Skocz do zawartości

Ryzyko sprzedaży Google Chrome konkurentom

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio o moje uszy obiła mi się informacja dot. Google Chrome. Lekko byłem zszokowany i podirytowany. Na wszystkim rząd położy swe macki za niedługo.

"Departament sprawiedliwości USA złożył wniosek do sądu, w którym domaga się od Google sprzedaży przeglądarki Chrome oraz udostępnienia danych konkurencji, aby ograniczyć monopol na rynku wyszukiwarek internetowych – podał w czwartek Reuters."

Co sądzicie? Według mnie to będzie koniec Chrome'a jakiego znamy. Niech sobie je ten RAM i niech sobie będzie jaki jest, ale jest. To dobra przeglądarka, a dzisiaj i tak wszystko jest w botnecie :E Wolę, żeby Google zjadało informacje ode mnie, aniżeli rząd, ale w sumie i tak z Google wszystko idzie do rządu :E

Zatem o co komuś chodzi?

Opublikowano

Z tego, co napisałeś, wynika że to nie rząd by  dostał Chroma w łapska. tylko konkurencja Google.

Nie oznacza to też takiego samego poziomu trackingu, co w google.

Jak to ocenić? Jak dla mnie to to jest dobre posunięcie. Google, z powodu swojego profilu działalności oraz totalnej dominacji na rynku, ma za dużo w łapskach. 

Opublikowano

Patrząc na to z perspektywy, z której właśnie na to patrzyłem, czyli użytkownika określonej przeglądarki, to może to oznaczać pogorszenie się jakości Chrome. Czasami się przydaje, chociaż to nie mój "daily driver".

Patrząc na to z Twojej perspektywy - hm, możliwe, ale z drugiej strony: jaka przeglądarka jest dziś dobra? Chyba żadna. Chrome zajada RAM, Firefox jest ociężały... Przeglądarki się ogólnie pogorszyły od czasów dominacji Firefoxa. Coś im słabo wychodzi z tą optymalizacją.

Opublikowano

Safari jest tylko i wyłącznie na mąki i kosy.

Ja od roku używam chromeOS i przeglądarki Chrome. Działa to o wiele lepiej niż Chrome pod Windowsem, chodźmy dlatego, że żadna usługa Windowsa się nie wpierdol za do przeglądarki. Czysty Google Chrome.