Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Co nie jest typowym zachowaniem ludzi? Wymiana pustych butelek na pełne podczas zakupów? Mylisz się. To właśnie najbardziej normalne i typowe zachowanie.

Nie, typowe zachowanie to wyrzucenie do kosza a nie do domu by mieć kosz w domu.

Nie wiem czemu miałbym składować puste butelki w aucie, to głupi pomysł. Wystarczy je składować tam gdzie pełne - bo na pełne jakoś masz miejsce :) 

Czyli dalej nie rozumiesz, że to się składuje i wala po podłodze dajmy na to. Weź daj foto domu i jakie masz pokoje bo Ty chyba masz naprawdę duży dom. A nie to co ci co mają 56 albo niżej m.

I te problemy należy naprawić, ale to nie są problemy “słabszych” tylko systemu.

Zawsze jest problem systemu bo system musi nam pomagać. Czyli wiesz kto? Decydujący. A ty nim jesteś.

I znowu się sromotnie mylisz. UE narzuciła poziomu recyklingu, ale nie kształt systemu kaucyjnego.  M. in. Dlatego niektóre kraje UE nie mają systemu kaucyjnego. Albo mają zupełnie inny system kaucyjny. 

PiS od początku do końca zaprojektował system kaucyjny i robił to wiele lat - zaczęli w swojej pierwszej kadencji. 
KO w 2024 zrobiła w nim zmiany, ale kręgosłup stanowi pomysł PiS.

Nie rób jaj. Inne kraje wcześniej wprowadziły system kaucyjny ale zawsze te unijne. Od nich to wychodzi. A my wychodzi że jesteśmy pod ich batem. I tylko partie udają że są przeciwne. Jak z imigrantami.

Sa rzeczy za której krytykuje UE, ale to bez znaczenia bo systemu kaucyjnego UE nam nie narzuciła ;) 

Tu są dwie sprawy.

1. Czy naprawdę nie narzuciła UE.

2. I co krytykujesz w UE ale mi chodzi procentowo bo że jedną rzecz znajdziesz to nie ma znaczenia jak 99% ślepo potakujesz. Podaj proporcje. Wtedy dowiemy się czy umiesz być obiektywny czy po prostu ich kochasz jak nastolatek nastolatkę.

2a - zobacz że konfederaci często popierają Korwina nawet jak plecie o pedofilii. O to mi chodzi. To samo masz z UE?

Prowokowanie? Jestem tak miły jak mogę być. Gość dostaje naprawdę potężne “fory” przez to, że nie jest prawakiem. 

Ależ piękna sprawa, prawaków jedziesz, ale w tym aspekcie jestem prawakiem. Bo ogólnie jestem centrum. Uwielbiam czasem znaleźć dobre rzeczy od lewicy - no właśnie wsparcie słabszych, a prawica jest super gdy chce dbać o to by nam bata nie przyłożyli do nosa.

Edytowane przez Keller
Opublikowano
4 minuty temu, Keller napisał(a):

Nie, typowe zachowanie to wyrzucenie do kosza a nie do domu by mieć kosz w domu.

Baterie też wyrzucasz do zmieszanych? :) 

Czyli dalej nie rozumiesz, że to się składuje i wala po podłodze dajmy na to. Weź daj foto domu i jakie masz pokoje bo Ty chyba masz naprawdę duży dom. A nie to co ci co mają 56 albo niżej m.

Mam duży dom, ale to bez znaczenia. Wsadź butelki w torbę, problem solved.

Zawsze jest problem systemu bo system musi nam pomagać. Czyli wiesz kto? Decydujący. A ty nim jesteś.

To jakaś bzdura :lol2: 

Nie rób jaj. Inne kraje wcześniej wprowadziły system kaucyjny ale zawsze te unijne. Od nich to wychodzi. A my wychodzi że jesteśmy pod ich batem. I tylko partie udają że są przeciwne. Jak z imigrantami.

Norwegia ma system kaucyjny a nie jest w UE. Czesi są w UE, a nie mają systemu kaucyjnego. 

UE nie narzuciła nam systemu kaucyjnego, a tylko osiągnięcie poziomu recyklingu. 

Tu są dwie sprawy.

1. Czy naprawdę nie narzuciła UE.

2. I co krytykujesz w UE ale mi chodzi procentowo bo że jedną rzecz znajdziesz to nie ma znaczenia jak 99% ślepo potakujesz. Podaj proporcje. Wtedy dowiemy się czy umiesz być obiektywny czy po prostu ich kochasz jak nastolatek nastolatkę.

Tak, UE nie narzuciła nam kształtu systemu kaucyjnego.

Nie jestem w stanie oszacować proporcji, bo z racji zawodu przeglądam unijnych regulacji w tysiącach. 

Ależ piękna sprawa, prawaków jedziesz, ale w tym aspekcie jestem prawakiem. Bo ogólnie jestem centrum. Uwielbiam czasem znaleźć dobre rzeczy od lewicy - no właśnie wsparcie słabszych, a prawica jest super gdy chce dbać o to by nam bata nie przyłożyli do nosa.

Prawica jest przede wszystkim odklejona w kwestiach “eko”. 
Gdybyś to pisowcem czy konfiarzem to byłoby ostrzej. A tak - masz fory.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Baterie też wyrzucasz do zmieszanych? :) 

Baterie są rzadkością do zmiany, np działają pół roku-rok. Oczywiście tu też chętnie bym wolał pod domem mieć kosz na elektronikę. 

