Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio matka zapytała mnie czy można coś ulepszyć w jej kilkuletnim komputerze. Kupiła gotowca https://www.x-kom.pl/p/540523-desktop-x-kom-ho-200-r3-3200g-8gb-1201tb-w10x.html

z tego co znalazłem siedzi w nim płyta główna  ASUS PRIME A320M-A  i procesor AMD Ryzen 3 3200G. Komputer nie służy do grania, tylko do użytku codziennego. Teraz kwestia tego, czy warto wymienić w nim procesor i z jakim poradzi sobie płyta główna. Czy Ryzen 5 5600G będzie w sam raz czy jest coś lepszego do wyboru?

Opublikowano
2 godziny temu, x0Rysiu0x napisał(a):

matka zapytała mnie czy można coś ulepszyć

Format C:

Ogólnie głupie pytanie sugerujące zaśmiecony system, a może też dysk 120 GB zapchany na maxa gdy ten drugi leży pusty.

Ten komputer jest wystarczający do wszystkiego i nic więcej nie będzie potrzebne latami. Poza Windows 11 - bo warto mieć poprawki. Więc 5600g ma sens by nie trzeba było cudować. Ale i tak trzeba uważać by MS takich zmian nie zakwestionował, nawet update biosu czasem unieważnia licencję czy też włożenie karty wifi na usb (przed zmianami koniecznie licencję należy połączyć z kontem). 8 GB pamięci jest wystarczające, nawet 6 GB ma duży zapas, dopiero 4 GB to padaka (mam taką nieprzyjemność gdy często 3,5-3,9 GB jest zajęte i dysk mieli mimo SSD, bo jest dużo wolniejszy niż RAM).

Opublikowano

Ja bym wrzucił oba dyski i dał jeden m.2 1t lub 2t, 3gen.

Wymienił procesor na ten co kolega @JacekRTX zaproponował. 

Jeżeli jest jedna kość ram to dokupić drugą taką samą. 

Jeżeli masz dwie to kup 2×8 3200mhZ.

Przed postawieniem systemu wyjmij klucz Windowsa. 

Na przykład produckey czy jakimś innym programem.

Sprawdź czy komputer jest przypisany do czyjego konta Microsoft. 

Wchodzisz na konto Microsoft przez przeglądarkę i sprawdzasz czy to urządzenie tam jest zarejestrowane.

Jak jest to po upgrades i nowym systemie podpinasz pod to samo konto.

Powinno przejść bez problemu.

Jak nie kontakt z Microsoft i informujesz o upgrade części oni czasami proszą o scriny zakupów. 

Miałem tak raz ale tylko z płytą główną więc u ciebie nie powinno być problemów. 

Ps. Pamiętaj wyciąganie klucza Windows ma być ostatnią zaczął jaką zrobisz na tym komputerze.

Te programy są przeważnie infekujące komputer.

Niestety Windows sam z siebie nie potrafi podać klucza łatwo. 

Klucz będzie potrzebny w razie jak się instalacja systemu nie przyjmie z powodu nowych podzespołów. 

Pozdrawiam. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.12.2024 o 11:22, x0Rysiu0x napisał(a):

Ostatnio matka zapytała mnie czy można coś ulepszyć w jej kilkuletnim komputerze. Kupiła gotowca https://www.x-kom.pl/p/540523-desktop-x-kom-ho-200-r3-3200g-8gb-1201tb-w10x.html

z tego co znalazłem siedzi w nim płyta główna  ASUS PRIME A320M-A  i procesor AMD Ryzen 3 3200G. Komputer nie służy do grania, tylko do użytku codziennego. Teraz kwestia tego, czy warto wymienić w nim procesor i z jakim poradzi sobie płyta główna. Czy Ryzen 5 5600G będzie w sam raz czy jest coś lepszego do wyboru?

Dołóż 1 kość 8GB RAM 2666mhz, oczyść dysk SSD, tak żeby zostało chociaż 10-20GB wolnego miejsca i nic więcej nie musisz zmieniać w tym kompie. Trzeba pilnować, żeby poniżej tych 10GB wolnego nie spadało. Zmiany procesora, czy zwiększenia pojemności systemowego SSD twoja mama w przeglądaniu stron, poczcie itp nie odczuje, więc to nie ma sensu. 

Edytowane przez xtn