Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wiem ze sa podobne tematy ale nie dotycza rozdzielczosci 4k. No wiec, czy jest sens wymiany wlasciwie calej platformy na 9800X3D, mobo+ram+cpu?

Gram tylko w 4k, obecnie posiadam:

5800X3D

B550 Aorus Elite

16GB 3200mhz

Ogolnie mialem isc w tym roku w wymiane calej platformy ale 5090 nie dowiozlo wydajnosciowo. Teraz nastawiam sie na 6090

Probuje sobie zracjonalizowac taki zakup ale wykresy gierkowania w 4k pokazuja malutki wzrost.

Czy zmiana platformy teraz ma jakikolwiek sens czy czekac juz na 6090 w 2025r i wtedy zmienic wszystko?

Opublikowano (edytowane)

Popatrz na testy 4K z tym procesorem i 9800X3D i zobaczysz.

Generalnie zysk będzie mizerny o ile w ogóle. Tylko gry pokroju MFS 2024 zyskają, większość się nie zmieni. 

EDIT: Teoretycznie grając z DLSS zysk będzie większy, bo wtedy obniżasz rozdzielczość. Tu masz coś takiego:

Edytowane przez galakty
Opublikowano (edytowane)

Mam podobny dylemat i na razie odkładam przejście z AM4 na AM5. Mój 5800X nieco ogranicza wydajność w 4K z RTX 4090, ale nie sądzę, że przejście na AM5 i 9800X3D przyniosłoby znaczącą różnicę, może poprawiłoby to wyniki 1% low. Jak wspomniał @galakty, zależy to od gry. Przy graniu z DLSS różnica na pewno będzie, ale staram się unikać DLSS, dlatego wstrzymuję się ze zmianą platformy. Planuję zmienić GPU dopiero, gdy pojawi się 6090, co raczej nie nastąpi w tym roku.

Szkoda, że HU testowało gry w 4K z DLSS balanced. Gdyby testowali w natywnej rozdzielczości, różnice w wydajności względem 7700X byłyby na pewno mniejsze.

Edytowane przez Pavel87
Opublikowano

No właśnie, taki relikt przeszłości jak ja, prędzej zjadę z jakimiś detalami jak np cienie, niż włącze DLSS :D Ale teraz to nowe DLSS robi lepszą robotę, jest dużo mniejsze mydło i mniejsze różnice względem DLAA chociażby

• Like 1
Opublikowano

W rozdzielczości 1440p czy tam 4K taki 7500F/7600 spokojnie wykarmi współczesne GPU. Mi się wydaje, że albo właśnie 7500F/7600 ew. u chińczyków już się pojawiają w dobrych cenach 9600X (ok. 800zł) albo już 9800X3D (~2200zł).
Do rozważenia R7 7700 (~950zł) jak ktoś potrzebuje większej ilości rdzeni, chociaż w grach bez różnicy z przyrostem wydajności względem 7500F/7600. Dobra okazja na 7800X3D na rynku wtórnym (poniżej 1500zł) też ma jakiś sens bo cena nówek jest przesadzona.

Na AM5 warto zmienić póki AM4 trzyma wartość.
Sam przesiadałem się z 5800X + 32GB DDR4 + B450 na 7500F + 32GB DDR5 + B650 co wyniosło dopłatę rzędu 700-800zł i nie żałuję, a platforma będzie wsparta min. do 2027+ roku.

Opublikowano

Tak szczerze, 7800X3D był królem gamingu od 2023 roku, 9800X3D go zdetronizował na drugie miejsce i jest niewiele tańszy na rynku wtórnym.
Zakup 9800X3D jako przyszłościowa platforma nie jest wcale takim złym pomysłem. Pewnie wystarczy na bardzo długo. Weźmy pod uwagę, że autor ma 5800X3D który jeszcze trzyma cenę. Teraz upgrade paradoksalnie może mu wyjść taniej i sprawniej niż za jakiś czas.

Opublikowano

@Roman_PCMR sprzedaj obecny zestaw pamięci, wez jakiś 2x16gb 3600 dualrank, poprawisz dzięki temu jeszcze ciut wydajność cpu, zwiększysz pojemność a taka zmiana zamknie się w groszowej dopłacie, pod 4K bym na dzień dzisiejszy niczego więcej nie robił, za 2 lata sobie zmienisz całą platformę na coś świeżego.

