Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry.

W tym temacie opisałem co stało się z moją starą płytą Z390, w skrócie: padł slot RAM, z czterech działa tylko jeden. 

Mam zdelidowany 8700K i 32 GB RAM, ZOTAC 1070 mini, monitor 24" 1080. Niedługo dorzucę do zestawu  EVGA 2070 FTW3 Ultra.

Mam dwie opcje do wyboru. Mogę kupić jakąś sensowną używkę Z390, w granicach 60-70 funtów, ale jak długo ona pociągnie? Czy może warto przesiąść się na AM4/AM5? Jeżeli tak to co proponujecie? Komp dla syna, tylko do grania, filmów, internetu.

Miłego dnia.

Edytowane przez panicz patryk
  • panicz patryk zmienił(a) tytuł na Czy warto wziąć AM5/AM4. Zepsuta MOBO pod 8700K.
Opublikowano (edytowane)

Lepiej przejsc na AM5. Jesli ma byc tanio to Ryzen 5 7500f bedzie dobrym wyborem lub Ryzen 5 7600 (bez X) ktory jest niewiele drozszy, jesli ma byc 8 rdzeni to Ryzen 7700 (bez X). Czy masz jakies oczekiwania od wyposazenia plyty glownej? Jakie masz chlodzenie dla procesora? Ile ramu?

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
  • Thanks 1
Opublikowano

gigabyte b650 egale obecnie jest za drogi na to co sobą prezentuje

jeśli b650 to po taniości, cały czas sztos płyta asrock b650m hdv-m2 , nic więcej nie potrzeba

https://www.pepper.pl/promocje/plyta-glowna-asrock-b650m-hdvm2-987497

ram, 32GB DDR5 6000, co tam będzie najtansze, nawet w używce

https://www.pepper.pl/promocje/pamiec-ram-goodram-irdm-32gb-2x16gb-6000mhz-ddr5-cl30-dimm-ceneo-free-985975

chłodzenie, jesteś pewny że podejdzie pod am5 ?

procesor, tak jak kolega wyżej, aczkoliwek 7600 wcale nie jest niewiele droższy, te 120-150zł tez robią różnice, a w działaniu żadnej

choć osobiście, ja bym kupił uzywkę Z390 i wszystko przełożył, jak działa to działa, zamiast 400zł wydasz 1600 >>

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

8700k bedzie dostawac dlawicy w wiekszosci nowych gier, moim zdaniem nie warto w to dalej brnac bo i tak niedlugo bedzie trzeba to wymienic. 7600 tray kosztuje niecale 100zl wiecej od 7500f. Ten gigabyte jest lepiej wyposazony i lepszy pod rozbudowe od tego asrocka a roznica to 100zl. No ale jak ma byc jak najtaniej to i ten asrock bedzie git.

• Thanks 1
Opublikowano

no ale widzisz, autor pisał, jak najtaniej, więc tu 100, tam 100 i się robi różnica...

nawet 100zł dopłaty do 7600 to za dużo, nie ma między nimi żadnej róźnicy, jak już to 7700 bo 8core, ale wtedy w tej cenie 9600x z Chin - 800zł

w tej cenie co eagle sa juz płyty na b850 mające np 5.0 dla grafiki, jak ma być juz przyszłościowo a nie najtaniej..

B850M pro-A kosztuje 620zł , B850M pro-a z wifi 690,  pełny atx 730...

jaką to lepszą twoim zdaniem rozbudowę oferuje gigabyte eagle b650 ? 

tylko że miało być tanio, a robi się kosmos

Opublikowano (edytowane)

@miro 2 banki na ram vs 4 banki na ram, 3 sloty m2 vs 2 sloty m2, matx vs atx, brak pracy bezprzewodowej vs wifi + bluetooth, sekcja wyglada na bardziej rozbudowana w gigabyte. Ten gigabyte kosztuje 659zl w ME.  To zalezy jak na to spojrzec, dla mnie 120zl to nie jest jakas duza doplata patrzac na to ile wiecej dostajemy. Tymbardziej ze to ma posluzyc na lata.

