Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pytanie. Napisze mi ktoś jak krok po kroku wejść w Bios i ustawić power limit na 200W? Docelowo jest 253W a jak się ustawi na 200W to spadek wydajności w grach jest nie odczuwalny, zużycie prądu o wiele mniejsze i temperatura leci w dół. Procesor i9 14900k a płyta główna to Z790 aorus elite ax.

Opublikowano

@RTX5090, miało być krok po kroku jak wejść do BIOS a ty pominąłeś sam początek. 😁 Odnośnie limitów to masz rację.

Najpierw trzeba przy starcie wciskać Del. Po wejściu do BIOS'u przełączyć na ADVANCED MODE. Wejść w Advanced CPU Settings. Ustawić Turbo Power Limits na Enabled i dopiero można ustawiać limity, Package Power Limit1 - TDP (Watts) i Package Power Limit2 - TDP (Watts).

Opublikowano
3 godziny temu, RTX5090 napisał(a):

Ustawienia zaawansowane CPU, tam są ustawienia PL1, PL2. 

Nie znam gry która by ssała (nie liczą kompilacji shaderów) więcej jak 200 W, więc ograniczenie procka do 200 W nic nie zmieni. 

To zostaje undervolting?

Opublikowano

Lekkie UV można zrobić.

Moim zdaniem ustawienia standardowe na 253 W przy chłodzeniu AIO spokojnie można zostawić. Inne zabawy to już kwestia doszlifowania procesora, a to co można ugrać to już zależy od sztuki.

Jeżeli nie zależy tobie na mega wynikach w multi wyłącz sobie HT. Pod 100% obciążeniem zmniejsza się temperatura, wyniki ciut lecą w dół ale zegary są bardziej stabilne ) przy 253 watach). Ja tam bez HT mam już kilka miesięcy i nienawidzę żadnej różnicy w normalnym użytkowaniu 

Opublikowano
10 godzin temu, RTX5090 napisał(a):

Lekkie UV można zrobić.

Moim zdaniem ustawienia standardowe na 253 W przy chłodzeniu AIO spokojnie można zostawić. Inne zabawy to już kwestia doszlifowania procesora, a to co można ugrać to już zależy od sztuki.

Jeżeli nie zależy tobie na mega wynikach w multi wyłącz sobie HT. Pod 100% obciążeniem zmniejsza się temperatura, wyniki ciut lecą w dół ale zegary są bardziej stabilne ) przy 253 watach). Ja tam bez HT mam już kilka miesięcy i nienawidzę żadnej różnicy w normalnym użytkowaniu 

HT? Wyjaśnij dokładnie o co chodzi bo ja nie jestem aż tak ogarnięty :P 

I gdzie w biosie dokładnie to wyłączyć na mojej płycie Z790

Opublikowano

https://pl.wikipedia.org/wiki/Hyper-threading

W najnowszych Intelach - HT nie ma już seryjnie. 

po wyłączeniu HT masz 24 wątki, zamiast 32, ale procek mniej się grzeje przy wykorzystaniu 100 % mocy ( ale są ciut mniejsze wyniki). 

Całość jest dokładnie w: 

Po wejściu do BIOS'u przełączyć na ADVANCED MODE. Wejść w Advanced CPU Settings. ---> tam są dostępne wszelkie zaawansowane ustawienia CPU 

Opublikowano
1 godzinę temu, RTX5090 napisał(a):

https://pl.wikipedia.org/wiki/Hyper-threading

W najnowszych Intelach - HT nie ma już seryjnie. 

po wyłączeniu HT masz 24 wątki, zamiast 32, ale procek mniej się grzeje przy wykorzystaniu 100 % mocy ( ale są ciut mniejsze wyniki). 

Całość jest dokładnie w: 

Po wejściu do BIOS'u przełączyć na ADVANCED MODE. Wejść w Advanced CPU Settings. ---> tam są dostępne wszelkie zaawansowane ustawienia CPU 

A w grach jest duży spadek wydajności?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

To cale zużycie prądu, choć spore (w liczbach) w porównaniu z żarówkami Led to nie jest takie znowu straszne.

Dziecioki o tym nie wiedza, ale w czasach Windows 95-98 w mieszkaniu z chowu klatkowego mieliśmy 500W tylko w oświetleniu sufitowym, a gdzie reszta?

