DżonyBi 1 969 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia Jest taki program windows iso installer. Moze tam jest?
Adikon 139 Opublikowano 12 Stycznia Autor Opublikowano 12 Stycznia Microsoft ma super podejście do użytkowników i usuwa poprzednie wersje windy ;?
Kendi 52 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia Tak, jedyny dostępny oficjalnie Windows 11 jest w wersji 24H2... Możesz spróbować pobrać iso ze stron: https://basewin.pl/ https://winiso.pl/ Ale kto tam wie na ile to jest legitne. 1
boban666 101 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia Masa jakiś dziwnych procesów się uaktywnia podczas grania. NIektóre mam wrażenie że są kopletnie nie potrzebne i na ułamek sekundy wskakują na samą "góre" uruchomionych procesów , więc pobierają więcej zasobów niż gra
Adikon 139 Opublikowano 12 Stycznia Autor Opublikowano 12 Stycznia (edytowane) Jak oglądałem porównania tych 0,1 FPS to w sumie win 11 23h2 najlepiej wypada, ale czy to jest ten problem z którym walczymy to nie wiem... Odłączałem już też przedni panel obudowy, wtyczki i uja to daje. Raz wtedy te wykresy co wrzuciłem były idealne i na tym się skończyło... Edytowane 12 Stycznia przez Adikon
Adikon 139 Opublikowano 12 Stycznia Autor Opublikowano 12 Stycznia Jak coś to sprawdziłem 23h2 i oczywiście nic nie dało 😂
boban666 101 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia Ja powyłączałem tam jakieś procesy , ale też to nic nie dało .Trzeba kupić GPU i CPU od intela :D. Zresztą spotkałem się z kilkoma opiniami w internecie że ponoć do simracingu i ogólnie pojętych gier symulacyjnych Intel jest lepszy. Ja się niestety skusiłem na 5800x3d i 9800x3d wykresami w ACC w które swego czasu namiętnie grałem i to był mega błąd bo , napiszę to poraz 100 co mi po 266 kl/s kiedy 1%low fps leży i kwiczy. 1
Adikon 139 Opublikowano 12 Stycznia Autor Opublikowano 12 Stycznia No ja jestem mega zły na siebie, że się skusiłem na AMD... Wątpię, że to naprawią...
boban666 101 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia (edytowane) Pierwsze procesory x3d miały duże problemy z 1%low fps , ponoć to naprawili przy 9800x3d , no właśnie ponoć , bo albo są jakieś konfiguracje na których wszystko jest ok , albo ludzie tego nie widzą , albo nie chcą widzieć Ja jakoś przemęcze , myśle że z rok na tym 9800x3d , na przyszły ropk jak nic nie naprawią to sprzedaje to i ide w intela nawet jakbym miał to odkupić mniejszym kl/s , ale za to lepszym 1%low fps. Edytowane 12 Stycznia przez boban666 1
Adikon 139 Opublikowano 12 Stycznia Autor Opublikowano 12 Stycznia Mam taki sam plan, bo teraz jeszcze mi szkoda tego sprzedawać tak naprawdę i rozbierać.
NoviAMG 432 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia Ostatnie porady z mojej strony. Przesiedziałem trochę czasu na chińskim forum. Usuńcie wszystkie programy monitorujące, łącznie z Aida, hwinfo itp. wyczyście rejestr ccleanerem lub czymś podobnym. Zróbcie test. Jeśli nie pomoże, odinstalujcie sterowniki chipsetu AMD, wyczyście rejestr systemu, zobaczcie czy w grach nadal jest stutter. Do mierzenia fps polecają frapsa ogólnie z tego co wyczytałem. U mnie gry są znów masło, mimo wczorajszych anomalii. Płyta po prostu nie radzi sobie z ramem dual rank, a to bardzo budżetowy model płyty jest (b650m-h/m.2 od asrocka).
Adikon 139 Opublikowano 13 Stycznia Autor Opublikowano 13 Stycznia Niestety to też zrobiłem. Wczoraj stawiałem system od nowa robiąc format wszystkiego dosłownie. Cały czas to samo, czyli losowo micro ścięcia 🫤 Albo rzeczywiście te pamięci RAM nie są kompatybilne albo coś innego jest uszkodzone.
Adikon 139 Opublikowano 13 Stycznia Autor Opublikowano 13 Stycznia (edytowane) @NoviAMG jakie Ty masz kości pamięci? Może bym kupił takie same na próbę skoro u Ciebie działają... Jak wyszukuję z listy QVL asrocka po numerach to znajduje inne, a w PL takie są niedostępne. Ciągle mam rozkmine od czego są te ścięcia. Najczęściej się to dzieje podczas zmiany kierunku w grach, ale też nie zawsze. W furmarku były delikatne ścięcia, ale podobno to normalne... W far cry 5 na teście wydajności też nie ma lini prostej na wykresie tylko góra dół skoki po 1-2 FPS, są zablokowane na 120. Jeśli zablokuję na 60 to jest to samo. Może to jakaś wskazówka, ale się nie znam. Byłaby lepsza dostępność tych procesorów to też bym wysłał na gwarancję, ale nie chcę zostać bez pc na miesiąc albo dłużej. Edytowane 13 Stycznia przez Adikon
Art385 339 Opublikowano 13 Stycznia Opublikowano 13 Stycznia To jest kwestia frame pacingu jak zablokujesz na 33.3ms tj. 30 fps to powinno być luks. Nie grzeb za głęboko w króliczej norze, bo się okaże, że większość recek możesz spuścić w kiblu po sraniu, bo nie uwzględniają ogółu sprzętu i dziesiątek możliwy konfigów a drobny niezbyt reprezentatywny wycinek. Jedyne co wiesz po czytaniu, to średnia wydajność i w zasadzie tyle.
