(ツ)_/¯ 

podobnie resztę społeczeństwa, dlatego za 2 lata PiS z Konfą większość konstytucyjna

Pewno tak będzie, no i? 

Najbardziej to mnie ten zakaz zgniatania bawi. 10 butli 1-1.5 to ja zgniatam do "jednorazówki". Bez zagniatania miałbym latać z pełnowymiarową reklamówką, albo małym workiem na śmieci. xD

To akurat jest zabawne XD swoją drogą z torba pustych butelek do sklepu nie pójdziesz, ale z torba pełnych już wrócisz ze sklepu bez problemu? Co to za logika XD rączki ci odpadną? :E

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 1
Opublikowano

I podobnie resztę społeczeństwa, dlatego za 2 lata PiS z Konfą większość konstytucyjna.

Przecież ta ustawa zaczęła powstawać jeszcze za PISu

Ale tak ja też jestem tego zdania, że ostatnia nadzieja dla Polski to tylko jak najszybsze przekazanie całkowitej władzy PISowi i Konfie :E 

Niech już zniszczą ten kraj do końca, wyjdą z UE, resztę niech sprzedadzą ruskim i będzie można znowu jakieś powstanie zorganizować i zacząć od zera 8:E 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, crush napisał(a):

Ba. 

Chyba, że murzyna sobie zatrudnię. Najlepiej na dotację. 🤔

Trochę się spóźniłeś bo wniosków już chyba nie przyjmują. Ciekaw jestem czy się kiedyś ugniesz z tymi butelkami :E w końcu co miesiąc do rachunku będzie dobijane kilkadziesiąt złotych lekko, czy twoja godność będzie ważniejsza? 

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
4 minuty temu, lukadd napisał(a):

Bez znaczenia. I bez znaczenia, że to inicjatywa zyebów z UE.

5 minut temu, lukadd napisał(a):

będzie można znowu jakieś powstanie zorganizować i zacząć od zera

Mówisz z ziomkami wjedziecie czołgami od Berlina? 🤔

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, lukadd napisał(a):

ale jest z Unii i wejdzie za KO więc oczywiście że to wina KO.

/s?

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
12 minut temu, huudyy napisał(a):

Trochę się spóźniłeś bo wniosków już chyba nie przyjmują. Ciekaw jestem czy się kiedyś ugniesz z tymi butelkami :E w końcu co miesiąc do rachunku będzie dobijane kilkadziesiąt złotych lekko, czy twoja godność będzie ważniejsza? 

To nie ma nic wspólnego z godnością. Czysta wygoda. 🤗

Tyle tylko, że w tej cenie segregacja z mojej strony może stać się utrudniona... 😔

55 minut temu, huudyy napisał(a):

czasem mam wrażenie, że mógłbym gadać ze ścianą albo z psem.

Psy, a konkretnie kundle, to będą grzecznie aportować buteleczki. 🤭

• Upvote 1
Opublikowano
12 minut temu, lukadd napisał(a):

Co by nie było zmiana na plus. Mniej syfu na ulicach w rowach i w lasach. 

Nawet Rumunia sobie poradziła to i Polacy dadzą radę :E 

No typowe działania unijne. Doyebać pracującym, dać zarobić najbogatszym i pomóc żulerni. 😎👍🏿

• Haha 1
  • Upvote 1