Adikon 139 Opublikowano 28 Stycznia Autor Opublikowano 28 Stycznia Z far cry 5 wygląda tragicznie, ale zaraz mogę coś ogarnąć 😉 @boban666 proszę bardzo :p
Kendi 52 Opublikowano 28 Stycznia Opublikowano 28 Stycznia Silnik Dunia 2 tak ma i piszę to już tutaj chyba 3 raz. Nic z tym nie zrobisz. Przy doczytywaniu terenu zawsze jest drop na każdym sprzęcie na jakim odpalisz gry korzystające z Dunii 2. 1
Adikon 139 Opublikowano 28 Stycznia Autor Opublikowano 28 Stycznia Tak, tak pamiętam i akurat w tym przypadku się nie przejmuję. @boban666 poprosił o wykres, więc wrzuciłem, ale w far cry nawet jak lekko zetnie czasem to nie przeszkadza. Najgorsze ścięcia są w wyścigach itp.
Adikon 139 Opublikowano 29 Stycznia Autor Opublikowano 29 Stycznia (edytowane) WRC jeszcze nie działa, bo nie mogę się zalogować... Ciekawe czy to globalny problem czy u mnie coś znowu... Na testy dałem CO +5 all core i w sumie chyba nawet gorzej, więc raczej mu nie brakuje napięcia. OCCT CPU+RAM na extreme przechodzi bez błędów. Testmem5 1usmus również, ale z wyłączonym PBO i bez dotykania CO. No i trefi 50000 to maks na tych nastawach. Edytowane 29 Stycznia przez Adikon
Adikon 139 Opublikowano 29 Stycznia Autor Opublikowano 29 Stycznia Ogólnie to zacinanie się kursora myszy przy uruchamianiu aplikacji jest tylko na początku i zazwyczaj przy otwarciu pierwszej apki. Później niby ok, więc może coś za bardzo usypia? 1usmus na tych nastawach co dałem wyżej leci 3 godzinę i git, więc raczej stabilnie. Nawet się zastanawiam czy trfc nie dać na 500 dla spokoju i trefi jeszcze niżej, bo szczerze mówiąc nie widzę różnicy w grach przy mniejszym czy większym opóźnieniu.
boban666 101 Opublikowano 29 Stycznia Opublikowano 29 Stycznia A mi sie straciło to zacinanie tego kursora po tym odpaleniu tej hybrydy , więc wychodzi na to że to jednak robi sterownik od NV , bo teraz ekran startuje mi na AMD i tego nie mam , tak samo jak nie mam tego zawieszania podczas uruchamiania aplikacji. 1
Art385 339 Opublikowano 29 Stycznia Opublikowano 29 Stycznia 22 godziny temu, boban666 napisał(a): @Art385Wiesz co , ogólnie to Nvidia jest do bani . Ja teraz zainstalowaem znowu sterowniki od integry i lece na hybrydzie , bo jest duuużżżooo lepszy obraz. AMD lepiej wygadza krawędzie i ogólnie obraz jest bardziej taki naturalny w porównaniu do NV. Zresztą AMD , a wcześniej ATI słynęło z dużo lepszego obrazu niż konkurnecja. Niby teraz mam ok 10 kl/s mniej , ale mam za to idealny obraz. Zresztą ja zawsze wybierałem AMD jako główne GPU , teraz skusiłem się opiniami , gdzie wszyscy pisali żeby kupić 4080s bo to jest najlepsza karta do simracingu Wtedy to była kwestia DAC'a bo analog był. Reszta to były różnice głównie w kontraście i nasyceniu, swego czasu fajnie było widać na PS3 vs 360. Natomiast faktycznie obraz na AMD jakby gładszy choć mogę pierdzilić, bo NV pod growym setupem miałem ponad 1,5 roku temu a lapka jakoś nigdy do oleda nie podpinałem aby grać. Może dlatego akceptuje FSRQ na Radeonie bo jest gładziej. Swoją drogą ja to gram najczęściej po browcach więc mi się po jakimś czasie i tak dodatkowe AA załącza. 1
Adikon 139 Opublikowano 29 Stycznia Autor Opublikowano 29 Stycznia I to jest jedno z lepszych rozwiązań na nasze problemy 😂
