Skocz do zawartości

Co w obudowie grzeje?  

112 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co w obudowie grzeje?

• AMD
      49
    • INTEL
      52
    • AMDiINTEL
      11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, tomcug napisał(a):

Znacznie? Dla gracza 13. czy 14. generacja jest równie dobra jak AMD albo i lepsza (oczywiście poza 9800X3D). W programach Raptor też jest mocny, podobnie jak Arrow Lake. Fakt, Arrow w grach odstaje, ale też nie jest to przepaść na dobrą sprawę. AMD jest szybsze, ale nie jest to znaczna przewaga jak sugerujesz :)

W ogólnym rozrachunku pod gaming na podium raczej nie ma miejsca dla Intela: 9950X3D, 9800X3D, 7800X3D
Budowanie nowego PCta na LGA 1700 ma dla mnie tyle sensu co robienie tego na AM4.
Oczywiście skupiamy się na rozrywce. Jeżeli ktoś używa softu, który lepiej działa na Arrow Lake, to jest dla mnie solidny argument za intelem i LGA 1851, chociaż z tego co czytałem to ma nie obsługiwać 16th gen (Nova Lake). 
Czyżby LGA 1851 był kolejnym LGA 1156?

Opublikowano

Refresh chyba nadchodzi ale nie są to inne architektury tylko mały bump w zegarkach i może coś z ai ruszą. Więc bez psoczenia. Zdziwiony będę jak wypuszczą nowy chipset... Na 1700 za to wychodzi barletlake chyba w tym samym czasie ale to dalej raptor cove tyle że na innej matrycy. Pytanie co tym próbują wskórać...

Opublikowano
Godzinę temu, sideband napisał(a):

Na 1151 też była jedna generacja. By wsadzić Broadwellowy wynalazek i tak trzeba było zmieniać płytę. ARL to nie udany pachruść to nie dziwne, że Intel szybko odcina się od tej platformy 

Miałem płytę AM4 na chipsecie B450 na którą przekrojowo szły ryzeny 1xxx/2xxx/3xxx/4xxx/5xxx czyli od pierwszych do nawet 5700X3D/5800X3D.
Dla mnie potwarzą jest gdy Intel regularnie wypuszcza podstawki na 2 gen (czasem 1,5 gen), no ale na 1 gen to już całkiem padaka właśnie jak przy LGA 1156.
Tymczasem wsparcie AM5 do 2027+

Mówcie co chcecie ale teraz iść w intela to naprawdę niewiele jest sensownych podstaw.
Rozumiem argumenty specjalistycznego softu lub zakupu w okazyjnej cenie, jednak nic innego do mnie nie trafia zbytnio...

Opublikowano

No z perspektywy gracza to tyle możesz sobie popisać... Amd nadrobiło i nowe przetasowanie dopiero przy nova lake. Quicksync i hybrydowa budowa (nawet stawiają gdzieniegdzie na samo ecore) robi niektórym robotę. Patrzysz przez perspektywę cache a on pewnie urośnie jak i wymagania wobec niego. Kupujesz i tak pakiet który ci coś w pewnym zakresie daje to i owo a po amortyzacji wychodzi jak abonament. 8k mem na nowszym chipsecie pod am5 też nie jest dla picu w dłuższej perspektywie tak sądzę. Im wyższe wymagania tym rachunek też rośnie. Panta rhei dawkowane.

Opublikowano (edytowane)

W intela jest sens iść na tu i teraz we wąskim zastosowaniu. Sam czasem myślę o złożeniu zestawu na nim, bo to najtańszy sposób na PCIE 4.0, grafikę w procesorze z kodekami oraz rozsądnym poborem przy dobrej wydajności (44w i5 12400) i PCIE x16 (zamiast x8 w 8400f). Na dodatek ich tanie płyty często mają mniej niż 244x244mm w mATX, gdzie takie 193mmx220mm potrafi wejść do niektórych obudów ITX... No i ten box chyba radzi sobie lepiej przy słabym obciążeniu, od aluminiowego wraith stealth.

