Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Adikon napisał(a):

@boban666 znów zrobiłem test ze zwykłym expo i po OC RAMu. Wyniki takie same xD I po włączeniu HWinfo od razu gorzej. Jestem pewien, że to właśnie przez to, więc monitorowanie robi swoje. Tylko nie wiem co jeszcze w windowsie może monitorować w tle?

Dodatkowo sprawdziłem z włączonym procsess lasso w tle i wyłączonym (on też ma jakąś telemetrię) i oczywiście z włączonym gorzej. Nie czaję czemu ten procesor ma problem z takimi rzeczami i ludzie wyłączają msi afterburner itd...

Bo jest niedopracowany i tyle w temacie. Dziękuje i dobranoc :metal:

Opublikowano (edytowane)

To ty napisałeś :czapeczka:. Masa ludzi nie widzi problemu , kręcą te procesory i u nich jest OK i go chwalą , niestety znajdą się takie czarne owce jak my którym nawet delikatny micro stutter przeszkadza i będą narzekać. Dla mnie też jak pisałem wcześniej ten procesor jest kiepski i tyle , co mi po maksymalnych klatkach kiedy 0.1% leży i kwiczy , zresztą on leżał i kwiczał już przy 5800x3d i 7800x3d , teraz tylko trochę to poprawili.

Edytowane przez boban666
Opublikowano
10 minut temu, Adikon napisał(a):

@Art385 próbowałem tego na początku, bo tak w sumie byłem nauczony na intelu jeśli chciałem zrobić OC. W ogóle tak jak wspomniałem każda telemetria powoduje stuttering i to nie jest zmyślone, a sprawdzone wielokrotnie. 

Ja nie twierdzę, że coś zmyślacie, bo też potrafię wdzieć coś czego nie dostrzegają inni. Za to fajnie jak wyczaiłeś pewną zależność i widzisz u jakiegoś testera specyficzne ustawienie, które jest dość dziwne z punktu widzenia "max" wydajności i wtedy robisz tak
rick.jpg
Niestety obecnie jestem zapóźniony co do AM5 ale miło popatrzeć, że ludzie mają jeszcze oczy i jak coś widzą to o tym napiszą, bo dziś to nie jest taka oczywista sprawa ;)

• Like 2
Opublikowano

Dodatkowo, c state na on (wszystko związane z oszczędzaniem energii w stanach pośrednich), i z trfc nie wojować na 120ns a bliżej 140. Takie rzeczy robią cuda. A te procesory podobno wręcz muszą tak pracować. To samo w windowsie tryb zrównoważony, nie max wydajność. Wykres jak na wstrzelonych w punkt dual rank na 6400cl30 :). Mam teraz patrioty 8200cl38, ustawiam je, nie miałem czasu na zabawę jeszcze, ale wstępnie mam tak samo ustawione jak poprzednie adie, będę próbował z 8000mhz i ciasnymi 6400mhz i zobaczę czy da się coś więcej wycisnąć z obecną karta :). 

IMG20250209205040.jpg

• Upvote 1
Opublikowano

U mnie bez zmian, czyli raz jest idealnie i przez większość czasu ok, a czasem zatnie lub przy słabszym humorze kompa ścina częściej. Zazwyczaj na tak krótko, że da się z tym żyć choć wkur.. denerwuje, ale bywa też na dłużej. Ścigając się online uwierzcie, że takie ścięcia mogą rozwalić cały wyścig. 

@NoviAMG mam włączony ten C-states, nawet tryb Eco TDP na 105W, UV zrobione, PBO+200, ram na stock, Expo bez różnicy. Może Ci przywiozę swój komputer za jakiś czas i ogarniesz?😛 

Może faktycznie ta moja płyta coś lipa. Do tego to narzekanie na ASRock x870 ostatnio w połączeniu z 9800x3d🤔

Na forum i tak większość nas uważa za dziwaków oraz twierdzi, że to nasza wina, a ja wciąż będę powtarzał, że to powinno działać praktycznie od strzała. Do tej pory w mojej karierze komputerowej każda ingerencja w OC czy bios była tylko po to, by jeszcze bardziej dokręcić możliwości, a nie je naprawiać.

Opublikowano

Niby tak, ale wkur... mnie to bardzo, że taki shit robią. I to nie dotyczy tylko komputerów, ale ogólnie wszystkiego. Niech już ta wiosna przychodzi, wsiadam na moto i będę mógł trochę odpocząć 😂 

Opublikowano
2 godziny temu, Adikon napisał(a):

Przy pobieraniu gry na steam to nawet YT się zacina :D

Czyli wy macie stuttering, a ja lows, więc coś innego. Stuttering to zwykle kwestia ram, dysku, windowsa.

A "zacinanie" youtube czyli wczytuje się film, bo nie ma wolnego transferu?