Adikon 139 Opublikowano 13 Stycznia Autor Opublikowano 13 Stycznia Po prostu chcę wyeliminować podzespoły, które nie są problemem póki gwarancja jest.
NoviAMG 432 Opublikowano 13 Stycznia Opublikowano 13 Stycznia (edytowane) Uruchamiałeś grę bez sterownika chipsetu ? Jedne moduły to 2x32gb patriot 6400cl32, a drugie to hynixy oe z chin 2x16 5600cl46 1.1v z pudełka. Takiego ramu nie dostaniesz w pl zbytnio, jedynie ja mam na sprzedaż. Przy 2x16 wszystko Bangla bez kombinacji, z 2x32 musiałem więcej czasu poświęcić na stabilizację, a xmp nie działa. W sensie na xmp jest tragedia z fps, trzeba kombinować. Edytowane 13 Stycznia przez NoviAMG
Adikon 139 Opublikowano 13 Stycznia Autor Opublikowano 13 Stycznia Tak, od razu po instalacji Windowsa. Sterowniki pakowałem później po kolei dopiero. Gdyby grafika była lipna to chyba ten stuttering byłby cały czas, a nie losowo prawda? No i to co było na początku, czyli system nie wstawał i świeciła tylko dioda CPU. Teraz niby ok od dłuższego czasu, ale jednak były problemy.
NoviAMG 432 Opublikowano 13 Stycznia Opublikowano 13 Stycznia Niby problemem jest głównie sterownik chipsetu AMD.
Adikon 139 Opublikowano 13 Stycznia Autor Opublikowano 13 Stycznia Tylko Wam to działa dobrze, a nam już niekoniecznie 🫤
MadDog 303 Opublikowano 13 Stycznia Opublikowano 13 Stycznia Śledzę ten wątek już kupę czasu i patrząc jakie Wy wygibasy robicie to bania mała Tak szczerze.....wzielibyście te komputery pod pachę do jakiegoś serwisu i metodą eliminacji sprawdzili, który komponent odpowiada za te wszystkie cyrki. A jak nie to ewentualnie sami zacznijcie od podmiany karty graficznej i pamięci RAM bo to są najprostsze podzespoły do podmiany, które nie wymagają demontażu płyty. Weźcie jakąś outletową ( będzie mniej cebularstwa :D) kartę graficzną na testy do tego jakiś RAM zgodny z waszą płytą główną (sprawdzić na stronie producenta płyty) i zróbcie podmiankę. Jeszcze tak zapytam- we wszystkich grach macie takie ścinki? Testowaliście inne tytuły? Zainstalujcie jeszcze jakieś inne gry i zobaczcie jak wtedy wygląda sprawa. Jak inne tytuły też mają taki stutter to sprzęto do podmianki moim zdaniem. Bo pewnie wyjdzie na to, że jakaś hardwarowa niekompatybilność jest między podzespołami albo uwalony sprzęt.
Adikon 139 Opublikowano 13 Stycznia Autor Opublikowano 13 Stycznia Pytałem w trzech serwisach, ale oni chyba tylko odkurzają komputery i instalują Windowsa. Zresztą pisałem, że chętnie bym zapłacił za diagnostykę tylko nikt się nie chce podjąć... Stuttering jest we wszystkich grach. Ja chyba zamówię na razie inny ram na testy.
MadDog 303 Opublikowano 13 Stycznia Opublikowano 13 Stycznia No od czegoś trzeba zacząć. Kup pamięci i podmień i zobacz co będzie. Tylko weź zgodną z tym co deklaruje producent płyty. Dysków SSD ile masz? Podmieniałeś je? Daj mi jeszcze screeny z GPU-Z i CristalDiskInfo. Zobaczymy co tam widać. Gdzie mieszkasz, że żadnego porządnego serwisu nie ma?
NoviAMG 432 Opublikowano 13 Stycznia Opublikowano 13 Stycznia 2 godziny temu, Adikon napisał(a): Tylko Wam to działa dobrze, a nam już niekoniecznie 🫤 Sterownik chipsetu świeżynka, pewnie pod asusa ale i na asrocku powinien banglać, zaraz wrzucam u siebie. Właśnie wrzucam, po poprzednim odinstalowaniu i wyczyszczeniu pozostałości starego sterownika. Odznaczam przy instalacji tylko optymalizator 3d vcache, niby ta funkcja służy do zarządzania rdzeniami w procesorach z dwoma ccd. 1
Rekomendowane odpowiedzi