Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dodaję ten wątek choć to chyba jeszcze nie jego czas i nie będzie na razie zbyt popularny. Uświadamiam sobie jednak, że zapewne zbliża się ten wiek i czas, kiedy w końcu zacznę na coś chorować. Obserwując kierunki zmian w naszym systemie ochrony zdrowia nieco się o siebie z przyszłości martwię. Na razie może nie jest bardzo źle, ale nie zamierzamy w kierunku podwyższenia standardów, a bardziej w kierunku ich obniżenia. Może poza onkologią, gdzie w miarę trzymamy jakieś europejskie standardy. Ale taka szeroko rozumiana obsługa medyczna to naprawdę słabo. I co mnie martwi, ma być gorzej.

Opublikowano

Jakość jakością... z dostępnością też jest coraz gorzej. Jeszcze jakieś 5-10 lat temu korzystając z prywatnych abonamentów można było wiele badań załatwić od ręki. Aktualnie mam wrażenie, że tyle ludzi pouciekało do prywaciarzy, że nie nieraz niektóre tematy można na NFZ szybciej ogarnąć. Chyba tylko pakiet z PZU ma jeszcze jakiś sens jeżeli ktoś jest rzeczywiście schorowany i nie ma czasu czekać w kolejkach, cała reszta luxmedów czy innych medicoverów jest coraz bardziej daremna z każdym dniem.

Opublikowano

Nowy, wyewoluowany system opieki zdrowotnej będzie wymagał dużo wyższego niż obecnie finansowania. Zwłaszcza na początkowym, reformatorskim etapie. To jest punkt wyjścia. A teraz można zacząć dyskutować jak to zrobić z uwzględnieniem kto się na te większe obciążenia zgodzi.

Opublikowano
W dniu 15.01.2025 o 22:28, Klakier1984 napisał(a):

Chyba tylko pakiet z PZU ma jeszcze jakiś sens

Jeżeli w innych jest gorzej, to pozdro.

O ile do ortopedy idzie jeszcze w miarę szybko się dostać, tak do okulisty...

Najbardziej mnie rozwaliła próba zapisania się na zabiegi rehabilitacyjne. Każdy zabieg to oddzielny termin, nie tak jak na NFZ że masz 2 tygodniowy pakiet i jedziesz każdego dnia na tą samą godzinę i lecisz ze wszystkim zabiegami. Nie, to by było zbyt proste, więc najpierw stoisz przy okienku godzinę, żeby te wszystkie zalecone zabiegi poumawiać, potem jeszcze za to płacisz (mam jakiś jeden z podstawowych pakietów), to potem jeszcze kombinuj jak to zgrać z pracą.

Opublikowano

Większość z nas będzie miała problem, dzisiaj pewnie wcale nie jest tak źle. Kiedy cały bum dzieci z lat 80-tych XXw. dociągnie do sześćdziesiątki i zacznie mocniej wymagać opieki zdrowotnej zrobi się jeszcze gorzej.