Opublikowano
28 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Tymbardziej ze to ma posluzyc na lata.

no właśnie, więc tym bardziej nie bierzesz b650 tylko B850, które tez zalinkowąłem

ty ciagle patrzysz pod siebie , a autor chciał jak najtaniej

2 baki ram vs 4 banki ram to żaden argument, bo tego na am5 nie wykorzystasz w praktyce

baj de łej na b850 za 650 masz 4 banki jak już tak bardzo chcesz, a za 680zł masz też wifi/bt no i 5.0 dla grafiki, tego twój gigabyte nie oferuje, więc ?

Opublikowano (edytowane)

@miro Ten pelny atx 850 pro-A kosztuje ponad 730zl, a gigabyte 659zl, wiec mamy juz 200zl roznicy wzgledem  Asrocka. Mozna sie licytowac i bez konca dokladac po 100zl. Ma trzy propozycje, niech sobie sam wybierze co chce i z jakim wyposazeniem. Nie mam zamiaru sie tutaj spierac, ja osobiscie bym tego Asrocka nie kupil, wiec nie bede go komus innemu polecac. Zapytal o moja propozycje , wiec napisalem.

Opublikowano
14 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

bo sam zapytales

zapytałem, bo sam twierdziłeś że bardziej przyszłościowa

jedyny sensowny argument to jeden slot nvme więcej..

wejdź na rededit, poczytaj sobie do czego jest zdolna HDV-m2

o eagle jakoś takich zachwytów nie słychać, w tej cenie jesłi już to msi b650 gaming plus wifi jak musi być to magiczne wifi

cały czas pisałem o b850m pro która kosztuje 650zł, tyle samo co twój wymarzony eagle, ma dobrą sekcje zasilania, 3 sloty m2, grafikę 5.0  a wifi 690, pełny atx kosztuje 730, tak, tylko po co ?  jedyna różnica w praktyce to 4 slot m2

piszesz o przyszłościowej, to nie polecaj b650,  one powinny po 400zł być, jeśli w tej samej cenie ma b850 to po co się pakować w b650

podkreślę jeszcze raz, autor chciał jak najtaniej, sensownie ale najtaniej, jedyny warunek to 2xm2

autor zrobi jak uwaza, tylko z 60-70funtów zrobi mu się 350..

tyle

Opublikowano (edytowane)

@miroJa napisalem ze lepszy pod rozbudowe wzgledem Asrocka, a nie ze to jakas petarda na przyszlosc. Lepiej wyposazony bo ma wifi i bluetooth, a jesli masz wiecej bankow na pamiec, wiecej slotow na m2 i innych dodatkow to chyba oczywiste ze ta plyta oferuje lepsze mozliwosci pod katem rozbudowy. Napisalem ze ma posluzyc na lata bo chyba nikt nie wymienia plyty co rok. Faktycznie, ten 850 jest lepszym wyborem od tego Gigabyte, masz racje.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, panicz patryk napisał(a):

Im mniej zaplace tym lepiej poniewaz 3 tygodnie temu sprawilem sobie nowy komp 9800x3d. Doradzisz w wyborze plyty?

Rozumiem że jest to po prostu słabszy komputer dla kogoś do korzystania, aż wpadnie kolejny sprzęt?
Na twoim miejscu kupiłbym coś na DDR4, skoro już masz te 32GB ramu. I tak nie wpakujesz tam drogiej karty graficznej, bo to drugorzędny komputer, a rtx2070 w końcu i tak padnie, wiec dojdzie kolejna zmiana.
Ryzen 5600 nowe są <400 zł, płyta obojętnie jaka z 2x m2, b550 ~400 zł, będzie miała chociaż PCIE 4.0, co przyda się jeśli wsadzisz tam kiedyś kartę z okrojonym PCIE do x4, ale zgaduje że najprędzej będzie tam kiedyś ~rtx4070 lub co innego z pcie x16.
Mi spodobały się serie pro4 asrocka czy to A520m czy b550m, ale nic nie stracisz kupując najtańszą, bo wątpię że kiedyś trafi tam coś mocniejszego ;) 

Edytowane przez musichunter1x
  • Thanks 1
Opublikowano

Bardzo dziękuję wszystkim za tak wielkie zainteresowanie. Szczerze napisawszy to nie spodziewałem się tego. W podzięce dam każdemu z Was puchar :D, a decyzję odnośnie kompa podejmę na dniach.  Syn grając z jedną kością RAMu nie widzi/czuje różnicy.