Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, zbieram się pomału do wymiany swojego emeryta. Wybór padł (chyba) na platformę AMD i będzie to początkowo Ryzen 5 7600 (lub 7500f), ale wybór platformy AM5 jest argumentowany przyszłą możliwością wymiany na proca z X3D na końcu. 

Jeśli chodzi o płytę początkowo myślałem nad Gigabyte B650 EAGLE AX, której koszt oscyluje na dzień dzisiejszy w granicach 635-659zł. I się zastanawiam czy np. poniższe płyty nie są warte dopłaty, choćby ze względu na szybszą kartę ethernet czy obecność PCIe Gen5x4. Biorę jeszcze pod uwagę:

• ASRock B650 PG LIGHTNING - ceny 707-729zł
  • ASRock B650M PG RIPTIDE - ceny 688-709zł
  • MSI B650 GAMING PLUS WIFI - ceny 699-739zł

Starałem się dobierać płyty z mocniejszymi sekcjami zasilania biorąc pod uwagę możliwość przyszłej rozbudowy. Nadmienię, że potrzebuję 3-4 gniazda SATA(dysk z systemem będzie oczywiście na nvme), a komputera będę głównie używać do prac biurowych (office, photoshop) z okazjonalnym renderingiem i żeby sobie pograć od czasu do czasu. Komputer będzie pracować na kablu ethernet, bo u mnie w bloku jest spore "zaszumienie" po wifi. 

Tak więc czy warto dopłacać te kilkadziesiąt złotych czy sobie jednak darować i brać "orzełka"? A może macie inne ciekawsze propozycje w zbliżonym budżecie?

Opublikowano

Tutaj nie ma co zbytnio kombinować po prostu bierz to co tańsze z tych które wymieniłeś. 

System na dysku nvme nie jest taki oczywisty bo względem sata3 nie robi większej różnicy. PCIe Gen5x4 nie jest Ci potrzebne do zastosowań które wymieniłeś.

Ps. Ja bym tam brał MSI ze względu na uefi.

• Upvote 1
Opublikowano

mam b650 gaming plus i płyta spoko, ale nie w tej cenie co teraz.

właściwie ta sama płyta to B650-S wifi a potrafiła być naprawdę dużo tańsza

sekcje to nawet tanie płyty mają takie że nie masz się co martwić

osobiście odłożył bym zakup na okres mocno poświąteczny, teraz nic nie ma, a to co jest podrożało mocno, wspominany hdv był po 450, a teraz niedobitki po 650, a tyle to ta płyta nie jest warta.

• Upvote 1
Opublikowano

wielkie dzięki za odpowiedzi, z tego co widzę to jak w tym powiedzeniu o rabinach... :)

dlatego zadałem pytanie, że nie zamykam się na ewentualną zmianę w przyszłości procka na np 9800x3D i żeby sekcja zasilania się przy nim nie gotowała. 

Gdyby Asrock B650 Livemixer miał o jeden więcej port SATA to mój wybór byłby dużo prostszy(niby można się pokusić o kontroler SATA na pci-e, albo na druciarstwo żeby podłączyć odd przez wewnętrzne usb, ale wolałbym tym razem nie kombinować zbyt dużo), bo teraz go widzę poniżej 700zł. 

W dniu 7.12.2024 o 10:49, Lameismyname napisał(a):

@Chevington Miałem Ci z automatu polecić "combo" 7500F + B650M-HDV/M.2, a resztę abyś dorzucił np. do karty graficznej ale widzę, że te płyty podrożały z ~470zł na 630-700zł :o

W tym układzie chyba bym wybrał pełnowymiarowego ASRock B650 PG LIGHTNING

właśnie tu moje trochę dopytanie w poruszonej przez Ciebie kwestii, nie warto dopłacać ~100zł do R5 7600 względem 7500f?

Opublikowano
6 minut temu, Chevington napisał(a):

nie warto dopłacać ~100zł do R5 7600 względem 7500f?

tylko i wyłącznie wtedy jeśli chcesz mieć zintegrowaną kartę graficzną. miałem 7500f, mam 7600 z przypadku, nie ma między nimi różnicy.... jest, na papierze

7500F się fajnie kreci, kosztuje teraz z ali 570zł

płyty jak już pisalismy, 98x3d to nie jest żadne potwór, za dużo się chyba naczytałeś tematu tu na forum że płyta musi być za 2K... nie nie musi. nawet te za 500 mają sensowne sekcje zasilania

w każdym budźecie zawsze coś będzie nie tak, za mało portów, usb, za dużo, zły kolor itd itp

najlepszy był asrock b650 steel legend na promocjach w okolicy 820-830zł, tu nie ma dylematów.. ale takich cen już może nie być

