Skocz do zawartości

ASUS TUF RTX 4090 OC i strasznie gorący HotSpot (105st)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

OK panowie, wrzucę tutaj, bo temat dotyczy tego samego. W innym wątku napisałem, że w czasie grania w D2R (2K, full detale, bez DLSS i FG), zorientowałem się, że HS na mojej karcie wybił się na 95stC i chciał nawet lecieć wyżej. Oczywiście wentylatory raptownie przyspieszyły i kartę opanowały, ale pany - karta ma 6mc i takie "kochones"?

Zrzutekranu2024-12-29140632.thumb.png.fee4205e6674df9c49c49fd5e710393d.png

Dobra - niedawno przyszedł PTM od @sideband, dzisiaj przyszły "naklejki", więc można było się zabrać za ogarnięcie tematu:

Karta_1.thumb.jpg.b061633bb7002c1d35ccd675bb151191.jpg

Na wstępie pragnę opierd***ć MSI, za używanie zwyczajnego GÓWNA zamiast normalnej pasty termoprzewodzącej - bo jak inaczej nazwać pastę, która po niecałych 6 miesiącach zwyczajnie prawie WYSCHŁA - no qrwa jak? Na zdjęciu sobie zobaczcie - rdzeń w zasadzie suchy, nic się nie klei do "palca", nawet zmyć to było ciężko mimo, że używam IPA:

Karta_2.thumb.jpg.644668265907cf43ed0cd0a53e2d22e8.jpg

Karta_3.thumb.jpg.9a8c4fc74367268391d996ecf23ae31b.jpg

Tutaj karta już po wyczyszczeniu i zmianie tego czegoś, stojącego obok pasty, na PTMa:

Karta_4.thumb.jpg.c02dee455e96f30311f81ac742775828.jpg

Tak sprawy mają się obecnie - testowane w Furmarku, 15min pętla aż do ustabilizowania się temperatur. W D2R jeszcze nie grałem, ale mogę spokojnie założyć, że temperatury nawet nie zbliżą się do tych, które będą w Furmarku:

Zrzutekranu2024-12-31130905.thumb.png.6f93917e0bad3be3eeda486c02e4a204.png

Karta leci na pełnym stocku, bez UV, w obudowie SFF z sygnatury, bez żadnego dodatkowego nawiewu.

Podsumowując - jak ktoś się zastanawia, czy warto to zrobić, bo zauważył, że jego karta lekko podskoczyła z temperaturami - będę kolejną osobą, która napisze, że JAK NAJBARDZIEJ TAK!

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, CryptTM napisał(a):

która po niecałych 6 miesiącach zwyczajnie prawie WYSCHŁA

Ło Panie :E to ja niedawno rozbierałem Titana Xp (z 2017 roku) i pasta była lekko przeschnięta w jednym miejscu, a tak jeszcze w dosyć płynnej postaci. Tutaj po 6 miesiącach taki dramat.

Opublikowano

No panie, sam niedowierzałem, liczyłem bardziej na to, że była jakoś nierównomiernie rozłożona czy coś - a tu taki kibel. Niemniej zmienione i zobaczymy jak będzie się sprawować w dłuższej perspektywie czasowej. Zatem kończymy stary rok na zmianie pasty na GPU i czekamy co dalej :E 

• Upvote 2
Opublikowano
4 godziny temu, PaVLo napisał(a):

Mam nadzieję, ze ten temat zachęci kolejnych posiadaczy gorących RTX-ów do zmiany "gluta" na to co powinno być fabrycznie, czyli PTM :thumbup:

Jeżeli nie wejdę w 5090, to kto wie. Niestety, póki co, nigdy nie wkładałem paluchów w GPU z wór kasy.
Wiem, że to nie jest fizyka kwantowa, ale musiałbym poukładać tematy.
Rozumiem, że przy wymianie pasty i otwarciu karty, wartało by jeszcze przy okazji wymienić temopady (?).
Skąd mam wiedzieć ile ich powinienem kupić, jakich, jakiej grubości itd.?

Opublikowano (edytowane)

Niestety zostaje albo szukanie na różnych stronach / reddicie / youtube czy ktoś już rozebrał taki model i napisał jakie są potrzebne, albo kupić kilka różnych grubości, pomierzyć po rozebraniu i zwrócić niepotrzebne.

Na szczęście dla w miarę nowych kart termopady powinny być w dobrym stanie, u mnie w 7 miesięcznym TUFie 4070 TI Super podobny przypadek - temperatury gwałtownie wzrosły, wymieniłem najpierw pastę na TG Hydronaut (bo mi trochę zostało, było sporo lepiej ale nie idealnie i po jakimś czasie znowu zaczęły rosnąć), później na PTM Gelida, termopadów nie musiałem ruszać a karta jak nowa. Dobrze najpierw wygrzać kartę i szybko rozkręcić, to łatwo się rozklejają bez szkód. 

