Pentium D 1 399 Opublikowano Środa o 18:21 Opublikowano Środa o 18:21 (edytowane) 2 godziny temu, Pitross20 napisał(a): Prawie jak zima z przed lat... i oczywiście drogowców znów zaskoczyła aura. U Was posypuja solą drogi, czy tylko u mnie robią wyjątki. Ciekawy temat bo w tym roku nie widziałem pługa na drodze przy osiedlu a śniegu nie ma, droga czarna. Jakby jeździli to byłoby widać ten zepchnięty śnieg a nie ma tego We wcześniejszych latach jak miałem auto to trzeba było kombinować z wejściem przez taką kupkę śniegu. Parę godzin od gleby i boli trochę przy lewej łopatce i coś czuć nad lewym półdupkiem. Edytowane Środa o 18:23 przez Pentium D 1 1
DjXbeat 632 Opublikowano Środa o 18:24 Opublikowano Środa o 18:24 (edytowane) 15 godzin temu, bbandi napisał(a): Ja mam włoską, kosztuje 55k więc mam nadzieje że da radę U mnie daje sobie radę i to na grzejnikach ale pobór hmmm Edytowane wczoraj o 07:20 przez DjXbeat
galakty 3 779 Opublikowano Środa o 18:27 Opublikowano Środa o 18:27 W dniu 6.01.2026 o 07:00, DjXbeat napisał(a): Idealne warunki testowania "chińskich" pomp ciepła, które nie trzymają nominalnych parametrów. Piękny wysyp tematów na FB - pompa nie daje rady, w domu zimno a pompa żre jak szalona Tylko sama pompa to za mało informacji, jeszcze pytanie o budynek, ocieplenie oraz instalację grzewczą. Jak ktoś załadował PC do starego budynku i ma nieefektywne grzejniki (za małe chociażby) to wiadomo że pompa nie wyrobi. To nie piec gdzie dowalisz 70 stopni na wyjściu 1
DjXbeat 632 Opublikowano Środa o 19:55 Opublikowano Środa o 19:55 (edytowane) Godzinę temu, galakty napisał(a): To nie piec gdzie dowalisz 70 stopni na wyjściu Ja w kominku z płaszczem wodnym potrafię mieć 85C jak przygotuję za dużo drzewa. W obecnym sezonie grzewczym po pierwszym uruchomieniu kominka nie sprawdziłem czy ruszyła pompka obiegowa na 300l bufor. Jak poszedłem zobaczyć to woda w układzie kominka miała już 89C Pompka przez okres letni zastała się - dostała strzał z liścia na wzbudzenie i ruszyła. Z żoną lubimy sobie usiąść przy kominku ale takie 1-1.5h palenie powoduje przegrzanie domu i konieczność wietrzenia przed snem bo jest za gorąco. Normalnie mamy 22C i w łazience z podłogówka 24C a po 1.5h palenia w kominku w domu robi się 24C a w łazience dobija do 27C. Po prysznicu to czuje się jak na saunie Normalnie zasilam grzejniki wodą 33-43C a po godzinnym paleniu w kominku woda ma 55-60C. Edytowane Środa o 19:55 przez DjXbeat
galakty 3 779 Opublikowano wczoraj o 07:21 Opublikowano wczoraj o 07:21 I o to mi chodzi, jak masz PC to raczej nie walisz tyloma stopniami w instalację więc co się dziwić że im nie dogrzewa jak np. wrócili po świętach i mieli 18 stopni w środku. Do tego izolacja, okna, nawiewniki itp. U mnie w mieszkaniu jest instalacja niskotemperaturowa i jak mierzę temperaturę podczerwienią to wychodzi 49-50 stopni na grzejniku i wiem już że w salonie jest za mały żeby efektywnie dogrzać po długim wychłodzeniu. Teraz raczej odpuszczę ale na kolejną zimę montuję taki sam tylko potrójny.