Opublikowano

@Keller neta to akurat mam super, więc to nie to, a zacina się wszystko przy pobieraniu gry na steam. Po prostu komputer łapie muła jak przy tm5 np. 

@boban666 testowałeś u siebie jeszcze w opcjach zasilania PCIe zamiast wyłącz to na maksymalne oszczędzanie energii? To ponoć też pomaga i u mnie faktycznie lekko poprawiło wyniki na capframex.

Opublikowano
4 minuty temu, Adikon napisał(a):

@Keller neta to akurat mam super, więc to nie to, a zacina się wszystko przy pobieraniu gry na steam. Po prostu komputer łapie muła jak przy tm5 np.

tm5 zapycha cały ram. Jeśli w innych sytuacjach tak się dzieje (hwinfo najlepiej mieć ciągle włączone i sprawdzać czy nie jest na czerwono mierniki ram) to może plik stronicowania zrobić większy.

A to że net super to nie ma znaczenia, jeśli idzie pełną przepustowością i zabiera całość transferu. Dobry test jest wtedy gdy możesz ograniczyć sobie z danego programu transfer, w steamie chyba się da. Z kolei w przeglądarkach raczej nie i idzie na full.

Opublikowano (edytowane)

Tak, ale internet nie powoduje zacinania się aplikacji.

Włączone hw info

1hwon.thumb.png.143bf7aa83c6ee454b95f252c3ebc5ad.png

Wyłączone hw info.

hwinfooff.thumb.png.d96d3e1c00933dd1aacf920c399e7c4f.png

Ta sama trasa bez resetu kompa czy innych zmian w ustawieniach. Oczywiście testowane kilka razy, żeby nie było, że to przypadek.

@NoviAMG oznaczam, bo może Cię to zainteresuje :). Jeśli nie to przepraszam ;) .

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

Każdy program. który monitoruje, ale według mnie to porażka ze strony AMD i tyle. 

Dodam jeszcze, że hwinfo zdecydowanie pogarsza wykresy i wyłączenie go jak widać poprawia sytuację, ale znów przytoczę mojego starego kompa, gdzie miałem odpalone monitory jak hw i nie było takich jaj, a to amd jest jak francuski piesek...

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

Ja na każdym kompie które kupiłem przez ostatnie 10 lat miałem wyczuwalny stuttering w grach, niekończące się reinstalacje sterowników i marnowanie czasu, a zawsze staram się dobrać czy nawet sugeruje się doborem części od ludzi którzy się na tym znają. Dla odmiany znajomy kupił jakiegoś gotowca śmietnika za 3.5k z allegro dla syna i nie ma problemu w żadnych grach. Rozpakował paczkę, zainstalował gry i nic go więcej nie obchodziło. Następnym razem też tak zrobię.

Opublikowano
24 minuty temu, Adikon napisał(a):

O tym samym pomyślałem. Też robiłem rozeznanie i unikałem zawsze gotowców, ale jak widać bez sensu 😂

No tak z dzisiejszej perspektywy kupno jakiegoś gotowca dodatkowo upraszcza sprawę - nie jesteś zadowolony z wydajności to odsyłasz paczkę i po temacie - procedura trwa dwa dni i kupujesz następnego. A teraz co? Będziesz wszystkie części sprawdzał po kolei żeby w ogóle zobaczyć od czego to się dzieje? Bezsensu. A nawet jak dojdziesz to co Ci to da. Ja już się poddałem i dzisiaj zainstalowałem ostatnie sterowniki na tym komputerze (które zresztą chyba nawet pogorszyły sprawę xD). Swego czasu miałem w domu cztery kompy znajomych i tylko przekładaliśmy w kółko części bez żadnej konkluzji.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

W sumie nigdy mi to do głowy nie przyszło , ale w dzisiejszych czasach ma to jakiś sens , kupujesz , tak jak piszesz gotowca , cos ci nie pasi odsylasz i po problemie

@Adikonja już nic nie zmieniam. U mnie na tapecie jest teraz LMU i tam micro stutter nie jest taki dokuczliwy jak w R3E , czy WRC. Dzisiaj ogladałem filmik na YT gdzie koles odpalił Linuxa i ma w każdej grze średnio 10% więcej niż pod W11. Więc ja już wszystko zostawiam , chyba że znowu coś minsię wysypie , wtedy wjedzie już tylko Linux 😁

Edytowane przez boban666
Opublikowano

U mnie też działa to o wiele lepiej niż na początku. Wcześniej to miałem takie ścięcia, że masakra. Teraz jest faktycznie micro. Dowiedziałem się, że AMD ma często problem z odprowadzaniem ciepła do ihs tylko o tym się też nie mówi głośno. Rajd Szwecji poszedł mi całkiem dobrze, więc trenuję dalej i mrugam w odpowiednich momentach 😂