Skocz do zawartości

Jak naprawić 0.1% i 1% lows, mimo dobrego średniego fps? Od czego to zależy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jednak jaja jak berety. Włączyłem sobie Windowsa 10 22H2 w ogóle ze starego dysku z dawnych czasów, a ten dysk to staroć dopiero z HDD. No i co widzę.

Fpsy średnie skoczyły o 5 fps.
Lowsy dalej spadają, ale nie do 40 fps a do 60 z 80.

FSR w końcu działa i potrafi i 20-30 fps dodać na trybie jakości.

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Send1N napisał(a):

CP po dzień dzisiejszy ciut lepiej działa na win10 jeżeli chodzi o średni i minimalny fps ale na te cyrki z fsr jakie masz nie ma wpływu

Ale ja testowałem to na obu Win 10, tylko jeden ten nowy, a drugi stary nieaktualizowany. Jakoś starsze wersje czasem chodzą lepiej.

25 minut temu, Send1N napisał(a):

od początku pisałem/inni pisali że winny jest operator :E 

Jaki znowu operator? Że ja? A w czym ja zawiniłem? Że jakiś syfik się zrobił w Windzie po 5 latach od instalacji? Przecież nikt tego nie zdiagnozował, bo nikt nie zna przyczyny. Czasem to się robi automatycznie, bo Winda sama się syfi po takim czasie od natłoku "mielenia", zmian sprzętu (była tego masa przez ten czas) i większość jednak robi reinstall. Ja tam nie instaluję żadnych dziwnych rzeczy by to było winne. A nawet jakby to trzeba by było wskazać co konkretnie jest problemem :) No ale nie, nie wiemy i nie mamy możliwości nawet tego sprawdzić.

Ten sam operator dziwnym trafem używa teraz starego Windowsa, którego też sam ogarniał i tutaj chodzi znacznie lepiej.

Tak naprawdę jedyne rzeczy co mam instalowane do optymalizacji np. rejestru to CCleaner.

A resety i tak są i tak są jak oszczędzania energii grafiki się nie wyłączy, więc to problem sprzętowy.

Poza tym nawijka była że HDD winny, a dużo lepiej chodzi na tej starej windzie, a tam dysk jest jeszcze gorszy niż na tym, więc to zwykłe strzelanie i domysły co jest winne, a nie co jest naprawdę.

No ale może ktoś ma programy do tego by wywróżyć, w co wątpię.

Edytowane przez Keller
Opublikowano

Już dawno pisałem żebyś postawił nowego windowsa a najlepiej na nowym dysku, jak przeczytałem pare dni temu o tym fsr to już było widać że masz coś namieszane pod systemem ;) małymi kroczkami ale w końcu dojdziesz do normalności, procesor już zmieniłeś jeszcze dysk i system i będzie dużo lepiej :E 

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Send1N napisał(a):

Już dawno pisałem żebyś postawił nowego windowsa a najlepiej na nowym dysku, jak przeczytałem pare dni temu o tym fsr to już było widać że masz coś namieszane pod systemem ;) małymi kroczkami ale w końcu dojdziesz do normalności, procesor już zmieniłeś jeszcze dysk i system i będzie dużo lepiej :E 

Coś namieszane, ale nie wiadomo co. No ale ja mówię, miałem tu wiele grafik, wiele płyt głównych, wiele procków, to może się zamulił tym wszystkim.

Już jest lepiej. Dosłownie jakbym używał inny sprzęt, więc trochę zabawne :)  Śmieszne by było jakby też tak hulało na Ryzenie 5500.

FSR widzę że działa, jednak sprzęt nie osiąga pełni wydajności w niektórych grach najwyraźniej, bo testy były w normie (timespy).

Edytowane przez Keller
Opublikowano

Wygląda dość normalnie. W sensie, że może być lepiej, ale pytanie czy to nie kwestia takiego a nie innego silnika gry lub problemów z wydajności CPU lub GPU. 

średnich bliskich 0,1%lows to się nie ma co spodziewać. Przecież obciążenie też bywa różne. 

Opublikowano (edytowane)

Tak czy siak już nie spada poniżej 60 fps lows więc się nie czuje problemu, no ale tak naprawdę to reinstall windy by starczył do tego. Jeszcze dla pewności zrobię test na Ryzenie 5500.

SSD jednak robotę robi w AC Origins. Tam to na HDD się cięło jak pies nawet w benchmarku. No i Windows wbija póki co w może 10 sekund, a nie 10 godzin jak na HDD :D  ale i tak się boję że mi padnie i nic nie odzyskam. A choćby Firefox się tutaj liczy, hasła które są zapisane w profilu - a to się jednak instaluje na dysku systemowym w AppData. Więc jak ktoś wie jak robić takie kopie by wskazać foldery i by robił cyklicznie kopie na inny dysk to dajcie znać.

