Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, lokiju napisał(a):

Na ten moment widziałem jeden sklep z automatem do oddawania butelek. Do startu nie zostało dużo czasu a tu nadal wszystko w lesie. 

Ależ oczywiście. Kolejki i walające się butle będą.

KO powyje, że to przez PiS i tyle w temacie. xD

54 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Zmiana faktycznie na plus i to znacznie. Polacy w większości dadzą radę.

Wyjątek to konserwy, oni się pewnie będą kaleczyć przy oddawaniu pustych butelek, tak jak o przymocowane nakrętki xD 

Chciałbym przypomnieć, że wy macie problem z określeniem własnej płci.

Także przyganiał rowerzysta klęczącemu. xD

Edytowane przez crush
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, huudyy napisał(a):

U mnie w mieście aluminium w koszu nie znajdziesz, na bieżąco wybierane. Ot taki szybszy recycling 

Mieszkam na zamkniętym osiedlu więc u mnie żule nie wybierają :E 

2 godziny temu, Karro napisał(a):

Jak wójt bedzie potrzebował nowy samochód to i tak podniesie bez tego wiec co za róznica %-)

Tu się nie ma co śmiać. Z recyklingu odpadami te firmy coś tam zarabiały, jak im teraz odejdzie w zasadzie "najlepszy" odpad czyli aluminium to od nowego roku widzę powyżki srogie. Mnie to tam wali czy zapłacę te 10, 20 czy 30zł więcej ale jak przeliczysz to na ilość osób w rodzinach to będzie ZONK. Oczywiście poleci to na kark obecnej władzy, a nie tych którzy to wymyślili.

Więc generalnie popieram @crush , będzie zdziwienie jak po prezydenckich. Dlaczego ludzie na złość głosują na szczyny albo ruskich albo przestali chodzić.

Edytowane przez blabla123
  • Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

System kaucyjny na plus. 
Trzeba ograniczyć użycie plastików, a to najprostszy sposób. 

Syfiarze się rzucają, bo teraz syfienie będzie droższe. Może nawet ich nie będzie na to stać. I fajnie.

Ograniczanie ilości plastiku zacząłbym od Afryki w pierwszej kolejnosci. Inaczej nie ma to sensu

Opublikowano (edytowane)

Tu już nawet nie chodzi o ekologię jako matkę planetę tylko o śmieci wywożone do lasu albo palone w piecu. 

Jeśli zmniejszy się ich ilość, to jest to na plus. 

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 2
Opublikowano
18 minut temu, SM_M4E5TRO napisał(a):

Ograniczanie ilości plastiku zacząłbym od Afryki w pierwszej kolejnosci. Inaczej nie ma to sensu

A masz tam jakieś duże wpływy?

Bo teraz była mowa o zmianach w Polsce, będących częscią zmian w UE. Na pd negocjacji i zawartych komrpmisów państw tejże UE. To nasze decyzje, nas dotyczące.

Do tego jeśli ktoś ma dawać przykład i być motorem zmian na świecie to najsilniejsze gospodarki. Nie wiem jak tu w ogóle wymyśliłeś "Afrykę", bo nawet nei sprecyzowałeś które państwa czy ich grupy, z tego kontynentu masz na myśli.

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

System kaucyjny na plus. 
Trzeba ograniczyć użycie plastików, a to najprostszy sposób. 

Syfiarze się rzucają, bo teraz syfienie będzie droższe. Może nawet ich nie będzie na to stać. I fajnie.

Ale ja właśnie teraz mogę zacząć syfić. xD

39 minut temu, Badalamann napisał(a):

Nie wiem jak tu w ogóle wymyśliłeś "Afrykę", bo nawet nei sprecyzowałeś które państwa czy ich grupy, z tego kontynentu masz na myśli

A co za różnica pod jakim kątem wsadzisz rękę do szamba? Skutek ten sam.

Opublikowano
4 godziny temu, lukadd napisał(a):

Nawet Rumunia sobie poradziła to i Polacy dadzą radę :E 

Najpierw mieli problem z nakrętkami teraz ze zwrotem :rotfl2:

A ten system działa świetnie w innych krajach od dziesięcioleci, w Szwecji w 94 już takie automaty stały w każdym większym sklepie i wszystko działało tip top. 

Butelki ani puszki nie uświadczyłeś na ulicy albo w krzakach, ewentualnie tylko po większych imprezach ale po 2-3 godzinach nie było już śladu. 

• Upvote 3
Opublikowano
8 minut temu, Camis napisał(a):

Jaką?

Taką, że są miejsca gdzie poza małym osiedlowym sklepem/żabką niczego innego nie uświadczysz a to rzadko kiedy ma > 200m2. W takich miejscach musi koniecznie stanąć jakiś ogólny automat bo inaczej tego nie widzę.

Opublikowano (edytowane)

W jednym lidlu widziałem taki automat. Rozumiem, że to urządzenie wydaję kwit z, którym trzeba się później udać do kasjera by odebrać kaucję? Tak wynika z instrukcji na tym urzadzeniu. Już to widzę przed świętami jak nagle parę osób przyjdzie oddać butelki i będą chcieli dobić się do kasjerów. 

Edytowane przez lokiju
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
16 minut temu, Kris194 napisał(a):

W takich miejscach musi koniecznie stanąć jakiś ogólny automat bo inaczej tego nie widzę.

