Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Piąty i szósty Scream to było fajne odświeżenie formuły ze współczesnym metakomentarzem - będąc przy tym dobrym slasherem - ale za siódemką nie stoi nikt z odświeżającej ekipy, więc no meh.

Edytowane przez Lypton
Opublikowano
7 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

Oglądając thrillery to nie pamiętam aby uśmiech mi się pojawiał na twarzy :) a może to był uśmiech, który pojawił się jako ulga, kiedy zobaczyłeś napisy końcowe :E

Chodzi o smaczki z poprzednich części jak się pojawiały.

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

Oglądając thrillery to nie pamiętam aby uśmiech mi się pojawiał na twarzy :) a może to był uśmiech, który pojawił się jako ulga, kiedy zobaczyłeś napisy końcowe :E

Seria Scream to slasher, a nie thriller sensu stricte. Slashery rzadko kiedy traktują się na poważnie, a ta franczyza to w ogóle nigdy. 

Edytowane przez Lypton
Opublikowano (edytowane)

Przeca Scream to podręcznikowy slasher i jeden z kanonów gatunku - zamaskowany morderca po kolei morduje bohaterów w brutalny sposób.

Ba, pierwszy Scream odpowiada za odrodzenie slasherów, gdzie nagle napieprzano je w ilościach hurtowych, wracając też do prawie-że-już-martwych od dawna marek, zdegradowanych do roli niskobudżetowych kupsztali, jak Halloween czy Friday the 13th - po sukcesie Krzyku, producenci ładowali w nie kilkukrotnie większe budżety niż wcześniej.

Edytowane przez Lypton
Opublikowano

Zawsze mi się te hasło kojarzyło z hektolitrami krwi, brutalnością i ogólną jatką, jak to właśnie wyglądało w starych Halloweenach czy Piątkach i w Krzyku zostało to znaczenie stonowane w przeciwieństwie do ww. filmów. No to byłem w błędzie, dzięki za naprostowanie.