Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Zachy napisał(a):

A sprobowacnie laska skoro juz karte masz, a wiekszosc niet? :D

Dzięki Zachy ale po takim czasie to już sobie poradziłem. Spróbować właśnie o to chodzi żeby nie próbować bo jak ktoś spróbował to mu zbugowało zegary. Także wolałem zapytać no ale jest jeszcze reddit na szczęście:)

Edytowane przez RtxOn
Opublikowano

Może ktoś z problemem jaki miałem 2 dni temu tutaj zajrzy - cały piątkowy wieczór próbowałem dojść czemu po zainstalowaniu nowej grafy cały czas lecą czarne ekrany. Komp losowo albo działał przez chwilę i zaraz gasł ekran, albo od razu brak obrazu chociaż coś tam się mieliło - karta obraca wentylatorami itp. 

Okazało się, że mając płytę ze slotem pcie 5.0 i kartę pcie 5.0 ale riser pcie 4.0 trzeba ustawić w biosie kompatybilność slotu na 4.0. Po tym zabiegu jest już wszystko ok.

Nie wiem, może to oczywiste dla niektórych, ale jak ktoś spotyka się z tym pierwszy raz, może trochę zgłupieć na początku. Myślałem, że karta uwalona...

• Upvote 1
Opublikowano

Mam ponad 2 letnią przejściówkę 12VHPWR od cablemod używaną z rtx 4090 która ma 2 sense piny oraz tą nową dodawaną do serii 50xx która ma 4 sense piny. Czy będzie jakakolwiek różnica w bezpieczeństwie jeśli mój zasilacz to Fractal Design 860W ion+ 2 z normą ATX 2.52?

Używam tej od MSI ale wiadomo, jest ośmiornica w budzie. 

wtyk.jpg

Opublikowano

Panowie - kupiłem RTX 5080 i wsadziłem do kompa, jednak nie wykrywa mi Karty graficznej (sprawdziłem 2 nowe karty - RTX 5080 Zotac Solid i 5080 SOLID OC). Zaupdetowałem nawet bios do najnowszego - płyta główna Live Mixer B650 i Ryzen 9800x3D. $080 chodziła bez zarzutu!

Sprawdzałem jż obniżenie PCI -E z Auto na Gen 4 i Gen 3. Czy ktoś ma jakiś pomysł? :(

Opublikowano
17 minut temu, easye napisał(a):

Panowie - kupiłem RTX 5080 i wsadziłem do kompa, jednak nie wykrywa mi Karty graficznej (sprawdziłem 2 nowe karty - RTX 5080 Zotac Solid i 5080 SOLID OC). Zaupdetowałem nawet bios do najnowszego - płyta główna Live Mixer B650 i Ryzen 9800x3D. $080 chodziła bez zarzutu!

Sprawdzałem jż obniżenie PCI -E z Auto na Gen 4 i Gen 3. Czy ktoś ma jakiś pomysł? :(

Najszybciej sprawdzic obie karty na innej mobo czy sie podniesie :D probowales wylaczyc iGPU albo wymusic bootowanie z dGPU? Bo to musilaby byc niezly przypadek losu, zeby mobo Asrocka (bios) byl niekompatybilny z dwoma grafikami Zotaca.

Opublikowano (edytowane)

nie da sie w Asrock wymusi bootowania z GPU - mogę nadać priorytet i mam ustawione żeby pierwszenstwo miało GPU.

Zasilacz dopiero co kupiłem nowy - 1000W Be Quiet GOLD.

Sprawdzałem praktycznie wszystkie wejścia (mam 2 monitory - HDMI, DP), w Windowsie po prostu w ogóle nie wykrywa karty graficznej.

Dzisiaj ją po prostu oddam, bo szkoda czasu mi na szukanie przyczyny, dlaczego nowa seria nie działa - nigdy nie miałem takiego przypadku a wymieniam karty od 10XX - zawsze przywoziłem ze sklepu podmieniałem aktualizowałem sterowniki i działało.

Edytowane przez easye
Opublikowano
W dniu 9.02.2025 o 14:14, Zachy napisał(a):

Wg mnie Suprim, od momentu powstania tej serii, to top topow.

1. dobre chlodzenia, lepsze od strix/astral jednak

2. swietna kultura pracy

3. normalna, nie skalperska cena, tez lepsza od strix/astral

no ale dostac ja w normalnej cenie to juz inna para kaloszy

wczoraj przez 1 min byl suprim soc w komputroniku, ale za 14790zl...

