Skocz do zawartości

Do posiadaczy serii 40xx w perspektywie kupna 50xx. Ankieta

Jaki wzrost wydajnosci serii 50xx wzgledem 40xx racjonalizowal by zakup nowych kart zakladajac wzrost cen do 10%?  

25 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wzrost wydajnosci serii 50xx wzgledem 40xx racjonalizowal by zakup nowych kart zakladajac wzrost cen do 10%?

• Wzrost wydajnosci o 10%
    • Wzrost wydajnosci o 20%
    • Wzrost wydajnosci o 40%
    • Wzrost wydajnosci o 60%
    • Wzrost wydajnosci o 80%

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Jaki wzrost wydajnosci serii 50xx wzgledem 40xx racjonalizowal by zakup nowych kart zakladajac wzrost cen do 10%?

Czyli, posiadacze np 4080, jaki wzrost wydajnosci serii 5080 by dla was usprawiedliwial zakup.

Pozdrawiam

Edytowane przez Roman_PCMR
Opublikowano (edytowane)

Ja mam 3080 i póki co nie widzę sensu przesiadki. Bo sprzedam swoją za 1300zł i co? Dołożyć pewnie z 3tys do 5070ti i dostanę 6gb więcej i maks 50% do wydajności czyli w grach w których mam 60fps może będzie 90 gdzie przy okazji procek przydałoby się zmienić a jak procek to i cała reszta, także pewnie poczekam co najmniej do hipotetycznych wersji super albo 6000 lub może w końcu amd czymś pozytywnie zaskoczy.

Dla mnie racjonalnym wzrostem była by właśnie 5070ti w cenie ok 4.5k chociaż te 16gb vram i wydajność ~4090 czyli tak jak było to kiedyś ale teraz wiadomo nie ma co się tego spodziewać.

Edytowane przez KamcioGF
Opublikowano (edytowane)

Może się mylę, ale czy to nie jest tak, że gdy 3090 kończyła swoje miejsce na tronie i wchodziły 40x0, to było sporo gier, w których taka 3090 nie zapewniała naprawdę płynnej rozgrywki (120+ FPS) w 1440p, nie mówiąc o 4K? Takie choćby RDR2, Metro EE, Kingdom Come, CP2077 z RT i parę innych? A teraz? Ile jest takich gier, dla których grając w 1440p warto zmienić 4080/4090 na nową generację? Wydaje mi się, że topowe karty serii 50x0 będą bardziej dla podążających za płynną rozgrywką w 4K i grafików, czyli jednak bardzo małego procentu użytkowników. Przynajmniej dopóki nie wyjdą grubsze tytuły jak GTA6, Wiedźmin 4 itp, a do tego jeszcze raczej dosyć daleko.

Edytowane przez green1985