Ale kwestią jest częstotliwość używania. Butelki masz dziś i na dziś potrzebujesz albo przemielenia w butelkomacie albo wyrzucenia bo naprawdę nie ma miejsca w domu. Dasz na tą podłogę i niech leży ale to świństwo.

Mam duży dom, ale to bez znaczenia. Wsadź butelki w torbę, problem solved.

No dlatego pan uprzywilejowany nie rozumie. Pomieszkaj u mnie czasem i pokaż jak sobie radzisz z moimi możliwościami. Będziesz jeździł tramwajem z 8 butelkami a potem nie przyjmie butelkomat i wrócisz. I będziesz happy.

Jak to mówią "nie będziesz miał nic i będziesz szczęśliwy".

Ale to jasne że nie tyczy takich co mają duże domy, samochody. to tyczy większość.

A co do torby to dodatkowy koszt + to zajmuje miejsce. Naprawde nie chcesz bym foto wrzucał właśnie z pokoju. Nie mam miejsca. Wygląda to źle. I potem mam obawy że jak uzbieram np dużo butelek czy puszek to nie weźmie butelkomat całości.

Tak, UE nie narzuciła nam kształtu systemu kaucyjnego.

Tak, wiem, bo to jest pośrednie - cele środowiska czy jakoś tak. Realnie mamy przymus do zmieniania klimatu.

Nie jestem w stanie oszacować proporcji, bo z racji zawodu przeglądam unijnych regulacji w tysiącach. 

Jesteś, tylko nie chcesz przyznać. Raczej jesteś jak urzędnik który musi akceptować to co zarządzą.

Prawica jest przede wszystkim odklejona w kwestiach “eko”. 

W różnych kwestiach obie strony są odklejone. Ja tutaj po prostu chcę wrzucać butelki do kosza pod domem a nie mieć podbitej ceny za wywóz bo czemu?

Gdybyś to pisowcem czy konfiarzem to byłoby ostrzej. A tak - masz fory.

Dzięki łaskawco, bana byś dostał i tak, realnie jednak nie masz argumentów poza tym że "mi pasuje". To jest wiesz jak gej mówi koledze że jemu pasuje że mu ściąga gacie. I wtedy mówisz "no i jaki problem? ściągnie to ściągnie". Wy tak samo argumentujecie do utrudnień w tym systemie. 

CAAF5BB1-4994-4791-BE7A-63DB3B1D1C91.png.9b19a4a75a8ecfc45db047441d833406.png

Edytowane przez Keller
Opublikowano
7 minut temu, Keller napisał(a):

Baterie są rzadkością do zmiany, np działają pół roku-rok. Oczywiście tu też chętnie bym wolał pod domem mieć kosz na elektronikę. 

A jesteś w stanie płacić za takie wygody? Np. 300 zł miesięcznie za odbiór śmieci :) 

Ale kwestią jest częstotliwość używania. Butelki masz dziś i na dziś potrzebujesz albo przemielenia w butelkomacie albo wyrzucenia bo naprawdę nie ma miejsca w domu. Dasz na tą podłogę i niech leży ale to świństwo.

A myślałeś o alternatywie? Może wcale nie potrzebujesz plastiku :) 

co kupujesz w tych butelkach? Wodę? 

No dlatego pan uprzywilejowany nie rozumie. Pomieszkaj u mnie czasem i pokaż jak sobie radzisz z moimi możliwościami. Będziesz jeździł tramwajem z 8 butelkami a potem nie przyjmie butelkomat i wrócisz. I będziesz happy.

Uprzywilejowany bym był jakby t odziedziczył a nie budował/zarobil.

to jedź z 4 butelkami pustymi. A czemu nie jest problemem jazda z 8 butelkami pełnymi? A jak są puste to już Rejtana robisz? 

Jak to mówią "nie będziesz miał nic i będziesz szczęśliwy".

W oryginalne nie chodzi o posiadanie (“mieć”) a o własność (“own nothing”). 

Ale to jasne że nie tyczy takich co mają duże domy, samochody. to tyczy większość.

to co muszę ci oddać mój dom żebyś przestał płakać? 

A co do torby to dodatkowy koszt + to zajmuje miejsce. Naprawde nie chcesz bym foto wrzucał właśnie z pokoju. Nie mam miejsca. Wygląda to źle. I potem mam obawy że jak uzbieram np dużo butelek czy puszek to nie weźmie butelkomat całości.

Dodatkowy koszt? To w czym przynosisz te butelki? W sieci pajęczej? 

Tak, wiem, bo to jest pośrednie - cele środowiska czy jakoś tak. Realnie mamy przymus do zmieniania klimatu.

No i dobrze że mamy. Dzięki tym celom wiele już dobrego zrobiono. Np w kwestii dziury ozonowej :) 

Jesteś, tylko nie chcesz przyznać. Raczej jesteś jak urzędnik który musi akceptować to co zarządzą.

ja nie muszę nic akceptować, bo moja rola jest tłumaczyć co to oznacza. I tylko tyle.

W różnych kwestiach obie strony są odklejone. Ja tutaj po prostu chcę wrzucać butelki do kosza pod domem a nie mieć podbitej ceny za wywóz bo czemu?

Bo żebyś miał taką wygodę to to kosztuje. Zapłacisz za to? Nie, nie zapłacisz. To kto ma to sfinansować? 

Dzięki łaskawco, bana byś dostał i tak, realnie jednak nie masz argumentów poza tym że "mi pasuje". To jest wiesz jak gej mówi koledze że jemu pasuje że mu ściąga gacie. I wtedy mówisz "no i jaki problem? ściągnie to ściągnie". Wy tak samo argumentujecie do utrudnień w tym systemie. 

