Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Istnieje bardzo duża szansa, że nie jest to odpowiedni dział, w razie czego bardzo proszę o przekierowanie.

Piszę w temacie czyszczenia wnętrza obudowy PC z kurzu. Sporo czytałem na ten temat, planowałem wyczyścić swój sprzęcik dmuchawą do elektroniki, a potem to przejechać ściereczkami z IPA.

Ale robiąc głębszy research dużo napotkałem kwestii uziemienia, otóż nie mam jak się uziemić u siebie, a trochę się cykam bez tego czyścić swojego PCta. 

Ogółem jak zrobić to względnie dobrze nie wyjmując części? 

Opublikowano

Pędzelek malarski z miękkim włosiem 1 cal szerokości przy czyszczeniu elektroniki (mam ESD pędzelki ale dla mnie to za twarde włosie mają)

plus dmuchawa do elektroniki (tej używam ... bardzo mocna ale minus to nagrzewanie się przy dłuższej pracy)

https://allegro.pl/oferta/dmuchawa-do-elektroniki-do-kurzu-it-duster-xpert-13541648478

Akumulatorowych miniaturowych dmuchaw od chinoli nie chcę bo akku tam długo nie trzyma.

IPA to mało kiedy używam do czyszczenia samego kompa,raczej do czyszczenia CPU i core + vram GPU jak zmieniam pastę i termopady

na pewno alkoholem nie wolno czyścić akrylu na blokach wodnych bo alko je niszczy (do tego mam inną chemię)

Do monitora i głośników czy obudowy kompa mikrofibra przy czym ekran monitora preferuję jednak miękki szeroki pędzel 2 cale aby usunąć kurz

i dedykowane chusteczki nasączane do czyszczenia ekranów.

Opublikowano

@Kml zdejmij klapki jeżeli chodzisz w gumowych po mieszkaniu przed grzebaniem w pc aby się uziemić i tyle jak już po złapaniu klamki od drzwi przestaną występować strzały to znaczy że jest ok ;D zakup rękawiczek,opasek esd itp to pic na wodę.