Ale jeśli ktoś miałby kupić nowy procesor to nie widzę zbytnio sensu... Sam mam w komputerze rodziny i5 8500 i daje sobie radę. Może kiedyś go przejmę na przeczekanie  do NAS, bo tamta generacja miała dobry pobór w spoczynku... Ale specjalnie kupować nie ma sensu, skoro ryzen 5500 spada już do ~150-200 zł za używane i łatwo go schłodzić chłodzeniem od AM2 na clipsy :E 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

@areczek1987 Tak jak pisałem - do gier/rozrywki AMD. Do zastosowań profesjonalnych/programów itd. już zależy od konkretnego softu. 
Nie zrozum mnie źle, jako grafik przez lata w robocie miałem tylko intele, bo one były w tym konkretnym zakresie najlepsze.

Jednak patrząc po forum, to większość ludzi kupuje i dzieli się doświadczeniami sprzętu do rozrywki, dlatego popatrzeć po sygnaturach wyjadaczy z laba/ithardware królują procki czerwonych, a w dziale intela mało się dzieje.

Wszystko jest dla ludzi. Najlepiej świadomych co wiedzą czego chcą i potrzebują.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Miałem płytę AM4 na chipsecie B450 na którą przekrojowo szły ryzeny 1xxx/2xxx/3xxx/4xxx/5xxx czyli od pierwszych do nawet 5700X3D/5800X3D.

To ogólnie była jedyna podstawka na której stosunkowo często zmieniałem cpu...1700, 3600, 5600x (pomijam tu kompy synów, bo tam też były inne cpu na am4). Z lga 1700 wyszło tak, że lepiej było popchnąć wszystko z 12600kf i wrzucić am5...zobaczymy co będzie z am5, zen 5/ x3d pomijam, pewnie uderzę w zen6 x3d, no chyba że będzie jak z lga 1700, że po prostu inna podstawka będzie sensowniejsza na dzień upgrade i się okaże, że na am5 przesiedzę na 1 cpu.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

@Krzysiak A ja zrobiłem przesiadkę z AM4 na AM5. R5 2600 -> R7 5800X -> R5 7500F -> R7 9800X3D
W AM5 jak widać z sygny, wleciała płyta za 500zł, którą sobie chwalę (chociaż raz miałem jej dosyć xD) i jestem future proof.
Ja nie lubię zmieniać płyt, wkurwia mnie to jak ubieranie choinki - niby fajny efekt jak już wszystko gotowe ale co się człowiek zmęczy przy rozplątywaniu światełek, to jego ;) 

Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Dla mnie potwarzą jest gdy Intel regularnie wypuszcza podstawki na 2 gen (czasem 1,5 gen), no ale na 1 gen to już całkiem padaka właśnie jak przy LGA 1156.
Tymczasem wsparcie AM5 do 2027+

Mówcie co chcecie ale teraz iść w intela to naprawdę niewiele jest sensownych podstaw.
Rozumiem argumenty specjalistycznego softu lub zakupu w okazyjnej cenie, jednak nic innego do mnie nie trafia zbytnio...

Jak ktoś składa z używek 1700 da złożyć wydajna platformę za małe pieniądze. Jak się dobrze zakrecisz złożysz 13900K + Z690 za 1550zł. Dobra platforma do gier i nie tylko. Bez znaczenia, że to martwa platforma.

Opublikowano
2 minuty temu, sideband napisał(a):

Jak ktoś składa z używek 1700 da złożyć wydajna platformę za małe pieniądze. Jak się dobrze zakrecisz złożysz 13900K + Z690 za 1550zł. Dobra platforma do gier i nie tylko. Bez znaczenia, że to martwa platforma.

Równie dobrze można złożyć coś na AM5 pokroju 5800X3D/5700X3D + mobo.
Może jestem dziwny ale za ~1550zł wolałbym 9700X + B650 HDV nówka funkiel ze sklepu.
Skoro można mieć w podobnej kasie coś nowego i przyszłosciowego, a z drugiej strony martwy intel, to wybór jest dla mnie oczywisty.