Edit: Przy okazji powymieniałem stare pasty na PTMa w różnych laptopach i dobrze widać różnicę w projektowaniu sprzętów biznesowych i "cywilnych". W firmowych odkręcam spód obudowy i chłodzenie jest bezpośrednio dostępne a każdą ważniejszą część można wymienić bez większego problemu, wszystko w osobnych modułach. W cywilnych prawie całego laptopa trzeba rozłożyć na części żeby głupi wiatrak wyjąć.

Edytowane przez Boldwyn
  • Thanks 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Koledzy, mamy wysyp kart na chipach zielonych z przypadłością**** past, a nie bardzo widziałem aby ktoś się na kartach AMD na to skarżył (mimo, że GPU AMD mają wyższe TGP). O co tu kaman? Taki ASUS robi GPU zielonych i siostrzane modele dla AMD (np. DUAL) I tylko na GPU NV jest problem?

Edytowane przez Zhao
:)
Opublikowano
6 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Myślę, że to kwestia proporcji.

Nie przesadzajmy, jest część userów na forum co ma karty czerwonych, nie widziałem aby było jakieś larum NT. Kiepskich past... GPU za ciężkie pieniądze i takie dziadowanie... gdy zmieniłem pastę na termopad to moja GPU jest zajebista wręcz. 2 sloty, w idle 30 parę stopni, w stresie po OC Hot Spot może 75*C. Gdyby tak było z fabryki to wręcz miód, a tak sam człowiek musiał dojść (chwała dla Inno3d na przyzwolenie wymiany bez utraty gwary).

Opublikowano
3 godziny temu, JeRRyF3D napisał(a):

Rozumiem, że przy wymianie pasty i otwarciu karty, wartało by jeszcze przy okazji wymienić temopady (?).
Skąd mam wiedzieć ile ich powinienem kupić, jakich, jakiej grubości itd.?

Moja ponad roczna 4090tka miała w bardzo dobrym stanie termopady, jedynie na jednym rzędzie pamięci oraz na sekcji zasilania poprawiłem nieco ułożenie. Na Asusie wydaje mi się, ze termopady mają 2mm na pamięciach i 1.5mm na sekcji zasilania. Niestety "nie wpadłem" na pomysł aby je zmierzyć gdy miałem wszystko rozebrane :heu:
Przy rozkręceniu karty najważniejsza jest cierpliwość i kolejność demontażu. Jak już raz się to zrobi, to potem jest dużo łatwiej.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Obecnie to 0.0 - GPU już u nowego właściciela  i nie słyszę narzekań :D

Generalnie  w najgorętsze letnie  dni zdarzyło mi się mieć 89-90 hotspota

105 to jakiś absurd - dobrze,że wymieniłeś

• Upvote 1
Opublikowano

Plot twist - producenci termopadów także produkują pasty termoprzewodzące, specjalnie stworzyli mieszanki które dopiero po jakimś czasie tracą właściwości i sprzedali je w dobrym pieniądzu partnerom zielonych (jak wiadomo narzut na GPU jest niski to każdy orze jak może z oszczędnością). Teraz masowe problemy promują termopady nad pastami, sprzedaż rośnie, hajs się zgadza. Gdy nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze. CSI PCLab tfu ITHardware :boink:

• Haha 1
Opublikowano

I faktycznie z czasem ten PTM się rozkręca, pierwsze godziny po założeniu delta egde/hotspot była 40-45c co było właściwie jak na zwykłej paście, ale po kilku dniach zaczęło spadać i obecnie po tygodniu z kawałkiem ustabilizowało się na 30c.

Opublikowano

@ernorator Robiłem dużo zrzutów GPU-Z w stresie na różnych ustawieniach, mam też ten na świeżo po wymianie na termopad. Trochę czasu już upłynęło i trochę karta się wygrzała (np. przez dłuższe sesje Stalkera 2). Jak nie zapomnę to spróbuję dzisiaj znowu przetestować i jaka poprawa się zrobiła będzie widać.

Opublikowano

U mnie po aplikacji ptma na 6950xt zero różnic względem fabrycznej pasty jak i zero różnic po celowym kilku godzinnym wygrzewaniu w temperaturze +80c tego pada ;) tylko że ja miałem po pół roku od zakupu cały czas takie same (normalne) temperatury na tym fabrycznym glucie.

Opublikowano

Ja kupiłem swojego 4070S w kwietniu 2024, sporą część życia lata na max OC (PL potrafi dochodzić pod 285W) , latem latał na UV, i do dzisiaj mam dobre temperatury, może 2-3* na hot spocie więcej niż na samym początku. 

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Send1N napisał(a):

U mnie po aplikacji ptma na 6950xt zero różnic względem fabrycznej pasty jak i zero różnic po celowym kilku godzinnym wygrzewaniu w temperaturze +80c tego pada ;) tylko że ja miałem po pół roku od zakupu cały czas takie same (normalne) temperatury na tym fabrycznym glucie.

Tam gdzie rdzeń jest równy i chłodzenie przylega dobrze PTM nic nie wniesie a nawet będzie gorszy od dobrej pasty typu kryonaut. 

• Upvote 1