Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wersja Niemiecka ma mieć tylko 7,5J wersja na USA ma nie mieć ograniczeń. W Polsce poniżej 17J nie trzeba rejestrować takich zabawek.

Zasięg skuteczny 30metrów.

Edytowane przez deathrabit
  • deathrabit zmienił(a) tytuł na Ciekawy rewoler Co2 na stalowe strzałki ma kosztować 99Euro u Niemców
Opublikowano

Ktoś może wie jak się mniej więcej odczuwa takie trafienie strzałką 10J? Pytam w kontekście zwierząt podpalających samochody głównie, da się takie tym skutecznie odstraszyć czy raczej w amoku nie zauważą trafienia?

Opublikowano
Teraz, adashi napisał(a):

Pytam w kontekście zwierząt podpalających samochody głównie

Trzeba być ostrożnym z nimi, to gatunek pod ochroną. Uszkodzisz zwierzaka a odpowiesz jak za człowieka.

• Haha 3
  • Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, adashi napisał(a):

Ktoś może wie jak się mniej więcej odczuwa takie trafienie strzałką 10J? Pytam w kontekście zwierząt podpalających samochody głównie, da się takie tym skutecznie odstraszyć czy raczej w amoku nie zauważą trafienia?

Tak odczuwalne że nim oddasz drugi strzał, to stado nafaszeruje Cię tak ołowiem że rodzinie będzie korzystniej oddać Cię na złom niż pochować ;) 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Yahoo86 napisał(a):

@deathrabit

W DE urządzenie pneumatyczne to <7,5J , w PL <17J - powyżej jest to już broń pneumatyczna (FAC) wymagający pozwolenia.

wiatrowki-prawo-europa.png

Broń pneumatyczna o mocy powyżej 17 J. Wymaga  rejestracji w przeciągu 5 dni od zakupu. Do rejestracji potrzebujesz:

-Zaświadczenia o niekaralności;

-Zaświadczenia lekarskiego;

-Wyniki psychotestów.

Gdy już uzyskasz te dokumenty, to musisz wypełnić specjalny wniosek. Do całej biurokracji przydadzą się także dwa zdjęcia, dowód zakupu i kopia dowodu osobistego.

Czyli to nie to samo co pozwolenia na broń palną

14 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

Tak odczuwalne że nim oddasz drugi strzał, to stado nafaszeruje Cię tak ołowiem że rodzinie będzie korzystniej oddać Cię na złom niż pochować ;) 

Możesz oddać 6 strzałów w 1,5sekundy, co do samej penetracji wersji 7,5J płytę obs z 30m przebija a z bliska kokosa na wylot.

Edytowane przez deathrabit
Opublikowano

Ja pierdzielę.
Jak się naszpikuje taką małpę takimi igłami to taka małpa się zamienia w jeżozwierza.
Ten bolter z filmiku wydaje się być ciekawszy.
Ciekawe ile to strzałów można oddać w krótkim czasie?

Swego czasu myślałem o czarnoprochowcu i trzymaniu kilku załadowanych bębenków w gotowości.
Jednak aby móc kupować proch to trzeba broń już zarejestrować albo naginać do Czech jeśli dobrze kojarzę.

Opublikowano

@deathrabit

Różnica jest taka że nie musimy podawać chęci/przyczyny posiadania i szafy s1 , używanie FACów to tylko i wyłącznie strzelnica i zawody.

Duża szansa że powyższego dziadostwa i tak nie kupimy w PL (jak Benjamin Airbow 450 będzie podpadać pewnie pod kuszę - tutaj musimy dodatkowo wstąpić do klubu/stowarzyszenia).

@Umpero

Jak proch najdzie wilgocią to jest do wywalenia (możemy np. smarować komory/kominki woskiem aby ograniczyć dostawanie się wilgoci).

EKB wyrabiasz na komendzie okazując dokument  legalnego nabycia CP , lub wycieczka do Czech/Słowacji (nie pamiętam jak był limit 2 lub 5 kg).

Opublikowano

@Yahoo86 tak zgadza się, ale czytałem różne różne opinie, że właśnie można minimalizować zawilgocenie prochu.
No i trzeba co jakiś czas zajrzeć do tych bębenków i je konserwować lub wymienić proch itp.
Ale zawsze w jakiejś sytuacji zagrożenia bierzesz załadowanego czarnoprochowca z załadowanym bębenkiem plus dwa bębenki masz na pasie i łącznie 18 strzałów do oddania w krótkim czasie.

Do obrony w sam raz.

• Confused 1
Opublikowano
Godzinę temu, Umpero napisał(a):

@Yahoo86 tak zgadza się, ale czytałem różne różne opinie, że właśnie można minimalizować zawilgocenie prochu.
No i trzeba co jakiś czas zajrzeć do tych bębenków i je konserwować lub wymienić proch itp.
Ale zawsze w jakiejś sytuacji zagrożenia bierzesz załadowanego czarnoprochowca z załadowanym bębenkiem plus dwa bębenki masz na pasie i łącznie 18 strzałów do oddania w krótkim czasie.