• Upvote 1
Opublikowano

@areczek1987 Nie ma to jak wybiórczy slide-war. "Znajdźcie mi hardware to ja znajdę do niego slajd" xD 
Nie trzeba być Einsteinem aby wiedzieć, że na jednym sofcie wygrywa intel, na innym AMD. Do grafiki wybierałem intela, znajomi do obróbki dźwięku też bo tam AMD się nie liczy.
Tylko co z tego.

99% ludu z tego forum kupuje sprzęt do FUNu, więc dlatego najczęściej AMD.

Opublikowano

Każdy kupuje według własnego widzimisię. Jakie kupi takie będzie miał:E

Ostatnie rzecz na którą patrzę czy jest nowe i czy ma gwarancję przy skromnym budżecie. Jak ktoś traktuje sprzęt z głową to gwarancja mu nie potrzebna.

Opublikowano

@sideband Tu się nie zgodzę. Raz, że 1550zł to nie jest taki skromny budżet, bo jednak da się z tego parę ciekawych kombinacji cpu+mobo złożyć (czy to używane/nowe itd.).
A gwarancja to jest dobra rzecz, szczególnie w przypadku GPU/MOBO. Tak jak wspomniałem.... ja za tą kasę wziąłbym nowego 9700X + B650 HDV.
@Phoenix. Ty byś zrobił podobnie czy wziąłbyś używki 13900K + Z690? xD 

Opublikowano

@Lameismyname mi tu nie pasuje że nazywasz coś martwym nie wiedząc ile jeszcze sam przesiedzisz na tej płycie lub cpu zakładając że tylko jednym będziesz obracać... intel nie jest dla wszystkich martwy i nie zrobił wszędzie kroku wstecz. Dużo ponad to że możesz na jednej podstawce jednym z rzeczy obracać nie zyskujesz bo w praktyce wszyscy raczej są równie mądzi. Nie doradzaj w ciemno cholara wie komu i nie generalizuj. Dużo nowych gierek siedzi aż tak na cpu nie pozwalając ci docisnąć gpu? Jaki fps jest na nich? 

https://ithardware.pl/testyirecenzje/test_nowych_procesorow_amd_intel_w_starszych_grach-42990.html

Opublikowano
12 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Ty byś zrobił podobnie czy wziąłbyś używki 13900K + Z690?

Nie bede tu zadnym wyznacznikiem bo ja uzywanego sprzetu nie kupuje oraz nie kupuje staroci. Zawsze staram sie brac to co jest najnowsze na biezacym rynku.  

Miałem 8th/10th/11th/12th intela, 9th skipnalem. Teraz troszke AMD, pobawilby sie czlowiek intelem ale to trzeba czekac do Nova Lake, a poki co AMD do gierek jest na szczycie.

• Upvote 1
Opublikowano

@areczek1987on nazywa martwymi podstawki, które choćby na nie coś weszło (arrow refr czy barlett) już i tak raczej nie powalczą z obecnym topem am5, na którą ma wejść jeszcze kolejna gen cpu ;) 

Kupując tu i teraz pod gry AMD rozdaje karty, może przy kolejnej prawdziwej  generacji to intel będzie rządził...wtedy będzie się jego polecać ;) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@sidebandNikt nie debatował na temat tego czy ecores podbiera jakieś ważniejsze procesy gierkom. Swego czasu były testy robione jak i sam chyba coś o tym pisałeś. Zawsze jakiś świeży eksperyment się z tymi 12c golasami zbliżał. Sam jestem sceptyczny czy będzie to jakaś rewolucja jeśli nie cenowa... Już mniejsza o te bump arrow w zegarkach + może jakiś szczegół podciągnięty. Człowiek patrzy na to i tak z dystansu i tylko łapie za słówka...

Edytowane przez areczek1987