Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Błąd występujący w MSI AB występuje również w innych programach monitorujących np CapFrameX, HWInfo i innych. Monitorowanie niektórych parametrów sprzętu zjada absurdalnie dużo czasu procesora.

Opublikowano

Ja nawet mogę potwierdzić tę teorię, bo z włączonym hwinfo widać różnicę, ale u mnie te ścięcia są nawet przy wyłączonych tego typu programach chociaż tak jak wspomniałem wcześniej jest o wiele lepiej, więc nadal stawiam na RAM. Będę próbował jeszcze z niższym trefi tak jak @PiPoLiNiO pisał w wątku o DDR5. 

Opublikowano
16 godzin temu, NoviAMG napisał(a):

@PiPoLiNiO Chyba, że masz hynix mdie V2 w tym ramie, nie znam tego ramu, ale też gardzi niskim trfc. 

Pojęcia nie mam. Jak mi powiesz jak to sprawdzić bez zaglądania do obudowy to Ci powiem :p 

16 godzin temu, Adikon napisał(a):

U mnie w WRC czy raceroom to takie od czasu do czasu bardzo delikatne chociaż czasem gram godzinę czy dłużej i nic

Uparłeś się na WRC. Wpisz w Google WRC stutter i dostaniesz setki postów w dziesiątkach tematów. Na PC i na konsoli. W tej grze nie da się osiągnąć rozgrywki bez stutter. Po prostu się nie da. Gdybyś w to zagrał w momencie wyjścia na rynek to byś zobaczył co to jest stutter. Aktualnie to jakiś wypierdek :D

42 minuty temu, NoviAMG napisał(a):

Na płycie b650m od asrocka z jakimś bardzo starym biosem

To chyba skomplikowany temat. Bo przykładowo na x870e na najstarszym z 3 bios niby działał mi normalnie 9800X3D, ale taki Fortnite nie działa w jednym trybie. Wymaga minimum środkowego bios który to "niby" wprowadza oficjalną obsługę 9800X3D. 

Opublikowano

@PiPoLiNiO Sprawdź sobie kod na radiatorze ramów i szukaj po liście kompatybilności płyt głównych, tam często są takie szczegóły jak producent i typ kości. U mnie tak dopiero się udało zidentyfikować poprawnie kości, wszystkie programy do zaglądania w SPD zawiodły.

Opublikowano

@Kendi No dlatego napisałem, bez rozbierania :) Nie chce mi się tego wyciągać bo nic mi ta wiedza nie da. Sprawdziłem sobie trefi 50k i trfc 700 vs 12k i 944. Różnica jest tylko w Aida, a nawet tam jest minimalna.

Do tego już mi się znudziło testowanie stabilności. Bo to zawsze niby działa, a potem jednak nagle nie działa :)

Opublikowano

@PiPoLiNiO Takie samo mam zdanie o podkręcaniu ramu. Najlepiej ustawić XMP/EXPO i dać sobie z tym spokój. Często jest tak, że przetestowane nastawy ramów potrafią się wywalić jak zmienia się temperatura otoczenia. Już nie mówmy o tym, że zabawa z ramem może wysypać cały system. Szkoda na to nerwów i czasu.

• Like 1
Opublikowano

Powoli dochodzę do tego samego wniosku chociaż ja akurat nie zacząłem się w to bawić dla uzyskania lepszych wyników w benchmarkach tylko z innego powodu. Obecnie właśnie wróciłem do Expo i wyłączyłem PBO oraz to nitro mode. Niedawno to odkryłem i w sumie nie wiem czy ma być włączone czy nie 🤷

Opublikowano

@boban666 testowałeś u ojca te gry? Czy jednak odpuściłeś? U siebie czasem w WRC widzę jakby ekran mrugnął co może wskazywać na problem z zasilaniem, ale nie wiem już sam. Zajmuję się trochę inną dziedziną elektryki, więc pomiarów sam nie zrobię, bo nawet nie mam czym. 

Zresztą poza podstawowymi ustawieniami to powinno się po prostu włączyć komputer i ma działać, a nie kombinowanie z lasso jak w tych x3d z podwójnym ccd czy inne kombinacje alpejskie. 

Opublikowano

Nooo konkretne różnice. Kusi ten win 10 tylko przeraża mnie znów ustawianie tego wszystkiego. Pewnie się da jakoś skopiować configi, ale ja nie wiem za bardzo jak. I najgorsze jest to, że mogę się namęczyć, a wyjdzie to samo.

