Skocz do zawartości

ASUS TUF RTX 4090 OC i strasznie gorący HotSpot (105st) - reklamować czy olać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ipa najlepsza te chusteczki co przychodzą jako "gratis" do ptma to można co najwyżej użyć do odtłuszczenia rdzenia od odcisków palców a nie do zmycia pasty ;) jak nie masz izopropanolu to zmyj zmywaczem a pózniej przejedz jedną z tych chusteczek (tą nasączoną) osad który zostanie po zmywaczu i będzie.

Opublikowano
32 minuty temu, Send1N napisał(a):

Linijkę wystarczy przyłożyć jak ktoś ma problem z ukruszeniem rdzeni suwmiarką :E albo nawet samego pada w całym kawałku przyłożyć do rdzenia i na foli zaznaczyć :P 

Może i tak. Jak widziałem na tubie męczenie się niektórych osób i nieudane próby to jednak poszedłem na skróty.
W sumie naklejenie na radiator nie ma żadnej wady, jedynie na siłę jak ktoś chce trochę oszczędzić (zużyć mniejszą ilość) pada to wtedy może woleć docięcie do rdzenia.

11 minut temu, PaVLo napisał(a):

Jak wszystko rozbiorę to zobaczę którą metodę wybrać, na rdzeń czy radiator, wszystko zależy jak łatwo będzie się docinał pad i czy nie będzie tendencji do jego rozrywania.

Tak jeszcze zapytam, czym czyścicie rdzeń i radiator przed nałożeniem nowej pasty? Kiedyś używałem zmywacza do paznokci :E, potem zwykłe chusteczki. Widzę, że w komplecie tego PTM są jakieś rzeczy, ale przydało by się coś sprawdzonego (jakiś IPA?). 

To już zdecydujesz. Ja nie ciąłem to nie wiem.
A co do czyszczenia radiatora i rdzenia, ostatnio miałem pod ręką aceton i nim czyściłem.
Obstawiam, że spirytus, dentaturat, zmywacz do paznokci itp. też dadzą radę.

@RTXnietylko4060tiUSER Mi też pozwolili. Inno3d Poland i Inno3d Europe. Takie szczęście w nieszczęściu - zjebaliśmy ale bijemy się w pierś. Miło chociaż tyle. Ktoś pisał do Gainwarda (= Palit) to twardo stoją, że przerwana plomba to utrata gwary. Warto się zorientować jak piszesz.

Opublikowano (edytowane)

@PaVLoJa niecaly miesiac temu polozylem kryonauta, ale po 20 dniach mialem juz o 4 stopnie wyzsze temperatury. Ponowna rozbiorka i aplikacja PTM'a %-), oczywiscie nie obylo sie bez meczarni przy cholernej folijce, ale jakos poszlo . Dobrze Ci  @Send1N pisze, mi tez pisal ale nie posluchalem i sie na tym przejechalem %-) 609mm2 to kawal rdzenia:Up_to_s: Lepiej wziac wiekszy rozmiar PTM niz taki ktory wystarczy na jedna aplikacje, bo z folijka roznie bywa i mozesz potrzebowac dodatkowej proby.:witojcie2:

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jak chcecie ciszy i niskich temperatur to od siebie polecam Gigabyte RTX 4090 Gaming OC 24GB. 

Spoczynek wentylatory karty 0 rpm ale z nadmuchem wentyli z obudowy 3x 120mm z prędkością 700-850rpm :

GPU  - 33C

MEMORY - 36-38C

HS - 39-41C

Obciążenie 3Dmark Steel Nomad/ wentylatory karty do 1690 rpm:

GPU  - 61C

MEMORY - 62C

HS - 70.8C

Obciążenie 3Dmark Time Spy/ wentylatory karty do 1780 rpm:

GPU  - 62C

MEMORY - 62C

HS - 72.8C

Są to najwyższe zarejestrowane temperatury i obroty wentylatorów w piku, karta w tych testach miała przeważnie 45 do 57C. W grach przy rozdzielczości 2K w na przykład God Of War Ragnarok osiągała w pikach takie same temperatury, a w niektórych scenach gry karta działała półpasywnie jedynie z nadmuchem wentylatorów od dołu. Wyższe temperatury zarejestrowałem tylko w The Last Of US Part 2 gdzie te różniły się o zaledwie 5-8C. 

Z czystym sumieniem mogę ją polecić ale warto zainwestować 400-800zł w odpowiednią obudowę i nie kisić jej w jakimś gównie. U mnie siedziała w NV7.

https://www.gigabyte.com/pl/Graphics-Card/GV-N4090GAMING-OC-24GD-rev-10-11/gallery#gallery 

Edytowane przez Iri
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

suwmiarką można rdzeń ukruszyć

Serio aż taki delikatny krzem jest? 

56 minut temu, PaVLo napisał(a):

Tak jeszcze zapytam, czym czyścicie rdzeń i radiator przed nałożeniem nowej pasty?

Acetonem. Zmyje nawet grzech pierworodny. 

Opublikowano (edytowane)

@cichy45 Moim zdaniem to jest po prostu twardy ale kruchy material, jak przywalisz lub za mocno docisniesz to peknie %-) Czy mozna go rozwalic podczas pomiaru suwmiarka? Pewnie znalazlby sie taki artysta ktory tego dokonal.:E  Wierzch rdzenia pelni raczej role skorupy przewodzacej cieplo od tego co jest wewnatrz, wiec to pewnie dosc cienka warstwa stad ta delikatnosc. Jesli sie myle to mnie poprawcie. :faja:

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
Opublikowano
Godzinę temu, Iri napisał(a):

Jak chcecie ciszy i niskich temperatur to od siebie polecam Gigabyte RTX 4090 Gaming OC 24GB.

Tylko ciekawe jak po pół roku używania, skoro krąży info, że większość partnerów NVIDII dziaduje na paście i stąd są cyrki, że na topowych modelach topowych kart topowych marek Hot Spot skacze powyżej 100*C i ewidentnie pasta dziadowska jest użyta.