Pitross20 339 Opublikowano 12 Stycznia 2025 Opublikowano 12 Stycznia 2025 https://ibb.co/WkywhK9 U nas jest 4 gości, którzy sa odpowiedzialni za odśnieżanie swoich rejonów, ale kompletnie nie radzą sobie,ten co jest na mój rejon to kompletny idiota, jedzi z uniesionym pługiem i wygładza ten snieg na jezdni i robią się "kocie łby"... Moj sąsiad w zeszłym roku odśnieżył u mnie okolicę, bo ludzie nie mieli jak z pracy/szkoły wrócić. Co ciekawe jakieś 2 tyg temu napadało 3cm, to było odśnieżanie i fajnie posypane, teraz dali dup...
skunRace 816 Opublikowano 17 Stycznia 2025 Opublikowano 17 Stycznia 2025 https://imgur.com/eB0ByvY Jakby ktoś pytał to jest małopolska i miasto (80 000 mieszkańców) tylko miejsce fajne, bo dosłownie jak na wsi, a mam dokładnie 4,5km do rynku, a tak duże sklepy jak Auchan, Agata Meble itd. Równe 10 minut drogi z domu na nogach. Mimo to, sarenki, lisy, czy zające to norma. Tutaj się trochę zdziwiłem, bo to, że z drugiej strony domu na takiej polanie są często, tak tutaj nie bały się przejść przez bramę wjazdową i przejść takim wejściem z płotkiem z boku domu i jeść tuje Szkoda, tylko, że jak zwykle zima u mnie biedna, w tym roku wyjątkowo biedna. Śniegu w sumie to z tydzień, temperatury w ciągu dnia na plusie i zaraz wszystko topnieje, masakra. Standardowo na święta już nie wiem który rok z rzędu stopni 8+ i zero śniegu. Ubolewam nad tym strasznie, bo jak dla mnie to zima ze śniegiem i dużymi mrozami mogłaby trwać 4 miesiące w roku. Teraz już połowa stycznie i też się nie zapowiada, bo to co nasypało kilka dni temu, zaraz zniknie. 1 1
kwiatek.pl 19 Opublikowano 21 Stycznia 2025 Opublikowano 21 Stycznia 2025 W dniu 11.01.2025 o 18:48, Winter napisał(a): I założyłeś konto w Petersburgu, żeby mi o tym napisać? Spasiba. Nie muszę jechać do Petersburga, wystarczy że jestem u siebie
AndrzejTrg 2 917 Opublikowano 21 Stycznia 2025 Opublikowano 21 Stycznia 2025 W dniu 17.01.2025 o 14:50, skunRace napisał(a): Te sarniaki nie pędzlują Ci kwiatków czy drzewek? Znajomy musiał wyższy płot postawić bo mu nagminnie opierdzielały rośliny
skunRace 816 Opublikowano 21 Stycznia 2025 Opublikowano 21 Stycznia 2025 @AndrzejTrg te tuje tylko troszkę poobgryzały, ale nie na tyle żeby to było widać, czy żeby w czymś przeszkadzało Jakbym zamknął bramę wjazdową to nie ma szans żeby weszły, tylko często w dzień jest otwarta to sobie skubane weszły w biały dzień 1
AndrzejTrg 2 917 Opublikowano 21 Stycznia 2025 Opublikowano 21 Stycznia 2025 Aaa to chyba im tuje nie smakują i trza było na niebieskich dzwonić że wtargnęły Ci na posesje ale drzewka czy krzewy owocowe to opierdzielają jak szalone, więc trzeba uważać. 1
skunRace 816 Opublikowano 21 Stycznia 2025 Opublikowano 21 Stycznia 2025 Właśnie ja nie mam żadnych owocowych, ale dziwne, że te tuje im smakują. Nie raz czytałem, że tuje zawijają jakiś olejek zwany tujonem, ogólnie nie jest trujący, ale może być toksyczny większych ilościach i nawet przycinać się je powinno w rękawicach.
Áltair 274 Opublikowano 25 Stycznia 2025 Autor Opublikowano 25 Stycznia 2025 2 dni temu stopy i ręce odpadały, jak było się 2H na zewnątrz, a dziś latają chmary owadów w słońcu, nawet motyl i mam właśnie na ścianie komara
Stjepan 2 568 Opublikowano 10 Lutego 2025 Opublikowano 10 Lutego 2025 Zima jest, bez śniegu dobrze dla mnie, temperatury ujemne u mnie przez cały tydzień, może robactwo mróz trochę wybije.
Kakarotto 749 Opublikowano 14 Lutego 2025 Opublikowano 14 Lutego 2025 U mnie dziś wróciła śnieżna zima. Od kilku dni był mróź, zawsze w nocy, za dnia bywało różnie. Dziś cały dzień prószyło, po południu przymroziło i lekko białawo było do 18, potem już były zawieje i zamiecie, i takim sposobem zrobiło się biało, z 5 cm. Jutro ma cały dzień sypać, w niedzielę niby też. Mróz w dzień i w nocy, także ten rok zaczął się zimo jak nigdy.
