Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, crush napisał(a):

Przecież była mowa o ułatwieniu zbiórek, czytaj mogę w lidlu zdać butle z biedry?

A wuj wie 🙂 ja nie korzystam z takich sklepów także nie wiem, musiałbym popytać, ale postaram się dowiedzieć 🙂

4 minuty temu, Karro napisał(a):

z paragonem coś zrobisz jak przywieziesz 100 butelek a kupisz 1 ? Kto różnice zarobi ? Zostaje w systemie ze twoje czy ci od zakupów odlicza 100 bez kupna towaru ?

j.w

To dopiero ma wejść, a po za tym chyba jest jakiś regulamin? To można poczytać jak ktoś nie zna odpowiedzi na pytanie. Mi się nie chce 🙂

Opublikowano
1 minutę temu, AndrzejTrg napisał(a):

A wuj wie 🙂 ja nie korzystam z takich sklepów także nie wiem, musiałbym popytać, ale postaram się dowiedzieć 🙂

Wszędzie widzę info o zwrocie bez paragonu i obowiązku wydania gotówki.

Opublikowano
7 minut temu, crush napisał(a):

Wszędzie widzę info o zwrocie bez paragonu i obowiązku wydania gotówki.

Tak, tylko że alko i fajek za to nie kupisz. A żul Ci po bułkę w kolejce raczej nie będzie stał, prędzej Ci będą przed sklepem oferować paragony 🙂 i zamiast kierowniku dej 2 zł, to będzie kierowniku paragony 50% taniej :E

Opublikowano
7 minut temu, blabla123 napisał(a):

Nie ma nic o paragonach. Przynajmniej do oficjalnego wejścia programu.

Jak będą wymagać paragonów to powodzenia, jeszcze zbierać to badziewie mamy? Chyba że karta klienta wystarczy w telefonie to luz. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, AndrzejTrg napisał(a):

Tak, tylko że alko i fajek za to nie kupisz. A żul Ci po bułkę w kolejce raczej nie będzie stał, prędzej Ci będą przed sklepem oferować paragony 🙂 i zamiast kierowniku dej 2 zł, to będzie kierowniku paragony 50% taniej :E

Za co nie kupisz? Za zwrot z kaucji? Bo nie wiem o co chodzi :E 

Kaucja za butelki to twoje pieniądze, sklep nie może ci narzucać na co chcesz je wydać. Możesz wykorzystać na zakupy jakie chcesz, piwo, fajki. Również możesz odebrać po prostu gotówkę za zwrot i sklepy będą miały obowiązek ci ją wydać.

Butelki będzie można zwracać bez paragonów w nowym systemie. Czyli już nie będzie sytuacji typu, "przyjmujemy tylko z paragonem" :E W końcu będzie można bez problemu oddać butelki.

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
35 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Jak mogłem to wychodziłem na pole zajarać, albo siadałem w sektorze dla nie palących.

No nie ładnie robiłeś wychodząc do sektora dla niepalących zajrać  :smiech:

• Haha 1
Opublikowano

Byłem teraz po Miłosława Bezalkoholowego IPA (normalna cena 5-5,50) w Lidlu - okazało się, że na wszystkie butelkowe jest promo: 8 w cenie 4, więc zamiast 2 wziąłem 8, za które zapłaciłem 21zł. Lidl do tego piwa nie dolicza kaucji. A najlepsze - w Kauflandzie (sam najczęściej zakupy robię właśnie w Kulfonie, żona woli Lidla), gdzie takową kaucję doliczają, ich automat za te 8 butelek zwróci mi jeszcze 4 zeta :E /nie trzeba żadnego paragonu/.

U nas od dawna są automaty do zwrotów, żadnych kolejek po 50gr nie widziałem.

Opublikowano
19 godzin temu, blabla123 napisał(a):

Nie ma nic o paragonach. Przynajmniej do oficjalnego wejścia programu.

Zrzut ekranu z 2025-08-14 10-57-53.png

Zaraz, zaraz. To mam płacić 50 gr kaucji za butelkę plastikową, a dostanę tylko 10 gr zwrotu?!

Opublikowano

Obstawiam że ten system padnie po 6 miesiącach, a jeszcze szybciej będą musieć coś poprawiać bo się okaże że to czy tamto nie działa. Jak wprowadzali że ubrania ludzie mieli wywozić do odpowiednich miejsc to też się to ładnie i kolorowo zapowiadało ale praktycznie okazało się większym problem. Przynajmniej, w niektórych miastach jak się czyta.

23 godziny temu, bergercs napisał(a):

Ja pier..lę, ale widzę, że dla niektórych wszystko jest problemem. Idąc, na zakupy zabiera się ze sobą butelki, wrzuca do automatu, drukuje się bon. Robię zakupy, po skanowaniu przy zapłacie skanuje się kod z bonu i odlicza od zakupów - żadnych kolejek po kasę nie ma. Niektórzy albo na jakiejś wsi zabitej dechami mieszkają, albo mamusia lata po kajzereczki dla synusia, że takie farmazony wypisują.

Jeszcze się zdziwisz. Będzie większy z tym problem niż pożytek.

