Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zakładam nowy temat, bo jest innego rodzaju. Może ktoś się naprawdę zna na tym, a nie tylko mówi, że zna :D

Wyłączę FSR - mam 80 fps, włączę FSR jakość 80 fps, FSR wydajność - dalej 80 fps. Nic się nie zmienia poza użyciem GPU. FSR zmniejsza użycie GPU na rzecz procesora, ale wydajność pozostaje taka sama. Procesor aktualnie to 5700X3D + 3733Mhz RAM CL16, więc nie ma wąskiego gardła. Sterowniki dopiero były od nowa instalowane po DDU.

Podobny problem widzę jest tutaj: https://steamcommunity.com/app/1888930/discussions/0/6980058927798054736/

Gość napisał:

Cytat

I think you misunderstood what i wrote, i said that the FSR makes my GPU work less, but the FPS amount stays the same, so in fact the FSR works, but not as intended.
My GPU should stay at 100% work load and so the FPS should be higher.
Actually i have
Without FSR : 100% work load on GPU ~85 FPS
With FSR : ~70% work load on GPU ~85 FPS

I owszem mam to samo. Użycie GPU zbija o ileś procent, ale fpsy są te same.

I teraz jak to zdiagnozować? A może tak ma być? A może nie umiem włączyć FSR i trzeba coś kombinować by to działało? :D  Może trzeba ustawić niższą rozdzielczość niż monitora?
A może jest jakaś nakładka jak w MSI Afterburner która pokazuje czy FSR w ogóle działa?

Również przydałby się ktokolwiek kto by chciał zrobić test, najlepiej w Cyberpunku i najlepiej gdy ma kartę nie jakąś hiper mocną, oczywiście frame generator off i vsync off. Klatki mają być odblokowane by było widać ich zwiększenie.

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, SebastianFM napisał(a):

Skoro po włączeniu FSR zmniejsza się użycie GPU a nie wzrasta ilość FPS to znaczy, że procesor jest ograniczeniem.

Ale może źle włączam coś? Może trzeba mieć ustawioną rozdzielczość niższą, albo tryb okna, albo inne rzeczy by FSR działał? Różnie piszą, ja nie wiem czy trzeba takich kombinacji. Ja tylko włączam FSR, ustawiam ostrość i tryb np. jakość i tyle, rozdziałka Full HD cały czas bo taki mam monitor, tryb okna bez ramki.

No i czy 5700X3D może być ograniczeniem? Dlatego fajnie jakby ktoś mógł włączyć Cyberpunka na średniej karcie graficznej i czy u niego też niewiele FSR daje.

Edytowane przez Keller
Opublikowano
1 minutę temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Nie masz blokady na FPSY?

No nie mam.

4 minuty temu, SebastianFM napisał(a):

@Keller, tylko do testu, zamiast włączać FSR zmniejsz rozdzielczość do 1280x720. Czy to powoduje wzrost FPS czy jest tak samo jak po włączeniu FSR czyli bez zmian w wydajności?

Owszem, nic to nie zmienia. Ale na 5700X3D? Serio? Coś chyba skopane mam. Przydałby się ktoś do testu by też rozdziałkę niższą u siebie ustawił i czy coś mu to da

Opublikowano

Jak używasz jakiegokolwiek programu do OC lub UV karty graficznej, to go odinstaluj. Za pomocą DDU odinstaluj sterowniki do grafiki i zainstaluj najnowsze ze stronki AMD.