Skocz do zawartości

Jaki ram do ryzen 5 5600 na płycie głównej gigabyte b550 gaming x v2?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Siema wszystkim, jak w tytule jaki ram będzie pasował do płyty głównej gigabyte b550 gaming x v2 i ryzena 5 5600? Chodzi mi o 32gb bo więcej chyba nie ma sensu. Myślałem o takich dwóch kościach:

Pamięć RAM KINGSTON Fury Renegade Black 32GB (2x16GB) 3600MHz 

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/pamieci-ram/pamiec-ram-kingston-fury-renegade-black-32gb-3600mhz

Ps: Mam kości corsair vengeance lpx ddr4 3000hz 2x8gb kupiłem używane takie same tez 2x8. Wsadziłem i niestety na profilu xmp nie działa stabilnie. Udało mi się zmniejszyć taktowanie na 2800 i timingi na 28 chyba i dopiero poszło ale różnicy w wydajności żadnej nie zauważyłem wręcz chyba było gorzej, dlatego chce kupić jakieś 2x16gb. Chyba ze macie jakieś rozwiązanie? 

Edytowane przez gierq
Opublikowano

wgrywałeś nowszy bios ?

oczywiście pary masz 2 i 4 , drugie 1 i 3

4 kości zawsze gorzej ustabilizowac niż 2

te co podałeś totalnie przepłacone, 32GB 3600 to teraz ok 200-250zł za sensowne, nowe, używki kupisz do 150zł nawet tu na forum...

https://allegro.pl/oferta/pamiec-ram-goodram-irdm-2x16gb-kit-3600mhz-cl18-czarny-12323589526?utm_feed=3dca5096-1f0f-4ca6-9f37-f55ca2fec4f7&utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=feed&ceneo_cid=27cbeaf1-0829-f036-6ef6-8e1b85062c30

https://www.amazon.pl/dp/B07ZPLM1R1

• Upvote 1
Opublikowano

Wgrałem najnowszy bios FFc.

No tak racja więcej kosztują ale te timing lepszy maja. Czy jest duża różnica miedzy 18 a 16. Drugie pytanie czy z ta płyta i prockiem będzie wszystko dobrze współgrać?

JacekRTX widziałem ten ram zastanawiałem się nad nim ale chyba jednak wolałbym 3600mhz tylko pytanie czy odczuje różnicę miedzy 3200 a 3600? 

Opublikowano

A widzę ze masz ten co wrzuciłem Kingston Fury 32 GB 3600Mhz CL16 Renegade Black. Czemu go nie polecasz? Myślisz ze do tego sprzętu co mam jest za dobry?

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, gierq napisał(a):

Witaj

Szukaj 32GB czyli 2x16 3600 moduły dual rank i zgodne z Ryzen XMP pracujące w Command Rate 1. Od siebie polecam marki G.Skill, Corsair czy Patriot

Edytowane przez _Robo_
Opublikowano (edytowane)

Również szukam ramu do ryzena 5600. Mam płytę MSI B450M Mortar.

Wcześniej miałem 2x8GB Corsair, ale chcę rozbudować na 32gb. Corsair byl raz już wymieniany na gwarancji to pomyślałem, że wezmę Goodram,  bo przy ajmniej polska firma. Wziąłem te linkowane wyżej czarne 3600Mhz CL 18.

U mnie komputer na nich się nie włącza. Nie wchodzi nawet do biosu.

Próbowałem z pojedynczą kością w każdym slocie.

Zastanawiam się czy nie lepiej wrócić do 3200MHz, o ile.ma to znaczenie. Wydajność 3200 CL 16 a 3600 CL 18 będzie raczej podobna.

Szukam czegoś sprawdzonego, niskoprofilofe, bo mam duże chłodzenie.

Edytowane przez grzesiek811
Opublikowano
13 godzin temu, grzesiek811 napisał(a):

Również szukam ramu do ryzena 5600. Mam płytę MSI B450M Mortar.

Wcześniej miałem 2x8GB Corsair, ale chcę rozbudować na 32gb. Corsair byl raz już wymieniany na gwarancji to pomyślałem, że wezmę Goodram,  bo przy ajmniej polska firma. Wziąłem te linkowane wyżej czarne 3600Mhz CL 18.

Próbowałem z pojedynczą kością w każdym slocie.

Zastanawiam się czy nie lepiej wrócić do 3200MHz, o ile.ma to znaczenie. Wydajność 3200 CL 16 a 3600 CL 18 będzie raczej podobna.

Szukam czegoś sprawdzonego, niskoprofilofe, bo mam duże chłodzenie.

Wejdź do UEFI na starych pamięciach i zobacz czy nie masz ustawionych parametrów pamięci na sztywno. Przełącz na auto i spróbuj uruchomić na nowych pamięciach.

• Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, michaelius33 napisał(a):

Wejdź do UEFI na starych pamięciach i zobacz czy nie masz ustawionych parametrów pamięci na sztywno.

13 godzin temu, grzesiek811 napisał(a):

dokładnie jak kolega napisał, inne nastawy, inne napięcia

najlepiej reset biosu szybko zworką jak umiesz i jedna pamięć, obsadzone w bankach a2 i b2 musi działać

goodramy z msi się lubią , nie stwarzają problemów żadnych

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za naprowadzenie. Zrobiłem reset biosu i pamięć ruszyła.

Nie pomyślałem o tym. Założyłbym, że pamięć wystartuje na ustawieniach domyślnych.

Niestety reset biosu uszkodził instalacje linux bazzite. Coś się chybab tam instalowało w biosie do secure boot.

Z wyłączonym secure boot działa.

Edytowane przez grzesiek811
Opublikowano

Nie, linux bazzite miał zainstalowany klucz w secure boot i go skasowało.

Trzeba było wyłączyć secure boot, zainstalować jeszcze raz klucz i włączyć znów secure boot.

Jest już jak było. A czy to secure boot Coś daje to inny temat.