• Haha 2
  • Confused 1
Opublikowano

Nic nie padnie ten system sprawdził się w wielu krajach na świecie. Jakieś poprawki dostosowane do rynku jak będzie potrzeba to zostaną wprowadzone.

Obecnie w Europie 16 krajów ma podobny system kaucyjny. Pierwsze kraje w których powstał jak Szwecja czy Islandia to były lata 80te :E W Niemczech wystartował ~20 lat temu. System sprawdza się i działa dla tego jest wprowadzany na szerszą skalę w nowych krajach EU.

• Upvote 4
Opublikowano

Ta zbierają, zawsze znajdzie się jakiś bogaty Crush co go stać więc, zamiast odnieść wywali w krzaki puchę po Harnasiu :E 

W parku jak sobie pijesz piwko i nie masz ochoty zabierać butelek to po prostu zostawiasz obok śmietnika i ktoś inny sobie weźmie i skorzysta.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

A temu, żeby osoba która będzie chciała wziąć sobie te butelki i oddać/sprzedać nie musiała grzebać w śmieciach. 

Albo czasami są śmietniki z uchwytami na butelki/puszki. Nie chcesz fantu to wkładasz i ktoś sobie inny weźmie. 

25599437-muelltonne-mit-dem-pfandring-O7

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 4
Opublikowano
2 godziny temu, wrobel_krk napisał(a):

A serio z butelkami po piwie z kaucja ja licze jakby cena zaweurala kaucje, nigdy mi sie zwracac nie chce - z plastikami pewnie bedzie podobnie

Mi się też nie chce, ale żona idąc do sklepu zabiera, niekiedy młody idąc po lody też zabierze (mamy pojemnik w kuchni na to). Natomiast obecnie koszt butelki dla browaru to już ponad 1zł (a koszt produkcji "zawartości" jest liczony w groszach), więc prawdopodobnie wkrótce mogą dorzucać np 1,5 zeta kaucji do każdego piwa i wtedy większość ludzi już będzie to odnosić (ewentualnie piwa podrożeją o tyle i ból d..y będą mieli wszyscy :E).

Opublikowano (edytowane)

Biedra dawno ma 1zl kaucji za zwrotna. I czesto niezle promocje na piwa w tychże zwrotnych butelkach.

A sam system kaucyjny wchodzi niedługo. Będą pewnie zgrzyty na starcie. Zostanie dopracowany i sie przyjmie jak w wielu innych krajach.

P.S. Licze też na zabawne filmiki z netowymi pato-prawakami, jak przy okazji zwracania butelek i puszek beda pokazywac ze sa zbyt tepi do życia w cywilizowanym społeczeństwie xD 

Edytowane przez Badalamann
  • Confused 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Ja do końca nie rozumiem po co nam ten system kaucyjny aby uprzykrzać życie.

Ciągle piszecie aby śmiecie się nie walały. To ja zapytam, gdzie Wy żyjecie? Tak wiem, część za granicą gdzie bywa syf. Ale ja nigdzie w Polsce nie doświadczam widocznych śmieci. To już nie te czasy gdzie ludzie wywozili wszystko do lasów i śmiecili na potęgę. Jasne, zdarzają się jakieś, ale to głównie papierki po opakowaniach. Zauważyć jakąś butelkę w mieście czy w lesie, to rzadkość. 

Już nie wspominając, że w wielu sytuacjach będzie się tracić. Idąc miastem zechce się pić, kupujesz napój i serio ktoś butelkę poniesie do sklepu albo zabierze do domu? Przecież oczywiste, że poleci do kosza.

Jedynie co ten system przyniesie, to nasilenie meneli grzebiących w śmietnikach, irytację ludzi i w rzeczywistości pociągnięcie po kieszeniach. Żadnej poprawy czystości nie będzie, bo nie ma co zbytnio poprawiać w tym temacie jeśli chodzi o butelki i puszki.

Chyba wielu z Was naprawdę dawno w Polsce nie było :) 

@lukadd

Dla mnie ten przykład z koszem jest chory. Naprawdę chcemy mieć śmiecie na widoku? Serio? Obecnie nie ma śmieci na ulicach, to teraz mamy je oglądać co parę metrów i jeszcze za to płacić?

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1
Opublikowano

Dokładnie. Dziwi mnie te pozytywne nastawienie do systemu kaucyjnego za butelki plastikowe...

Płacimy za segregacje, teraz dodatkowa opłata za plastikowe butelki, które trzeba wozić i jeszcze okaże sie, ze odzyskujemy guzik a nie kaucję. :E

a opłaty nie maleja w związku z tym...

Co ciekawe, w Polsce seryjnie nie widać aż takiej potrzeby tego wprowadzenia. System segregowania w mojej opinii dobrze działa, a kaucję to kolejny sposób na dojenie ludzi... 

Jeszcze nie wiem co z tym wszystkim zrobię,  na pewno nie bede jak Baran wozić ze sobą reklamówek butelek do zwrotu w sklepie aby odzyskać marne kilkadziesiąt groszy.

Ciekawe co bedzie nastepne w planach eko świrów. :P