Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Generalnie miałem w planach zakup całego nowego komputera, ale przez dłuższy czas nie będę w stanie sobie na to pozwolić i muszę zdecydować się na upgrade samej karty graficznej, bo aktualna przez swoją strukturę nie wyrabia z chłodzeniem - egzemplarz, który posiadam został wyprodukowany/wydany przez Zotac (tak pokazują różne programy z informacją o sprzęcie), ale w internecie dosłownie go nie ma, więc jeśli chcecie wiedzieć, co mam na myśli przez "swoją strukturę", wyszukajcie ASUS Turbo RTX 2060.

Mój komputer na chwilę obecną:
GPU: NVIDIA GeForce RTX 2060
CPU: Intel Core i7-8700 3.20 GHz
RAM: 32GB Corsair VENGEANCE DDR4 3200MHz
Płyta główna: ASUS TUF Z370-PLUS GAMING II
Zasilacz: Corsair RM850x 850W
Obudowa: COOLERMASTER MASTERBOX LITE 5

Rozważam zakup RTX 3060, może 3070 i tu pojawia się moje pytanie do Was: Czy przy takim procesorze którekolwiek z serii 30 ma sens? Komputer jest używany głównie do grania w 1080p.

Opublikowano
17 minut temu, JacekRTX napisał(a):

Odpuściłbym sobie RTX 3xxx. Kup nowego RTX 4060 :)

Hmm. A to nie byłoby już za dużo dla takiego procesora? Pytam, bo niezbyt się znam na kompatybilności, a widziałem w internecie, że ludzie odradzali takie połączenie, a chciałbym uniknąć sytuacji, gdzie wydam sporą ilość pieniędzy na GPU i komputer będzie niestabilnie działać, albo tym razem CPU będzie łapało duże temperatury.

Opublikowano

Okej, to jeszcze się upewnię, żeby rozwiać wszelkie moje wątpliwości.

1. Czyli z moim aktualnym komputerem, mogę kupić RTX 4060 i nie będę odczuwał jakiejś niestabilności w wydajności, procesor jak i cały komputer nie będzie odmawiał posłuszeństwa, w tym CPU nie będzie łapało temperatur przez mocniejszą kartę, które powinny mnie niepokoić? 

2. Fakt, że 4060 jest na PCIe 4.0 nie przeszkadza w tym, że moja płyta główna obsługuje 3.0? Czytałem, że karty 4.0 są kompatybilne wstecz z 3.0 kosztem tam jakiegoś małego procenta w wydajności, ale wolę się upewnić.

3. 4060 da mi potencjalnie większą wydajność niż 3060, nawet z i7-8700?

Kupowałbym ten egzemplarz (mieszkam w UK, stąd cena w funtach): 
https://www.scan.co.uk/products/asus-nvidia-geforce-rtx-4060-dual-evo-oc-8gb-gddr6-ray-tracing-graphics-card-3072-core-2535mhz-boost

Opublikowano

1. Nie, nie będziesz.

2. Nie, nie przeszkadza, różnica w wydajności jest 1-2%, sam miałem 4060Ti na PCI-E3.0 i nie miałem z tym najmniejszych problemów (B450).

3. Tak, mimo, że ma 8GB VRAM, ale ma coś, czego 3xxx niema - czyli FG. Oczywiście piszemy o FHD.

Ale jakbyś chciał zaszaleć, to tu masz naprawdę dobrą ofertę na kartę, która aż się prosi, żeby kupić:

https://allegrolokalnie.pl/oferta/msi-rtx-4070-ventus-3x

I wcale nie przejmowałbym się procesorem, tylko ją wsadził i cieszył się mocną kartą. Platforme zmienisz za jakiś czas i karta jeszcze dostanie "mocy".

• Upvote 2
Opublikowano

Okej, to w takim razie już wszystko wiem, wielkie dzięki wszystkim za info.

Godzinę temu, CryptTM napisał(a):

Ale jakbyś chciał zaszaleć, to tu masz naprawdę dobrą ofertę na kartę, która aż się prosi, żeby kupić:

https://allegrolokalnie.pl/oferta/msi-rtx-4070-ventus-3x

Niestety mój budżet mi nie pozwala na 4070, więc będę musiał pójść w 4060, ale doceniam polecenie!

• Upvote 1
Opublikowano

Od biedy można szukać rtx3060ti z GDDR6X, bo tylko świeże sztuki miał nowsze kości pamięci niż GDDR6 lub szukać szczęścia z rtx3070 od pierwszego właściciela, ale to zajmie trochę czasu... Ogólnie w 1080 dużych braków nie odczujesz, szczególnie przy 60fps i tym procesorze.
Poprzednie RTXy dostaną nowy model DLSS, który wchodzi wraz z rtx5xxx, poza FG. Gry ze starym DLSS można modować do najnowszego podmianą jednego pliku, gdy z FSR można tak robić dopiero od FSR 3.0, który i tak jest w niewielu grach.
RTX3070 to taki ~rtx2080ti z mniejszym Vram, a rtx4060 jest blisko ~rtx2070super.

Jeśli twoja turbina rtx2060 ma wtyczkę na prawym boku, zamiast od frontu / góry to mogę odkupić za grosze. Choć w sumie nie ważne, bo musiałby to być na prawdę grosze, bo turbina gtx275 przypomniała mi się :E