Edytowane przez Keller
Opublikowano

Firefox, Mozilla Thunderbird, które mam do poczty, ostatnio robiłem kopię poczty na dysk zewn. Tak samo cały profil Firefoxa mimo, że mam zsynchronizowane konto.
Zawsze możesz zrobić sobie raz na miesiąc jak się tak obawiasz, może rzadziej, a na pulpicie mieć skróty do swoich ulubionych folderów/aplikacji z dokumentami na HDD i tam wszystko będzie zapisywane, na prawdę nie ma z tym problemu.
Ja np mam steama- mowa o głównym folderze steam z exe na hdd(data stworzenia folderu steam 2017 rok), nie reinstaluję steama, tylko jak odpalam przy reinstalacji Windowsa to sam sobie tworzy usługi itp w profilu są też screeny z gier i niektóre gry trzymają zapisy. Jedynie same gry mam na SSD/nvme. Mam 1x nvme i 2x ssd + hdd.
Nie mam nic do robienia kopii, samemu ręcznie podpinam dysk zewn i wrzucam co jakiś czas potrzebne pliki, save z gier, poczta, firefox, i ważne pliki z dysku hdd i wsio. Aktualnie mam lekko utrudnione, bo mam popsute 4x porty usb 3.1 i musiałem podpinać do usb na przednim panelu, dlatego na przełomie lutego marca zmieniam na AM5.

Opublikowano
34 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Firefox, Mozilla Thunderbird, które mam do poczty, ostatnio robiłem kopię poczty na dysk zewn. Tak samo cały profil Firefoxa mimo, że mam zsynchronizowane konto.
Zawsze możesz zrobić sobie raz na miesiąc jak się tak obawiasz, może rzadziej, a na pulpicie mieć skróty do swoich ulubionych folderów/aplikacji z dokumentami na HDD i tam wszystko będzie zapisywane, na prawdę nie ma z tym problemu.
Ja np mam steama- mowa o głównym folderze steam z exe na hdd(data stworzenia folderu steam 2017 rok), nie reinstaluję steama, tylko jak odpalam przy reinstalacji Windowsa to sam sobie tworzy usługi itp w profilu są też screeny z gier i niektóre gry trzymają zapisy. Jedynie same gry mam na SSD/nvme. Mam 1x nvme i 2x ssd + hdd.
Nie mam nic do robienia kopii, samemu ręcznie podpinam dysk zewn i wrzucam co jakiś czas potrzebne pliki, save z gier, poczta, firefox, i ważne pliki z dysku hdd i wsio. Aktualnie mam lekko utrudnione, bo mam popsute 4x porty usb 3.1 i musiałem podpinać do usb na przednim panelu, dlatego na przełomie lutego marca zmieniam na AM5.

No niestety, gdybym miał podpinać coś do robienia kopii co miesiąc to mi się nie chce, dlatego tylko automat jakiś. Z SSD na HDD niech robi to program sam...

Opublikowano (edytowane)

Jak miałeś wywalone na dane i nie robiłeś kopii mając HDD to nie musisz robić kopii również na SSD.

Ryzyko padnięcia dzisiejszych SSD jest na niższym poziomie niż HDD. Szczególnie z wiekiem gdzie części mechaniczne HDD się zużywają i z czasem jeszcze bardziej wzrasta ryzyko uwalenia się HDD vs SSD :E

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano
29 minut temu, lukadd napisał(a):

Jak miałeś wywalone na dane i nie robiłeś kopii mając HDD to nie musisz robić kopii również na SSD.

Ryzyko padnięcia dzisiejszych SSD jest na niższym poziomie niż HDD. Szczególnie z wiekiem gdzie części mechaniczne HDD się zużywają i z czasem jeszcze bardziej wzrasta ryzyko uwalenia się HDD vs SSD :E

Na HDD robiłem kopię co ileś tam miesięcy. Ale na HDD da się dane odzyskać + zwykle dysk nie pada od razu, więc ma się czas na zrobienie kopii. Stąd miałem wywalone. Z SSD nie będę mieć niezależnie co powiecie :D  nie ufam sprzętowi który jak pada to na amen i nic się nie da odzyskać.

To jak, są programy do tych kopii automatycznych ze wskazaniem folderów? :D

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Keller napisał(a):

No niestety, gdybym miał podpinać coś do robienia kopii co miesiąc to mi się nie chce, dlatego tylko automat jakiś. Z SSD na HDD niech robi to program sam...

Narzędzie do tego jest wbudowane w system chyba od czasów XP, Kopia zapasowa się nazywa ;)

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Kris194 napisał(a):

Naarzędzie do tego jest wbudowane w system chyba od czasów XP, Kopia zapasowa się nazywa ;)

Zobaczę, choć ciekawe czy będzie monit gdy będzie robić kopię.

Następne sprawy. Kioxia G2 kupiłem - w idlu ma nawet 47 C. Radiator od MSI z płyty głównej jest założony. Duży problem?

