Skocz do zawartości

Auta elektryczne (BEV)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, 8V32 PcLab napisał(a):

A idź pan w pineski, mój bzyk w ostatnie dwa dni stracił prawie połowę letniego zasięgu. 

U mnie przy -12C strata równe 30% - prędkości autostradowe. Ogrzewanie 21C, włączone 3 grzane fotele + grzana kierownica ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 26.12.2025 o 16:08, 8V32 PcLab napisał(a):

A idź pan w pineski, mój bzyk w ostatnie dwa dni stracił prawie połowę letniego zasięgu. Ale przynajmniej dojechał, w porównaniu do mojego diselka, który nawet nie odpalił :E 

Brak pompy ciepła? Bo strata 50% to chyba dużo za dużo, 30% jak wyżej pisze brzmi realnie. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Brak pompy ciepła? Bo strata 50% to chyba dużo za dużo, 30% jak wyżej pisze brzmi realnie. 

Pompa ciepła na krótkich dystansach nic nie daje. Nagrzanie wnętrza z pompą czy bez pobiera podobne ilości energii ale utrzymanie tej temperatury przy pompie ciepła pobiera 1/3 energii mniej niż zwykła grzałka ;) 

Jak ktoś jeździ krótkie dystanse to nie odczuje różnicy. Różnica kolosolana robi się na długim dystansie 

Edytowane przez DjXbeat
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Jakie to jest żałosne, że elektryki przy obecnych temperaturach tracą prawie połowę zasięgu. Przecież jakbym żonie w trasie powiedział, że co 200-250km musimy stawać na półgodzinne ładowanie to po przyjeździe do celu kazałaby mi papiery rozwodowe podpisać xD

https://elektrowoz.pl/testy/zimowe-zasiegi-aut-elektrycznych-przy-10-do-25-c-xpeng-p7-539-proc-deklaracji-tesla-model-y-tylko-35-36-proc/

Edytowane przez Katystopej
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Jakie to jest żałosne, że elektryki przy obecnych temperaturach tracą prawie połowę zasięgu.

Tracą połowę zasięgu w stosunku do czego ? W stosunku do zasięgu letniego czy laboratoryjnych pomiarów producenta? Bo to robi ogromną różnicę ;) 

Kolejna kwestia to warunki testu bo wspomniałeś tylko o samej temperaturze a test został przeprowadzony na tafli lodowej pokrytej śniegiem więc po za temperaturą doszły większe opory niż w warunkach letnich. 

Według laboratoryjnych pomiarów Hybrydowe Porshe Cayenne mojego brata spala 3.9l/100km gdzie w lato ma problem zejść poniżej 10l/100km a przy ostatnich mrozach to nie schodził poniżej 13l/100km. W odniesieniu do spalania letniego to przy mrozach nastąpił wzrost zużycia paliwa o ~30% ale jak bym się uparł i porównał do spalania katalogowego czyli laboratoryjnego to już wychodzi, że auto spala ponad 3x więcej bo 3.9 vs 13 i tu już zaczyna się magia cyferek ;) 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

Normalna spalina spali może 10-15% więcej zimą względem lata, nie 30%. Porshe to jakiś promil aut na drodze.

BEV jako drugie, trzecie auto ok, ale jako główne póki co się nie nadają ze względu na ułomność baterii ze wszystkimi jej wadami, i widać to na każdym kroku, choćby teraz zimą z zasięgami.

Opublikowano
Godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

Ja mam jako główne auto i się nadaje. Rocznie pokonuje ponad 30tys km czyli prawie 2x większy dystans niż średnia w Polsce. Jak to sobie wytłumaczysz ? 

Tym, że się przyzwyczaiłeś. Nie każdy ma ochotę na marnowanie czasu. Równie dobrze można się przyzwyczaić do życia bez auta.

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

Ja mam jako główne auto i się nadaje. Rocznie pokonuje ponad 30tys km czyli prawie 2x większy dystans niż średnia w Polsce. Jak to sobie wytłumaczysz ? 

Tak, że nie miałbym zamiaru stawać co 2h na ładowanie jadąc ponad 1000km na święta do rodziny. Z trasy 11h zrobi się 14 :E

• Upvote 1