Skocz do zawartości

Jak naprawić 0.1% i 1% lows, mimo dobrego średniego fps? Od czego to zależy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kurczaka mogę dostać od tego. 60 fps widzę ciągle na liczniku, jak zbije do 59 to jest to rzadkie (min fps), ale gra się w ogóle nie płynnie.

Sprawdzam sobie 0.1% i 1% lows a tam 28 fps, 44 fps...

No ale jak to zmienić, nie wiem :( najlepsze że pamiątki zrobiłem 3000Mhz CL12 więc w testach wyprzedzają moje stockowe 4000 Mhz CL16, Rysiek jest jaki jest ale nie ma 100% użycia, a grafa zapewnia co musi. Tak naprawdę mogę i mieć 100 fps średnio np. na niższych ustawieniach grafy, a lowsy 30 i też nie jest płynnie wtedy.

Edytowane przez Keller
  • Like 1
Opublikowano
48 minut temu, Doamdor napisał(a):

W jakiej grze masz problemy z fps?

Cyberpunk. Tzn powtórzę nie z fps jest problem bo średnia trzyma 60, a nawet więcej, ale te lows spadają. Wy to w ogóle badacie?

39 minut temu, Pentium D napisał(a):

Ten Ryzen 5500 pewnie kiszka albo vram pełny.

No może, choć kiedyś miałem lepsze Ryzeny np 5800X i w niektórych grach też miałem takie problemy. Do dziś zero diagnozy.

VRAM ma zapas, zresztą testowałem na minimalnych ustawieniach to z 5GB bierze Cyber.

Dawno temu nawet w The Crew 1 miałem coś takiego też, spadki do 35 fps z lows i co z tego że minimalny fps 60, jak to w ogóle nie było płynne.

Tu coś gość wyjaśnia ale oglądać godzinę na razie mi się nie chce

Opublikowano

Osobiście właśnie na 5800X-4,7Ghz mam minimalnie około >(60-70) kl/s. Minimalnego nie sprawdzałem, bo jest wystarczająco płynnie. Może zaraz rzucę okiem jak to wygląda, ale jestem niemal pewien, że ten 5500 jest trochę za słaby do cyberka.

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Keller napisał(a):

Cyberpunk. Tzn powtórzę nie z fps jest problem bo średnia trzyma 60, a nawet więcej, ale te lows spadają. Wy to w ogóle badacie?

Przecież to jest fps 1% low.  Możesz go poprawić poprzez OC procesora i pamięci, lub wymienić procesor na 5700 X3D.

Edytowane przez Doamdor
  • Upvote 1
Opublikowano

Daj napięcie CPU-1.35 i RAM-1.4, trochę podkręć i zobacz jak jest.

"Miszczunio niskiego poboru prądu." - ten slogan raczej nie wróży wysokiej wydajności, 6600XT to też nie jest jakiś orzeł. U mnie na 3060Ti ~2GHz mam takie wyniki jak wspomniałem, a wtedy pobór prądu to już jakieś 250W karta i 100W procek

• Upvote 2
Opublikowano

Ja jak zmieniłem Ryzena 5600 na 5800X3D to właśnie większość tych ścinek albo prawie wszystkie zniknęły. Także wymiana procka pomoże, z tym że nie daję gwarancji że wygładzi wszystko. Ja cyberka nie lubię i mało w niego grałem.

Druga opcja wygładzenia ścinek to wg recenzentów DLSS4 którego na RXie nie włączysz, ale ciekawe że nagle zaczęli w ten sposób mówić o generatorach klatek, że takie wygnerowanie z 60 klatek 250 klatek powoduje wygładzenie wykresu frametime i to może być rozwiązanie dla kogoś kto nie trawi takich ścinek.

Opublikowano

U mnie zmiana z 2700X na 5800X3D znacząco podniosła 0,1 i 1% low. W grach w których wcześniej miałem lekki stutter, nagle zrobiło się płynnie i przyjemnie. Już nawet o avg i max fps nie mówię...

Nie ma jednego prostego przepisu jak podnieść 0,1% i 1% low. Zależy w jakiej grze i zależy jaki masz sprzęt. Jeśli niskie wartości spowodowane są CPU to nic nie zrobisz poza wymianą. Pamiętaj że na wydajność CPU składa się też sam RAM, choć różnice między taktowaniem RAM w ramach tej samej generacji są naprawdę marginalne, więc też bym nie przepłacał.

