hubio 142 Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia (edytowane) Dzień Dobry. W tym roku przez zupełny przypadek czyli promocję CIV7, która ma przypominać nieco Humakind postanowiłem kupić tą grę. Wydałem w promce na Humankind ok 13zł co było najlepszą inwestycją od lat Moim zdaniem gra bardzo nie doceniana. Być może przez wielkie oczekiwania lub wiele bugów na początku. Ja się z nią zetknąłem po 2 latach od premiery i oceniam wraz z wszystkimi DLC i patchami. MINUSY: - mechaniki gry są bardziej skomplikowane niż w CIV6 - działanie szpiegów może być czasami problematyczne - brak czegoś takiego jak HALL OF FAME. Nie ma wyraźnej pochwały za wygraną. Nawet 3 miejsce jest chwalone - polityczna poprawność PLUSY: - przepiękna, szczegółowa grafika - najlepsze bitwy turowe jakie widziałem - nie są za bardzo żmudne i nudne jak w Planetfall i po prostu są... w przeciwieństwie do civek - w bitwach ma znaczenie położenie terenu, oczywiście i atrybuty jednostek - ogromna ilość możliwych taktyk i cywilizacji - warstwa fabularna - mamuty MOJA STRATEGIA (WYGRANA NA LUDZKOŚCI): Już w neolicie, a na pewno starożytności spamuję ilością terytoriów. Staram się za wszelką cenę wybrać Rzymian, których dziedziczone cechy przydają się w przyszłości. Ale i kiedy mamy silnego przeciwnika, a zawsze mamy nasze rzymskie legiony zrobią porządek Generalnie w grze właściwie chyba trzeba (tzn. ja nie umiem inaczej) pokonać wojskowo najgroźniejszego przeciwnika i właściwie cały czas toczyć jakieś wojny... Na szczęście produkcja jednostek idzie szybko. Mnie idzie szybo... bo w swojej strategii celują w cywilizacje przemysłowe. To dla mnie podstawa do sukcesu. Ale np. jak w ostatniej rozgrywce na poziomie "ludzkość" we współczesności Ai mnie prześcigało w nauce wybrałem Szwedów i wygrałem wysyłając misję na marsa. Co jeszcze? Wyłączam w warunkach zwycięstwa zdobycie wszystkich technologii bo tu Ai zawsze mi wygrywało. Resztę zostawiam bez zmian. Wybieram mapę dużą i zmniejszam ilość przeciwników do 6. Do tego jak na samym początku, już w neolicie mam jakiś słaby punkt startowy generuję mapkę jeszcze raz. Na wysokich poziomach Ai ma naprawdę dużą przewagę, ale idzie ją pokonać... PODSUMOWANIE: Podsumowując - nigdy nie sądziłem jako stary civkowicz (gram od samego początku, jeszcze od jedynki na Amidze), że jakaś inna gra tak mnie zauroczy. A tak się stało. Obecnie nawet już nie mam ochoty sięgać do civ6 w którą grałem bardzo, bardzo dużo. Nawet sobie odpaliłem ją niedawno i jednak to nie to i wróciłem do Humankid... Dodam jeszcze, że Amplitude uwolniło się od SEGI co moim zdaniem wyjdzie tej grze jeszcze lepiej. Obecnie Humankind zbiera na steam opinie pozytywne i bardzo pozytywne. Posta piszę po wygranej wczoraj na najwyższym poziomie czyli "Ludzkość". Grę mocno POLECAM Edytowane 9 Stycznia przez hubio 1
Stjepan 731 Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia Grałem, nie weszło jak Civka, coś mnie w tej grze odrzucało.
hubio 142 Opublikowano 9 Stycznia Autor Opublikowano 9 Stycznia @Stjepan u mnie początki też były trudne Jak wszedłem na wyższe poziomy trudności myślałem, że sobie odpuszczę... Polecam grać od 2 poziomu od najłatwiejszych i stopniowo poznawać grę i zwiększać poziom trudności. Ja "ludzkość" odpaliłem dopiero po pół roku intensywnego grania. Gra dała mi naprawdę mega frajdę od dekady. Bo civka wiadomo, że jest genialna, szczególnie 6 zupełnie inna od wcześniejszych, ale zagrałem tam już setki godzin i znałem na wylot. A w Humankind uwielbiam bitwy. Czy to w erze starożytnej rzymskimi legionami czy we współczesności tocząc wielkie bitwy morskie ze wsparciem lotnictwa...
Keller 146 Opublikowano 9 Stycznia Opublikowano 9 Stycznia Zbyt się w takich grach męczę intelektualnie ostatnimi czasy...
Rekomendowane odpowiedzi