trepek 1 527 Opublikowano wczoraj o 07:42 Opublikowano wczoraj o 07:42 13 godzin temu, DjXbeat napisał(a): U mnie daje sobie radę i to na grzejnikach ale pobór hmmm W mrozy przełączyłem się na gaz. Idzie 10-11 metrów gazu na dobę. Dom 3 kondygnacje, lata 80'te, dobrze ocieplony, ok 280m do ogrzania. 11 godzin temu, DjXbeat napisał(a): Normalnie zasilam grzejniki wodą 33-43C U mnie 31 do 35-36 (obecnie), w największe mrozy podbiję na grzejnikach do 37*C. 19 minut temu, galakty napisał(a): i jak mierzę temperaturę podczerwienią to wychodzi 49-50 stopni na grzejniku Dla mnie takie temperatury na zasilaniu to kosmos
galakty 3 779 Opublikowano wczoraj o 07:46 Opublikowano wczoraj o 07:46 3 minuty temu, trepek napisał(a): Dla mnie takie temperatury na zasilaniu to kosmos Po wychłodzeniu do 18 stopni to mi dogrzewało chyba 2 dni żeby 21 było w salonie
DjXbeat 632 Opublikowano wczoraj o 07:50 Opublikowano wczoraj o 07:50 1 minutę temu, galakty napisał(a): Po wychłodzeniu do 18 stopni to mi dogrzewało chyba 2 dni żeby 21 było w salonie Podłogówka czy grzejniki ? Jak ostatnio wietrzyłem pokoje robiąc przeciąg czyli skręcone termostaty, okna i drzwi otwarte to później po odkręceniu termostatów po 2h spowrotem miałem 22C a grzejniki miały zasilanie 38C.
galakty 3 779 Opublikowano wczoraj o 07:54 Opublikowano wczoraj o 07:54 2 minuty temu, DjXbeat napisał(a): Podłogówka czy grzejniki ? Jak ostatnio wietrzyłem pokoje robiąc przeciąg czyli skręcone termostaty, okna i drzwi otwarte to później po odkręceniu termostatów po 2h spowrotem miałem 22C a grzejniki miały zasilanie 38C. Grzejniki i mam za małe. W salonie jest 600x900 CV22 a ma do nagrzania 20m2 salonu + korytarz + kuchnia bez grzejnika. Do tego 2 ściany zewnętrzne, 2 okna normalne + 3 okna balkonowe od ziemi po sufit. No nie ma bata że to szybko nagrzeje pomiszczenie. Jak mam ściany nagrzane to też wietrzę i jest ciepło, bo ściany trzymają, ale jak wychłodzę np. wyjeżdżając na święta to jest dramat 1
DjXbeat 632 Opublikowano wczoraj o 07:56 Opublikowano wczoraj o 07:56 (edytowane) 38 minut temu, trepek napisał(a): W mrozy przełączyłem się na gaz. Idzie 10-11 metrów gazu na dobę. Ja tam jadę na pompie i nie patrzę ile zużywa a na FB ludzie przeżywają dramat 🤣. Ostatnie parę lat zim była łaskawa i ludzie przyzwyczaili się do niskiego zużycia a tu bach - -10C w dzień i do -15C przez kilka tygodni i zrobił się wysyp tematów - zimno w domu, jak podnieść temperaturę, jak zmniejszyć zużycie itd Po za tym spory wysyp fake w stylu dom 220m na grzejnikach i przy -15C zużycie na 9kW T-Cap 20kWh 🤣 25 minut temu, galakty napisał(a): Grzejniki i mam za małe. W salonie jest 600x900 CV22 a ma do nagrzania 20m2 salonu + korytarz + kuchnia bez grzejnika. Do tego 2 ściany zewnętrzne, 2 okna normalne + 3 okna balkonowe od ziemi po sufit. No nie ma bata że to szybko nagrzeje pomiszczenie. W salonie z kuchnią (35m2) mam jeden grzejnik 600x1600. W salonie są 3 ściany zewnętrzne: na dwóch są okna a na trzeciej okno z drzwiami z wyjściem na taras. Przy salonie mam też wiatrołap z wyjściem z domu (600x600) korytarz w którym założony jest grzejnik 600x900 i na końcu korytarza jest otwarta jadalnia 25m2 w której mam grzejnik 600x1400. W jadalni mam duże okno z drzwiami i wyjściem na taras (3.4m x 2.2m) ale o dziwo grzejnik daje radę Do tego mała łazienka z drabinką i mały pokój 10m2 z grzejnikiem 600x900 Na piętrze 4 pokoje zamknięte: 10m2 - 600x900 12m2 - 600x900 15m2 - 600x1400 25m2 - 600x 1600 korytarz ze schodami na dół z grzejnikiem 600x600 i łazienka 11m2 gdzie w okresie letnim założyłem podłogówkę + drabinkę 55x150. Żona twierdzi, że na otwartych korytarzach i na parterze i na piętrze jest chłodniej więc tu planuje założyć większe grzejniki. Edytowane wczoraj o 08:51 przez DjXbeat 1
