Skocz do zawartości

Ryzen 7 7700X czy jednak Ryzen 5 9600X?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Chciałbym według was warto dopłacić do Ryzena 7 7700X? Jestem na etapie komponowania komputera dla kolegi i mam dylemat czy brać tańszego, ale nowszego Ryzena 5 9600X czy droższego Ryzena 7 7700X?

Bo jak patrzę na testach to te procesory są prawie na równi (jeden przeważa w jednej grze, a drugi w innej).

Przyszły komputer ma być używany głównie w grach typu CS, Valorant i Fortnite.

Z góry dziękuję za pomoc!

Opublikowano
15 godzin temu, kalderon napisał(a):

Warto wziąć Ryzena 7700 za ~1000zł. Tańszy od obu, chłodny i wydajny.

Nad zwykłym Ryzenem 7 7700 też myślałem. I też mam dylemat czy te X w nazwie wiele zmienia?

Opublikowano

Mam ten procesor i miałem na początku fere 5. Czy schłodzi? jasne. Dla mnie osobiście kultura pracy była słaba więc sprzedałem fere po paru dniach. 7700 z limitami producenta dochodzi do 90W max poboru energii, to tak informacyjnie bo uważam, że te 65W jest dość mylące. Musiałem też ogarnąć krzywą cpu fan bo niestety ryzeny mają nagłe skoki i dobrze ustawić krzywą + opcje żeby wiatrak się rozkręcał z opóźnieniem np 5 sekund.

Opublikowano

Freezer 36 będzie lepszy od fery i za razem cichszy bo zwyczajnie arctici p12 przed / za przeszkodą pracują znacznie przyjemniej dla ucha niż fluctus, co do poboru mocy to to pudełkowe 65W można między bajki włożyć, liczy się to ile procek ma PPT wspomniany ryzen 7700 ma na stock 88 czyli maksymalnie bez grzebania weźmie 88W.

• Like 1
Opublikowano
54 minuty temu, Dirian napisał(a):

Fera 5 / Freezer 36 - chłodzenia za ~ 130 zł.

nie mozna ich stawiać na równi, bo jednak freezer jest wydajniejszy, bliżej mu do fortisa

co chwila na amazonie za 80zł, do tego cichszy, szczególnie wersja ARGB za 100

za 140zł to warto się pokusić o thermalright peerless assassin, co chwial na amzonie albo ali, temu już bliżej do gelid phantom, przy tym zdecydowanie cichszy

• Upvote 1
Opublikowano

@Piotreg702 Akurat wymieniłeś 3 tytuły, które są bardziej procesorowe.

Tak jak kolega @miro pisał, aż się prosi o 7600X3D. Sam gram w CS2 i tutaj dobry procek błyszczy, a dodatkowy cache X3D robi sporą robotę.
Niestety jak chcesz kupić tego procka ze sklepu w PL to drożej on wyniesie bo ok 1500zł:
https://www.krsystem.pl/amd_am5_ryzen_5_7600x3d_tray_41ghz_max_boost_47ghz_6xcore_65w-item-76908.html

A pamiętam jeszcze jak dało się kupić 7800X3D za ~1400zł... teraz 2500-3000zł. No kogoś chyba cycki szczypią. 9800X3D były po 2400zł na premierę, teraz 3200-3500zł.
Jeszcze brakuje nam jakiegoś sztucznego kryzysu i braku dostępności :) "3 fala krypto atakuje procesory" :D

Opublikowano
7 godzin temu, Slayer napisał(a):

7700 z limitami producenta dochodzi do 90W max poboru energii, to tak informacyjnie bo uważam, że te 65W jest dość mylące

65W to jest TDP czyli thermal design power, nikt nie twierdzi że to faktyczne zużycie prądu. 88W to i tak dużo lepiej niż u Intela gdzie procki "65W" z wyższych półek potrafią ciągnąć 220W.

• Upvote 1
Opublikowano

Nie mówię, że dużo żrą, po prostu informacja o 65W może mylić niektórych a potem zdziwieni dlaczego 88W.

A i jak chodzi o prądożerność to pod obciążeniem spoko ale jednak jak chodzi o pobór w idle to ADM jest daleko za Intelem. Kolejna informacja, o której nie każdy wie :E 

Opublikowano

Najlepiej pod względem opłacalności wydajność / cena wychodzi 7600. Dziś 7600 jest wystarczający, jednak moim zdaniem w przyszłości, tej nawet niezbyt odległej dodatkowe rdzenie będą baardzo mile widziane, tak więc wziąłbym 7700 (bez X). Wersja bez X to ciche chłodzenie powietrzem, 7700x to wydajność niemal identyczna jak 7700 (bez x), ale za to dwukrotnie więcej ciepła do odprowadzenia, co za tym idzie, droższe chłodzenie, hałas, zużycie energii, większy koszt zasilacza.

Opublikowano

@Kartofel Sam rozważałem 7500F vs 7700 (różnica 150-200zł) ale w końcu wziąłem 7500F. 7500F mi wystarcza ale teraz myślę, że dołożyłbym. Chociaż znowu był czas gdy nowe 7800X3D chodziły po ~1400zł, a używki ~1200zł. Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.