Skocz do zawartości

ASUS TUF RTX 4090 OC i strasznie gorący HotSpot (105st) - reklamować czy olać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Siema. Od pewnego czasu, w wymagających grach, wentylatory na grafice zaczęły dość hałasować. Pytałem o zmianę pasty, ale dzisiaj coś mnie pokusiło, aby zdjąć kaganiec z karty, czyli z uV 0,950v i 2754Mhz, dać jej pole do popisu i odpaliłem HWInfo.

Po kilu minutach grania, osiągnęła wysokie temperatury rdzenia (76st), ale przy 450W poboru tego się spodziewałem, jednak gdy zrzuciłem grę i zobaczyłem temperaturę Hotspot, to od razu Alt +F4, powrót do uV i teraz się zastanawiam co z kartą robić. Przy uV Hotspot nagrzewał się do około 97st, przy rdzeniu około 72st.

Dalsza jej eksploatacja może w końcu doprowadzić do degradacji krzemu, zwłaszcza jak przyjdą letnie upały.

Zgłaszać RMA w Asusie czy reklamować w sklepie, w którym ją kupiłem, tylko pytanie na co się powoływać :woot:.

Kolejna sprawa, to czy oddawać kartę w oryginalnym opakowaniu, czy jakimś zastępczym?. Kiedyś reklamowałem kartę Evga i odesłali mi ją małyk kartonowym pudełku, bez wszystkich akcesoriów, kabli instrukcji, jakie otrzymałem z kartą.

Może w sumie czekać, aż padnie, lub zdjąć jej kaganiec i w tym jej pomóc :E

Zrzutekranu2024-11-26202507.thumb.png.c6a7140d57089fbbced9b97906e211d9.png

Karta z uV

Zrzutekranu2024-11-25212258.png.38027bff780a5fd56aa7ec9a9102eaa4.png

Edytowane przez PaVLo
Opublikowano

Zamiast oddawać zapodaj tego ptm'a we własnym zakresie, hotspot na pewno spadnie, odsyłając w takim stanie jest duża szansa że stracisz tylko czas bo odeślą z opisem typu "nie stwierdzono usterki"  Przed chwilą dostałeś podobne odpowiedzi w którymś temacie ale chyba został usunięty :E 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Założyłem nowy, bo nowe dane nabyłem, a tamten poleciał :E

Co do pasty, to mam tą cholerną plombę na śrubce, a ona taka mała, że na razie nie mam pomysły jak się za to zabrać.

Jednak mam coraz więcej chęci, aby to rozbebeszyć i zapodać plasterek PTM7950 :wariat:

IMG_20241126_183651ab.thumb.jpg.4cb9248e7350b0fd81a9f50fda0c0295.jpg

Edytowane przez PaVLo
Opublikowano (edytowane)

Myślałem że ten tuf na 4090 nie ma wcale plomby, na której śrubce ją masz? 

Aha dobra już widzę to w internetach pokazują foty bez plomby, taka jak pokazałeś to żaden problem, klasyczna, łatwa do dostania ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

@PaVLo plomba to żaden problem kupujesz takie same na allegro. Karty nie wysyłaj, bo jest duża szansa, że tylko stracisz miesiąc bez karty, a wspaniały Asus twierdzi, że do 105 stopni jest w porządku. Niestety w dupie mają to, że ich Strixy i Tufy do których człowiek dopłacał żeby mieć cicho i chłodno latają po 2000rpm. Sprawy też nie olewaj, bo szkoda żeby takie chłodzenie działało z takimi obrotami, tylko wymień sam na ptma, czy nawet jakiegoś Arctica jak masz pod ręką choćby na razie, bo i tak będzie duża różnica.

Pisałem o tym wielokrotnie, wklejam ponownie linka i tam masz dokładnie stanowisko Asusa i ich maile do właściciela w takich sprawach na przykładzie 4080 Tuf. 

https://www.igorslab.de/en/asus-geforce-rtx-4080-tuf-gaming-with-serial-error-built-in-hotspot-ex-works-material-analysis-and-the-rescue/

Edytowane przez skunRace
  • Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Nie wiem co Asus odwalił w tej generacji na tych TUF'ach z pasta ze nawet "90" sie tak grzeje...