boban666 101 Opublikowano 29 Stycznia Opublikowano 29 Stycznia 30 minut temu, Art385 napisał(a): Wtedy to była kwestia DAC'a bo analog był. Reszta to były różnice głównie w kontraście i nasyceniu, swego czasu fajnie było widać na PS3 vs 360. Natomiast faktycznie obraz na AMD jakby gładszy choć mogę pierdzilić, bo NV pod growym setupem miałem ponad 1,5 roku temu a lapka jakoś nigdy do oleda nie podpinałem aby grać. Może dlatego akceptuje FSRQ na Radeonie bo jest gładziej. Swoją drogą ja to gram najczęściej po browcach więc mi się po jakimś czasie i tak dodatkowe AA załącza. Nic ci się nie wydaje , ja też zauważyłem że czcionki są gładsze i bardziej wyraźne , nie wspomne już ze w grach AA jest dużo lepszy 😁. Nie wiem jak to dziala , ale teraz obraz jest taki jaki pamiętam z 6800xt. Ogólnie jak kupiłem 4080s i odpalilem kompa myślałem że coś źle ustawiłem 😂
Adikon 139 Opublikowano 30 Stycznia Autor Opublikowano 30 Stycznia (edytowane) @boban666 testowałeś AC EVO? Wiele osób narzeka na ścinki, a mi znów ta gra działa ideolo na full detalach 😅 Nie odkryłem nic nowego, bo w DDR4 FCLK też sporo dawało, ale widzę, że w DDR5 tak naprawdę na tym powinniśmy się skupić i starać się wyciągnąć jak najwięcej. Nie ogarniam jeszcze tylko jak to zgrać z kontrolerem CPU, żeby było ideolo. Przydałby się kalkulator Kusi jeszcze, żeby przetestować jakieś pamiątki z wyższym taktowaniem, ale nie wiem czy jest sens... Obecnie tak jest stabilnie, a przynajmniej testmem5 po 2 godzinach na anta extreme nic nie wywalł. Edytowane 30 Stycznia przez Adikon
Kendi 52 Opublikowano 30 Stycznia Opublikowano 30 Stycznia (edytowane) Pamiętaj tylko, że w Infinity Fabric AMD zastosowało algorytmy korekcyjne, dlatego ciężko jest wyłapać niestabilności programami diagnostycznymi. Raczej prędzej zauważysz niestabilność "naocznie" jak system zacznie świrować. Nvidia wypuściła już nowy sterownik, ale póki co są kłopoty z jego pobraniem Edytowane 30 Stycznia przez Kendi 3
Adikon 139 Opublikowano 30 Stycznia Autor Opublikowano 30 Stycznia (edytowane) @Kendi właśnie próbowałem przed chwilą z 2167, ale 2100 działa najlepiej przy vsoc 1.25. Wyżej nie bardzo chcę pakować, syntetyki git, ale najwięcej zauważyłem w grze WRC. Nie idealnie, ale stabilniej i jakby ciut szybciej wszystko działało w windzie. I to nie placebo 😉. W sumie nie wiem czy warto próbować coś powyżej 6200MT/s, a bardziej bym chciał spróbować jeszcze 64GB, bo podobno dobrze działa z tym ryżem. Zobaczymy co będzie, bo ciągle liczę na poprawki softu płyty czy chipsetu 😅 Edytowane 30 Stycznia przez Adikon
boban666 101 Opublikowano 30 Stycznia Opublikowano 30 Stycznia @Adikonnie testowałem ja w sumie za ACC i AC nie przepadam 😁. Kurde zebym ja kumał o co wam chodzi w tych ramach 😂 ja jedynie wiem co nieco o timingach , reszty totalnie nieogarniam.
Adikon 139 Opublikowano 30 Stycznia Autor Opublikowano 30 Stycznia Ja się też uczę od nowa 😅. Dziś odpaliłem najnowszego snipera resistance. Full detale, zero ściny, aż chce się grać 😃
boban666 101 Opublikowano 30 Stycznia Opublikowano 30 Stycznia Zazdroszcze ci , a to czym tam kręciłeś te ramy ??