Áltair 274 Opublikowano 17 Lutego 2025 Autor Opublikowano 17 Lutego 2025 Źródło: Hydropolis na FB. Padł rekord zimna w Polsce. Nie w Suwałkach, nie w kieleckim, tylko w tatrzańskim Litworowym Kotle. W poniedziałkowy poranek, 17 lutego temperatura minimalna wyniosła tam -41,13 stopni Celsjusza. O pomiarach poinformował serwis mrozowiska.pl, prowadzony przez badaczy z Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu. Litworowy Kocioł to mrozowisko położone pod szczytami Tatr Zachodnich, w którym gromadzi się zimne powietrze. Sama przestrzeń posiada utrudniony dostęp do światła słonecznego, dlatego nawet latem temperatury poniżej zera nie są tam czymś zaskakującym. Jak wskazuje serwis meteoprognoza.pl – można założyć, że Litworowy Kocioł to jedyne miejsce w Polsce, jakie jest w stanie osiągnąć –50 stopni Celsjusza. 1
Lypton 997 Opublikowano 17 Lutego 2025 Opublikowano 17 Lutego 2025 (edytowane) Warto też dodać informację, że pomiary w tym miejscu są prowadzone dopiero od 3 lat. Edytowane 17 Lutego 2025 przez Lypton 1 1
Stjepan 2 568 Opublikowano 17 Lutego 2025 Opublikowano 17 Lutego 2025 Dzisiaj u mnie -12*C rano, ale już niedługo to się skończy od 21 temperatura idzie do góry, potem marzec i koniec zimy.
lukadd 3 160 Opublikowano 17 Lutego 2025 Opublikowano 17 Lutego 2025 2 godziny temu, Lypton napisał(a): Warto też dodać informację, że pomiary w tym miejscu są prowadzone dopiero od 3 lat. No właśnie dopiero od 3 lat i już rekord na skalę całego kraju. Oby nie skończyło się to jak w Frostpunku
Lypton 997 Opublikowano 17 Lutego 2025 Opublikowano 17 Lutego 2025 8 minut temu, lukadd napisał(a): No właśnie dopiero od 3 lat i już rekord na skalę całego kraju. Oby nie skończyło się to jak w Frostpunku Temperatura jest tam o około 20 stopni niższa niż w okolicy, więc jakby prowadzić pomiary w latach naprawdę srogich zim, to rekord już dawno byłby pobity i wyśrubowany. 1
lukadd 3 160 Opublikowano 17 Lutego 2025 Opublikowano 17 Lutego 2025 No i pewnie kolejne rekordy zimna zostaną pobite w kolejnych latach podobnie jak z ciepłem, kwestia umiejscowienia czujników w odpowiednich miejscach.
Lypton 997 Opublikowano 17 Lutego 2025 Opublikowano 17 Lutego 2025 Pewnie zostaną, ale to kwestia łagodnych zim w ostatnich 3 latach. Hipoteza jest taka, że w lutym 1929 roku, czyli najzimniejszym miesiącu w historii pomiarów, temperatura w Litworowym Kotle mogła się zbliżyć do minus 60.
Spl97 1 299 Opublikowano 19 Lutego 2025 Opublikowano 19 Lutego 2025 W dniu 17.02.2025 o 18:07, Stjepan napisał(a): Dzisiaj u mnie -12*C rano, ale już niedługo to się skończy od 21 temperatura idzie do góry, potem marzec i koniec zimy. U siebie to w zasadzie od początku lutego jest lekki mróz, tylko w ostatnich dniach trochę sypnęło śniegiem, ale nie ma go dużo, natomiast od piątku odwilż i koniec zimy .
Áltair 274 Opublikowano 19 Lutego 2025 Autor Opublikowano 19 Lutego 2025 Nie wiem, gdzie te ogromne, zapowiadane minusy. W dzień temperatura na +, czasem robi się para, śniegu zero, a nocą można spać przy otwartym oknie.
Spl97 1 299 Opublikowano 20 Lutego 2025 Opublikowano 20 Lutego 2025 Normalnie to Ty musisz mieć biegun ciepła . U mnie, północne pomorze dzisiejszej nocy było -10 st.C.
Áltair 274 Opublikowano 29 Marca 2025 Autor Opublikowano 29 Marca 2025 Chyba już po zimie. Komary wlatują do domu i są bardzo żwawe i agresywne.
Totek 878 Opublikowano 29 Marca 2025 Opublikowano 29 Marca 2025 Coś w tym jest, robiłem w garażu na krótkim rękawku to musiałem się oganiać. Co roku czlowiek musi przestawić swoje czucie na inny poziom
Áltair 274 Opublikowano 30 Marca 2025 Autor Opublikowano 30 Marca 2025 (edytowane) W tym roku ludzie publikowali też w sieci, że w styczniu łapią kleszcze. Teraz w tym tygodniu przewinął mi się gdzieś film od gościa, co pokazał małą gałązkę z polany, na której wędrowało ich kilka. Chodzę czasem pobiegać z grupą, gdzie przed biegiem robione są treningi. Przeprowadza je zwykle pewna pani i poleciła na rozgrzewkę (było to 2 tygodnie temu) 500 metrów przebiec się skipami przez zagajnik sosnowy. 4 osoby z tego zrezygnowały, w tym ja. Kolega pobiegł przez krzaki i zdjął potem z ubrania 4 kleszcze. Można je teraz złapać cały rok. A był na nie jeszcze kilkanaście lat temu sezon tak maj-październik. Edytowane 30 Marca 2025 przez Áltair 1
Pitross20 339 Opublikowano 30 Marca 2025 Opublikowano 30 Marca 2025 No sezon kleszczowy już trwa w najlepsze,jednego krwiopijce niedawno usunołem. Ponoć w tym roku ma być ich wyjątkowo dużo z względu na brak zimy/mrozów.
j4z 1 078 Opublikowano 30 Marca 2025 Opublikowano 30 Marca 2025 (edytowane) Niestety, trzeba bardzo uważać, ponieważ choroby odkleszczowe bywają bardzo poważne i niebezpieczne. Co raz więcej ludzi poznaje z tego typu dolegliwościami. Tragedia... Ja muszę poczytać o szczepionkach. Wiem, że są jakieś, które nie chronią przed wszystkimi chorobami, ale może chociaż przed częścią. Edytowane 30 Marca 2025 przez J4Z66 1
Rekomendowane odpowiedzi