32GB, tak jak pisze @Brolly to dziś standard, bo niektóre gry już marudzą na 16GB. Z tego co pamiętam jak sam grałem to na pewno Hogwarts Legacy i Diablo 4. Teraz pewnie jest ich więcej.

• Upvote 2
Opublikowano

No ale po co 32GB jak mi Cyber z 8GB bierze na Full Hd, vramu 7 z hakiem na ultra z RT podstawowym...

Tutaj jest inny problem, może procek, może nie. Ciężko powiedzieć, a nie chcę kupić i w błoto kasa, bo czy serio jakiś 5700X3D czy 5800X3D COKOLWIEK może dać przy kartach pokroju 6600XT?

No i obrażanie tej karty w Full HD rozumiem że trochę dla posiadaczy kart za 4-6 koła jest okej, ale powtórzę, gram na Full HD, mam monitor 60Hz, 60 fps jest, nawet więcej ale vsync jest grany. I naprawdę w 90% gier nie trzeba mi lepszej karty do ustawień high, a nawet ultra. Są tylko wyjątkowe gry jak Alan Wake że nie pyka, ale większość easy. Tylko te lows zabija frajdę.

Opublikowano
W dniu 2.02.2025 o 00:00, Keller napisał(a):

Kurczaka mogę dostać od tego. 60 fps widzę ciągle na liczniku, jak zbije do 59 to jest to rzadkie (min fps), ale gra się w ogóle nie płynnie.

Sprawdzam sobie 0.1% i 1% lows a tam 28 fps, 44 fps...

No ale jak to zmienić, nie wiem :( najlepsze że pamiątki zrobiłem 3000Mhz CL12 więc w testach wyprzedzają moje stockowe 4000 Mhz CL16, Rysiek jest jaki jest ale nie ma 100% użycia, a grafa zapewnia co musi. Tak naprawdę mogę i mieć 100 fps średnio np. na niższych ustawieniach grafy, a lowsy 30 i też nie jest płynnie wtedy.

To, że procek nie ma 100% użycia nie ma znaczenia. Prawdopodobnie jest za słaby do Cyberpunka, żeby nie mieć właśnie takich skoków low fpsów. Z tego samego powodu właśnie dzięki Cyberpunkowi wymieniłem kiedyś 3700X na 5800X3D. Większości gier dawał jeszcze radę, ale w Cyberpunku właśnie co jakiś czas występowało takie chrupnięcie, choćby podczas jazdy po mieście, przez co nie było to całkowicie płynne i mocno irytowało. Wymiana procka na X3D całkowicie to wyeliminowała i po tym śmigało jak masło bez żadnych chrupnięć.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Send1N napisał(a):

5500 to cpu na poziomie ryzena 3600

Miałem to pisać.

Miałem Ryzena 3600 i on na ulicy blokował mi RTX 3060ti i to w 1440p+dlss, a co dopiero w 1080p. Trzeba dać tłum na średnie jako max dla takiego procka, to jest jedyna szansa na poprawę 1% ale nie zniweluje tego całkowicie, nadal procek będzie mieć problemy, wymieniłem go na 5600x i częściowo pomogło, ale teraz z bardzo rzadka były jakieś dropy, fps się ustabilizował, było płynniej i lepiej, i mogłem dać tłum na wysoki i proc dawał radę, a z utrzymaniem tłumu na średni pomoże z tymi spadkami.

Jak GPU nie ma użycia 100%, a ma <90% to jest to wina słabego procka, chyba, że mamy jakąś blokadę fps, ale chyba nie o to chodzi. Do w miarę komfortowego grania potrzeba Ryzena 5600 na AM4, takie minimum.

Nie widziałem czy piszesz o tym jakie ma użycie GPU? wtedy kiedy masz dropy,

Poszukałem u siebie screenów ale raczej z Ryzenem 3600 to ja już nie znajdę, więc musisz wierzyć mi na słowo, sam zmieniłem Ryzena 3600- czyli coś podobnego do twojego na Ryzena 5600x i poczułem lepszy komfort w grach, pamiętam jak w Baldur's Gate 3 w mieście który ciśnie po procku różnica była nie mała i skończyły się częste dropy, i zostały zniwelowane to minimum.