Nie będzie żadnego automatu, trzeba będzie zanieść albo wozić do większego sklepu. 

10 minut temu, lokiju napisał(a):

Rozumiem, że to urządzenie wydaję kwit z, którym trzeba się później udać do kasjera by odebrać kaucję?

Tak.

Opublikowano (edytowane)

W tym roku w Austrii wprowadzili kaucję na puszki i plastikowe butelki. Nie raz widziałem jak puszka leci przez okno do rowu. A teraz co mądrzejszy delikwent zbiera je bo jak się wali kilka browarów dziennie to już mu szkoda wyrzucić i lepiej wymienić na jeszcze jednego %-)

Tam jest tak że małe sklepy mają obowiązek przyjmować tylko takie opakowania jakie mają w asortymencie.

Edytowane przez r@dek
Opublikowano
33 minuty temu, lokiju napisał(a):

Już to widzę przed świętami jak nagle parę osób przyjdzie oddać butelki i będą chcieli dobić się do kasjerów. 

Ambitnie :E Swieta i weekendy to tylko w naszym cudownym kraju? A to dobre. Wszedzie dziala, u nas nie bedzie. Chcecie lepszych politykow? Zacznijcie od swojego mentalu.

Godzinę temu, crush napisał(a):

Ale ja właśnie teraz mogę zacząć syfić. xD

Ale to tylko swiadczy o Tobie :) Ale nas to nie dziwi, badz dalej jaskiniowcem w zonobijce na kanapie :E

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
1 minutę temu, ryba napisał(a):

Ale to tylko swiadczy o Tobie :) Ale nas to nie dziwi, badz dalej jaskiniowcem w zonobijce na kanapie :E

Lepiej zrób za te 1.5 miesiąca jakieś fotosy z worami pod Lidlem cyganie. :E

3 minuty temu, ryba napisał(a):

Wszedzie dziala

No działa tak, że dzbany dłużej stoją w kolejce. xD

A u nas dodatkowo infrastruktury nie ma. :D

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, ryba napisał(a):

Ambitnie :E Swieta i weekendy to tylko w naszym cudownym kraju? A to dobre. Wszedzie dziala, u nas nie bedzie. Chcecie lepszych politykow? Zacznijcie od swojego mentalu.

No ja nie mam takiego ciśnienia by latać co chwilę do sklepu bo jest jeden dzień wolnego lub dwa. Jednak niejednokrotnie przechodząc pod sklepem widziałem kolejki jakby za darmo coś rozdawali a koszyki wypełnione po brzegi. Najbardziej bawią mnie ci co przychodzą w wigilię do sklepu i odbijają się od ściany bo im się nawet nie chciało sprawdzić godzin jego otwarcia.

Najwidoczniej tak lubimy wszystko robić na ostatnią chwilę. Dlatego jak tak będzie z butelkami to nic a nic nie będę zdziwiony. 

Edytowane przez lokiju
  • Upvote 1
Opublikowano

Nie mam z tym najmniejszego problemu :) Trzeba bylo byc sprytniejszym za wczasu. Nie kupuje wody w butelkach, ograniczylem napoje do aburdalnego minimum, piwska nie zlopie. Skoro potrafie przyniesc/przywiezc ze sklepu kilka pelnych butelek bez ich zgniatania, to tak samo bede potrafil je dostarczyc w to samo miejsce.... tylko puste?

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

widzialem niedawno w innym kraju realne wdrozenie tego systemu na pelna skale,

przez kilka dni codziennie widzialem ludzi z pelnymi workami ktorzy chyba przeczesuja miasto w poszukiwania artefaktow i tak dorabiaja,

oddanie swoich kilku butelek bylo nierealne bez zmarnowania ~godziny na obserwowanie oprozniania kilku workow, interwencji obslugi, oprozniania maszyny i sprzatania gigantycznego syfu (szkło)

to przyklad ze scislego centrum europejskiej stolicy, gdzies dalej moze byc luzniej

realnie co z tego wyjdzie to pewnie finansowanie przez najbiedniejszych dodatkowego sprzatania ulic  XD

czyli generalnie typowy geniusz UE tuz przed upadkiem

• Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, crush napisał(a):

No działa tak, że dzbany dłużej stoją w kolejce. xD

Wiesz ze rosja to wolny kraj, mozesz wyjechac i robic co chcesz :) tam nikt nie bedzie Ciebie lapal za reke, jak bedziesz palil plastikiem w piecu. Adekwatnie do stanu umyslu.

• Upvote 3
Opublikowano

@kubikolos No to jest właśnie to sprawne działanie na zachodzie, które dodatkowo przejdzie przez nasz swojski filtr nieudolności, opieszałości i złodziejstwa. 😁

Wesołego stania czarnuchy. 👋🏿

2 minuty temu, ryba napisał(a):

Wiesz ze rosja to wolny kraj, mozesz wyjechac i robic co chcesz :) tam nikt nie bedzie Ciebie lapal za reke, jak bedziesz palil plastikiem w piecu. Adekwatnie do stanu umyslu.

Tu też nie łapie. xD

Nawet da się wjechać kopciuchem do strefy czystego powietrza jak się odpowiednio pokombinuje. xD