Moje argumenty sądzę, że sa dużo lepsze niż twoje. 
widać to co coby po tym, że musiałem ci wytłumaczyć kwestie unijne. :) 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, GordonLameman napisał(a):

A jesteś w stanie płacić za takie wygody? Np. 300 zł miesięcznie za odbiór śmieci :) 

Gadasz jak janusz w pracy który uważa że nie poradzisz sobie pajacu bez niego. I wtedy dorzuca koszt. No ale ja wiem że nie masz empatii.

A myślałeś o alternatywie? Może wcale nie potrzebujesz plastiku :) 

co kupujesz w tych butelkach? Wodę? 

Aha czyli chcesz nie naprawić system a zmusić by filtrować?

Uprzywilejowany bym był jakby t odziedziczył a nie budował/zarobil.

Niestety ale nie do końca rozumiesz jak działa świat.

Już mówiłem o tym, poczytaj: https://pl.wikipedia.org/wiki/Złudzenie_kontroli

Każdy z samooceną wyższą niż 5/10 to ma. A na samoocenę ma wplyw coś innego niż zła rodzina jak sądzisz i tępiłaby Cie ciągle

to jedź z 4 butelkami pustymi. A czemu nie jest problemem jazda z 8 butelkami pełnymi? A jak są puste to już Rejtana robisz? 

no ale zrozum że byłem z 12 butelkami teraz i nie było miejsca więc musiałem wrócić. Więc to jedno.

A drugie to byłem na plenerze z panną 2 piwa i muszę to nieść do domu mimo że spotkałem się z nią w innym mieście. Nie mogę wyrzucić do kosza bo stracę. Czyli abo sklep albo do widzenia.

I co najgorsze, wrzucę w innym mieście te puszki i tam wiesz co jest napisane? "Zrealizuj bon u nas albo wypier***alaj".

to co muszę ci oddać mój dom żebyś przestał płakać? 

To tak jakbyś spytał chorego na raka - mam ci dać zdrowie byś nie płakał? Coraz bardziej arogancja kolego.

No i dobrze że mamy. Dzięki tym celom wiele już dobrego zrobiono. Np w kwestii dziury ozonowej :) 

No spoko, termin z dupy jak zawsze. A dzięki temu że nie będziesz chamski wobec słabszych to jest więcej empatii.

Bo żebyś miał taką wygodę to to kosztuje. Zapłacisz za to? Nie, nie zapłacisz. To kto ma to sfinansować? 

Wybacz ale tu była mowa o większym koszcie wywozu śmieci. I tak, myślę że ludzie nie tylko zapłacili więcej za nic, to jeszcze by zapłacili jeszcze więcej by nie musieli tego nosić.

Moje argumenty sądzę, że sa dużo lepsze niż twoje. 
widać to co coby po tym, że musiałem ci wytłumaczyć kwestie unijne. :) 

Twoje są zawsze lepsze. Pamiętaj, że lepszy się urodziłeś, ale to nie ma znaczenia bo tutaj rozmawiamy na poważnie a nie żebyś się pucował jak Trump. On też się ma zawsze za tego co ma racje nawet jak zachowuje się jak klaun. Więc spokojnie, pisz tak by nie było personalnie.

Edytowane przez Keller
Opublikowano
2 minuty temu, Keller napisał(a):

Gadasz jak janusz w pracy który uważa że nie poradzisz sobie pajacu bez niego. I wtedy dorzuca koszt. No ale ja wiem że nie masz empatii.

Czy ty nie nazwałeś teraz pajacem? 

Ten koszt wynika z realiów - ktoś by to musiał sortować. A to kosztuje. To byłby system, który by uciskał słabszych i biednych. 

Aha czyli chcesz nie naprawić system a zmusić by filtrować?

Niestety ale nie do końca rozumiesz jak działa świat.

Na tym to zawsze polega. Skoro używanie plastikowych butelek cię “uciska” to się ich pozbądź. To tak jakbyś narzekał na akcyzę przy papierosach. Wystarczy nie palić i problem rozwiązany.

Już mówiłem o tym, poczytaj: https://pl.wikipedia.org/wiki/Złudzenie_kontroli

Każdy z samooceną wyższą niż 5/10 to ma. A na samoocenę ma wplyw coś innego niż zła rodzina jak sądzisz i tępiłaby Cie ciągle

Pisałeś to, ale nie ma to sensu :) 

no ale zrozum że byłem z 12 butelkami teraz i nie było miejsca więc musiałem wrócić. Więc to jedno.

Nie musiałeś. Po prostu nie ogarnąłeś tematu. Masz jeden sklep w mieście?

A drugie to byłem na plenerze z panną 2 piwa i muszę to nieść do domu mimo że spotkałem się z nią w innym mieście. Nie mogę wyrzucić do kosza bo stracę. Czyli abo sklep albo do widzenia.

możesz oddać w byle jakim sklepie z kaucją. 

I co najgorsze, wrzucę w innym mieście te puszki i tam wiesz co jest napisane? "Zrealizuj bon u nas albo wypier***alaj".

O nie! 

To tak jakbyś spytał chorego na raka - mam ci dać zdrowie byś nie płakał? Coraz bardziej arogancja kolego.

Jęczysz kolego nad prostymi rzeczami. A z tego co piszesz to masz dużo większe problemy niz system kaucyjny. 

No spoko, termin z dupy jak zawsze. A dzięki temu że nie będziesz chamski wobec słabszych to jest więcej empatii.

