RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego (edytowane) To ja mam chyba jakies średniowieczne oczy. Niektorzy nie widza roznic pomiedzy 30/60, udowodnione naukowo. Edytowane 11 Lutego przez RTXnietylko4060tiUSER
Send1N 4 162 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego (edytowane) To nawet czuć a nie tylko widać od razu jest inny feeling na myszce, miałem przegrane 8K godzin w csa (nie licząc wersji poniżej 1.6 na których nie było licznika steam ) a teraz mam ponad 6K w hunt'a coś tam wiem Edytowane 11 Lutego przez Send1N
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego (edytowane) Wiem co masz na mysli, ale testowalem to wielokrotnie i ja naprawde nie jestem w stanie wychwycic roznicy od okolo 90fps w gore. Edytowane 11 Lutego przez RTXnietylko4060tiUSER
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego (edytowane) Czesto gram na padzie, fakt. Aczkolwiek zdarza sie tez na myszy. Pomiedzy 60 a 90-100 widze spory przeskok, ale wyzsze wartosci sa bardzo subtelne, albo ja tego zwyczajnie nie widze. Malo tego, uzywajac DLSSQ w FULL HD czesto na pierwszy rzut oka nie widze roznicy wzgledem natywnej, dopiero jak zaczne sie przygladac. Mam malo wymagajace oczy Edytowane 11 Lutego przez RTXnietylko4060tiUSER 1
Send1N 4 162 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego Jak grasz w gry single to jestem skłonny zrozumieć że nie odczuwasz różnicy powyżej 90fps ale multi fps to co innego
lokiju 525 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego Największy skok jest między 60Hz a 120 później już różnica nie jest tak widoczna. 1
galakty 3 312 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego 1 godzinę temu, green1985 napisał(a): Ja mam taką zmianę za sobą, robiłem w listopadzie 2024, tylko że gram w 1440p. Czy warto? No tak pół na pół, z jednej strony kolejne procesory X3D na AM5 mają nie być szybsze w grach od 9800X3D, więc możliwe, że dopiero AM6 przebije. Z drugiej różnice w klatkach to średnio 20-30 fps, stosunkowo niedużo, ale dla mnie akurat dosyć istotne, bo w wielu grach dzięki tej różnicy utrzymuje mi stabilne 144 fps (ręczny limiter) no i lows-y nie lecą aż tak nisko. Zależnie jak uda się sprzedać stary zestaw i co będzie nowe, to dopłata powinna wyjść 2-3k zł. Czyli 100 zł za klatkę, w dzisiejszych chorych czasach chyba norma Powiem tak, cena Bo zmienić warto na 9800X3D, kwestia ile dopłaty jest sensowne. Póki co kosztuje tak dużo że ciężko argumentować, znowu 7800X3D nie ma sensu tym bardziej dzisiaj. 1
green1985 73 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego 14 minut temu, galakty napisał(a): Powiem tak, cena Bo zmienić warto na 9800X3D, kwestia ile dopłaty jest sensowne. Póki co kosztuje tak dużo że ciężko argumentować, znowu 7800X3D nie ma sensu tym bardziej dzisiaj. No dobra, żeby w pełni wyjaśnić, to u mnie nie tylko fps-y były przyczyną. Po prostu miałem płytę główną mini itx (z czasów R5 3600) wsadzoną w pure base 500 - RAM kolidował z chłodnicą od AiO na CPU, więc musiałem ją dać od przodu, więc wewnątrz piekarnik. O ile GPU dawało radę z temperaturami i ciszą, to zasilacz 650W (jednak 4090 karmił) już średnio i w bardziej wymagających tytułach odpalał wentylatory na nie wiem ile obrotów, ale bardzo słyszalnie A zmieniać płytę + zasilacz dalej pod AM4, to już średni biznes, wolałem dorzucić i wymienić całość. Gdybym miał "normalny" setup, to pewnie bym czekał na AM6. 1
galakty 3 312 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego Dziś kupować AM4 nie ma najmniejszego sensu, skoro 7500F jest tak tani i wydajny. A jak już mieć spokój to 9800X3D i na 3-4 lata zapominasz... 1
skunRace 797 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego W dniu 6.02.2025 o 08:04, Roman_PCMR napisał(a): Witam, Wiem ze sa podobne tematy ale nie dotycza rozdzielczosci 4k. No wiec, czy jest sens wymiany wlasciwie calej platformy na 9800X3D, mobo+ram+cpu? Gram tylko w 4k, obecnie posiadam: 5800X3D B550 Aorus Elite 16GB 3200mhz Ogolnie mialem isc w tym roku w wymiane calej platformy ale 5090 nie dowiozlo wydajnosciowo. Teraz nastawiam sie na 6090 Probuje sobie zracjonalizowac taki zakup ale wykresy gierkowania w 4k pokazuja malutki wzrost. Czy zmiana platformy teraz ma jakikolwiek sens czy czekac juz na 6090 w 2025r i wtedy zmienic wszystko? Moim zdaniem kompletnie nie warto. Jak zrezygnowałeś z 5090 poczekaj na 6090 i wtedy wymienisz platformę, może już na AM6, czy co tam będzie najwydajniejszego na AM5. Jak koledzy pisali, najwyżej wymień RAM na 2x16GB 3600Mhz, które są bardzo tanie. Też mi to chodziło po głowie, ale zrobię tak, że najwyżej wymienię tylko pamięci. 5800X3D na prawdę daje radę, zwłaszcza w gry które gram. Jak tylko gra nie jest optymalizacyjnym krapem jak jakiś Stalker 2, albo korzysta z dodatkowej pamięci cache to jest dalej wydajny procesor. Zobacz jak dobrze wypada choćby w najnowszym Kingdome Come Deliverence 2 w Kuttenbergu.
