Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałem na dniach zamówić monitor 270hz 1080p do strzelania głów, ale jak mam może mieć odczuwalny stutter to poczekam 

Kiedyś miałem już 240hz monitor, ale procki sobie nie radziły dobrze z utrzymaniem fps. Teraz jest szansa że procesory dają radę to jakieś problemy są z oprogramowaniem ...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Adikon napisał(a):

U mnie w sumie już też nie jest tak źle, żeby to przeszkadzało w grze. 

To teraz rób podsumowanie dla potomnych :wariat:. Wierszykiem poproszę :szatanek:

Pa jak mi boostuje teraz 9800x3d przy 54 stopniach :banana:

image.thumb.png.9f0732ff4d7d4f587789c044c9bbc363.png

Edytowane przez boban666
Opublikowano

Problem z biosem się wydaje, szyna fsb skacze do 109. Pytanie czy to tylko odczyt, czy jest tak rzeczywiście że skacze ... 

W cpu-z nie ma takich skoków ? 

Stawiam że anomalia programu po prostu. Przy 109 fsb komp by zamarzł lub zrestartował się 

Opublikowano (edytowane)

Niby przez to instalowałem😉. Szukam rozwiązania dla @boban666ogólnie, bo szkoda, żeby się chłop męczył, a u niego jest zdecydowanie gorzej. 

Może warto spróbować inaczej niż wszyscy i CO dać na +5 np? Sam nie wiem. Jest zbyt dużo postów o AMD i stutteringu, więc szczerze wątpię, żeby to był problem w GPU.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

Mi już ręce opadają. Miesiąc temu miałem 7800x3d, 4070ti super, chciałem sobie zagrać w NFS heat, dropy fps do 30 co chwilę. Nie było żadnej aktualizacji, wrzuciłem procek który stutteruje, kartę która nie daje rady, ustawiłem 1440p 300fps dla testu ramu i jego napięć... Okazuje się, że gra nagle działa dobrze. Nie mam pytań, chyba za stary jestem na pc :E .

IMG20250105224945.jpg

Opublikowano

JA teraz zmusiłem się :d i pograłem trochę w Simrail. Na początku było w miarę OK , były tam jakieś przycięcia , ale związane z doczytywaniem terenu czy innych graczy. Po 45 minutach zaczął się konkretny stutter , dokładnie co 1s przycinało , temperatury były ok , procesor 62 stopnie GPU 65 , dysk nic nie doczytywał.Wyszedłem z gry , uruchomiłem jeszcze raz w tym samym miejscu i już żadnego stutteru nie było

Opublikowano

Panowie, wybaczcie ale po przeczytaniu 15 stron poległem. Mam pytanie/propozycje.

Czy próbowaliście odpalić cmd jako administrator i wpisać sfc /scannow    ? Mnie ta komenda pomogła wielokrotnie przy różnych problemach, od zacinającego netu po kompie, który po nacisnieciu restartuj nie wstawał.

• Upvote 1
Opublikowano

Ogólnie sam już się w tym wszystkim gubię. 7800x3d miałem tak doszlifowany że cisnął max co mógł, wszystko stabilne, 1% low wysokie. Dlatego pierwsze uderzenie jak wrzuciłem 9800x3d nie zrobiło żadnego efektu, bo przy moich testach wydajność była podobna, dopiero po szlifowaniu ramu, itp można powiedzieć że jest wydajniej. Ale chyba na 9800x3d i 4070tis włączałem NFS i się nie dało grać. W NFS ja testuje na szybko ram i jego napięcia, jak się odkręci kurek na 300fps to w 5 sek widać czy ustawienie jest stabilne 

Opublikowano

Ja to odbieram jako problem z pamięcią podręczną przy renderowaniu. Jutro jeszcze spróbuje z cl 30 dać na 32, bo już wiem, że ta latencja w Aida to od niczego nie daje oprócz fajnych wyników do chwalenia się na forum xD

2 minuty temu, Slayer napisał(a):

Panowie, wybaczcie ale po przeczytaniu 15 stron poległem. Mam pytanie/propozycje.

Czy próbowaliście odpalić cmd jako administrator i wpisać sfc /scannow    ? Mnie ta komenda pomogła wielokrotnie przy różnych problemach, od zacinającego netu po kompie, który po nacisnieciu restartuj nie wstawał.

Tak😉

Opublikowano
2 minuty temu, NoviAMG napisał(a):

Ogólnie sam już się w tym wszystkim gubię. 7800x3d miałem tak doszlifowany że cisnął max co mógł, wszystko stabilne, 1% low wysokie. Dlatego pierwsze uderzenie jak wrzuciłem 9800x3d nie zrobiło żadnego efektu, bo przy moich testach wydajność była podobna, dopiero po szlifowaniu ramu, itp można powiedzieć że jest wydajniej. Ale chyba na 9800x3d i 4070tis włączałem NFS i się nie dało grać. W NFS ja testuje na szybko ram i jego napięcia, jak się odkręci kurek na 300fps to w 5 sek widać czy ustawienie jest stabilne 

Czyli ustawienia RAMu?

Opublikowano
Teraz, NoviAMG napisał(a):

Up@ stawiali świeże systemy 

I tak polecam puścić komendę, przecież nic nie szkodzi.

Ostatnio miałem problem u ziomka gdzie mu instalowałem świeżutki windows 10 i potem nie szło sterownikow od gpu zainstalowac bo za kazdym razem gasł ekran i było "no input". Puściłem sfc /scannow i znalazło faktycznie błędy, naprawiło i potem elegancko wszystko się zainstalowało.

Miałem też sytuację gdzie na świeżym systemie mi net czasami dziwnie lagował, puściłem komende i cyk znalazło, naprawiło i problem z głowy.

Daję po prostu poradę z własnych doświadczeń.

Opublikowano

Nie nie, 7800x3d miałem jedno ustawienie rok, nie zmieniałem nic, wszystko zapierniczało ile fabryka dała, i nagle od tak pojawił się problemik w tej grze. Fakt, była aktualizacja, ja obwiniałem. Zmieniłem kartę i nagle bez żadnej aktualizacji gra śmiga