Takie są realia - to pomaga środowisku.

Wybacz ale tu była mowa o większym koszcie wywozu śmieci. I tak, myślę że ludzie nie tylko zapłacili więcej za nic, to jeszcze by zapłacili jeszcze więcej by nie musieli tego nosić.

To co zapłaciłbyś 2-3 razy tyle względem tego co płacisz? Bo jak tak to wyrzucaj te butelki. Ile ich miesięcznie masz? 30? 60? To odpowiednio 15 albo 30 zł :lol2: 

Twoje są zawsze lepsze. Pamiętaj, że lepszy się urodziłeś, ale to nie ma znaczenia bo tutaj rozmawiamy na poważnie a nie żeby się pucował jak Trump.

Nie moja wina, że mam w niektórych tematach więcej wiedzy. :) 

Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Czy ty nie nazwałeś teraz pajacem? 

Nie, ty nazwałeś, bo gardzisz. Jak każdy janusz kierownik który widzi tego niżej za śmiecia.

Ten koszt wynika z realiów - ktoś by to musiał sortować. A to kosztuje. To byłby system, który by uciskał słabszych i biednych. 

Dobra dobra, masz pewnie obliczenia ile kosztuje system kaucyjny. Teraz ile za osobę płacimy? 30-40zl? I okej dodajmy że musimy sortować te buteleczki i puszki sztywno. Ile by to dodało? 300? Kpisz.

Na tym to zawsze polega. Skoro używanie plastikowych butelek cię “uciska” to się ich pozbądź. To tak jakbyś narzekał na akcyzę przy papierosach. Wystarczy nie palić i problem rozwiązany.

Dokładnie. Nie pasuje ci że koszty są wysokie? Zamieszkaj w chatce w afryce. Kocham wasze rozwiązania. A nie żeby u nas było lepiej.

Nie musiałeś. Po prostu nie ogarnąłeś tematu. Masz jeden sklep w mieście?

Dwa. Jeden w miarę blisko i tam było zajęte i drugi dużo dużo dalej ale na nogach to wiesz. Ja nie uprzywilejowany jak Ty. A poza tym koszt paliwa do samochodu też ma znaczenie. Tylko Ty nie obliczasz kosztów bo po prostu Ci starcza.

możesz oddać w byle jakim sklepie z kaucją. 

Pleciesz. Mam Ci zrobić skrina i przeprosisz? Mam na tym bonie czy jak to się nazywa - użyj tylko u nas.

Jęczysz kolego nad prostymi rzeczami. A z tego co piszesz to masz dużo większe problemy niz system kaucyjny. 

No lodzik Tuskowi też prosty a byś jęczał. Nie pitol mi personalnie tylko pisz co jest na temat. Bo Ty personalnie nie jesteś idealny.

Takie są realia - to pomaga środowisku.

A to że będziesz fajny pomaga ludziom. Myślę że to ważniejsze. Na razie nie umiesz.

To co zapłaciłbyś 2-3 razy tyle względem tego co płacisz? Bo jak tak to wyrzucaj te butelki. Ile ich miesięcznie masz? 30? 60? To odpowiednio 15 albo 30 zł :lol2: 

Hahaha ciekawe skąd te wyliczenia że 2-3x więcej za samo zgniatanie butelek. Weź już nie ośmieszaj się.

A butelek mam no z 25-40. Jednorazowo nie ma szans. Dwa razy też nie ma szans jak się nie uda do działania butelkomatu.

Nie moja wina, że mam w niektórych tematach więcej wiedzy. :) 

Wiem wiem, a masz w jakimś mało wiedzy? Bo w każdym próbujesz być koksem którym jesteś, nie?

Opublikowano
28 minut temu, Keller napisał(a):

Nie, ty nazwałeś, bo gardzisz. Jak każdy janusz kierownik który widzi tego niżej za śmiecia.

Wierutne bzdury. To są jakieś twoje urojenia :) 

Dobra dobra, masz pewnie obliczenia ile kosztuje system kaucyjny. Teraz ile za osobę płacimy? 30-40zl? I okej dodajmy że musimy sortować te buteleczki i puszki sztywno. Ile by to dodało? 300? Kpisz.

Gdyby mieli segregować to mogłoby tyle kosztować :) 

Dokładnie. Nie pasuje ci że koszty są wysokie? Zamieszkaj w chatce w afryce. Kocham wasze rozwiązania. A nie żeby u nas było lepiej.

Ale dzięki temu jest u nas lepiej :) 

Dwa. Jeden w miarę blisko i tam było zajęte i drugi dużo dużo dalej ale na nogach to wiesz. Ja nie uprzywilejowany jak Ty. A poza tym koszt paliwa do samochodu też ma znaczenie. Tylko Ty nie obliczasz kosztów bo po prostu Ci starcza.

I w tym mieście jest tramwaj? :lol2: 

Pleciesz. Mam Ci zrobić skrina i przeprosisz? Mam na tym bonie czy jak to się nazywa - użyj tylko u nas.

Okej,  nieech będzie. 

No lodzik Tuskowi też prosty a byś jęczał. Nie pitol mi personalnie tylko pisz co jest na temat. Bo Ty personalnie nie jesteś idealny.

daruj sobie te personalne wycieczki i seksualne fiksacje. 

A to że będziesz fajny pomaga ludziom. Myślę że to ważniejsze. Na razie nie umiesz.

ja przynajmniej pomagam ludziom :) 

Hahaha ciekawe skąd te wyliczenia że 2-3x więcej za samo zgniatanie butelek. Weź już nie ośmieszaj się.