Do obrony w sam raz.

A nie lepiej po prostu ogarnąć sobie pozwolenie? 
to nie jest drogie :)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, GordonLameman napisał(a):

A nie lepiej po prostu ogarnąć sobie pozwolenie? 
to nie jest drogie :)

Nie chodzi o koszty. Chodzi o to, że jeśli nie jesteś w służbach to musisz czynnie brać udział w zawodach itp aby przedłużać pozwolenie. Zwyczajnie nie mam na to czasu aby regularnie pojawiać się w klubie i brać udział w zawodach.

Może za kilka lat jak zrealizuję inne pasjonackie cele.

Edytowane przez Umpero
Opublikowano
1 minutę temu, Umpero napisał(a):

Nie chodzi o koszty. Chodzi o to, że jeśli nie jesteś w służbach to musisz czynnie brać udział w zawodach itp aby przedłużać pozwolenie. Zwyczajnie nie mam na to czasu aby regularnie pojawiać się w klubie i brać udział w zawodach.

To jest raz w roku i zajmuje 2h.

Opublikowano

@GordonLameman

Jeżeli mamy pełny patent i w zależności od samego klubu , to nie jest jeden wyjazd w roku na 1 zawody tylko 8 (4+2+2).

Przedmówca @Umpero ma rację , jeśli nie chcemy należeć do żadnego klubu , odbębniać obowiązkowych zawodów , ubiegać się o patent->licencję->promesę->pozwolenie , to CP jest idealną alternatywą (minusem jest że nie każda strzelnica nas wpuści :( - tym bardziej zamknięta).

Większość wydawanych pozwoleń jest właśnie do celów sportowych (najprostsze do spełnienia).

Na wycieczki wybieramy się jedynie jak braknie nam prochu , lub po prostu wyrabiamy sobie EKB i kupujemy w kraju.

Alternatywą dla CP są urządzenia pneumatyczne poniżej 17J , jeżeli nie mamy ochoty jeździć na strzelnicę tylko np. rekreacyjnie "walić" do puszek na podwórku/działce lub brać udział w małych lokalnych zawodach FT , to powyższa moc bez problemu zapewni skupienie w 1cm na odległości 65-75m (mowa o dobrej markowej i dopieszczonej sprężynie/gasram-ie , nie żadnym tureckim chińczyku).

7,5J bywa równie śmiertelne (skroń).

Opublikowano
44 minuty temu, Suchy211 napisał(a):

Ale jak to:

J: Chcę być w stowarzyszeniu

S: Dobra, wpłać tu i tu

J: Chce se kupić broń

S: Dobra masz tu zaświadczenie, Idź se kup.

??

Gdzie można zapisać się do takiego stowarzyszenia?

A skad jesteś? Wszędzie są. 

Pozwolenie na broń w Polsce uzyskać to dzisiaj prosta sprawa. :) 

Opublikowano

@GordonLameman

Przy pełnym patencie ???

Nawet z jedną jako główna to 4 wyjazdy w roku na zawody.

Może i takie zawody odbywały się dawno temu (czyt. z 20-30 lat wstecz), od dawna jest 4+2+2 na pełnym.

@Mar_s

Do celów kolekcjonerskich to również wstąpienie do klubu/stowarzyszenia tylko na innych zasadach , nie mamy obowiązkowych zawodów tylko wspomniany haracz - ogromnym minusem jest to że często nie posiadamy wymaganej praktycznej wiedzy dot. obsługi broni , egzamin jest dużo trudniejszy i zabrania się noszenia bez zgody danego organu policji.

Dla osób które odbyły służbę to nie problem (wiedza).

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Umpero napisał(a):

Chodzi o to, że jeśli nie jesteś w służbach to musisz czynnie brać udział w zawodach itp aby przedłużać pozwolenie.

Zrób sobie kolekcjonerkę. Zero zawodów, zero przedłużania, robisz raz i masz "na zawsze". Jedyny minus w porównaniu ze sportem jest taki, że nie możesz przenosić broni załadowanej ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś w jednej kieszeni miał pistolet, a w drugiej pełny magazynek.

Edytowane przez narmiak
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

@GordonLameman

Hmmm (nawet nie wiedziałem) , ciekawe - wygląda to na powiedzmy "zawody indywidualne" , w wolnym czasie będę musiał przedzwonić i dopytać (ciekawe ile sobie życzą za tą "usługę").

Ja dawniej waliłem nawet całą PL aby zaliczyć jednocześnie PKS , pod nosem w Katowicach takie cuda :).

Wielkie DZiĘKUJĘ z mojej strony.

• Upvote 1