Adikon 139 Opublikowano 30 Stycznia Autor Opublikowano 30 Stycznia (edytowane) Ogólnie zebrałem wszystko co do tej pory mi w miarę chodziło i testowałem coraz niżej lub wyżej testmem5 anta extreme. Teraz jestem na L4, więc mogłem sobie puszczać testy na 2-3 godziny 😅. Ewentualnie możesz spróbować przepisać to co wrzuciłem na testy jeśli masz chęci. 5 godzin temu, Kendi napisał(a): Nvidia wypuściła już nowy sterownik, ale póki co są kłopoty z jego pobraniem No właśnie sniper mi się nie chciał odpalić, ale na szczęście mogłem zaznaczyć, żeby się nie czepiało nowych sterowników, bo mam stare i na razie nie planuję aktualizować 😂 Jak coś to nie będę pobierał nowych sterów patrząc na porównania Edytowane 30 Stycznia przez Adikon 1 1
boban666 101 Opublikowano 31 Stycznia Opublikowano 31 Stycznia (edytowane) Kurde probuje cos jeszcze pokrecic z tym ramem , ale skutecznie mnie zniecheca te zawieszanie sie komputera i ta kontrolka boot Co zmienie cos w BIOS musze odczekac pare minut zanim sie komputer spamięta. Teraz od 15 minut nie moge wystartowac 😂 , caly czas swieci BOOT i lampka od HDD Edytowane 31 Stycznia przez boban666
Adikon 139 Opublikowano 31 Stycznia Autor Opublikowano 31 Stycznia To normalne akurat i u mnie też trochę mieli po zmianach 😉. Ja zbiłem lekko napięcia tylko, bo nie wiem czy coś więcej wyciągnę z tych kości i czy warto. W 6400 nie celuję, bo już wcześniej nie chciał współpracować z tym taktowaniem, więc zostaję przy 6200. Nie mam chłodzenia RAMu, więc powyżej 1.4 i 1.25 vsoc nie wchodzę.
boban666 101 Opublikowano 31 Stycznia Opublikowano 31 Stycznia (edytowane) Ja mam zwis totalny , ale niechce mi sie wyciagac skrzyni , zeby zrobic reset BIOS , kurde to jest jakieś nieporozumienie Buoooooo teraz po kolejnym resecie z guzika wszystkie wentyle w budzie i na GPU wala na 1000% Edytowane 31 Stycznia przez boban666
Adikon 139 Opublikowano 31 Stycznia Autor Opublikowano 31 Stycznia Jak się coś źle ustawi to też mi zwiesza i nie idzie dalej. Zawsze można wyprowadzić na zewnątrz przycisk lub po prostu wykorzystać reset 😅
boban666 101 Opublikowano 31 Stycznia Opublikowano 31 Stycznia (edytowane) Mi teraz na plycie glownej pala sie wszystkie kontrolki Boot , VGA , Dram , CPU . Chyba jestem coraz bliżej uwalenia komputera 😁 Edytowane 31 Stycznia przez boban666
Adikon 139 Opublikowano 31 Stycznia Autor Opublikowano 31 Stycznia U mnie też, ale zapalają się po kolei co pokazuje, że POST przechodzi ok. U Ciebie po prostu świecą i nie idzie dalej?
Adikon 139 Opublikowano 31 Stycznia Autor Opublikowano 31 Stycznia (edytowane) W ogóle z tymi płytami, prockami czy biosami to mega loteria. Niektórym się palą cepy na beta biosie, a innym działa zajebiście. Ja odpaliłem dziś Beam eye trackera, bo mi brakuje czasem kąta widzenia, a to najwygodniejsza opcja bez tych pałąków na głowie jak to kiedyś miałem i dzięki temu nie widać nawet jeśli coś tam przytnie. Ogólnie bardzo ciężko jest trafić z napięciami i timingami, żeby było idealnie, a co najgorsze mało intuicyjne. Jak widzę, że jest słabo i myślę "trzeba dołożyć" to odejmuję voltów 😅. Kusi mnie jeszcze zabawa curve optimizerem, ale jeszcze nie ogarniam jak zbadać słabszy rdzeń, więc nadal lecę na -15 all core z PBO OFF. Tam gdzie jest ustawienie nitro dałem wszystko na auto. Edytowane 31 Stycznia przez Adikon
Rekomendowane odpowiedzi