Ale będziesz jęczał jak kartony na mleko wejdą do systemu :) 

Wlansie dlatego to byłby duży koszt :) 

A butelek mam no z 25-40. Jednorazowo nie ma szans. Dwa razy też nie ma szans jak się nie uda do działania butelkomatu.

Czyli 20 zł jesteś w stanie dopłacić za spokój ducha i lenistwo? :) 

a do poniższego: 

Jest mnóstwo takich tematów. Tylko się w nich nie wypowiadam skoro nie mam o nich wiedzy :) 

Wiem wiem, a masz w jakimś mało wiedzy? Bo w każdym próbujesz być koksem którym jesteś, nie?

Opublikowano
Teraz, GordonLameman napisał(a):

Wierutne bzdury. To są jakieś twoje urojenia :) 

Urojenia są wtedy jak nie ma podstaw. A tu są podstawy. Jak ktoś nie robi jak chcesz, więcej niż kiedyś to leń. Minimum. A są gorsze wyzwiska ale się wstrzymujesz.

Gdyby mieli segregować to mogłoby tyle kosztować :) 

Ale dzięki temu jest u nas lepiej :) 

No spoko, wyceniam to na 2zł więcej. Nie masz danych ile to ma kosztować. Ale zrób kiedyś ankietę i popytaj czy ludzie woleliby wyrzucać śmieci pod domem czy do sklepu kosztem TROCHĘ większej ceny.

A wiesz że i tak urosła? Mimo że nic nie wnoszą więcej a my musimy robić więcej.

I w tym mieście jest tramwaj? :lol2: 

Nie rozumiem dlaczego ma nie być jeśli to miasto. Ale i tak jest za mało połączeń.

daruj sobie te personalne wycieczki i seksualne fiksacje. 

Ale możemy inne wymyślić. Co byś zrobił dla ludzi których popierasz? Oddasz im calą wypłatę jak nakażą i powiesz "zero problemu"? Bo taka jest rozmowa. Zero problemu.

ja przynajmniej pomagam ludziom :) 

Spoko, nie wiem tego, ale jeśli rekompensujesz to że coś źle robisz i nagle pomoc to okej. Ale nie wiem, nie chwaliłeś się pewnie.

Ale będziesz jęczał jak kartony na mleko wejdą do systemu :) 

Nie do końca bo mleka nie kupuję, ale kefir. I fakt. Kolejna śmierdząca butelka w domu. Raz na tydzień gdzieś kupuję. Musi być dobra mikroflora.

Wlansie dlatego to byłby duży koszt :) 

Jak jeśli do tej pory go nie było. Wymysł by ktoś zarobił a komuś spowodować problem.

Czyli 20 zł jesteś w stanie dopłacić za spokój ducha i lenistwo? :) 

Nie nazywaj lenistwem tego co ma pracę wykonać pracownik np. śmieciarz. I tak było.

to jest praca dodatkowa.

Lenistwem jest umysłowym to że nie chcesz by nam lepiej było. Chcesz by państwu było lepiej a państwo nie dba o nas.

a do poniższego: 

Jest mnóstwo takich tematów. Tylko się w nich nie wypowiadam skoro nie mam o nich wiedzy :) 

Spoko, ale to nieprawda. Powiedz lepiej czy dobrze że w Dragon Age są transy. Nie znasz się? Znasz się, bo to promuje Twoja strona.

Opublikowano
15 minut temu, Keller napisał(a):

Urojenia są wtedy jak nie ma podstaw. A tu są podstawy. Jak ktoś nie robi jak chcesz, więcej niż kiedyś to leń. Minimum. A są gorsze wyzwiska ale się wstrzymujesz.

Nie, nie masz podstaw aby mnie tak oceniać :) 

No spoko, wyceniam to na 2zł więcej. Nie masz danych ile to ma kosztować. Ale zrób kiedyś ankietę i popytaj czy ludzie woleliby wyrzucać śmieci pod domem czy do sklepu kosztem TROCHĘ większej ceny.

Ta cena nie mów by, trochę niższa bo proces jest drogi i wymaga ręcznej pracy. 

A wiesz że i tak urosła? Mimo że nic nie wnoszą więcej a my musimy robić więcej.

no właśnie. A urosłaby znacznie więcej :) 

Nie rozumiem dlaczego ma nie być jeśli to miasto. Ale i tak jest za mało połączeń.

Bo w takich miastach jest więcej dużych sklepów :) 

Ale możemy inne wymyślić. Co byś zrobił dla ludzi których popierasz? Oddasz im calą wypłatę jak nakażą i powiesz "zero problemu"? Bo taka jest rozmowa. Zero problemu.

Ale to wprowadzili ludzie których nie popieram. Znowu ci fakty umykają. 

Spoko, nie wiem tego, ale jeśli rekompensujesz to że coś źle robisz i nagle pomoc to okej. Ale nie wiem, nie chwaliłeś się pewnie.

Nic nie rekompensuje. Po prostu robię. 

Nie do końca bo mleka nie kupuję, ale kefir. I fakt. Kolejna śmierdząca butelka w domu. Raz na tydzień gdzieś kupuję. Musi być dobra mikroflora.

Jak jeśli do tej pory go nie było.

Wymysł by ktoś zarobił a komuś spowodować problem.

bo te opakowania też trzeba recyklingować.

Nie nazywaj lenistwem tego co ma pracę wykonać pracownik np. śmieciarz. I tak było.

to jest praca dodatkowa.

no i za tą pracę trzeba by słono zapłacić. 