• Upvote 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Mam win11 najnowszy updejt. I powiem tak, aktualizację z automatu wyłączam jak i defendery i inne pierdoły ale to już od czasów win7 czy win8. Aktualizuję jak mi się przypomni ale to też od dawna tak robię. Nie czytam, nie patrzę po forach, czy kolejny updejt coś zepsuł, po prostu odkładam czasowo i nie miałem nigdy żadnych problemów z aktualizacjami.   Co do skryptu to już pisałem, ale się powtórzę, mi coś namieszał, a laik nie jestem, zrobiłem na samym początku przywracanie ale nie zadziałało, i z większego problemu to tylko zauważyłem nie działającą apkę od pada do xboxa, jakbyś chciał zaktualizować to lipa ponieważ błąd wyskakuje. Więc jak ogarniałeś ręczne wyłączanie updejtów czy innych defenderów to lepiej zrób to ręcznie     Ogólnie między winxp a tym nie widzę różnicy oprócz otoczki graficznej, z każdym systemem postępuje tak samo i czy to win7 czy win11 działa jak powinien.    Na Twoim miejscu bym olał te wszystkie problemy(w 99% przypadkach ludzie są powodem problemów) i wybrał opcję 2, ewentualnie 5/6 tylko z tym skryptem by uważał, ja instalowałem ponad dwa lata temu i kwiatki jak wyżej, niby pierdoła ale trochę irytująca  
    • Dobry. Mam pytanie. Płyta główna Gigabyte B450 AORUS ELITE Socket AM4, obecnie procesor AMD RYZEN 5 3600. Tak patrząc po tym co się  wyprawia z cenami myślę czy by nie stuningować tego co mam na ile się da bazując na tej płycie. Jaki tu można wsadzić bezproblemowo najmocniejszy procesor?? Ramy różnych producentów zakładając, że trzymają te same parametry mogą grymasić??
    • sprobuj ustawic kolory wgl tego co podalem i posiedz tak 30min i zobaczy cz sa jakies roznice - jak nie to wroc do defaultowych bo why not   korzystaj z profilu USER/uzytkownik to moze ustawienia sie zachowają.   jesli nie te monitory to nad jakimi myslisz?
    • Fajny bo mega stabilny, ale mało kulek na minutę.  Życia by brakło aby tyle nabić albo to jakieś chińczyki grają 24/7 na zmianę. 
    • Mam do zainstalowania system na dwóch nowych komputerach i im więcej czytam tym mam większy mętlik w głowie, serio. Oba komputery mają służyć do zabawy i podstawowych zastosowań (gry, emulatory, programy Adobe i podobne) 1 konfiguracja   procesor: AMD Ryzen 7 9800X3D chłodzenie: be quiet! DARK ROCK ELITE płyta: MSI MAG X870E TOMAHAWK WIFI pamięć: GOODRAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 IRDM BLACK V karta graficzna: Gigabyte GeForce RTX 5070 Ti GAMING OC (16 GB) zasilacz: MSI MPG A850G PCIe5.0 850W 80 Plus Gold ATX 3.1 obudowa: Corsair AIRFLOW 7000 Black 2 konfiguracja   procesor: AMD Ryzen-7 7700 AM5 chłodzenie: Arctic Freezer 36 Black płyta: Gigabyte B650 EAGLE AX AM5 pamięć: GoodRam IRDM 32GB (2x16GB) DDR5 6000 CL30 Black karta graficzna: ASUS Prime Radeon RX 9070 OC Edition 16GB GDDR6 zasilacz: Seasonic FOCUS GX-750 (80 PLUS GOLD) obudowa: Corsair AIRFLOW 4000 White  Mam wrażenie że w czasach Windowsa 10 wszystko było prostsze i mniej problemowe, teraz ciągle gdzieś czytam o tym jak to jakas aktualizacja Win11 coś totalnie zjeb**ła i trzeba czekac na porządny updajte , poleca sie też blokować aktualizacje Problem w tym że szczerze ja już mam dosyć na starość pierdole**nia sie z tym wszystkim , śledzenie forum, czytania newsów i ręcznego blokowania wybranych aktualizacji. Ktoś może napisać, ze przecież wystarczy zatrzymać aktualizacje i zainstalować ją później jak "już bedzie dobrze", tyle że to jest jest problem jednorazowy, Mały Miękki co chwila coś odwala i jedna aktualizacja psuje drugą, oni tam totalnie nie ogarniają tematu (pewnie przez hindusów zatrudnionych za miske ryżu) W związku z tym nie wiem co robić, Windows 11 aktualnie też juz wystepuje w różnych wersjach np 23h2, 24h2,25h2  Poniżej parę teoretycznych rozwiązań: 1) Zainstalować Windows 10  2) Zainstalować Windows 11 zaktualizować go na maksa i zacisnąć zęby. 3) Zainstalować Winsows 11 ale nieco starszej wersji np 23h2 i zablokować aktualizacje (pytanie jakie będą tego konsekwencje teraz oraz w dłuższym terminie) 4) Zainstalować Windows 11 LTSC  5) Zainstalować Windows 11 w nieco starszej wersji i odpalić jakiś skrypt oczyszczający 6) Zainstalować Windows 11 w najnowszej wersji i odpalić jakiś skrypt oczyszczający 7) Zainstalować jakąś customową wersje Win11 8) Są też takie wynalazki jak ATLAS OS W całym tym bałaganie jest jeszcze kwestia 1 konfiguracji wymienionej wyżej (mam na mysli procesor) Nie wiem na ile to co tutaj jest poniżej napisane jest aktualne Niektórzy w internecie dla świętego spokoju polecają zainstalować Windowsa 11 LTSC IoT (podobno nadaje sie lepiej do gier niż zwykły LTSC wg niektórych osób)  i w tym windowsie polecają doinstalować ręcznie odpowiedni komponent do obsługi procesorów AMD X3D    
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...