galakty 3 779 Opublikowano wczoraj o 08:22 Opublikowano wczoraj o 08:22 22 minuty temu, DjXbeat napisał(a): W salonie z kuchnią (35m2) mam jeden grzejnik 600x1600. W salonie są 3 ściany zewnętrzne: na dwóch są okna a na trzeciej okno z drzwiami z wyjściem na taras. Przy salonie mam też wiatrołap z wyjściem z domu i korytarz w którym założony jest grzejnik 600x900 i na końcu korytarza jest otwarta jadalnia 25m2 w której mam grzejnik 600x1200. W jadalni mam duże okno z drzwiami i wyjściem na taras (3.4m x 2.2m) ale o dziwo grzejnik daje radę U mnie by dawał radę gdyby w korytarzu i kuchni też coś grzało, a mam naprawdę długi korytarz (chyba 11m2) i kuchnię dodatkowo. Także nie ma bata że taki 600x900 dogrzeje. Jeszcze problem jest taki, że bez kucia nie założę dłuższego bo z lewej zamontowali gniazdko Także wejdzie taki sam ale CV33. Doszczelniłem też jedno okno balkonowe bo nieźle wiało + nawiewniki były nieszczelne i zamiast zaciągać powietrze tam gdzie klapki u góry to dołem wiało aż czarne pasy są Też narzekałem na zimno, ale po ogarnięciu tych przewiewów + zamontowaniu większego grzejnika myślę że sprawa będzie rozwiązana. 1
Dimazz 651 Opublikowano wczoraj o 08:23 Opublikowano wczoraj o 08:23 12 godzin temu, DjXbeat napisał(a): Ja w kominku z płaszczem wodnym potrafię mieć 85C jak przygotuję za dużo drzewa. W obecnym sezonie grzewczym po pierwszym uruchomieniu kominka nie sprawdziłem czy ruszyła pompka obiegowa na 300l bufor. Jak poszedłem zobaczyć to woda w układzie kominka miała już 89C Pompka przez okres letni zastała się - dostała strzał z liścia na wzbudzenie i ruszyła. Z żoną lubimy sobie usiąść przy kominku ale takie 1-1.5h palenie powoduje przegrzanie domu i konieczność wietrzenia przed snem bo jest za gorąco. Normalnie mamy 22C i w łazience z podłogówka 24C a po 1.5h palenia w kominku w domu robi się 24C a w łazience dobija do 27C. Po prysznicu to czuje się jak na saunie Normalnie zasilam grzejniki wodą 33-43C a po godzinnym paleniu w kominku woda ma 55-60C. Pompa ciepła nie daje rady czy zbyt wysokie koszta ogrzewania przy tak dużych mrozach że kominku używasz? 2 minuty temu, galakty napisał(a): U mnie by dawał radę gdyby w korytarzu i kuchni też coś grzało, a mam naprawdę długi korytarz (chyba 11m2) i kuchnię dodatkowo. Także nie ma bata że taki 600x900 dogrzeje. Jeszcze problem jest taki, że bez kucia nie założę dłuższego bo z lewej zamontowali gniazdko Także wejdzie taki sam ale CV33. Doszczelniłem też jedno okno balkonowe bo nieźle wiało + nawiewniki były nieszczelne i zamiast zaciągać powietrze tam gdzie klapki u góry to dołem wiało aż czarne pasy są Też narzekałem na zimno, ale po ogarnięciu tych przewiewów + zamontowaniu większego grzejnika myślę że sprawa będzie rozwiązana. w chacie na rurach pex to nie ma żadnego problemu wymienić grzejnik na większy tylko koszt grzejnika pewnie ponad 1000zł bo reszta grosze., złączki rurki. Wypożyczenie zaciskarki tylko z stówę albo dwie jak w poprzek nie da rady to szukaj grzejnika w pion też takie są do wąskich przestrzeni
galakty 3 779 Opublikowano wczoraj o 08:32 Opublikowano wczoraj o 08:32 7 minut temu, Dimazz napisał(a): w chacie na rurach pex to nie ma żadnego problemu wymienić grzejnik na większy tylko koszt grzejnika pewnie ponad 1000zł bo reszta grosze., złączki rurki. Wypożyczenie zaciskarki tylko z stówę albo dwie jak w poprzek nie da rady to szukaj grzejnika w pion też takie są do wąskich przestrzeni Dopiero co malowanie było i podłogi kładzone, nie chce mi się kuć
DjXbeat 632 Opublikowano wczoraj o 08:58 Opublikowano wczoraj o 08:58 (edytowane) 41 minut temu, Dimazz napisał(a): Pompa ciepła nie daje rady czy zbyt wysokie koszta ogrzewania przy tak dużych mrozach że kominku używasz? Ani jedno ani drugie. Napisałem wcześniej - lubimy z żoną posiedzieć sobie przy kominku Kominek odpalany jest głównie dla klimatu. W 2022r kupiliśmy 1.5m3 drzewa do kominka i do tej pory go zużywam i zapewne na sezon 2026/2027 wystarczy Alternatywnie mam jeszcze klimatyzację 7kW na parterze i piętrze Edytowane wczoraj o 09:06 przez DjXbeat
trepek 1 527 Opublikowano wczoraj o 09:23 Opublikowano wczoraj o 09:23 50 minut temu, galakty napisał(a): Dopiero co malowanie było i podłogi kładzone, Skąd ja to znam Ale tak to jest jak się robi coś bez odpowiedniego pojęcia. Teraz jak coś poprawiam to robię od A do Z tak jak ma być wg najnowszych założeń.