I co ciekawsze, wróciłem do Ryzena 5500. Na nowym systemie i na tym procku lowsy są lepsze, praktycznie takie same co na 5700X3D. Różnica to max 4-5 fps ale też trzeba mieć na uwadze że na 5700X3D miałem 3600Mhz RAM ustawiony, a na 5500 mam 4200Mhz RAM.

Opublikowano
31 minut temu, Keller napisał(a):

Na HDD robiłem kopię co ileś tam miesięcy. Ale na HDD da się dane odzyskać + zwykle dysk nie pada od razu, więc ma się czas na zrobienie kopii. Stąd miałem wywalone.

No to ci nie zależało widać na danych. Bo gdyby zależało to robiłbyś kopie non stoper, każdego dnia którego coś ważnego zapisujesz na kompie.

HDD też może paść z sekundy na sekundę. A odzyskanie danych wcale nie musi się powieść, może się udać odzyskać tylko małą część i może kosztować kilka k pln, bez gwarancji czy odzyskają ważne dla ciebie dokumenty czy sexi fotki, które miałeś pościągane z torrenta :E

• Upvote 1
Opublikowano
52 minuty temu, Dominix napisał(a):

Zawsze w chmurę można zainwestowac.

W sumie google drive darmowy ma 15gb wolnego, to te podstawy tam można by było pchać. No ale też zawsze to własność google. No i pytanie czy ten program windowsowy od kopii zapasowej czy on przesyła na dowolną chmurę czy tylko onedrive.

52 minuty temu, Dominix napisał(a):

Ssd jak ci zacznie padać też cię o tym poinformuje.

Jak niby? Ludzie piszą że buch i nie ma nagle.

Opublikowano (edytowane)

Nie zawsze tak jest z ssd jest często tak że zamykasz kompa na noc wstajesz rano i nie odpalisz systemu a bios go już nie widzi jak kontroler czy pamięć padnie:E 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, Keller napisał(a):

Jak niby? Ludzie piszą że buch i nie ma nagle.

Dysk przestawi się w tryb tylko do odczytu tak aby można było tylko skopiować dane, windows dodatkowo może o tym poinformować z X dysk jest w takim trybie. To oznacza że dysk opuszcza ten świat a ty możesz sobie dane skopiować na inny, a przez brak możliwości zapisu do tego czasu nic się z nim nie stanie.

Masz jeszcze one drive jako kolejna opcja kopii bezpieczeństwa w chmurze. Jeśli dane są ważne to koszta takiej kopii są mało istotne. 

Można sobie jeszcze je na pendrive zgrać też.

Jeśli nie chce się tego robić recznie, to znaczy że te dane nie są wyjątkowo ważne;) 

Człowiek zawsze jest mądry po szkodzie ;)a co do procka, ja zmieniałem z 5900x na 5700x3d i jest lepiej. 

Opublikowano

I żyli długo i szczęśliwie...

A co do bezpieczeństwa, to jak bardzo zależy to może jakieś Kioxie z Cing Pang Ciangu to nie najlepszy wybór.

Jak się nie chcesz bać, to dokup jakieś totalne badziewie 128 czy 250GB. Czasem po nawet 37zł są na promocjach. Co to jest dziś 50zł. Kup, wstaw drugi SSD. Rób kopie jakimś skryptem czy progsem. Szansa, że padną na raz oba SSDeki jest mała. Musiałby zasilacz wysłać "dotyk śmierci" po kablach albo co. :)

@Dominix

Masz w podpisie G2.

G2 się jeszcze daje używać we wszystkim na PC VR, kombinując, czy już platforma jest tak dead, że nic nie działa? Grasz jeszcze na tym? Będę wchodził w PCVR to nie wiem czy nie lepiej jakiegoś starocia z natywnym displayportem + 3S zamiast Q3. WMR zdechło, a nie wiem jak to działało. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, VRman napisał(a):

@Dominix

Masz w podpisie G2.

G2 się jeszcze daje używać we wszystkim na PC VR, kombinując, czy już platforma jest tak dead, że nic nie działa? Grasz jeszcze na tym? Będę wchodził w PCVR to nie wiem czy nie lepiej jakiegoś starocia z natywnym displayportem + 3S zamiast Q3. WMR zdechło, a nie wiem jak to działało. 

Staram sie sprzedac ale brak chetnych za 150GBP ;) Na 24h2 juz nie dziala, na pozostalych do listopada nastepnego roku bedzie dzialac. Ja juz na tym nie smigam, ale jak smigalem, a glownie do scigalek, AC, F1, AMS2 itp) bylo ok.

@Keller Sprawdz czy w biosie masz cos takiego jak Global C-State, jak znajdziesz to ustaw to jako wlaczone i sprawdz zrob sobie test jak wczesniej dales z CP i zobacz czy cos sie poprawi.

Edytowane przez Dominix