To jest rozwiązanie tańsze dla użytkownika końcowego, szczególnie dla ludzi starszych.

Lenistwem jest umysłowym to że nie chcesz by nam lepiej było. Chcesz by państwu było lepiej a państwo nie dba o nas.

Ja bym mógł płacić więcej za odbiór śmieci. Ale to by uderzyło bezpośrednio w słabszych i biedniejszych.

Spoko, ale to nieprawda. Powiedz lepiej czy dobrze że w Dragon Age są transy. Nie znasz się? Znasz się, bo to promuje Twoja strona.

Nie grałem, więc nie wiem. Ale widziałem w Ty tam w wątku coś o tym pisałeś, więc musisz się znać :) 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Keller napisał(a):

Godzina 9 w sobotę wielkanocną i już butelkomat pełny.

Po raz n-ty Ci napiszę, jeżeli butelkomat jest pełny, to sklep do którego on należy ma obowiązek przyjąć opakowania ręcznie i tyle. 

Póki ludzie tacy jak Ty nie będą się o to upominać, to tak, będą ganiali z butelkami w tę i we w tę, a potem będą narzekali po forach i społecznościówkach na system...

W tym momencie więcej czasu straciłeś na dyskusję na ten temat w sieci, niż poświęciłbyś na złożenie wniosku przez elektroniczną skrzynkę podawczą do odpowiedniego Twojemu regionowi oddziału WIOŚ lub na telefon interwencyjny do WIOŚ w tej sprawie.

Ludzie składają skargi, była też już interpelacja poselska w sprawie niektórych elementów systemu. Wszystko się dociera, ale lepiej najeżdżać w sieci na tych, co popierają system :E 

7 godzin temu, Keller napisał(a):

Nie przyjmują, byłem. A nie będę piekła tam rozpętywał bo kolejka czeka.

Czyli swoją bezradnością i uległością sam sobie to zrobiłeś, zamiast po prostu wymagać tego co ci się należy. 

7 godzin temu, Keller napisał(a):

Tzw logika Janusza. Jedna butelka spoko i tylko w domu, a już składować sporo, by dopiero wtedy iść do butelkomatu to co innego. Reklamówki, dodatkowe miejsce, śmieciarnia w domu. No chyba że ty wymieniasz po jednej. Czyli sporo masz wędrówek/dojazdu do sklepu. Też problem. Tzn dla lekkoducha żadny. On co 5 minut może do sklepu chodzić i pochwali. 

Już było Ci tłumaczone, że 6 butelek pełnych zajmuje tyle samo co puste. Jeżeli kupujesz pełne butelki w sklepie, który należy do systemu odbioru opakowań kaucyjnych, to po prostu idąc po kolejną zgrzewkę zabierasz puste i tyle. Zgodzę się, że problem powstaje gdy kupujesz w lokalnym sklepie, który nie odbiera butelek i np. kupujesz zgrzewkę, potem kolejną i kolejną, bo wtedy opakowania się zbierają i trzeba gdzieś iść/jechać specjalnie by je oddać. Ale to też już było tłumaczone, że z czasem sieć odbioru się rozładuje i to są po prostu problemy początkującego systemu kaucyjnego. Przybędzie butelkomatów, przybędzie sklepów podpisujących umowy z operatorami systemu. Ty chciałbyś żeby już na start w każdej wsi i przy każdym bloku stał butelkomat, regularnie opróżniany i zawsze gotowy do działania, wiedząc doskonale że oczekujesz czegoś nierealnego i doskonale wiesz, że system będzie rozbudowywany.

5 godzin temu, Keller napisał(a):

Nikt nie twierdzi o żadnym publicznym parku panie miastowy, dlatego właśnie nie znasz realiów ludzi którzy mieszkają np w gminach. I realnie na polanę z dziewczyną nawet się idzie a teraz nie mając 17 a 25 lat i trzymasz to w plecaku jak świnia. Obrzydliwe.

CZEKAJ, bo to dobre jest...

Twierdzisz, że idziesz np. na polanę wypić piwko w plenerze i musisz przez system kaucyjny jak "menel" nieść tę butelkę z powrotem, to wcześniej co z nią robiłeś? Jak butelka była zwrotna to i tak targałeś ją z powrotem, żeby oddać. Jak bezzwrotna czy puszka to i tak targałeś ją w plecaku by wyrzucić do jakiegoś kosza. Ale wiesz co? Dalej możesz to zrobić, tylko to cię wtedy kosztuje dodatkowe 50 groszy lub 1 zł, za nieodzyskaną kaucję. Kto się wtedy cieszy? Państwo i operatorzy. Dlaczego? Bo jakbyś oddał opakowanie to kaucja wraca do ciebie, jak nie oddajesz opakowania, to pobrana kaucja zostaje na koncie operatora systemu. Jak tacy jak ty przyczynią się do tego, że dany producent nie uzyska odpowiedniego poziomu odzysku opakowań kaucyjnych z rynku to jeszcze zapłaci dodatkową kasę za to że będzie musiał wprowadzić na rynek opakowania nowe, które będą droższe, oraz zapłacić karę za brak odpowiedniego poziomu recyklingu i odzysku opakowań z rynku. 

5 godzin temu, Keller napisał(a):

Realnie dowala to większości która nic złego nie robi a ma dodatkowy problem. Rejestruj na poczcie polskiej numer bo pewnie jesteś gangster. Bzdura. Statystyki pokazują że to nisza.