lukadd 2 907 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego (edytowane) 22 godziny temu, Lameismyname napisał(a): W rozdzielczości 1440p czy tam 4K taki 7500F/7600 spokojnie wykarmi współczesne GPU No tak nie do końca. Spójrz na post wyżej test z KCD2. Ja gram w KCD2 w 4k z DLSS-Q czyli renderowanie z 1440p. Średni FPS buja się u mnie ~100, dodatkowo na mocnym procu minimalny trzyma wysoko. Taki 7500F tego by nie zapewnił. Edytowane 11 Lutego przez lukadd
Roman_PCMR 866 Opublikowano 11 Lutego Autor Opublikowano 11 Lutego Godzinę temu, skunRace napisał(a): Moim zdaniem kompletnie nie warto. Jak zrezygnowałeś z 5090 poczekaj na 6090 i wtedy wymienisz platformę, może już na AM6, czy co tam będzie najwydajniejszego na AM5. Jak koledzy pisali, najwyżej wymień RAM na 2x16GB 3600Mhz, które są bardzo tanie. Też mi to chodziło po głowie, ale zrobię tak, że najwyżej wymienię tylko pamięci. 5800X3D na prawdę daje radę, zwłaszcza w gry które gram. Jak tylko gra nie jest optymalizacyjnym krapem jak jakiś Stalker 2, albo korzysta z dodatkowej pamięci cache to jest dalej wydajny procesor. Zobacz jak dobrze wypada choćby w najnowszym Kingdome Come Deliverence 2 w Kuttenbergu. Tak wlasnie zrobie. Wymiana platformy teraz nie ma sensu, jak by to byla wymiana samego procka to jeszcze bym sie skusil. Ale tutaj musze nowe mobo+cpu+ram+psu. Poczekam juz do 6090 i z pol roku po premierze kiedy ceny sie uspokoja kupie. Swoja 4090 sprzedam w przyszlym roku i pociagne na jakims tanim gpu do kupna nowej platformy. Swoja droga wiadomo cos o 6090 ? Podobno nowe GPU maja co roku wychodzic?
lukadd 2 907 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego (edytowane) Nikt nie wie kiedy będzie następny model. Nowe serie GPU nic nie zapowiada, aby miały wychodzić co rok. 6090 po prostu w następnym roku jest oczekiwane Ale to raczej pod jego koniec. Czyli ~20 miesięcy pewnie. Może jesień, koniec lata najwcześniej. Edytowane 11 Lutego przez lukadd
lokiju 525 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego (edytowane) Weź też uwagę, że pewnie będzie jak z serią 50 czyli trzeba będzie doliczyć parę miesięcy by kupić po cenie MSRP bo będzie ich strasznie mało. Chyba, że cena nie ma dla ciebie znaczenia. Edytowane 11 Lutego przez lokiju
Keller 727 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego 14 godzin temu, Send1N napisał(a): Po co schodzisz tak nisko z taktowaniem? te ryzeny nie mają żadnych problemów aby działać na 3733-3800mhz tym bardziej przy 2 modułach single rank, w grach będzie lepiej jak dasz trochę więcej przepustowości kosztem luzniejszych timingów niż zacieśnianie ich w opór na niskim taktowaniu. Jak zwykle pobór prądu przy 3000Mhz CL12 mam z 20W mniej, bo SOC pobiera też dużo mniej.
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego @KellerU mnie roznica na poziomie 5-8w pomiedzy 3200 cl22 a 3600 cl18.
Keller 727 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego 1 minutę temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a): @KellerU mnie roznica na poziomie 5-8w pomiedzy 3200 cl22 a 3600 cl18. 5-8W ale czego, SOC? Bo to nie tylko SOC się liczy. Sprawdź pobór prądu samego procesora np. wbijając OCCT extreme small fft albo Prime95 small fft.
