Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,
Poszukuję w miarę dobrej klawiatury+myszki z podkładką do codziennego zastosowania + gry (głównie FPS/Wyścigi/RTS - jestem raczej niedzielnym graczem) w budżecie bliżej nie określonym ale fajnie gdybym się zmieścił w okolicach:

-500 zł za zestaw przewodowy
-xxx zł za zestaw bezprzewodowy

Założenia dla klawiatur: 
- mechaniczna z jak najbardziej cichymi przełącznikami 
- TKL ( bez numpada)
- dobrze aby była niskoprofilowa
- dobrze aby miała HOT Swap
- możliwe jak najmniej problemów z oprogramowaniem
- jeśli chodzi o bezprzewodową to dobrze aby miała podłączenie kablowe oraz jako drugie połączenie z odbiornikiem USB np. Logitech Lighspeed(lub odpowiednik tego systemu u innego producenta). Bluetooth opcjonalnie ale raczej większość klawiatur bezprzewodowych jest wyposażona w BT[dla mnie jest ten system nieco zawodny - chodzi o parowanie urządzeń i czasami nie działa prawidłowo].

Czy przy klawiaturach bezprzewodowych lepiej patrzeć na wersję wyposażone fabrycznie w akumulatory do ładowania ich kablem np. usb-c czy patrzeć na wersje, które  obsługują tylko baterie. Jak to jest z żywotnością i co jaki czas należy ładować w przypadku fabrycznie wyposażonej klawiatury w akumulator?

Jeśli chodzi o klawiaturę to myślę, że mogę zaryzykować w wersję kablową. 

Założenia dla myszek:
- bezprzewodowa ( miałem kiedyś na testach Logitech G903 - była bardzo wporządku)

- czy jest szansa na porządną mysz bezklikową ( obecnie na codzień w X1 Carbon używam bezklikowej myszy Lenovo) lub jeśli nie to też wolałby możliwie cichą:-)

- raczej prostej budowy ale ergonomiczna(klasyczna)

- bez zbędnych przycisków (obecnie używam jeszcze Natec Genesis GX 85 wersja kablowa), scroll i przycisk zmiany prędkości jako minimum
- dla praworęcznych
- nie wiem czy to potrzebne ale w swojej myszce mam obciążniki

Opublikowano

Zastanawia mnie wymóg braku problemów z oprogramowaniem klawiatury. To by wykluczyło Logitechy. Ja przeżywam katusze z softem do G915 TKL. Zawsze żyła własnym życiem. A w ostatnich miesiącach odkąd windows wprowadził dynamic lighting to sama co chwilę wyłącza podświetlenie nawet jak na niej aktualnie pisze i potem randomowo włącza po paru minutach i tak w kółko. Na 3 różnych kompach tak robi. Próbowałem wgrać jeszcze raz config i działać w trybie onboard ale ona cały czas robi co chce. Zawsze tak z nią było :boink:

Opublikowano

Szkoda, że masz taki problem z softem w Logitechu. 

Wiem, że żyjemy w świecie LED i RGB - ale może istnieje klawiatura bez jakiegokolwiek podświetlania lub z jednolitym białym podświetleniem?:-) 

Opublikowano (edytowane)

Ja tego softu nie lubię za "ergonomię", ale nie miałem problemów ani z myszą, ani obecnie z klawiaturą na Windows 10.

G515 jest genialna, nieco cichsza od mojego PureWritera na redach (inny klik, inna wysokość dźwięku z uwagi na wyciszenie). Także naprawdę mocno polecam, fajny, dobrze wykonany sprzęt (m.in nakładki PBT) w świetnej cenie.
Nie wiem tylko, czy są jakieś jazdy z bezprzewodową, mam na kablu.

BTW - jak nie używasz makr itp. to możesz zapisać jeden profil oświetlenia w pamięci i usunąć GHUB z autostartu. Sam tak zrobiłem. 

Edytowane przez Zas
  • Thanks 1
Opublikowano

@Zas a jeśli chodzi o mysz to jaką używasz obecnie, używałeś?

Mysz zależy mi aby była bezprzewodowa i działała bez opóźnień jak wersja kablowa(wiem, że Logitechy z lightspeed spisują się dobrze).

Opublikowano

To co w stopce - czyli niestety na kablu, do tego nie zwracam uwagi na klik i lubię dużo przycisków :) Tu akurat nic nie doradzę, bo to temat rzeka. Pytaj najlepiej na jakimś myszkowym Redditcie :) 

Opublikowano (edytowane)

Myszek jest całe mnóstwo i wiele bardzo fajnych, ale gdzie nie pójdziesz i tak polecą Ci logitecha :P

Roccaty są ok, Steelseries Rival i Aerox są porządne, Razer ma świetne Vipery i Cobrę, Endorfy też bym chętnie sam używał, Lix albo Gem, nawet Genesis Zircony są w porządku, MSI ma przepiękną Versę, poleciłbym też HyperX Haste (2), ale gdzieś ostatnio słyszałem o trefnych scrollach, chociaż mi przez rok nie szwankował, więc nie wiem. I jeszcze pare innych by się znalazło.

Generalnie nie ma tak, że jedna myszka jest idealna i koniec. Jest wiele fajnych i porządnych. Popatrz co Ci się podoba, ewentualnie sprawdź na szybko w googlu czy nie ma jakichś oczywistych bolączek dany model i heja.

Ostatecznie z Logitecha G Pro X, jedyna chyba sensowna od nich, ale droga.

Ja aktualnie używam Machenike M7 Pro z aliexpress od roku codziennie za 100 PLN i absolutny hit dla mnie.

Z bezklikowymi to ciężki temat, bo ich jak na lekarstwo. Sam bym chętnie kupił, ale nie ma normalnej cichej myszki. Jeśli już to dziwactwo, płaskie albo brzydkie. Już chyba szybciej się kupi myszkę z hot swapem i samemu wymieni switche na ciche. Na aliepress widziałem jakieś. Kiedyś miałem jakąś nie za drogą ale chińską cichą myszkę, ale ta powłoka to by po tygodniu już się wycierała i świeciła.

Co do klawiatur niskoprofilowych, to głównie nuphy mi się kojarzy i to są ogólnie dobre klawiatury.

Edytowane przez Miczi_82