• Like 2
Opublikowano

Wszystko zależy w jaki fps się celuje, sama rodzielczość nie ma kompletnie żadnego znaczenia na wydajność procesora.. są też gry w których w czystej rasteryzacji róznica między prockami nie jest w trzycyfrowych wartościach a w dwu np stalker 2, między takim 60fps a 90 to już jest różnica odczuwalna

Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

@Roman_PCMR sprzedaj obecny zestaw pamięci, wez jakiś 2x16gb 3600 dualrank, poprawisz dzięki temu jeszcze ciut wydajność cpu, zwiększysz pojemność a taka zmiana zamknie się w groszowej dopłacie, pod 4K bym na dzień dzisiejszy niczego więcej nie robił, za 2 lata sobie zmienisz całą platformę na coś świeżego.

A skąd wiemy że będzie dual rank? Masz coś do polecenia takiego 2x16 dual?

Opublikowano

Ze screenów innych ludków w necie np z cpu-z lub z własnych obserwacji :E ewentualnie mechanicznie po zdjęciu radiatorów z modułów %-) Jak masz jakieś dobre kostki i ciasno ustawione to dla samego dual ranka bym nie zmieniał bo luzne moduły DR wydajnościowo są można powiedzieć na równi z ciasno ustawionymi SR ale jak chcesz np zwiększyć pojemność to lepiej już kupić dualranki zamiast np 2x16 single rank (bo takie zestawy też istnieją) ewentualnie jak dołożyć do obecnego zestawu 2x8 drugi 2x8 to wydajność będzie ta sama, przy 4 obsadzonych bankach masz podwójną rangę na kanał, minus jest taki że przy 4 są znacznie częściej problemy z ustabilizowaniem tego, często nawet ze zwykłym xmp  3600 jest problem ze stabilnym działnaniem bez ręcznego grzebania jak masz 4 identyczne moduły, przy różnych to już w ogóle jest fuckfest :E 

Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Ze screenów innych ludków w necie np z cpu-z lub z własnych obserwacji :E ewentualnie mechanicznie po zdjęciu radiatorów z modułów %-) Jak masz jakieś dobre kostki i ciasno ustawione to dla samego dual ranka bym nie zmieniał bo luzne moduły DR wydajnościowo są można powiedzieć na równi z ciasno ustawionymi SR ale jak chcesz np zwiększyć pojemność to lepiej już kupić dualranki zamiast np 2x16 single rank (bo takie zestawy też istnieją) ewentualnie jak dołożyć do obecnego zestawu 2x8 drugi 2x8 to wydajność będzie ta sama, przy 4 obsadzonych bankach masz podwójną rangę na kanał, minus jest taki że przy 4 są znacznie częściej problemy z ustabilizowaniem tego, często nawet ze zwykłym xmp  3600 jest problem ze stabilnym działnaniem bez ręcznego grzebania jak masz 4 identyczne moduły, przy różnych to już w ogóle jest fuckfest :E 

No niestety, mam teamgroup to w ogóle nie ma w sprzedaży więc se mogę co najwyżej zbić do 3000 Crucial E die :D 

Opublikowano

Po co schodzisz tak nisko z taktowaniem? te ryzeny nie mają żadnych problemów aby działać na 3733-3800mhz tym bardziej przy 2 modułach single rank, w grach będzie lepiej jak dasz trochę więcej przepustowości kosztem luzniejszych timingów niż zacieśnianie ich w opór na niskim taktowaniu.

Opublikowano
8 godzin temu, Send1N napisał(a):

Wszystko zależy w jaki fps się celuje

Dokładnie, chociaż trzeba przyznać że jest niewiele gier gdzie 5800X3D w 1440p/4K będzie odstawał znacząco. To już raczej wyjątki niż reguła, oczywiście crapy optymalizacyjne się wliczają, do tego esportowe itp. 

• Upvote 1
Opublikowano

Ja mam taką zmianę za sobą, robiłem w listopadzie 2024, tylko że gram w 1440p. Czy warto? No tak pół na pół, z jednej strony kolejne procesory X3D na AM5 mają nie być szybsze w grach od 9800X3D, więc możliwe, że dopiero AM6 przebije. Z drugiej różnice w klatkach to średnio 20-30 fps, stosunkowo niedużo, ale dla mnie akurat dosyć istotne, bo w wielu grach dzięki tej różnicy utrzymuje mi stabilne 144 fps (ręczny limiter) no i lows-y nie lecą aż tak nisko. Zależnie jak uda się sprzedać stary zestaw i co będzie nowe, to dopłata powinna wyjść 2-3k zł. Czyli 100 zł za klatkę, w dzisiejszych chorych czasach chyba norma :/ 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Oczywiście że tak, jak mi w multi spadnie z 167 do 150 to już to czuć na myszce mimo działania freesynca, jak go wyłącze to już w ogóle jest kicha,  single to inna bajka, tam mi spokojnie 75-80kl/s wystarcza.

@green1985Przy tak mocnej grafice do 1440p zmiana na pewno na plus :thumbup:

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 2