JeRRyF3D 1 725 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego (edytowane) 8 godzin temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a): To ja mam chyba jakies średniowieczne oczy. Niektorzy nie widza roznic pomiedzy 30/60, udowodnione naukowo. Eee. Co to za badania naukowe? Indian chyba. Pograj 3 mce na stabilnym jak beton 60, później zrob locka na 30... I wróć do tych badań i z nimi pogadaj. Trzeba doświadczyć dobrego jakiś czas, by poczuc kiłę złego. W drugą stronę, nie wiem czemu, tak to nie działa. Edytowane 11 Lutego przez JeRRyF3D 1
AndrzejTrg 2 740 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego Miałem okazję takie coś stestować kiedyś przy W3 którego ogrywałem u siebie na PC, ale miałem za zadanie bratu od kumpla przejść bossa na PS4... mogłem się napić herbaty po wciśnięciu przycisku na padzie(tak jak z reklamami i stacją benzynową)... slowmo niesamowite i się zastanawiałem co z tą grą jest nie tak? Później poczytałem że to działa w 30 fps... I powiem tak jak grasz w 30 klatkach od początku to spoko, jak grasz na 30 klatkach a później przejdziesz na 60 to też spoko, ale jak grasz w 60 i nagle będziesz zmuszony do grania w 30, to szybko podziękujesz za taką grę. 1
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego (edytowane) @JeRRyF3DSluchaj ja widze roznice miedzy 30 a 60 i nie musisz mi tego tlumaczyc. Jak interesuje Cie bardziej ten temat to uzyj googla, nie wymyslilem tego. To troche tak jak mowic daltoniscie ze jak on moze nie odrozniac kolorow, niektorzy nie widza roznic w FPS i tyle. Edytowane 11 Lutego przez RTXnietylko4060tiUSER
Send1N 4 162 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego (edytowane) 5 godzin temu, Keller napisał(a): Jak zwykle pobór prądu przy 3000Mhz CL12 mam z 20W mniej, bo SOC pobiera też dużo mniej. Kombinujesz cały czas jak tylko się da a pózniej się dziwisz że masz niski 1%low i wałkujesz temat od tygodnia jeszcze powiedz że masz plan zasilania "oszczędzanie energii" włączony Edytowane 11 Lutego przez Send1N 1
Keller 727 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego (edytowane) 21 minut temu, Send1N napisał(a): Kombinujesz cały czas jak tylko się da a pózniej się dziwisz że masz niski 1%low i wałkujesz temat od tygodnia jeszcze powiedz że masz plan zasilania "oszczędzanie energii" włączony Kombinuję, czy nie, ale wydajność nie jest gorsza od 4000 CL16 co mam na XMP, bo te timingi ustawiłem bardzo ciasne względem XMP nawet szybszego. Robiłem też test na 4200 Mhz CL16 i fpsy wzrosły o 2-4 jakoś, ale lowsy te same. Zbalansowany plan 4 godziny temu, JeRRyF3D napisał(a): Eee. Co to za badania naukowe? Indian chyba. Pograj 3 mce na stabilnym jak beton 60, później zrob locka na 30... I wróć do tych badań i z nimi pogadaj. Trzeba doświadczyć dobrego jakiś czas, by poczuc kiłę złego. W drugą stronę, nie wiem czemu, tak to nie działa. https://www.ppe.pl/news/40909/Tworca-Vendetta-Curse-of-Raven-039-s-Cry-twierdzi-ze-gracze-nie-potrzebuja-wiecej-niz-30-fps.html Niektórzy tak uważają. Edytowane 11 Lutego przez Keller
Send1N 4 162 Opublikowano 11 Lutego Opublikowano 11 Lutego Daj znać jak postawisz na dysku m2 grę bo to już się szlaone robi jak dalej nic się nie zmieni to tak jak pisałem, stawiaj winde od nowa ale nie na dysku hdd + najlepiej inną wersję niż tą co masz obecnie lub win10 testowo.
Keller 727 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego W dniu 11.02.2025 o 23:29, Send1N napisał(a): Daj znać jak postawisz na dysku m2 grę bo to już się szlaone robi jak dalej nic się nie zmieni to tak jak pisałem, stawiaj winde od nowa ale nie na dysku hdd + najlepiej inną wersję niż tą co masz obecnie lub win10 testowo. No Cyber jest na m2,Winda 11 23h1 i okej, lowsy się poprawiły o max 10, ale nadal czuć spowolnienia moim zdaniem to wina gry lub naprawdę ma wysokie wymagania co do proca i ramu, że już na AM4 nie jest to takie hiper komfortowe. Zresztą w moim tamtym temacie ktoś z 9800X3D wrzucał swoje wyniki i też miał chyba 100 fps średnia a lows 60. Więc masakryczna różnica, a nie jakaś 10 fps. 1
Rekomendowane odpowiedzi