Numer w większości rejestrujesz u operatora w momencie kupna startera. Możesz zarejestrować w Żabce, na niektórych stacjach paliw, w salonach prasowych typu RUCH, Kolporter itp. Jak jesteś już klientem jakiejś sieci komórkowej (masz np. abonament, internet czy inne usługi) to możesz to zrobić online, niektóre banki też oferują taką usługę w swoich serwisach, np. bank Millenium oferuje taką usługę od 10 lat.

3 godziny temu, Keller napisał(a):

System kaucyjny jest w wielu krajach na świecie. Pionierem systemów kaucyjnych jest Szwecja, która już w XIX wieku wprowadziła system wymiany szklanych opakowań. 

W 1984 roku jako pierwsi na świecie wprowadzili kaucję za opakowania z plastiku. 

Członkiem UE są dopiero od 1995 roku.

System kaucyjny ma USA (nie we wszystkich stanach), Kanada, Australia, Korea Południowa i wiele innych krajów.

UE nakłada obowiązek zamknięcia obiegu plastiku z określonych opakowań (dawałem tutaj całe rozporządzenie UE w tej sprawie), stąd wymagania dotyczące rozwiązań, które wydzielą tę frakcję w osobny system zbiórki odpadów. Najlepiej technicznie i ilościowo sprawdził się na świecie system kaucyjny, ale to jak jest wprowadzony i na jakich zasadach ma funkcjonować zależy od danego kraju, bo to kraje UE wprowadzają wg własnych przepisów. UE nie narzuca całkowicie wyglądu systemu kaucyjnego.

A co do torby to dodatkowy koszt

No tu już na prawdę bez jaj. Torba taka żeby weszło 6 butelek to koszt 1,5-2 zł, a i tak pewnie jakąś posiadasz. 

To też jest niezgodne z przepisami i też możesz skargę napisać. Ale wiesz co się posypało w Twojej argumentacji? Miasto. Skoro mieszkasz gdzieś, gdzie jeżdżą tramwaje to dużego wyboru nie ma:

Bydgoszcz, Częstochowa, Elbląg, Gdańsk, Gorzów Wielkopolski, Grudziądz, Łódź + linie do Pabianic i Zgierza, Olsztyn, Poznań, Szczecin, Toruń, Warszawa, Wrocław Górnośląsko-Zagłębiowska Metropolia (Tramwaje Śląskie) która łączy 13 miast. 

Ty natomiast piszesz, tak jakbyś tym tramwajem mógł dojechać do jedynego w okolicy sklepu z butelkomatem, bo następny jest w innym mieście...

Na resztę już nawet nie odpowiadam, bo wiesz co? Całość Twoich argumentów brzmi po prostu jak wymyślane byleby tylko uargumentować wszystkie "przeciw", bo to co piszesz już totalnie kupy się nie trzyma.

System ma swoje wady, to fakt, ale używane przez Ciebie argumenty totalnie o nich nie świadczą. 

@GordonLameman Co do składowania butelek, to tak jak napisałem wyżej, jak ktoś zaopatruje się w sklepie, który do systemu nie należy, to wtedy tak, może się to zbierać i może nie być gdzie tego trzymać, bo trzeba specjalnie gdzieś jechać by to oddać. Tylko tu również pisałem, że to wszystko się ureguluje powoli w ramach rozrastania się systemu odbioru opakowań. Coraz więcej sklepów przystępuje dobrowolnie, stawianych jest coraz więcej butelkomatów. Jak to się rozrośnie to może być nawet tak, że zaczną stawiać w niektórych miejscach butelkomaty "wolnostojące" czyli obsługiwane bezpośrednio przez operatora systemu, a nie przez sklep. Tylko to wszystko wymaga czasu i rozumiem ludzi, którzy gdzieś tam muszą składować opakowania by je co jakiś czas specjalnie oddać. 

Sam do niedawna najbliższy sklep, który odbierał opakowania miałem 1,5-2 kilometry od domu (niby niedaleko, ale trzeba było specjalnie jechać autobusem albo iść), a napoje kupowałem w lokalnym sklepie. Od niedawna mam butelkomat na osiedlu i mam do niego kilkaset metrów i jest to duża różnica, bo mogę wreszcie właśnie normalnie oddawać butelki. Zatem byłem po obu stronach tematu. Co nie zmienia faktu, że wtedy i tak uważałem że ten system jest potrzebny.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

Raz na tydzień czy dwa chodzę do lidla, jeszcze nie spotkała mnie sytuacja aby butelkomat był nieczynny lub zepsuty, ale dzisiaj taka sytuacja nastała, więc mówię wuj, oddam przy kasie, zobaczymy jak to pójdzie, ale przechodząc między regałami, zapytałem jednej Pani czy coś można zrobić czy przy kasie muszę oddać, niech Pan moment zaczeka, chwila i butelkomat działał. A dodam jeszcze że miałem i plastiki i puszki z różnych sklepów, za każdy śmieć zapłaciło jak powinno. Także jak byłem sceptycznie nastawiony co do systemu kaucyjnego, to już nie jestem 🙂 a ww. problemy to nie są problemy systemu, tylko człowieka.

Opublikowano

Typowe dla kogoś kto nie ma zielonego pojęcia o czymkolwiek :E 

Zarzucasz tutaj że niby są jacyś przedstawiciele rządowi, a sam wywalając butelki kaucyjne do zwykłych śmieci wspierasz rząd bardziej niż wypowiedzi tutaj, bo robisz to w tym momencie finansowo :rotfl2:

Zaprezentowałeś opór i wywracanie stolika w stylu Mentzena :D 

Opublikowano

Ktoś podsumuje temat czy obecni tu użytkownicy są w większości ZA czy PRZECIW nowemu systemowi? :D Dla mnie to...

