System kaucyjny
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Popularne tematy
-
Najnowsze posty
-
Przez VRman · Opublikowano
"I'm an infantry only player, I don't really play with vehicles" -
Przez Pentium D · Opublikowano
Jak ktoś chciał oszukać to i w 24h płytę główną w laptopie dał radę podmienić. Teraz już nie będą musieli się tak śpieszyć -
Przez larry.bigl · Opublikowano
Może nie za głupi - po prostu nie miałeś okazji przejść przez to samemu? Zgaduję. Ja ekspertem w narzędziach finansowych nie jestem ale jeden kredyt duży mam za sobą, drugi w 1/3 w krótkim okresie czasu. A wszystko dzięki kontrolowanym nadpłatom i świadomemu zarządzaniu majątkiem (dlatego też mimo posiadania nowego, dużego domu jeżdżę starym autem bo mam świadomość gdzie koszty są i czego najpierw warto się pozbyć). Pomyśl o tym inaczej - każda złotówka nadpłacona do banku w skali roku daje Ci przy oprocentowaniu np 6% 6gr oszczędności ROCZNIE. 10PLN - 60gr 100PLN - 6PLN 1000PLN - 60PLN 10000PLN - 600PLN 100000PLN - 6000PLN Rocznie W skali 25 lat kredytu daje to 150k PLN odsetek których bank nie pobierze. Oczywiście wyliczenia w skali trwania kredytu zmieniają się (bo spada CI kapitał więc od mniejszego kapitału masz płacone odsetki) ale bardzo wysokopoziomowo tak to wygląda. Gdybyś spłacał 1 milion kredytu zgodnie z harmonogramem to do banku oddajesz blisko 2mln. Nadpłacając kredyt na samym początku dużą kwota (np 100k odsetki na dzień dobry spadają o 150k, czyli oddajesz do banku 1,85mln). Oczywiście upraszczając. Im dłużej kredyt biegnie tym mniej oszczędzasz na odsetkach ale nadal oszczędzasz. Regularne nadpłaty albo zastrzyki nadpłat są ważne i mocno redukują koszt zaciągnięcia kredytu. I jeśli więcej oszczedzisz na nadpłacie niż na kupnie auta vs leasing to leasing MOŻE się opłacać. I te 6000 które na odsetkach oszczędzasz możesz np: 1. Użyć jako amortyzację leasingu (scenariusz który opisuję wcześniej) 2. Olać leasing auta, olać w ogóle branie auta/zakup i wpłacić jako nadpłatę co znów wygeneruje Ci oszczędność na odsetkach. -
Przez JeRRyF3D · Opublikowano
O czym dywagowac. Chory człowiek. Zachowanie wyjaśnione. Kwas - owszem.
-
-
Aktywni użytkownicy

Rekomendowane odpowiedzi