Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

przesiadłem się z ASUS RTX 3060 TI na w/w kartę i powiem szczerze, że jestem załamany. ASUS był oazą ciszy i spokoju, a 4070 to jakieś nieporozumienie. Chyba, że ja nie potrafię tego ogarnąć, ale do sedna.

Karta niezależnie, czy odpalę STALKERA 2, czy SUBNAUTICA, która według producenta wymaga w zalecanych Nvidia GTX 550 Ti z 2GB VRAM,  wchodzi od razu na obroty i wyje, że przez słuchawki słychać.

W tej chwili mam sterowniki wersji 566.36. Można coś z tymi wentylatorami ogarnąć? 

Opublikowano

Możesz ręcznie ustawić krzywa wentylatorów w MSI Afterburner. Gigabyte tak na, że firma woli mieć chłodniejsza kartę niż cichsza. Nie wiem, która masz wersję, niektóre mają dual bios i na wersji silent jest dużo lepiej, ale cieplej. Warto też sprawdzić temperatury, zwłaszcza HS podczas gry.

Opublikowano
19 minut temu, CryptTM napisał(a):

Możesz ręcznie ustawić krzywa wentylatorów w MSI Afterburner. Gigabyte tak na, że firma woli mieć chłodniejsza kartę niż cichsza. Nie wiem, która masz wersję, niektóre mają dual bios i na wersji silent jest dużo lepiej, ale cieplej. Warto też sprawdzić temperatury, zwłaszcza HS podczas gry.

mam dual bios, można go przełączyć w trakcie pracy, czy tylko na wyłączonym komputerze ?

Wersja karty GV-N407TSWF3MAX OC-16GD

Opublikowano (edytowane)

Przełączanie biosu tylko na wyłączonym sprzęcie. Przy włączonym możesz uszkodzić kartę.

Edit: jeśli dalej będzie dla Ciebie za głośno, to zostaje wtedy ręczne ustawianie krzywej wentylatorów w MSI Afterburner. Swoją drogą karty z serii Windforce są nieco głośniejsze, niż np. Gaming OC, ale patrząc na budowę radiatora, to powinieneś to spokojnie ogarnąć jednym bądź oboma w/w sposobami.

Edytowane przez CryptTM
Opublikowano

Sprawdź sobie temperatury hot spotu w gpu-z czy hwmonitor, może masz za gorąco na hs i stąd takie zachowanie wentylatorów. Jeśli by tak było, to pytanie - karta nowa / używana / ile ją masz?

U mnie po 6mc pasta na karcie wyschła i dosłownie wczoraj wymianiałem ją na PTMa, co dość znacznie zmniejszyło temperatury i wyciszyło kartę w tym przedziale "użytkowym".

Opublikowano

Temperatury są bardzo dobre, 30% obrotów wentylatorów również. Wychodzi na to, że masz bardzo głośną sztukę, jeśli twierdzisz, że dalej jest głośno. Kiedyś miałem Windforce, ale 4070S i poleciała na zwrot, bo była głośna i do tego ciepła :E  U Ciebie jest OK. Zatem - ustaw własną krzywą w MSI i korzystaj z karty lub ja odeślij (jeśli można jeszcze) i wymień na inny model / producenta.

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Przecież chłopak napisał, że miał wcześniej Asusa i była cisza.

Każdy, kto miał Gigabyte wie o co chodzi ;)

Windforce jest chyba najniżej pozycjonowany w segmencie i nie ma się co łudzić, ale nawet po ustawieniu najniższych obrotów w afterburnerze one dalej będą głośne. Po prostu minimanlna wartość jest ustawiona prewencyjnie dość wysoko 

Opublikowano

Nie o to chodzi. Zostaw włączony program w tle, odpal jakąś gre, pograj chwilę i dopiero wtedy wrzuć takie screen. Z tego powyżej wynika, że np. wentylatory się nawet nie załączyły. Ewentualnie możesz ściągnąć jakiegoś Furmarka --> TU <-- zapodać test na 10 min i wtedy wrzucić to, co będzie. A będzie bardzo gorąco...