Wprawdzie mogę się *tylko* za 3080 wypowiedzieć, ale odkąd mam - a mam ponad 2 lata - nie miałem z tą kartę ani pół centymetra jakichkolwiek problemów. Temperatury bajeczne, po wymianie na PTMa karta w stresie nie osiąga więcej niż 64-65C. Krzem ładnie poddaje się undervoltingowi - a takie temperatury jak powyżej to z prędkością rzędu 30% obrotów wentylatora :E Jak rozkręcę na 100% to karta w furmarku nawet do 60C nie dobija.

Masywna, sztywna, bije od niej jakość budowy. LEDy tez ma zrobione tak, że jak chcesz ładnie kulturalnie a nie disco, to wszystko da się ustawić.

Najsłabsze ogniwo? MSI Center :/ 

Poluję teraz na 3080ti SuprimX, i to będzie moja domyślna karta na co najmniej najbliższy rok.

• Confused 1
Opublikowano
2 godziny temu, ket_rab napisał(a):

@Qrdello a może chcesz 3090 FTW3 Ultra? 

A masz? Daj znać na priv jaka cena i jakieś 2-3 zdjęcia podeślij.

Generalnie nad 3090 nie myślę, bo mi aż 24gb vramu nie potrzebne, nie korzystam z PC do obliczeń wymagających vram w karcie - ale rozważyć warto.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam prośbę do posiadaczy 5090, czy możecie sprawdzić jakie maksymalne taktowania karta jest w stanie osiągnąć przy napięciu 0.8V? (pisałem o tym w głównym wątku, ale post zaginął w odmętach  otchłani).

U mnie przy +1000 do core jest to 1530Mhz, bez OC jest to 550MHz. Sprawdzałem inne biosy, które domyślnie mają wyższą krzywą, ale mimo tego i tak na Gaming Trio nie jestem wstanie przekroczyć 1530Mhz.  Moja karta nawet przy 0.9v jest limitowana przez OC 1000Mhz, przy tym napięciu karta osiąga taktowania 2650-2750MHz i wyżej się nie da.

obraz.thumb.png.cf7eb22d44abe291701b4742e3fcafd6.png

Ciekawy jestem czy inne modele 5090, pozwalają osiągnąć na więcej w tym temacie, czy to jest raczej limit samego 5090. Póki co limitu +1000Mhz nie udało mi się przeskoczyć.

Opublikowano
2 godziny temu, GAZuOOT napisał(a):

Mam prośbę do posiadaczy 5090, czy możecie sprawdzić jakie maksymalne taktowania karta jest w stanie osiągnąć przy napięciu 0.8V? (pisałem o tym w głównym wątku, ale post zaginął w odmętach  otchłani).

masz +1000 od bazowego i tak musis zliczyc.

OC na tej karcie jest ograniczone w rozny sposob

Gość Patryk Skrzypczak
Opublikowano

Ja i mój Astral miażdżymy system.:Crash:

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, GAZuOOT napisał(a):

No wiem, dlatego właśnie jestem ciekawy, na ile różne sztuki/modele pozwalają wycisnąć przy +1000Mhz. :) 

Z def dla 800mV +1000 to 1675 u mnie

Edytowane przez Zachy
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Panowie czy spotkał się ktoś w swojej karcie z odgłosem klikania. Ja zaobserwowałem w swoim TUFie rtx 5080 ,że karta wydaje odgłos kliknięcia przy uruchamianiu czegoś co mocniej obciąża zasoby ( typu  Benchmark 3dmark lub ciężka gra np RTX Half life 2) Dzieje się  to gdy karta wchodzi na około 60 C . Nie wiem czy to odgłos jakiegoś rozprężenia termicznego cewek bądź radiatora lub pracy komory parowej .Według mnie nie jest ro związane z pracą wentylatorów . Gdy to kliknie następuje są ruchu około 1300 rpm.

Edytowane przez Alonzo
Opublikowano

A to się zgadza, jsk chcesz jakies takty to dodajesz odpowiednia wartosc 100-150MHz do wartosci która ustawiasz na krzywej .

Niekiedy jest ciekawiej - jak sobie ustawiez juz krzywa i chcesz ja zaakceptować to cala sie rozjezdza w dowolnie wybranym kierunku :wariat:

Opublikowano

Offset ograniczony to za wiele nie zdziałasz. Boost od początku do końca jest zwalony. Przy Ampere też był zwalony boost, ale to jest pikuś przy tym.

Pomijam, że offset max i tak jest poniżej 1000Mhz. Widziałeś by na jakakolwiek generacji mieć bez obciążenia 2730Mhz, a przy obciążeniu skaczące ~2500Mhz(grubo poniżej limitu mocy) przecież to jest patologia. A na krzywej 2917Mhz :lol2:

Jak to nie jest celowa robota to serio polecam ziomeczką z NV niech sobie strzelą baranka o ścianę :lol2: