Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w tytule, zakupię wentylatory do MSI RTX 3070 Suprim. Mam problem z tym pierwszym wentylatorem od śledzia czyli z tego co kojarzę muszę zakupić dwa skrajne  (połączone wentylatory):

Przykładowe wentylatory

Mógłbym opchnąć tego RTX-a i kupić coś taniego (4070?) ale przy moim obecnym konfigu (5600/32GB 4K CL14/Eizo 1080p 60Hz) nie ma to chyba sensu. Karta raczej zostaje ze mną dożywotnio. Jeżeli ktoś ma takie wentylatory na zbyciu to proszę o kontakt. Jeśli nie dostanę tego tutaj to zostaje chyba Ali ale mam spore wątpliwości czy to przyjdzie w jednym kawałku. Jestem już zmęczony ciągłym ściąganiem szyby obudowy i dociskaniem tego wentylatora paluchem, żeby przestał terkotać.

Opublikowano (edytowane)

Czasem pomaga dogięcie wentylatora w odpowiednią stroną. Nauczył mnie to SilentiumPC gdy zgłaszałem reklamację terkoczącego wentylatora... faktycznie czasem pomaga. Ostatnio terkotał mi NZXT, przy włączonym komputerze zatrzymujesz wentyl, doginasz i sprawdzasz... jak nie w jedną to w drugą stronę. Z wentylami od karty delikatnie! 8:E

Edytowane przez Iri
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wentylatory przyszły nawet w tzw.  jednym kawałku. Zamówiłem komplet czyli 3 sztuki ale na razie ich nie montuję ponieważ karta nie terkocze od ostatniego dociśnięcia wentylatora. Jeśli problem powróci (a to raczej kwestia czasu) to biorę się od razu za wymianę.

Opublikowano

Wymieniłem te nieszczęsne wentylatory (2 pierwsze od śledzia). Jeśli chodzi o wentylator numer 3 to okazało się, że jego kabel zasilający jest nieco za krótki (1 cm więcej załatwiłby sprawę) więc pozostawiłem ten oryginalny z Suprima. Wentylatory różnią się od tych oryginalnych naklejką (smok z Ali jest "płaski", smok z MSI "wypukły"). Karta ma u mnie dożywocie więc w sumie mam to wiecie gdzie:D. Miałem zainstalowane tylko Forza Horizon 5 oraz najnowszy Dragon Age. Odpalałem te gry i wentylatory się nie kręciły co mnie nieco zmartwiło. Okazało się jednak, że mam locka na 60Hz (stary monitor 1080p/60). Wyłączenie synchronizacji rozwiązało ten problem. Wentylatory się kręcą, nic nie terkocze. Na ten moment uważam sprawę za załatwioną.

• Like 1
  • Upvote 1