Vetch 21 Opublikowano wczoraj o 09:27 Opublikowano wczoraj o 09:27 53 minuty temu, galakty napisał(a): Dopiero co malowanie było i podłogi kładzone, nie chce mi się kuć A to nie mozesz miejsca przylaczeniowego miec w tym samym miejscu i po prostu wsadzic wiekszy grzejnik (czyli wywiercic ekstra miejsce na łapki) ??
galakty 3 779 Opublikowano wczoraj o 09:30 Opublikowano wczoraj o 09:30 4 minuty temu, trepek napisał(a): Skąd ja to znam Ale tak to jest jak się robi coś bez odpowiedniego pojęcia. Teraz jak coś poprawiam to robię od A do Z tak jak ma być wg najnowszych założeń. A skąd miałem wiedzieć jaka zima będzie i temperatury? Skoro takie montowali to założyłem że wystarczą. Ale wiadomo można rozwalić 5 letnie mieszkanie i wymieniać przewody oraz rury, grzejniki i tynki bo trzeba od A do Z 2 minuty temu, Vetch napisał(a): A to nie mozesz miejsca przylaczeniowego miec w tym samym miejscu i po prostu wsadzic wiekszy grzejnik (czyli wywiercic ekstra miejsce na łapki) ?? Przeczytaj poprzedni post to się dowiesz czemu szerszy nie wejdzie bez przeróbek.
trepek 1 527 Opublikowano wczoraj o 09:56 Opublikowano wczoraj o 09:56 22 minuty temu, galakty napisał(a): A skąd miałem wiedzieć jaka zima będzie i temperatury? Planu kolega nie widział, że jeden grzejnik jest i na jaką przypada powierzchnię? 22 minuty temu, galakty napisał(a): Ale wiadomo można rozwalić 5 letnie mieszkanie i wymieniać przewody oraz rury, grzejniki i tynki bo trzeba od A do Z Jak się nie myśli przed to się kuje 5 letnie ściany
galakty 3 779 Opublikowano wczoraj o 10:03 Opublikowano wczoraj o 10:03 3 minuty temu, trepek napisał(a): Planu kolega nie widział, że jeden grzejnik jest i na jaką przypada powierzchnię? W poprzednich 2 mieszkaniach były podobne proporcje ale na zasilaniu dużo cieplej i nie było problemów. Tu jest ostatnia klatka i niedomaga. Poprzedni właściciele mieszkali tu 5 lat więc moją pierwszą myślą nie było żeby sprawdzać takie rzeczy skoro nikt tego nie poprawiał. I na tym zakończę.
Pitross20 336 Opublikowano wczoraj o 10:33 Opublikowano wczoraj o 10:33 Wątek chyba zszedł z tematu... Jak tam u Was mroźno i śnieżnie? U mnie pada od wczoraj i trzyma solidne -7.
DjXbeat 632 Opublikowano wczoraj o 10:35 Opublikowano wczoraj o 10:35 -12C w nocy i -10C obecnie. Takie temperatury mają się utrzymywać przez kolejne 10 dni. Dla mnie bajka bo jest biało i bez błota 2
Pitross20 336 Opublikowano wczoraj o 10:50 Opublikowano wczoraj o 10:50 Dziś ma niby u mnie dosypać około 10cm śniegu i w weekend koło -15 ma być nocami. Oj już nie pamiętam już takiej zimy u mnie w regione.
DjXbeat 632 Opublikowano wczoraj o 11:21 Opublikowano wczoraj o 11:21 30 minut temu, Pitross20 napisał(a): Dziś ma niby u mnie dosypać około 10cm śniegu i w weekend koło -15 ma być nocami. Oj już nie pamiętam już takiej zimy u mnie w regione. Ostatni raz taki śnieg to u mnie był na Wielkanoc w 2013r
Rekomendowane odpowiedzi