Screeny w spoilerze by nie zaśmiecać
Ryzen 5600x + RTX 3060Ti w 1440p z dlss, ustawień nie pamiętam, ale chodzi mi o zobrazowanie, widać użycie GPU- pierwsze z lewej po nazwie karty, jak i Ryzena, jak Ryzen się poci z fpsem. Niestety ale nawet z Ryzenem 5600x jak już pisałem miałem dropy, ale było ich x razy mniej niż na Ryzenie 3600.
Nie mam ich za dużo bo sporo tego wyrzuciłem. Najlepiej byłoby żebyś wrzucił screena gdzie masz te dropy, albo samemu się dopatrzył jakie masz użycie GPU, CPU to mniej więcej może zobrazować problem, ale z racji, że koledzy już napisali, to i ja się podpisuję pod tym, że to wina procesora. Dla testu daj Tłum na średnie lub niskie - powinno to pomóc z dropami, nie dziwota, że gra w wersji na konsole ma dużo mniej NPC na ulicy niż wersja na PC.

Spoiler

Cyberpunk2077_2023_09_22_21_40_50_033.thumb.png.6443d12a21155595516c0361349e40ef.png

Cyberpunk2077_2023_09_21_18_09_47_918.thumb.png.1055a484b053eee3910a68e1257d6b9b.png

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Reddzik napisał(a):

Nie widziałem czy piszesz o tym jakie ma użycie GPU? wtedy kiedy masz dropy,

Ja mam ciągle dropy, wystarczy że obracam kamerą będąc na mieście (stoję), czy gdy jadę samochodem, albo gdy jest walka (czyli pewnie obliczenia). Użycie GPU jest bez znaczenia, bo karta jest wystarczająca do tej gry, nawet 55% użycia potrafię mieć w zamkniętych lokacjach (+vsync 60fps/60hz), co nie oznacza że cpu nie domaga tylko ustawienia musiałbym dać jeszcze wyższe by gra nie wyrabiała. Spokojnie Radek sobie radzi nawet na ultra przy Full HD i RT podstawowe włączone.

Choć teraz pomyślałem, że może chcesz sprawdzić przy vsync off jakie dobicie gpu jest i czy leci na 100%?

2 godziny temu, Reddzik napisał(a):

Dla testu daj Tłum na średnie lub niskie - powinno to pomóc z dropami, nie dziwota, że gra w wersji na konsole ma dużo mniej NPC na ulicy niż wersja na PC.

Pokaż ukrytą zawartość

Cyberpunk2077_2023_09_22_21_40_50_033.thumb.png.6443d12a21155595516c0361349e40ef.png

Cyberpunk2077_2023_09_21_18_09_47_918.thumb.png.1055a484b053eee3910a68e1257d6b9b.png

Robiłem testy nawet na min ustawieniach i jest to samo, więc nieważny tłum, czy tekstury czy inne rzeczy na low. Ciągle są spadki, nawet nie wiem czy nie są gorsze nawet na niższych ustawieniach :E 

Oczywiście proc może mieć znaczenie. Jeszcze spróbuję dziś ustawić pamięci, by były szybsze, może L3 podbije do lepszego poziomu i to coś da.

Plus przypomnę że mam HDD. Nie wiem czy ktoś ogrywał i testował lowsy na HDD. Ciężko już spotkać kogoś z archwalnym sprzętem i chęcią do testów głębszych niż zwykły średni fps :E 

Edytowane przez Keller
Opublikowano
5 minut temu, Brolly napisał(a):

O kurka nie zauważyłem, wymiana na ssd zwykły albo m2 to będzie skok w przyszłość :E

Boje się, że mi padnie, a HDD działa 10 lat mimo niezliczonych operacji na małych i dużych plikach :(  

Opublikowano
13 minut temu, Keller napisał(a):

Boje się, że mi padnie, a HDD działa 10 lat mimo niezliczonych operacji na małych i dużych plikach :(  

Pierwsze słyszę coś takiego, mój hdd ma 12 lat ale tam trzymam dane tylko, zwykły ssd chyba z 7 lat a m2 systemowy 1,5 roku. Wszystko śmiga elegancko.

Opublikowano
11 minut temu, galakty napisał(a):

5500 + HDD i zdziwienie że stutter... Tego dawno nie grali :E 

SSD i 5700X3D i problemy znikną, szkoda zachodu na dochodzenie co zrobić.

Dajcie spokój, super sprzęcik do Full HD. Większość gier śmiga :D