Moje gniazdko po uśrednieniu + Vat i cala reszta podatków a we Francji jest ich w cholerę mówi ze mój komputer, mój wzmacniacz Yamaha plus trochę oświetlenia przez miesiąc zużył za 4 euro prądu, gdzie chodzi to średnio piec godzin dziennie i ma tak "oszczędne" podzespoły jak 13900K i 7900XTX. Tak ze ten no, nie dajmy się zwariować.

Lodówka wpierdala tyle, że strach się bać, nie mówiąc już o indukcji. A ze lubie gotować to i lodówka duża i sprzęty kuchenne działają.

Opublikowano (edytowane)

Prawie 20zł miesięcznie za granie bez ray tracingu to bardzo dużo.
Daje to 240zł rocznie.

Jakbyś  zamiast 13900k który kosztuje ~2500zł wziął 13600k za 1200zł to zostałoby Ci 1200zł, które mógłbyś przeznaczyć na zamianę 7900XTX na RTX 4080 Super i całkowicie odmienić swój experience a koszt energi spadłby do 15zł miesięcznie.

Bez sensu posta napisałeś.

Edytowane przez wallec
Opublikowano
2 godziny temu, Alai_de_Loin napisał(a):

Lodówka wpierdala tyle, że strach się bać, nie mówiąc już o indukcji. A ze lubie gotować to i lodówka duża i sprzęty kuchenne działają.

Indukcja, piekarnik tak. Ale lodówka? Chyba, że masz faktycznie jakieś 2000litrów+. Moja lodówko-zamrażarka ~540litrów czyli spora już to jest ~130kWh rocznie. Całe nic.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, wallec napisał(a):

Prawie 20zł miesięcznie za granie bez ray tracingu to bardzo dużo.
Daje to 240zł rocznie.

Jakbyś  zamiast 13900k który kosztuje ~2500zł wziął 13600k za 1200zł to zostałoby Ci 1200zł, które mógłbyś przeznaczyć na zamianę 7900XTX na RTX 4080 Super i całkowicie odmienić swój experience a koszt energi spadłby do 15zł miesięcznie.

Bez sensu posta napisałeś.

Widzisz , to działa w ten sposób że na 7900xtx przesiadłem się z 4070, na 13900K przesiadłem się z 14700K a wcześniej z 13600K, dokładnie w tej kolejności. Zmieniam sprzet kiedy mam ochotę i na jaki mam ochote.

Co do RT to póki co przypomina to pierwsze próby zaimplementowanie TL. Było ładnie, kolorowo aż do wymiotow, ale nic ponadto.

RT teraz wygląda, jak bym ciągle miał biegać po metalowej, mokrej powierzchni z tym ze chłopcy od klepania kodu zapomnieli o tym ze jeśli biegam po mokrym, to ma to wyglądać jak bieganie po mokrym.

Oczywiście gdzie się da, to włączam RT, ale w przypadku tej karty ma to mało sensu, ale że kosztowała mnie 800 euro w polowie zeszłego roku, to nie bardzo mogę narzekać.

240 PLN czy też raczej 204.89, ponieważ to jest 48 euro rocznie i to ze stale włączonymi dwoma monitorami to jest absolutnie kwota pomijalna.

Wracając do 13900k, to kosztowal mnie 330 euro, czyli 1400 PLN,  a 14700K sprzedalem za 350 euro.

Mam taką zasadę ze nie handluje sprzętem komputerowym, jak mam kaprys to sprzedaje i kupuje.

Wiec ewentualne "straty" czy też zyski nie mają dla mnie znaczenia.

Zawsze można kupić konsole do gier, tylko po co?

Kupujesz podzespoły, jakie ci są potrzebne albo na jakie masz ochotę.

12 minut temu, lukadd napisał(a):

Indukcja, piekarnik tak. Ale lodówka? Chyba, że masz faktycznie jakieś 2000litrów+. Moja lodówko-zamrażarka ~540litrów czyli spora już to jest ~130kWh rocznie. Całe nic.

Będziesz się czepiał słówek? Chodzi mi ogólnie o kuchnie, to najbardziej prądożerny rejon w moim mieszkaniu.

Moja lodówka to nieco ponad 600 litrów i do tego wolno stojący zamrażalnik, a ze lubie mieć ciepło w domu to i pracuje trochę więcej.

Edytowane przez Alai_de_Loin