Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Przychodzę z pytaniem czy jest sens zastanowić się nad zmiana RTX 3080 na NP RTX 5070TI po ich premierze czy może póki co nie ma sensu przy obecnym setupie taka zmiana nie będzie miała sensu Grywam w gry Typu AAA oraz inne Survivale/multi w 1440p/4k i czasami w 3080 brakuje mocy Dlatego też sie zastanawiam nad sprzedażą i zakupem czegoś nowszego Ale czy wzrost wydajności waszym zdaniem bedzie znaczy czy też minimalny Czy może poczekać na wersje SUPER o ile takie będą. Chce aby  Karta chodziła pod setupem obecnego RTX i nic nie chciał bym zmieniać poza tym Aktualnie:

Procesor Ryzen 7950X3D
Chłodzenie Navis F360
Płyta Gigabite b650e Aorus Elite X AX Ice
RAM 32 GB 6000 Mhz DDR5 (Lextar Ares)
Dyski Samsung 990 Evo Plus 2 TB Oraz WD Black SN850X 1 TB
Zasilacz Corsair RM850x ATX 3.1
Grafika MSI RTX 3080 Gaming X Trio 10GB (jeden z pierwszych wypustów po premierze) 

Opublikowano

Jak grasz duzo i w najnowsze gry, to wiadomo ze sie oplaca. Nawet przy 4070Ti Super by bylo lepiej, no ale w tej samej kasie dostaniesz jeszcze nowsza z boostem w RT (pomijam MFG, ale tez bedzie). O ile nie dales za 3080 8-10k w boomie koparkowym, to nawet sensownie idzie jeszcze 3080 odsprzedac po takim czasie. Ja zostaje jeszcze na 3080, bo mam fajna EVGA z blokiem FC i backlog gier na kolejne 2-3 lata do grania gdzie to GPU wyrobi, nic nowego nie ruszam do RTX60x0 :E

Opublikowano

Karte kupiłem ze sklepu niestety czekałem na nią mega długo  bo ok 3 mieś zamowiona w dniu premiery kupiona w tamtym czasie za 3,830 zł dokładnie poczekam na testy w takim razie ew. Może radeon zaprezentuje coś ciekawego Dziękuje bardzo za odp 

Opublikowano
7 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

Najlepiej czekaj na moduł pamięci 3GB zamiast 2GB... Pewnie za pół roku będą refreshy z 1/3 Vramu więcej. 

Ty to z matematyki noga to może i z logiką na bakier. Jak rośnie ci pojemność z 2 na 3 to nie jest to 1/3...

Kartę się wymienia jak już na obecnej nie możesz wysiedzieć lub zbierasz się pod konkretny tytuł, jak nie jest to wymiana całej skrzynki z jakiegoś powodu.

To jest cholernie drogie hobby.

Opublikowano
4 godziny temu, areczek1987 napisał(a):

Ty to z matematyki noga to może i z logiką na bakier. Jak rośnie ci pojemność z 2 na 3 to nie jest to 1/3...

Zależy jak się patrzy, ale rzeczywiście powinienem powiedzieć "o 1/3 Vramu więcej lub z 50% Vramu więcej".

Często ostatnio porównuje karty w stosunku do wydajniejszej, a nie słabszej, a wtedy słabsza ma 2/3, a nowsza o 1/3 więcej.

Ale co się będę tłumaczył, było po 1:00 w nocy :E

Opublikowano
W dniu 9.01.2025 o 22:26, Kerio napisał(a):

Karte kupiłem ze sklepu niestety czekałem na nią mega długo  bo ok 3 mieś zamowiona w dniu premiery kupiona w tamtym czasie za 3,830 zł dokładnie poczekam na testy w takim razie ew. Może radeon zaprezentuje coś ciekawego Dziękuje bardzo za odp 

Póki co mi wszystko na moim SuprimX chodzi i to całkiem nieźle, więc ja przy swojej jeszcze ten rok chyba zostanę. No chyba, że jakimś cudem ceny 5070ti będą jednak relatywnie rozsądne - ale raczej wątpię. Tak czy siak, czekaj na wyniki testów i porównań. Narazie nie ma co kopii kruszyć.