Płacę więcej przy kupnie -> Magazynuję śmieci w domu i transportuję opakowania do sklepu aby odzyskać pieniądze zamiast wyrzucić do segregowanych

W zamian otrzymuję konieczność poświęcenia dodatkowego czasu na pozbycie się śmieci i podwyższenie opłat za wywóz śmieci bo firma od usług komunalnych dostaje mniej śmieci ode mnie przez co ma mniej do dalszego sprzedania i zarobienia.

Jestem świadom, że być może jestem pesymistą, ślepym gościem i mogę nie widzieć jakichś oczywistych plusów tego wszystkiego.

Opublikowano
16 minut temu, LeBomB napisał(a):

Typowe dla kogoś kto nie ma zielonego pojęcia o czymkolwiek :E 

Zarzucasz tutaj że niby są jacyś przedstawiciele rządowi, a sam wywalając butelki kaucyjne do zwykłych śmieci wspierasz rząd bardziej niż wypowiedzi tutaj, bo robisz to w tym momencie finansowo :rotfl2:

Zaprezentowałeś opór i wywracanie stolika w stylu Mentzena :D 

biedny, znowu poczul sie wywolany XDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

nie "niby jacys" tylko "przedstawiciele" i nie wiem jaki opor prezentuje jak od poczatku pisalem ze to bedzie podatek (wtedy jeszcze nie rozumiales sensu tego slowa) za wygode, a reszta bedzie robic za smieciarzy XDDDDDDDDDDDD

ja sie smieje z systemu (no i takich obroncow jak ty) ale jako przedstawiciel rozumiem ze widzisz tylko opor XD

Opublikowano (edytowane)

@kubikolos Nie, nie poczułem się wywołany, tylko śmieszą mnie twoje jakieś bzdurne insynuacje, gdzie sam ładnie w ząbkach nosisz kasiorkę na utrzymanie państwowego systemu kaucyjnego, a myślisz że się przeciwstawiasz "bo cię stać", a tym samym robisz dla tego systemu więcej niż ci co odnoszą butelki do butelkomatów :E 

I żadne obrażanie innych i obracanie kota ogonem tego nie zmieni, że wspierasz w tym momencie cały system bardziej niż wszyscy inni tutaj, a będziesz dalej pajacował jakimiś wpisami, podczas gdy ten podatek póki co płacisz ty.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

@LeBomB niestety tak jest. Oni w zamyśle mieli, że ludziom nie będzie się chciało nosić i kasa z kaucji automatycznie powędruje do określonych firm, które podobno (tak czytałem, nie mam linku) miały z założenia działać non-profit w tym temacie. Także to kolejny wałek jak z nakrętkami, aby ludziom "żyło się lepiej"

Opublikowano
5 minut temu, LeBomB napisał(a):

Nie, nie poczułem się wywołany

biedny, drugi raz w ciagu kilku dni XD

rozbawilo mnie jak zaczynasz o 'bzdurnych insynuacjach' a pozniej lecisz na pelnej z wlasnymi urojeniami  o oporze i przeciwstawianiu XDDDDDDDDDDDDDD

za zycie w tym kraju place wiele poteznych podatkow, metoda ktora prezentujesz jest popularna w szeregach KO na takich przykladach jak ten czy 'jak jestes przeciwko 500+ to nie pobieraj' ale to tak nie dziala, mimo ze przedstawiciele partyjni bardzo by chcieli XD

Opublikowano

@Raiven no ale to wspierają właśnie ci, którzy jako niby wielcy przeciwnicy i prześmiewcy systemu w ramach wyimaginowanych pobudek, bądź przerośniętego ego nie odzyskują tej kaucji :P

@kubikolos co byś nie pisał nie zmienia to faktu, że stałeś się osobą najbardziej wspierającą ten system i sam się do tego przyznałeś.

Pieniądze z nieodzyskanej kaucji idą na utrzymanie operatorów systemu kaucyjnego. Kary od producentów za nieuzyskanie odpowiedniego poziomu odbioru z rynku opakowań kaucyjnych idą do budżetu państwa. Tacy jak ty do tego się przyczyniają nie ważne jak bardzo ten system byłby niedoskonały czy głupi. Jest i tego nie zmienisz, możesz się jednak nie przyczyniać do jego dodatkowego utrzymania z własnej kasy. Ty tego nie chcesz robić, więc wspierasz system. To jest banalnie proste i logiczne. 

Opublikowano

Jak kupujecie kaucyjne i nie oddajecie, to nie dość że finansowo w plecy to jeszcze nie walczycie z systemem, a go wspieracie. 

Lepiej już nie kupować kaucyjnych wcale, kasa w kieszeni i przy okazja planeta zyskuje bo mniej plastiku się sprzedaje. I ja tak robię. Biegać z workami nie mam zamiaru, nie kupuję zgrzewek, mam wodę w domu ;) 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, galakty napisał(a):

Lepiej już nie kupować kaucyjnych wcale,

popieram

https://wiadomosci.onet.pl/wroclaw/w-nocy-ktos-podrzucil-jej-30-ton-odpadow-uslyszalam-ze-nikt-sie-tym-nie-zajmie/e2w3hqp?utm_source=forum.ithardware.pl_viasg_wiadomosci&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=undefined&utm_v=2

i cyk do czego ta chciwość urzednicza doprowadziła

Edytowane przez janek25