Zresztą Ty już chyba próbowałeś win10 chociaż nie wiem jaką wersję.

Opublikowano (edytowane)

Nie W10 nie instalowałem. Kurde ja chyba spróbuje. Walić te wszystkie ustawienia. W BIOS dam na stock a w W10 nic nie będe mieszał. Wszyscy piszą ze nie ma różnicy między 11 a 10 , ale nikt nie patrzy na różnice 1%low tylko wszyscy patrzą na AVG , albo na Max fps.

Edytowane przez boban666
Opublikowano (edytowane)

No to najwyżej poczekam jak zrobisz powrót do win10, a jak będzie lepiej to zrobię to samo. Akurat max FPS to mam w 4 literach 😅. Mamy praktycznie identyczną konfigurację, więc jak u Ciebie zadziała to u mnie też powinno. Na tych porównaniach wyżej jest 4070ti, ale to pewnie nie ma większego znaczenia, a po drugie jest trochę wpisów dotyczących 7800 i 9800x3d, że powrót do win10 pomógł i to też w połączeniu z rtx4080.

Czekam w takim razie na info od Ciebie i trzymam kciuki 😉 

https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10ISO

Tylko nie wiem czy się da jakoś wyłączyć aktualizacje, żeby działało na tym 22H2

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

Potem się pożegnam :D

image.png

Dobra ktoś mi powie , czemu w W10 mam tylko 8 procesorów , sterowniki chipsetu zainstalowałem.

Dodam tylko że po wejściu w "msconfig" też mam tylko 8 rdzeni :D

Edytowane przez boban666
Opublikowano

Dobra tak na szybka , na razie wszystko jest do d..... , nie widzi mi wszystkich rdzeni , wątków , ACC jeszcze gorzej niż na W11. Nic już olewam temat , wyłączam komputer i niech robi za podstawkę od samochodów z Lego. 

Opublikowano

W msconfig chyba była jakaś opcja co się zaznaczało bądź odznaczało rdzenie. W opcjach rozruchu czy jakoś tak też było, ale niestety nie pamiętam 🫤. Ogólnie miałem nadzieję na poprawę tak samo jak Ty 🫤

Opublikowano

Windowsa 10 miałem mega długo, ale szczerze mówiąc nie poznałem go aż tak dobrze pod względem ustawień, bo po prostu nie było mi to potrzebne na Intelu. Pozostaje mi podziękować Tobie za to, że poświęciłeś swój czas i ja nie muszę tego robić chociaż to też różnie może być tak naprawdę. Z tego co mówisz u Ciebie musi się cały czas ciąć skoro jest niegrywalne, bo u mnie występuje to losowo, a czasem w ogóle. Przestałem też zwracać uwagę na opóźnienie w Aida czy zentimings, a jeśli coś jest źle to operuję już tylko napięciami o 0,1. Zresztą urlop mi się zaraz kończy i chcę odpocząć 😂. Może jeszcze kiedyś coś naprawią, bo na przykład wiele osób narzeka na win 11 24h2 i po powrocie do 23 (też win 11) jest ok. Testowali później z powrotem 24h2 i problem powracał, ale może u Ciebie jest coś jeszcze, bo te ściny masz konkretne. Gdyby miał człowiek blisko gdzieś jakiś serwis z możliwością testowania różnych podzespołów to byłoby git, ale jak mam wysyłać wszystko po kolei, rozbierać i składać to mi się odechciewa, a znając życie nic by nie wyszło u kogoś na testach 😅

Opublikowano (edytowane)

Strzel reset biosu zworką, lub clr cmos klawiszem, jak masz na płycie głównej. Wrzuć jakieś aktualizacje windows, i zobacz, czy przypadkiem nie załączył się gaming mode w biosie. 

win10 wersja.jpg

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano

Możesz postępować zgodnie z zaleceniem PG z poniższego linku (upewnij się, że jesteś uruchomiony jako administrator)
- Uruchom MSConfig -> Zmień na kartę Rozruch -> Opcje zaawansowane -> "Liczba procesorów", upewnij się, że nie ma znacznika wyboru.
- Usuń wpisy procesora wymienione w Menedżerze urządzeń, a następnie uruchom ponownie i pozwól systemowi Windows na ich ponowne wytyczone / ponowne zainstalowanie.

I zobacz czy bios czyta 8core