Masakra to jest, kupujesz kartę za 10K zł posmarowaną pastą do zębów. W tym linku co wysłałem Wallossek na samym końcu piszę, że na swoim Strixie 4090 też musiał wymienić z tego samego powodu. A taki Strix potrafi być nie raz 1000zł+ droższy od innych kart i nawet tam na paście oszczędzają :cenzura:

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Zostaw sobie jak jest na zime, bedziesz mial cieplej w pokoiku %-)

No właśnie po godzinie grania mam aż za ciepło, i musiałem okno uchylać, bo jak w lato jest :wariat:

Gdyby nie ta dupiata plombka, to bym już działał :/

Edytowane przez PaVLo
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Tak sobie zerknąłem na plombę Gigabyte i jak tak ma ona wyglądać, to na 100% nie przejdzie RMA. Nie dość, że literki nierówno, to litera D wygląda jak jakiś kwadrat. Na oryginale wyraźnie widać, że ta litera ma dwa ostre boki i dwa okrągłe, a tutaj wszystkie okrągłe jak "O" :stukniety: Litery A, to już w ogóle jakieś dziwne, jak szafka nocna :rotfl2: A jeszcze jedno, moja plomba ma kolor szary, a ta czarny.
image.png.04a938bb87086c6087e3efca5bffff0b.png

Edytowane przez Alek_M
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, PaVLo napisał(a):

No właśnie po godzinie grania mam aż za ciepło, i musiałem okno uchylać, bo jak w lato jest :wariat:

To w upalnie lato by pewnie pod 3000rpm podchodziła :sciana:

1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

No serio kpina jakaś, myślałem ze to tylko na 4070 Ti (Super) taki kibel był...

Niestety, na Labie jeszcze były dwa tematy 4080 TUF i dwa, albo trzy Asus Dual. Na ITHardware mamy już jeden 4080 Tuf, teraz 4090 Tuf. Wallosek ze swoim Strixem. Chore to jest, jeszcze rozumiem, jakby Ci "gorsi" producenci w swoich najtańszych dwuwentylatorowych konstrukcjach tak walili w ciula. Tutaj mamy topowe karty i topowe chłodzenia, które nawet roku nie wytrzymują na paście, często to jest kilka miesięcy.

• Upvote 1
Opublikowano

Jak to jest możliwe ?

Rozumiem ze jak mamy dużą ilość ciepła na tak małym obszarze to faktycznie pasta się szybciej degraduje, ale żeby aż tak ? No i część użytkowników przecież i tak robi dziś popularne UV...

Opublikowano
6 minut temu, PaVLo napisał(a):

Od temperatury rośnie pobór mocy to fakt ale jeżeli na przykładowo 60 stopniach będziesz leciał na 400w tak samo jak na tych 75 to fizyki nie oszukasz ilość wydzielanego ciepła bedzie taka sama więc pokój nagrzejesz tak samo mając na gpu 15 stopni mniej, po prostu ciepło zostanie szybciej rozproszone z rdzenia, różnica będzie tylko wtedy gdy przez niższe temperatury będziesz leciał na mniejszym poborze prądu.

Opublikowano (edytowane)

Miałem to samo na 4080 tuf odesłałem do serwisu , asus odesłał mi kartę jako sprawna więc kolego nie warto czekać miesiąc na taką informację, po powrocie z serwisu i nie zrobieniu nic przez asus, sam ja rozebrałem akurat ten model ma mało termo padów i rozbiera się bardzo prosto a żeby ich nie wymieniać podgrzałem kartę suszarka. Do włosów i chłodzenie zeszło pięknie nie rozrywają padów, a tak juz na. Koniec. Mam trzy blankiety tych naklejek jak potrzebujesz to mogę co wysłać kilka sztuk. 

Edytowane przez Sebastiansbk
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Kadajo napisał(a):

Jak to jest możliwe ?

Rozumiem ze jak mamy dużą ilość ciepła na tak małym obszarze to faktycznie pasta się szybciej degraduje, ale żeby aż tak ? No i część użytkowników przecież i tak robi dziś popularne UV...

Kiedyś Wallossek robił jakieś dokładne testy tych past, które miały mieć bardzo dobre właściwości, tylko  zaraz po zaaplikowaniu. Chciwość i pazerność producentów jak widać nie zna granic, dla oszczędności stosują takie gówno, a później jak masz HS tak wysoki, że karta wyje to bezczelnie odpiszą, że do 105 stopni jest ok. Nóż się w kieszeni otwiera na takie praktyki, gdzie człowiek świadomie wybierał ich karty i ich chłodzenia, żeby mieć ciszę i chłód, bo zawsze wypadały dobrze.

https://www.igorslab.de/en/cause-and-reasons-revealed-hotspot-problems-on-many-newer-graphics-cards-due-to-inferior-thermal-paste/

Edytowane przez skunRace
  • Upvote 2
Opublikowano

A wiecie ze w USA możesz kupić kartę i tego samego dnia ja rozebrać i zmienić pastę, na jaka chcesz i mogą ci naskoczyć ?

Tylko u nas wydajesz milion, a potem od 2 do nawet 5 lat mecz się z jakimś syfem, bo plomba...

• Confused 1