Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Od jakiegoś czasu zastanawiałem się nad zmianą starego komputera do web devu. Jako, że zawsze lubiłem AMD oraz od czasu do czasu pogram  w coś starszego to wybrałem procesor Ryzen 7 8700G. Kupiłem pod niego płytę z tematu oraz pamięć Patriot Viper 16GB x2 6000MHz CL30. Do tego zasilacz i m2 ale to nie ma znaczenia. Złożyłem komputer i pojawił się problem z palącą się diodą DRAM. Czytałem o tym problemie na zagranicznych stronach i ludzie twierdzą, że jest to trenowanie pamięci. Żonglowałem pamięciami, po jednej kostce po dwie, w każdym slocie po jednej, dwie w A2 i B2. Aktualizowałem bios do najnowszego za pomocą q-flash plus, czyściłem CMOS. Czekałem po 15 min i nic, ciągle nie postuje. Nie wiem co jeszcze mozna zrobić, sprawdzić itp. Jestem trochę podirytowany bo nowa platforma kosztowała kupę hajsu i nie działa, a stary phenom 965 z 2009r i 8gb geila działa do dziś z win11...

Reakcja diody wygląda następująco: CPU (chwila) ---> DRAM (ciągle), raz udało się że po jakimś czasie CPU (chwila) ---> DRAM (chwila) ---> (VGA albo BOOT, nie jestem pewien bo to był moment i nie spodziewałem się :D) ---> DRAM (ciągle).

Rozkładałem komputer od nowa, sprawdzałem piny w sockecie, wszystko ok. Złożyłem od nowa i nic, zero, null. Można dostać nerwicy i rzucić tym w pisdu...

Edytowane przez seosajan
Opublikowano (edytowane)

podejrzewałbym bios ale piszesz że wgrałeś poprawnie najnowszy..

pozostaje chyba próba z innym producentem pamięci, skoro tu nie chce zabanglać nawet z pojedyńczą kością

trenowanie za pierwszym razem trwa długo, ale powiedzmy 2 min a nie 15

masz wersję 1.3, dziwne jest to że na liście obsługiwanych procesorów nie ma tego 8700G ?! a jest przy wersjach 1.4 i 1.5 , hmm

tam piszą że nawet i 10min z tą płytą i tylko jedna kość ram w a1 bodaj

Edytowane przez miro
  • Upvote 1
Opublikowano

Teoretycznie nie obsługuje 8700 ale skoro nowsze na tym samym chipsecie obsługują więc dlaczego ta by miała nie obsłużyć. Na ten moment próbowałem wszystkiego. To wyżej widziałem wczesniej. Gość odpalił 8600g na tej płycie więc prawie to samo. U mnie póki co bez zmian. Mam RGB w obudowie podłączone do płyty. No i przed aktualizacją biosu, obojętne jakiej wersji nie działa, po aktualizacji i resecie płyty zapala się po ok 2min i później już działa ciągle. Czyli tak jakby coś się działo skoro puszcza sygnał ale wideo dalej nie ma i wisi na dram :/ no nic, poczekam na nowy bios, ewentualnie skombinuję jakies inne ddr5 na podmianę...

Opublikowano

niżej piszą ( albo w linkowanym tam ) że obsługuje, nowsze biosy załatwiają sprawę..

a próbowałeś z grafiką jakąkolwiek ( choć dobrze żeby obsługiwała uefi ) na pci-e ?

już ludzie różne schody mieli, nawet to że odpalają na display port, a trzeba było na hdmi.. to jest gigabyte, tak samo z tymi pamięciami, najpierw jedna, potem jak odpali to druga i chodzi...

i pojedyńcza kość w A1

może być też tak że z grafiką na pcie pokaże obraz, ustawisz expo w bios i dopiero wtedy diosy zgasną..

Opublikowano

wg techpowerup ma uefi, wg rededita niekoniecznie, sprawdzić nie zaszkodzi, to 10sek

nic nie kupuj, pożycz się od kogoś grafikę niezbyt starą

nie masz od kogo, kup, potestuj,  masz zwrot... tak samo pamięci

Opublikowano (edytowane)

Aktualizacja tematu:

Udało się uruchomić komputer. Był wyłączony od prądu na 24h, później wyczyszczony cmos, włożony według instrukcji ram do A2 (najpierw jedną kość sprawdzałem), później trenowanie pamięci. Po wytrenowaniu zawias, więc odłączenie od prądu na 1h. Później gdy odpalił normalnie do biosu to włożyłem drugą kość i została wykryta. Ustawiłem expo - zawias i już nie odpalał ( świecił dram). Powtórzyłem procedurę i na standardowych 4800MHz udało się zainstalować W11 ( do ponownego uruchomienia) ale po ponownym uruchomieniu dochodzi do zawieszenia na DRAM. Później nie chciał w ogóle wystartować i po wejsciu w boot wywalało do dram. Znowu czyszczenie cmos i ustawiłem mu napięcie standardowe 1,35V dla pamięci na 4800mhz ( standard dla 6000Mhz wg. EXPO). Ruszył, udało się zainstalować i uaktualnić ale po każdym ponownym uruchomieniu zawiesza się na DRAM. Dopiero odłączenie od prądu na dłuższą chwilę pozwala uruchomić. W biosie póki co testowałem z podwyższonym napięciem dla RAMU i Memory Context Restore na Enabled. Wczoraj później jak go wyłączyłem to w ogóle nie dało się odpalić. Zobaczymy co pokaże dzisiejszy wieczór jak wrócę z pracy. Jeżeli uda mi się dziś go odpalić i ogólnie uruchamiać raz dziennie co 24h to na razie poczekam na rozwój sytuacji ( może wypuszczą kiedyś bios, który to naprawi). Jak już się włączy to działa stabilnie ( chociaż nie testowałem żadnym programem ), są wykrywane normalnie wszystkie podzespoły, procesor, ram i w menedżerze urządzeń też bez kwiatków. Dziwna sytuacja bo ta płyta też ma b650 więc chipset taki sam jak w innych, a według producenta nie obsługuje 8700g więc pewnie tu jest problem. Tylko czym ona różni się fizycznie że nie obsługuje tej serii... Myślę, że jest to jakoś skopane w biosie, a nie sprzętowo. No ale nic poczekam i zobaczę na dniach jak to będzie działać, jeżeli uda się włączać co 24h to zostawiam, jak nie to kupię wersję V2 albo innego producenta. 

Edytowane przez seosajan